Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

arturkali5

Mam w tej chwili przełącznik Lutka, ale zrobię sobie podobny. Chcę użyć jakiś dobry przełącznik i grubsze kable w środku.

Robert

fotek, nadinterpretujesz moje stwierdzenia, to niezbyt miłe. Czy gdziekolwiek napisałem że system nie może ładnie i przyjemnie grać dając wiele przyjemności właścicielowi gdy nie jest przejrzysty? Lipny sprzęcior? Absolutnie nie! Cały czas dyskutujemy o przydatności systemu do testu porównawczego, to nie ma nic wspólnego z tym czy się komuś dźwięk takiego systemu podoba czy nie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

"Cały czas dyskutujemy o przydatności systemu do testu porównawczego"

W takim razie w przypadku testu źródeł polecam skorzystać z dobrych słuchawek albo jeśli ktoś ma możliwości, to udać się na odsłuch do studia nagraniowego.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

mlb, 29 Lis 2009, 23:45

>Cały czas dyskutujemy o przydatności systemu do testu porównawczego

No i ja to właśnie miałem na myśli - mogę sobie porównywać czy nie mogę? Wychodzi, że nie mogę, bo mam konfigurację, która nie nadaje się do pokazania różnic. No to zdefiniuj, jaka MINIMALNA się nadaje. Jakie musi mieć parametry. O ile wiem, to nie wiesz tego. Więc dalej jesteśmy w punkcie wyjścia. Sprzęt jest dobry wtedy, kiedy jest dobry. To trochę za mało :)

palton, 29 Lis 2009, 23:44

U mnie brakuje tylko obudowy (jeszcze nie przyszła). Resztę już mam tzn. gniazda na bananki i chinch bo zrobię dwa : do wzmacniaczy i do pre , oraz źródeł.

>W takim razie w przypadku testu źródeł polecam skorzystać z dobrych słuchawek albo jeśli ktoś ma

>możliwości, to udać się na odsłuch do studia nagraniowego.

nedj, trafna uwaga. Nie wiem tylko czy będą takie możliwości.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jeśli już to przepychankom, palton :-)

Ale ja się nie przepycham, ja próbuję się dowiedzieć na jakiej podstawie kwestionowane są wyniki testów. Bo jak na razie to nikt takiego testu nie przeszedł ale każdy ma do niego wiele uwag, a wielu uważa że to w ogóle bez sensu jest. Przyznam szczerze że nie rozumiem tego. Dla mnie sprawa jest dziecinnie prosta. Albo się słyszy nie widząc albo się jest tylko kolejnym forumowym poetą. Zresztą powtarzam się bo już to pisałem.

A co do moich testów. Gdzieś już opisywałem, nie chce mi się drugi raz. Generalnie testuję każdy nowy element jaki mi wpadnie w łapy. Wyrównuję poziomy i przełączam hebelkami w preampie. Robię to jawnie, tyle że na nic się nie nastawiam. Jak słyszę różnice to się cieszę, jak nie słyszę to się nie chlastam tylko uznaję, że jej nie ma i już. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że w wypadku gdy ta różnica jest dla mnie minimalna to być może jest ona tylko wytworem mojej wyobraźni i w ślepym teście tej różnicy bym nie wychwycił. Ale przy tak małych różnicach regułą jest że "lepiej" dla mnie gra klocek, który mi się bardziej podoba zewnętrznie :-)

-> mlb

"Nie wiem tylko czy będą takie możliwości"

Dużo osób ma dobre słuchawki. A z własnego doświadczenia wiem, że na nich słychać wszystko, często dużo więcej, niż by się chciało.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Użytkownicy+

Senior, to czasami słyszysz różnicę ? Napisz koniecznie pomiędzy jakimi urządzeniami taką słyszałeś, może jeden przykład.

Robert

Ps. Piszę sporadycznie od dawna, a więc błędy się niestety pojawiają, ale są lepsi a jakoś uwagi ja zbieram ;-)

nedj, rzeczywiście - dobre słuchawki byłyby bardzo przydatne do testów źródeł. Z tym że musiałby iść w parze z dedykowanym wzmacniaczem słuchawkowym. Z tego co się orientuję - "duże" wzmacniacze - nawet jeśli mają wyścia słuchawkowe, niezbyt dobrze współpracują ze słuchawkami gdyż są projektowane pod zupełnie inne obciążenia na wyjściu.

palton, 30 Lis 2009, 00:15

Pewnie że są lepsi, ale ta przepychanka mi się spodobała :-) Sorry że się przyczepiłem :-)

Różnice słyszę między niektórymi preampami i niektórymi wkładkami. Wzmacniaczy nie testuję bo nie interesuje mnie to, a CD praktycznie służy mi tylko do przegrywania płyt na magnetofony.

