Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

no to moze jak kolega palton od nowa, to ja od nowa:

'jakim trzeba byc za przeproszeniem idiotą zeby po kilku tysiacach wpisow nie zrozumiec , ze sluchanie kilkusekundowych fragmentow muzyki nie wystarcza na ocene brzmienia i nie wykaże róznic miedzy komponentami różniacymi sie nawet o milion zlotych, moze jednak nalezaloby wrocic jednak do dziwnie szybko zapomnianego testu abx na rozroznianie barw?'

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro, 4 Gru 2009, 22:52

>'jakim trzeba byc za przeproszeniem idiotą zeby po kilku tysiacach wpisow nie zrozumiec , ze

>sluchanie kilkusekundowych fragmentow muzyki nie wystarcza na ocene brzmienia i nie wykaże róznic

>miedzy komponentami różniacymi sie nawet o milion zlotych ...

Ja bym powiedział że, przy porównywaniu zwłaszcza należy słuchać kilkusekundowych fragmentow muzyki z tym że zapętlonych ,poniżej cytat z mojej wypowiedzi z innego wątku :

''I najlepiej nie słuchać po prostu zmieniającego się niejednorodnie utworu w czasie ,tylko wyciąć najbardziej wymagające fragmenty z utworów i zapętlić je :

''Nie ma potrzeby specjalnego skupiania się dla wychwytywania krótkotrwałych niuansów z całości utworu ,w tym celu wycina się z utworu najbardziej wymagające fragmenty i zapętla się je a komparator przełączając błyskawicznie ujawni różnicę jeśli ona jest i pokaże jaka ona jest .Można zapętlić fragment miotełek ,skok dynamiki ,rozchodzące się pogłosy ,pojedyncze szarpnięcia strun ,miejsca gdzie stwierdziliśmy że tańsze sprzęty nie są w stanie prawidłowo albo tylko nieczytelnie odtworzyć rozłożenia instrumentów w panoramie itp można nawet porozdzielać dźwięk z nagrania na czynniki pierwsze ;) .Wtedy nie będzie już wątpliwości czy na konkretnym tańszym sprzęcie coś ginie ,nie przenosi pełnej skali wybrzmień zapętlonych konkretnych wyselekcjonowanych szarpnięć struny i pełnego odtworzenia wybrzmiewania składowych harmonicznych pojedynczych uderzeń w klawisze fortepianu itp ;)''

To może ja też od nowa:

Jakim trzeba być za przeproszeniem idiotą żeby po kilku tysiącach wpisów nie zrozumieć, że test ABX nie zmusza nikogo do słuchania kilkusekundowych fragmentów.

seniortelefono

to jak sobie wyobrazasz przeprowadzenie 20 czy 30 cykli abx przy odsluchiwaniu 3minutowych fragmentow? 270 minut napierdalania 'pętli najbardziej wymagających przeszkadzajek' nie liczac czasu przelączen kiedy juz po 20 minut statystyczny idiota bedzie mial dosc i na kolanach bedzie przysiegal , ze nie ma roznicy? naprwde o wiele lepszy jest ten test abx kolorow i kazdy sobie moze go zrobic bez problemu w domciu i zamknac temat abx, no oprocz idiotów , ktorzy nigdy nie zrozumieja , ze test abx nie jest w stanie wykazac tego o co go posadzaja.....

to ja od nowa:

'jakim trzeba byc za przeproszeniem idiotą zeby po kilku tysiacach wpisow nie zrozumiec , ze sluchanie kilkusekundowych fragmentow muzyki nie wystarcza na ocene brzmienia i nie wykaże róznic miedzy komponentami różniacymi sie nawet o milion zlotych, moze jednak nalezaloby wrocic jednak do dziwnie szybko zapomnianego testu abx na rozroznianie barw?'

pop.

juz po 20 minutach statystyczny idiota bedzie mial dosc i na kolanach bedzie przysiegal , ze nie ma roznicy?

