Skocz do zawartości
IGNORED

Oczko wyżej niż Rotel - pytanie

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Rotela RA-930AX, gra to sobie z Eltaxami Symphony 8.3, jestem naprawdę z tego zestawu zadowolony, ale cóż - "licho nie śpi":-) w związku z tym mam pytanie, czy zamiana tego Rotela na inne wzmacniacze typu: Audiolab 800A, Musical Fidelity E1, Arcam Alpha 7 przyniosła by odczuwalną na korzyść różnicę? czy raczej nie ma co sobie tego typu zamianami wzmacniaczy głowę zawracać i jeśli już coś zmienić to o znacząco wyższą cenowo półkę?.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

zreszta rotel jaki jest taki jest,na twoim miejscu zaczalbym od kolumn,eltax nie jest za dobry i wymiana wzmaka moze nie przyniesc oczekiwanego efektu,dobre glosniki to podstawa

@jarex

Skoro jesteś z obecnego zestawu zadowolony to skąd ten pęd do zmian?Podejrzewam,że coś tam jest na rzeczy...może Eltaxy należałoby "ruszyć" prędzej...

l'enfant sauvage

szukam nowych wrażeń po prostu, kolumny jeśli bym zmieniał to na jakiś konkretny model, żadne nówki do 2tyś nie są w stanie zaskoczyć eltaxów

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

mówmy o wzmacniaczach:-)

nawiasem mówiąc słuchałem ostatnio Monitor Audio BR5 i są to bardzo atrakcyjne dzwiękowo kolumny w okolicach 2k

Nic bym nie "grzebał" przy tym Rotelu, bo jest całkiem OK. Jeżeli już to: 1. kolumny albo 2. ...inny wzmacniacz, ale już z wyższej półki (powyżej 10 tys zł,) bo wydaje mi się, że trudno będzie znaleźć coś ewidentnie lepszego poniżej tego pułapu cenowego. Powtórzę jeszczcze raz: Twój zestaw przedwzmacniacz plus dwie końcówki jest zestawem kapitalnym i jeżeli chcesz eksperymentować to musisz być przygotowany na znacznie większe wydatki. Pytanie: po co? Czy warto? Pozdrawiam.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

O, przepraszam - nie doczytałem, że Kolega posiada Rotela RA-930AX - i też jest nieźle :) Jak zamieniać to już na o wiele wyższe poziomy...

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

za 10kzł to przypuszczam, że dostaniesz cały zestaw grający o niebo lepiej niż sam rotel

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

jarex, 23 Lis 2009, 20:54

>szukam nowych wrażeń po prostu, kolumny jeśli bym zmieniał to na jakiś konkretny model, żadne nówki

>do 2tyś nie są w stanie zaskoczyć eltaxów

Skoro dźwięk Cię zadowala i szukasz nowych wrażeń, to kup sobie jakieś nowe płyty - doznania znacznie mocniejsze, niż w przypadku zmiany sprzętu - piszę całkiem poważnie.

<><

Wszytko pięknie, ale słucham tez muzy z czarnych płyt a ten wzmacniacz najlepszego preampu nie posiada, zresztą też mu brakuje mocy

• Użytkownicy+

No to będzie nudno z mojej strony ....zostaw Rotela w spokoju :-). Koledzy mają rację, trzeba sporo dołożyć, żeby pogonić rotelka. Dokup pre gramofonowy i pomyśl nad kolumnami. Możesz ew. kupić przyzwoite kabelki, nic o nich nie piszesz, a zmiana drutu od lampki na coś porządnego też może sporo poprawić (oczywiście w granicach rozsądku).

Robert

• Użytkownicy+

Tench, 24 Lis 2009, 01:19

>Kable panie!!1 Kable kup, dobra sieciowka diametralnie zmieni brzmienie systemu.

Raczej nie zmieni diametralnie (w porównaniu do innych możliwych zmian), zresztą ja myślałem o głośnikowych i IC. Sieciówki mają wpływ, ale nie zalecam do tak budżetowego sprzętu, chyba że DIY, lub coś taniego, z drugiej ręki.

Robert

jarex, 23 Lis 2009, 22:26

>Wszytko pięknie, ale słucham tez muzy z czarnych płyt a ten wzmacniacz najlepszego preampu nie

>posiada, zresztą też mu brakuje mocy

Czyli jednak nie jesteś do końca zadowolony. Kup jakiś dobry zewnętrzny preamp gramofonowy i kolumny o wyższej efektywności niż te, które obecnie posiadasz.

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.