• Użytkownicy+

Wklejam swój opis testów ABX (100% ABX), z wątku Pawła 18 listopada :

Dzisiaj miałem trochę czasu i....testowałem :-)

W związku z zarzutami do DACa wypiąłem go z toru, za to użyłem "audiofilskie" rozdzielniki RCA. Mogłem z jednego CD, wyjść na dwa wzmacniacze. Właściwie końcówki były takie same (Cambridge audio), różniły się tylko preampami. Jednym był Rotel RC-971, drugi OTL M. Bożka.

Różnice w dźwięku zdecydowane, system z wpiętym Rotelem zagrał bardziej dynamicznie z lepszym konturem ataku, OTL grał plamami nieco cieplej, z większym wypełnieniem, jednak mniej dokładnie.

W teście ABX (całkowity ABX), trafnych odpowiedzi miałem 10/10, następnie powtórzyłem test i ponownie 10/10.

No i byłoby po temacie, gdyby nie to, że postanowiłem dalej testować. Podpiąłem te same wzmacniacze, które w dalszej fazie testowałem u Lutka (u Lutka najpierw testowałem na jego wzmacniaczach). Jeden system,pre Rotel+końcówka Cambridge, drugi system pre Thule+ końcówka Elektrocompaniet. Nadal słyszałem różnice (tak jak mój brat i szwagier również audiofil), jednak nie na tyle, żeby podejść do testu ABX.

Robert

palton, 30 Lis 2009, 00:22

No i ja ten test rozumiem. Preampy (niektóre) różnią się między sobą i to usłyszałeś. I to w ABX, czyli można go przejść. A niektóre się nie różnią i to też "usłyszałeś".

• Użytkownicy+

Senior, a nie dziwi cię to że Paweł nigdy nie robił testów ABX ? Ogólnie mgliście i niechętnie się o swoich testach wypowiada, zawsze odsyła do stron internetowych.

Robert

Ps. Żeby nie było, Pawłowi zawdzięczam poznanie tego tematu.

palton, 30 Lis 2009, 00:44

>Senior, a nie dziwi cię to że Paweł nigdy nie robił testów ABX ? Ogólnie mgliście i niechętnie się

>o swoich testach wypowiada, zawsze odsyła do stron internetowych.

Pewnie słaby psychicznie jest , więc wolał oblać nawet te jawne. Tak łatwiej.

palton

To czy Paweł robi testy czy nie to jego sprawa. Ja też nie zrobiłem sobie (innym tak :-) testu ABX. Mnie wystarczy mój sceptycyzm i myślę zdrowe i realne podejście do możliwości własnego słuchu.

Dzisiaj w jakimś wątku przeczytałem jak wielką zmianę w brzmieniu wzmacniacza dała wymiana zwykłego bezpiecznika, który był "wąskim gardłem" na "niezwykły". Takie coś jest lepsze niż kubeł zimnej wody.

• Użytkownicy+

O Pawle można wiele napisać, ale raczej słaby psychicznie to on nie jest. Zresztą popełniłem błąd z tym wpisem, mam nadzieję że nie spowoduje on złych emocji, bo nie to było moją intencją. Po prostu dziwne mi się wydaje że nawet normalnie słuchając nie słyszy od jakiegoś czasu różnic. Być może kolumny aktywne to powodują.

Robert

• Użytkownicy+

Senior, nie jest tak do końca że to Pawła sprawa. Jeśli coś komuś sprzedajesz i zachwalasz, to wypadałoby to znać, inaczej dziwnie to wygląda. Na zmiany bezpieczników , rezystorów itd, nie mam zdania, ale raczej też nie wierzę.

Robert

Ps. Może jutro ktoś doda coś w temacie.

Dobranoc

seniortelefono, testy ABX są przydatne. Mnie także uderzyło że czołowy propagator tej idei sam tych testów nie wykonał. To nie miejsce na dociekanie dlaczego, ale daje do myślenia i podsuwa jednoznaczne wnioski.