Jeżeli wypreparujesz konkretny pojedynczy fragment np przejechania miotełki po perkusji i zapętlisz go ,to chyba będzie ci znacznie łatwiej na nim porównywać oddanie szczegółowości na drogim i tanim klocku niż na długich fragmentach ,gdzie takich zróżnicowanych przejechań miotełkami jest bardzo wiele i jak tu to wszystko precyzyjnie zapamiętać ,dlatego należy porównywać w sposób zsynchronizowany te same pojedyncze dźwięki tj bit w bit ;) .

• Użytkownicy+

Widzę że jedyny test jakie koledzy natchnieni wątkami o ABX zrobili, to test na forumowego idiotę. Ciekawy to test, taki ... prosty, wystarczy dowolny temat i ktoś do dyskusji. Wtedy się go testuje, jak ma inne zdanie to musi być idiotą. Mam wrażenie że z moją wiarą w chęć rozwiązania tematu, mam spore szanse wygrać taki test na idiotę. Ja wolałbym wprawdzie test na wykrycie mało znanych fajnych i mądrych forumowiczów, ale nudne by to było (nikt nie lubi mądrzejszych od siebie).

Robert

• Użytkownicy+

muls

Doświadczenie wcześniejszych testów powoduje u ciebie sceptycyzm, jednak zostawiłeś małą furtkę i dopuszczasz hmm, właściwie co ? Jakieś spostrzeżenia, coś pomocnego dla mnie (dla nas) do dalszego testowania ?

Robert

• Użytkownicy+

seniortelefono, 4 Gru 2009, 23:39

>elactro

>

>Skoro ABX nie pokazuje tego co ma pokazać to jak Ty, gdybyś oczywiście chciał lub musiał

>udowodniłbyś różnice między np CD-kami?

Właśnie o to chodzi, jak prawidłowo i obiektywnie testować ? ABX jak najbardziej, niestety tylko do dużych różnic (więc w sumie mało przydatny w audio).

Robert

przede wszystkim test powinien być ślepy. tylko wtedy może być obiektywny.

już kiedyś pisałem o umieszczaniu klamotów w black box. może tędy droga do rozejmu?

testy jakie większość tzw. uszatych sobie robi przynosząc do domu nowy klocek z xxxxxx zł są o dupę otłuc. bazują na emocjach związanych za zakupem, ze znajomością marki, ceny ... itp, itd ..

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Użytkownicy+

Senior, a co z kablami ? Nie trzeba wyrównywać, po przepięciu (normalnie) słychać różnice i nie zawsze droższy = lepszy. Chyba następny ABX jaki popełnię, to będą kable. Może jakaś podpowiedź jak to technicznie zrobić ?

Robert

Krak_oN, 4 Gru 2009, 23:21

>Jeżeli wypreparujesz konkretny pojedynczy fragment np przejechania miotełki po perkusji i zapętlisz

>go ,to chyba będzie ci znacznie łatwiej na nim porównywać oddanie szczegółowości na drogim i tanim

>klocku niż na długich fragmentach ,gdzie takich zróżnicowanych przejechań miotełkami jest bardzo

>wiele i jak tu to wszystko precyzyjnie zapamiętać ,dlatego należy porównywać w sposób

>zsynchronizowany te same pojedyncze dźwięki tj bit w bit ;) .

Otóż nie - wyobraź sobie że robiłem takie testy, dużo wcześniej zanim docent został oświecony przez ABXa. Przy krótkich fragmentach trudno jest rozpoznać cokolwiek. Potrzebny jest dłuższy fragment utworu, conajmniej minuta. To jest też dla mnie pewną zagadką - może tu chodzi o sposób percepcji dźwięku przez mózg.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

seniortelefono

trudno pisac tutaj o roznicy miedzy cd-playerami skoro gurus z tego forum nie dopuszczaja roznicy miedzy wzmacniaczami, mysle, ze bez problemu mozna przeprowadzic test abx w ktorym nie bedzie tez istotnej statystycznie roznicy jakosci brzmienia miedzy kolumnami i tego dotyczyl moj udzial w tym watku

Wszystkie testy o kant dupy...W tym wszystkim nie chodzi o testy a muzykę i widzę,że część z nas o tym fakcie zapomina.Samplery,zapętlenia,wyrównanie głośności,słuchanie kondensatorów,transformatorów i diabli wiedzą czego jeszcze.Tylko nie muzyki.Przecież to chore.

