Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 5 Gru 2009, 22:39

>"Tak naprawde zawsze było wiadomo ze nie ma podstaw żeby przy zaprojektowanym poprawnie urzadzeniu

>typu wzmacniacz, granie było rózne"

>Od jak dawna i konkretnie od kogo?

W latach 70 jeszcze to było wiadomo, wtedy nikt nie słuchał wzmacniacz i kabli i pojawili się cwaniacy z firmy Monster i się zaczęło...

XYZPawel

Ale,konkretnie co takiego było wiadomo?Doskonale pamiętam jak Onkyo pogonił Scott(chyba tak się pisało)Był bardziej dynamiczny z lepszym basem.Różnica wyraźnie zarysowana.

Gość

(Konto usunięte)

modrzew47, 6 Gru 2009, 14:25

>XYZPawel

>Ale,konkretnie co takiego było wiadomo?Doskonale pamiętam jak Onkyo pogonił Scott(chyba tak się

>pisało)Był bardziej dynamiczny z lepszym basem.Różnica wyraźnie zarysowana.

Wam te różnice są zawsze wyraźnie zarysowane... do czasu testu ABX, wtedy te cholerne wyrównanie poziomu psuje wszystko i wszystko zaczyna grać tak samo... albo kanapa przeszkadza, albo coś tam, stres za duży.

XYZPawel, 6 Gru 2009, 14:28

>Wam te różnice są zawsze wyraźnie zarysowane...

Nie mówiąc już o ''wyraźnie zarysowanej'' pamięci niektórych recenzentów ,gdzie w niektórych recenzjach można przeczytać np że nowy model wzmaka względem starszego modelu testowanemu rok temu ma minimalnie przesunięty balans tonalny w tą czy inną stronę ,akurat ! ;) , balans tonalny słyszenia to się może minimalnie przesuwać w ciągu dnia ,a nie mówiąc o roku czy nawet pół ,gdzie taki recenzent mógł być przeleczony antybiotykami lub innymi lekami o działaniu ototoksycznym ,gdzie zmiany w słyszeniu mogą być w następstwie działań ubocznych ,nie tylko w zakresie tonów wysokich a całkiem wyrywkowo np może ucierpieć dana skala słyszenia tonów niskich ,średnich albo i mogą być dziury w charakterystyce słyszenia wyrywkowo na chybił trafił ,trochę tu , trochę tam ;) . Dlatego nowy i stary model może być porównywany tylko równocześnie przy aktualnym stanie słyszenia testującego ,ale chyba to jest przecież jasne dla wszystkich ;) .

Nie jest to test ABX. Zwykłe, jawne słuchanie kolumn. Porównywałem ostatnio, dzięki uprzejmości forumowicza kluzik'a, swoje monitory do pasywnych, studyjnych Tannoyów Reveal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tannoye mają wyższą efektywność. Słychać wyraźnie, że grają głośniej, co sugeruje, że niby lepiej. Jednak gdy orientacyjnie wyrównywaliśmy poziom natężenia, to od razu wyszły braki w Tannoyach. Braki, które zresztą słyszałem już wcześniej, przed testem. Dźwięk schowany, stłumiony, jak zza kotary. Mnie się taka prezentacja nie podoba. Nie ma w niej życia. Złagodzenie przesadzone.

Wyrównywanie poziomów jest przydatne, a raczej konieczne przy testowaniu urządzeń. Wypada poprzeć Pawła, bo to nie są herezje, tylko oczywistości.

Ukryta Zawartość

Ponieważ nie orientuję się,to zapytam,jakie wzmacniacze były porównywane?.Nie ważne w jakim teście ABX i niezależnie od tego przez kogo były robione.

Proszę o odpowiedz od zainteresowanych.

zukzukzuk, 6 Gru 2009, 13:48

>mareskor, 5 Gru 2009, 20:24

>

>

>>to nie był test abx, a moze nawet to nie był żaden test

>

>Przecież ŻADEN test ABX nie może być zdany! (Skoro nie ma innej możliwosci - po jaką cholerę robi

>się testy???). Ale to już było...

Bzdura - wiele testów było zdanych (również wzmacniaczy)- Twoje wypowiedzi świadczą o tym, że nie wiesz o czym piszesz.

>

>Jak będzie taki przypadek - to wyrównanie poziomów zapewne było niewłaściwe.

Nie wypowiadałem się na temat wyrównania poziomów- nie mam na ten temat wystarczającej wiedzy. Akceptuję na logikę, że poziomy muszą być równe, bo inaczej to test nie ma sensu...

>Najpierw więc wyrównanie i jego pomiary (gdyby co:). Jeśli dalej będą kłopoty - to nastąpią pomiary

>(wzmacnaiczy). Jeśli pomiary wyszłyby nie tak - to przypuszczalnie - będą źle zrobione. Jak dobrze

>zrobione - to urządzenia pomiarowe zapewne uszkodzone, albo mierzacy do kitu... I tak bez końca:).

Pomiary wzmacniaczy po teście - rozumiem, że będzie chodziło o wyjaśnienie dlaczego się różnią, co to ma w ogóle wspólnegoo z testem. A róbcie sobie test abx czego chcecie- przecież zależy Wam na wykazaniu różnic. Czy ktoś zabrania testowania boomboxa i hi-endu? Nawet chętnie bym sam w takim teście wziął udział...

>Pomijając "CUD" znalezienia w obecnej rzeczywistości, "bezprogowo" skonstruowanych, tranzystorowych

>wzmacniaczy...

>

>Kurcze.

