Skocz do zawartości
IGNORED

Mordaunt Short 906i vs Tonsil Siesta

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Właśnie przeprowadziłem test na wyżej wymienionych kolumnach efekt był szokujący. Jak każdy wie kolumny różnią sie od siebie. Są one Rożnej wielkości i wagi.

Odsłuch był przeprowadzony w mieszkaniu kolumny w odległości 2,5 m. Kabel procab ls 25. Wzmacniacz Pioneer a 400x. Cd Onkyo Integra DX-6850. Muzyka Depeche Mode - Enjoy the Silence było to głownye nagranie na którym był dokonany odsłuch. Po za tym Diana Krall,Madonna.

Na początku odsłuch wyglądał tak:

Latanie, zmienianie kabli i opisywanie wrażeń. Zakończyło sie to tylko nieporozumieniem. A byłem za Mord.... kolega za Tosi.... (Prosta auto sugestia. Usłyszałem to co chciałem). Tak wiec postanowiliśmy zasłonić oczy i ocenić które kolumny są włączone. Dźwięk był nie do odróżnienia kolega na 4 odsłuchy strzelił raz i to jeszcze na farcie. Ja nie trafiłem ani razu i przy 3 odsłuchu odpuściłem. Jedyna różnica była taka ze przy mniejszej mocy Siesty grały głośniej. Nie wiem czym to jest spowodowane.

Wniosek jest jeden: kolumny grały identycznie. Różnica w cenie? Siesty droższe o 800 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20263-100009817 1258820692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59511-mordaunt-short-906i-vs-tonsil-siesta/

Ten wątek nie ma sensu.Dlaczego bo kolumny Mordaunt Short nie są popularne a 99 proc osób tutaj piszących nigdy nie słuchało tych kolumn.Dlatego piszą dziwne rzeczy ,ja miałem przyjemnosc z obydwoma parami .Słuchałem je u znajomego w studiu nagraniowym naprawde porzadnie zrobionym .Po odsłuchu kupiłem tylko jedne z nich.Głuchy nie jestem. Pozdrawiam.

Dodam jeszce tak od siebie że nie słyszałem lepszego zestawu kolumn do Kina Domowego w cenie do 3000 tys za komplet.Kolumny jakie miałem to np Tannoye,Kefy,B&W,Jamo.tak więc zacne firmy.Napewno mozna wybrac cos lepszego ,ale należy wyłożyc ponad 5000 tys,bez subwofera.

Kolumny są kupione ,pare osób sie skusiło na te kolumny i każda jest zdecydowanie zadowolona.Naprawde polecam je i radze aby ci niedowiarkowie naprawde je posłuchali zanim napiszą jakieś głupoty.

Czyli w tym wątku chodziło o to, że te tańsze kolumny są takie rewelacja i ludzie kupujcie je, bo topicie kasę kupując droższe? :) Naprawdę jeśli nie słychać różnicy między kolumnami dwóch producentów - inne przetworniki, inne skrzynie, inne konstrukcje, no to coś nie tak...

Róznica w grze tych kolumn jest napewno,ale nie koniecznie te Siesty grają lepiej jak nie którzy sugerują.Mordaunt Short były testowane na amplitunerze Harman Kardon AVR 645 i obecnie Yamaha RX-V 2500,oraz róznych wzmacniaczach stereo.i za każdym razem bas tu był bardziej kontrolowany niz w Siestach,nie wspomne o znakomitej stereofoni i zrównowarzeniu

M.S. nie słuchałem (firma kiedyś mocno była obecna na n. ryku, potem jakby cisza, teraz znów jest i dobrze), Siesty podobały mi się (na którymś tam AS) Grały co prawda trochę po swojemu ale b. ciekawie...

Wybrałbym które by mi pasowały i niczym więcej się nie przejmował. (Zwłaszcza jak ceny podobne.)

A ponieważ mam meble w kolorze wenge, Siesty byłyby "lepsze", z uwagi na kolor obudów :)

* * *

A tak swoją drogą to czemu nie było M.S. na AS'09 ? Czy ten produkt jest dystrybuowany p. wielkie markety i dlatego ? /Zresztą Onkyo też nie widziałem./

E, widać taka polityka dystrybutorów. Może nie chcą dorabiać firm/gazet piszących od lat o 2. mocnych dystrybutorach albo np. nie zapłacili o czasie za reklamę w gazetach i niechęć jest wzajemna - nie wiem.

He, he nie wiedziałem: dystrybutorem M.S. w Polsce jest Audio Klan:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dystrybutorzy kasuja kolosalne pieniadze.Lepiej z prywatnego importu.Kiedys byłem w Audio Klanie we Wrocławiu mieli Mordaunt Short 906i mówili że w promocji za 2000 tys.Ja zapłaciłem troche mniej za cały zestaw 906i,905i,i 902i zupełnie nowe.

Laryngolog powiadasz. Ciekawe, mój kolega miał to samo wiec razem się wybierzemy. Bo inaczej tego nie wytłumaczę. A jak sie zbadamy dam znać. Jak okaże się ze mamy dobry słuchy to chyba będziesz musiał uwierzyć mi na słowo. A może sam wpadniesz i spr? Odsłuch by na godzinie 10:00 10:30. Może to za mało mocy?? A może akustyka pomieszczenia narzuca charakter kolumną??

• 1 miesiąc później...

Chciał bym sprostować pewna sprawę. Po zakupie nowej yamahy a1. Dochodzę do wniosku ze test był robiony na złym sprzęcie. Pioneer A400x to jakieś dno nie wyciągał z kolumn nawet 50% możliwości. Nie ma sie co dziwić ze oba zestawy grały tak samo. To jak pościć dwóch sprinterów i kazać im biec z taka sama prędkością. Do mety dobiegną w tym samym czasie. Yamaha pokazała jak powinny grać kolumny wiec trzeba zrobić jeszcze jeden test. Przepraszam jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd. Uznajmy ten wątek za nie ważny i błędny. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.