• Redaktorzy

"Jeżeli wypreparujesz konkretny pojedynczy fragment np przejechania miotełki po perkusji i zapętlisz go ,to chyba będzie ci znacznie łatwiej na nim porównywać oddanie szczegółowości"

Też tak kiedyś myślałem.

palton, 5 Gru 2009, 00:15

Robiłem koledze ślepy test z interkonektami. Kabelek za 3 zł vs kabelek za ok. 1000 zł. Mieliśmy CD-ka z dwoma wyjściami więc nie było problemu. Przełączałem w preampie.

Kolega poległ :-)

>Robiłem koledze ślepy test z interkonektami. Kabelek za 3 zł vs kabelek za ok. 1000 zł. Mieliśmy

>CD-ka z dwoma wyjściami więc nie było problemu. Przełączałem w preampie.

>Kolega poległ :-)

Jak szybko przełączałeś? Dałeś mu szansę usłyszeć muzykę, czy słuchał tylko dźwięków?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

palton

nie obraź sie, dobry z Ciebie chlopak, to od razu widac, dałes sie podejsc idiotom, to żaden wstyd, oni nie udają , oni naprawde nie rozumieja w czym rzecz , Ty juz rozumiesz

nie raz robilem slepe testy z kablami, robilem tez np. takie próby, ze przygotowalem 10 plyt , po ulubionym kawalku z kazdej plyty, przesluchalem to, pozniej na innych kablach te same 10 plyt,zawsze porownuje stary kabel z nowym, mam troche kabli w kinie domowym , ktore tez co jakis czas podlaczam w stereo , jesli chodzi o kable roznice potrafia byc duze, ale czesciej sa bardzo subtelne jak sie popatrzy na to chlodnym okiem , po osluchaniu sie ,wole sobie podlaczyc nowe kable i sluchac dzien, na drugi dzien stare, znowu nowe i tak az wyciagne wiazace wnioski, slucham tez powiedzmy kilkanascie minut jednych i przelaczam ,i slucham kilkanascie minut drugich, ale tylko jak chce wnioski takie z grubsza wyciagnac, mysle, ze czesc ludzi bardzo sugeruje sie ceną, tym , ze zaplacilo wiecej i MUSI grac lepiej, to jest błąd w mysleniu, ale z czasem to przechodzi i jak ktos kilka lat przerzuca sprzet to juz sie nie napala jak szczerbaty na suchary....

• Użytkownicy+

electro

Może dałem się podejść, ale nic nie żałuję. Chłopaków od XYZ-a rozumiem, wiem że nie mają racji ale nie używajmy obraźliwych słów, one nic nie dają.

Co do testów kabli to wykonałem ich wiele, chyba najwięcej z całego sprzętu. Przetestowałem min. kilkadziesiąt kabli i niemal wszystkie miały swoją sygnaturę brzmienia. Nigdy nie przeprowadzałem ABX kabli, więc jestem ciekaw.

Robert

• Użytkownicy+

elektro

Nadal są koledzy AUDIOFILE, którzy sądzą że przejdą ABX bez problemu. Niestety o ile nie będzie naprawdę różnych urządzeń polegną.

Robert

seniortelefono

takie testy sie odbywaja z tego co wiem, np.kilkanascie osob odsluchuje, opisuja dzwiek , oceniaja, mozna tez w prosty sposob okreslic wzorzec , zaprosic panią do fortepianu, pozniej ten sam kawalek z jednego cd, pozniej z drugiego cd, co jest blizej natury i git...bo tak naprawde o to chodzi...takie pytanie nalezy postawic, co jest blizej natury? mozna nawet przeciez te pania nagrac w tym pomieszczeniu, po jej wystepie puscic sluchaczom z cd 1 i z cd 2 i po sprawie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.