>Wszędzie się pojawiają jakieś "nieliczbowe" zjawiska:)

Nieliczbowe zjawiska występują w testach typu: przyjdzie pani zagra na pianinie, potem się puści płytę, uczestnicy napiszą na karteczkach itd...

jozefkania, 6 Gru 2009, 15:02

>Nie jest to test ABX. Zwykłe, jawne słuchanie kolumn. Porównywałem ostatnio, dzięki uprzejmości

>forumowicza kluzik'a, swoje monitory do pasywnych, studyjnych Tannoyów Reveal.

>

Ukryta Zawartość

>

>Tannoye mają wyższą efektywność. Słychać wyraźnie, że grają głośniej, co sugeruje, że niby lepiej.

>Jednak gdy orientacyjnie wyrównywaliśmy poziom natężenia, to od razu wyszły braki w Tannoyach.

>Braki, które zresztą słyszałem już wcześniej, przed testem. Dźwięk schowany, stłumiony, jak zza

>kotary. Mnie się taka prezentacja nie podoba. Nie ma w niej życia. Złagodzenie przesadzone.

>Wyrównywanie poziomów jest przydatne, a raczej konieczne przy testowaniu urządzeń. Wypada poprzeć

>Pawła, bo to nie są herezje, tylko oczywistości.

I to jest ciekawa dla mnie sprawa: czy jest sens testu abx dla kolumn, pewnie dla zbliżonych do siebie tak, tylko po co taki test i czy może być przydatny dla, że tak powiem, konsumenta?

Ukryta Zawartość

mareskor, 6 Gru 2009, 16:52

Testowanie sprzętu jest nieusystematyzowane. Porównywanie sprzętu na zasadzie - to słyszałem kolegi, a tamto w salonie, a jeszcze inne mam w domu, nie ma sensu. Najlepiej oba urządzenia, nawet kolumny postawić obok siebie, wyrównać poziomy i posłuchać. To jest moim zdaniem najbardziej komfortowa i w miarę obiektywna sytuacja do porównywania sprzętu. Tu popieram Pawła.

XYZPawel

Nie wypowiadam się za innych,nie pisze wspólnie z rodziną.Nie wiem w związku z tym co ma znaczyć"wam".Nie jestem zdeklarowanym przeciwnikiem testów(jakichkolwiek)sam często porównuje wzmacniacze,kolumny czy kable i CD.Jeżeli słyszę róznice to o nich pisze,słysze je rzeczywiście,nie raz udawadniałem to znajomym.Nie bierzesz pod uwagę żadnego wyjątku,żadnych różnic a wzmacniacze są różne czy będzie to się Tobie podobać czy nie.Tak całkiem na marginesie,to po jakie licho w audiofilskim środowisku szukasz poparcia w swoich śmiesznych i czasem drażniących pomysłach.To tak jakbyś w kościele katolickim próbował wprowadzić wiarę protestancką.

areczek, 6 Gru 2009, 15:55

>Ponieważ nie orientuję się,to zapytam,jakie wzmacniacze były porównywane?.Nie ważne w jakim teście

>ABX i niezależnie od tego przez kogo były robione.

>Proszę o odpowiedz od zainteresowanych.

Jesli chodzi o testy abx to tu masz link:

Ukryta Zawartość

W Polsce to nie wiem, czy było coś zrobione. Pawel może coś doda.

Jesli chodzi o nieważne jakie testy to czytaj ten wątek i wątek Wielkopolski Test...

Prosze o ewentualne sprostowanie, jeśli się mylę.

Ukryta Zawartość

Co WASC Panie MULS spozywales na obiad-znow cos CI zaszkodzilo????

Zrobiles juz te testy abx-napisz co i jak,nie czepiaj sie modrzewka-ty pieszczochu.

muls

Już Ci pisałem,czy nie?Może babcia skasowała.Zabieraj te swoje wzmacniacyki i w doliny,do Szcecina

na herbatke z prundem a zobaczysc wtedy czym róznią sie prawdziwe wzmacniacze od Twoich.Mogą byc lampowe.Nie widze problemu.Masz troche odwagi,ZE DWA GRAMY?To czekam.Czuj sie zaproszony.

"wystarczy popatrzec jak elboreth prowadzi...swoje stado."

mulsie nie pytluj, wystarczy jak XYZ swoje prowadzi...na manowce,

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Sobie zróbcie, bo jak nie to po wsze czasy zostaniecie ino TCHÓRZAMI mielącymi jęzorami !!!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Użytkownicy+

Przypominam, o co nam chodzi (świetnie to ujął Kamil). Znalezienie obiektywnego testu i stwierdzeniu, czemu ABX nie wykazuje różnic pomimo że są one w normalnym słuchaniu słyszalne. Oczywiście spodziewam się sprzeciwów zwolenników ABX, jednak nie potrafią oni wskazać czemu słyszalne różnice, w ABX się zacierają (poza stwierdzeniem że one w związku z tym nie istnieją).

kamil

1 Gru 2009, 17:00

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 2074 / 221 / 2

Świetnie, że powstał ten wątek, być może rzeczowa rozmowa doprowadzi do konstruktywnych i wartościowych wniosków. Uczestniczyłem w porównaniu abx i nie będę kombinował, przepadłem, a byłem przekonany, że zawsze i wszędzie różnice usłyszę. Porównywaliśmy lampę z tranzystorem. Byłem zdruzgotany. Emocje generowane przez abx wynikają ze sprzeczności z naszym codziennym doświadczeniem. Rozum może potrafi zaakceptować - intuicja niekoniecznie, dlatego wyruszyła na poszukiwania. Odnalazła własne DLACZEGO i przekonała rozum, a ja jestem usatysfakcjonowany. Audiofile potrzebują obiektywnego testu na wykazanie różnic, trochę wbrew sobie, bo różnice niewątpliwie słyszą, Orędownicy abx juz takowy posiadają więc molestują słyszących aby takowy stworzyli i przedstawili "naukowe" wyniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.