Natomiast piszesz że "Mnie wystarczy mój sceptycyzm". Otóż w tym momencie postępujesz jak XYZ - zakładasz coś z góry a następnie przyjmujesz to za prawdę nie przeprowadzając procesu który mógłby to potwierdzić. Weźmy ten przykład z bezpiecznikami. Co byś powiedział gdyby słyszalność tego została zweryfikowana testam ABX? Dalej uważałbyś to za bzdurę?

• Użytkownicy+

mlb

Senior SŁYSZY zmiany, ale nie takie żeby przejść ABX. A więc częściowo sam potwierdza, że ABX to nie wyrocznia i potrzeba sporych różnic, żeby wyszły one w ABX. Wiem Senior, że trochę może pochopnie wyciągam wnioski, jednak takie mi się nasuwają.

Robert

Ps. Naprawdę mówię dobranoc i grzecznie mi tu ;-)

mlb

Chyba nie doczytałeś dokładnie tego co napisałem. Mój sceptycyzm nie oznacza że z góry zakładam brak różnic. Po prostu nie sugeruję się tym że urządzenie np dziesięciokrotnie droższe powinno zagrać lepiej od tańszego. Słucham i tylko na podstawie tego co słyszę wyciągam wnioski. A są one bardzo różne. Zdarzało się że urządzenie 40-krotnie tańsze zagrało lepiej. I na odwrót oczywiście też.

Niczego z góry nie zakładam. Co nie przeszkadza mi napisać o tym nieszczęsnym bezpieczniku tego co napisałem. Są moim zdaniem granice zdrowego rozsądku.

Niemniej gdy ktoś udowodni to w ślepym teście posypię głowę popiołem :-)

palton, 30 Lis 2009, 01:16

>mlb

>Senior SŁYSZY zmiany, ale nie takie żeby przejść ABX.

Napisałem, że przy NIEKTÓRYCH różnicach, które słyszę mógłbym go nie przejść. I że nie jestem pewny czy je słyszę czy też bardzo chcę usłyszeć bo jakiś klocek bardzo mi się podoba :-)

>Niemniej gdy ktoś udowodni to w ślepym teście posypię głowę popiołem :-)

Właśnie o takie stwierdzenie mi chodziło, dziękuję :)

A swoją drogą... osobiście spotkałem się z przypadkiem wpływu bezpiecznika na dźwięk. Ale nie wiem czy wielkość zmian byłaby widoczna w teście ABX. Kiedyś spróbuję.

dobrej nocy

mlb, 30 Lis 2009, 01:31mlb, 30 Lis 2009, 01:31

>osobiście spotkałem się z przypadkiem wpływu bezpiecznika na dźwięk.

Ja też się spotkałem. Jak kiedyś się spalił, to dźwięku nie było.

Ale serio mówiąc, to możesz rozwinąć?

palton, 30 Lis 2009, 00:22

>Wklejam swój opis testów ABX (100% ABX), z wątku Pawła 18 listopada :

Dla mnie sprawa jest oczywista:

>rafnych odpowiedzi miałem 10/10, następnie powtórzyłem test i ponownie 10/10.

Po prostu BYŁY różnice i test to potwierdził

>Nadal słyszałem różnice (tak jak mój brat i szwagier również audiofil), jednak nie na tyle, żeby >podejść do testu ABX.

Po prostu różnice były za małe

O czym tu debatować?

To nie o bezpiecznikach wątek, ale we wzmaku dwa różne bezpieczniki sieciowe powodowały niewielkie zmiany w dynamice. Oczywiście pozostał ten o wartości zalecanej przez producenta, ale pytanie "dlaczego" pozostało. Jakiś czas temu gregaudio pisał też o tym że te odtwarzacze w których bezpiecznik topikowy jest na przewodzie zerowym grają nieco lepiej niż gdy jest szeregowo z wyłącznikiem na przewodzie fazowym. Poczytaj też wpisy kolegi _igod_ tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W ślepych testach też zawsze trafiali. Czyli i ABX powinien się udać. Ale skąd to może wynikać, tego nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mlb, 30 Lis 2009, 09:08

Nie podejmę dyskusji (paltona już pewnie rączki świerzbią do banownicy :-) ) ale powiem jedno: majstrowanie przy bezpiecznikach powinno być karane. Nawet jeśli test ślepy wykazałby negatywny wpływ bezpiecznika na dźwięk, to i tak NIE WOLNO go usuwać/wymieniać na inny. Jakakolwiek poprawa dźwięku nie jest warta zdrowa/życia ludzkiego. A te złote wynalazki za 30zł to mają w ogóle atesty?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.