Skocz do zawartości
IGNORED

TRIANGLE GENESE TRIO

darekmat

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem po co wklejacie, omawiacie i opisujecie brzmienie innych modeli kolumn tej firmy. Skoro tutaj jest mowa tylko o jednym, jedynym, konkretnym. Genese Trio. Doradzacie dobór elektroniki, ale do innych modeli kolumn! Opisujecie jak fajnie gra jakaś lampka, tyle że na innych kolumnach! Bezwartościowe takie rady. Na kolumnach autora wątku będzie i tak grało inaczej.

zephyry mialy podobna charakterystyke,uwazam,ze kierunek 'lampa' za wskazowke. Co ciekawe,po latach, z wyzszej polki,wyrownane celiusy z primare a30,nie podobaly mi sie. Bezjajeczne jakies

darekmat

Możesz spróbować z Pass-em lub Electrocompanietem.Wzmacniaczy jest jeszcze kilka,które mogłyby zagrać w miarę dobrze z tymi Trianglami.Tylko gdzie Ty pożyczysz?Od kogo?

Najpierw byś musiał posłuchać kani i zamontować rezystor,Ty nie chcesz i to może być problem.

Można zamontować na krótko,przejściowo.To nic nie kosztuje.

Tylko,że to nie będzie jeszcze dowód na kiepski pomysł z rezystorkami.Zmiany będą,na pewno ale jak za małe to będziesz musiał podpiąć coś konkretnego,ale sprawdzisz jedną opcje i będziesz wiedział.

warto sprobowac z rezystorem ale w perspektywie dluzszej piec lampowy.wiem,co pisze,przeszedlem gehenne z zephyrami.potem zakochalem sie we francuskim graniu-jm lab,focal,przyporzadkowujac reszte systemu glosnikom

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatni pasek przy 5 kolorach jest zazwyczaj brązowy lub czerwony. Są to rezystory precyzyjne. Dlatego jeden pasek więcej i bardzo mała tolerancja. Jak nie jesteś pewny jak odczytać to wklej zdjęcia.

Żaden cud. Mówiłem, że będzie lepiej :) Znacznie większa poprawa niż przy wymianie elektroniki. Gdybyś słuchał audiofilów to już byś instalację elektryczną ze ścian wyrywał w nadziej na poprawę, która by nigdy nie nastąpiła. Szkoda tylko, że sprzedałeś tamten wzmacniacz. Zbyt pochopnie.

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem, z jaką wartością rezystora zagrało (zagra) Tobie najlepiej. Teoretycznie coś około 4.7Ohm powinno ładnie wyrównać pasmo. Choć każde nawet mniejsze tłumienie da wyraźną poprawę.

Zapakowałem po kolei wszystkie cztery rezystorki i faktycznie najlepiej jest na 4,7 - to był dobry pomysł na jakiś czas musi tak zostać dopóki nie kupie nowego wzmacniacza a wtedy się zobaczy.

No i jak widać prostymi, banalnymi sposobami można wiele zdziałać. Na dodatek za cenę mniejszą niż kufel piwa. Ja się cieszę, że pomogłem. Piwo chętnie lub kilka :)

Skoro już wiesz, jak ten "zabieg" wygląda, to możesz jeszcze sprawdzić ciut więcej przytłumić tweeter. Żeby wybrać to co Ci najlepiej odpowiada, bądź powrócić do tego obecnego tłumienia. Uważam, że 6.8ohm to już maksimum. Powyżej tej wartości wysokie wyraźnie schowają się za średnicą. Miłego słuchania :)

Słuchałem kiedyś w Niemczech Triangli(inny model)z Octave,grało całkiem przyjemnie.Octave V-40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj masz adres.

Ukryta Zawartość

darekmat, 20 Gru 2009, 21:02

>Jeszcze raz dziękuje, teraz pozostaje znalezienie wzmacniacza i od czego tu zacząć ? Może jakiś

>AMPLIFON ?

Phast albo inny ukraiński "CZOŁG" - Omak. To lampki z klasą I WYKOPEM! Nawet za mniej niż połowę pieniędzy:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Z Trianglami jest taki problem, że lampka musi być dość mocna by zapanować nad basem i go w miarę możliwości trzymać w ryzach, także nie każda lampka i nie każdy tranzystor. Myślę że powyższe typy warto spróbować. Tak jak mówiłem wcześniej z tranzystorów to może: Electrocompanient, CEC, Bladelius, czy Musical Fidelity z serii 3.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Phast, Phase, Omak, potwierdzam. Gram teraz na już drugim wzmacniaczu od Phase i gra to wybitnie. Znalezienie czegoś jeszcze lepszego za przytomne pieniądze będzie bardzo ciężkie.

DawidM, 20 Gru 2009, 21:59

>Z Trianglami jest taki problem, że lampka musi być dość mocna by zapanować nad basem...

Chyba nie miałeś okazji spotkać się z Omakiem:) Phasty też niczego sobie...

Ukryta Zawartość

post-7648-100007344 1261343359_thumb.jpg

post-7648-100007345 1261343359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Phast:

Ukryta Zawartość

Kiepskie foty, w naturze jest śliczniusi.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.