Skocz do zawartości
IGNORED

Kto ma jakis dobry schemacik zasilacza 3.3 i 5v do dac ???

genek

Rekomendowane odpowiedzi

dwustronna PCB jest ok, natomiast jakość rezystorów smd jest gówniana i żaden ze znanych bosów nie robi z tych powodów tego typu układu na rezystorach smd. ostatecznie można zamontować takie małe, okrągłe beyschlagi jak do dac`a na wm8742 i to też nie w układach filtrów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Optuję więc za: R1 i R6 zwykłe a pozostałe mmelf

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jeżeli wielkość będzie tak żeby można zamontować zamiast zwykłego 78XX to myślę ze trochę chętnych będzie. Tyle daców powstało ostatnio i w każdym po kilka napięć, jest co poprawiać :)

bardzo fajna rzecz wyszła! organizujemy zamówienie PCB ?

Jestem za jak najbardziej za. Wstrzymajmy się jeszcze z dzień.

A wykorzystanie rezystorów mmelf to strzał w dziesiątke. Małe, prostrze w montarżu niz typowe smd i bardzo stabilne.

Jutro postestuje w różnych kombinacjach płytkę z prototypem tego samego regulatora, którą wczoraj otrzymałem od użytkownika. nick30

Dam znać jak się sprawuje.

Mam pytanie- jaki maksymalny prąd, który nie spowoduje nieprawidłowej pracy może dać taki regulator? Chciałbym wiedzieć ile płytek lub całych kitów trzeba będzie kupić.

Wszystkie regulatory będą na +5V. Jak duża musiałaby być ingerencja w układ aby uzyskać inne napięcia?

>Mam pytanie- jaki maksymalny prąd, który nie spowoduje nieprawidłowej pracy może dać taki

>regulator? Chciałbym wiedzieć ile płytek lub całych kitów trzeba będzie kupić.

wg datasheeta 1.5A

>Wszystkie regulatory będą na +5V. Jak duża musiałaby być ingerencja w układ aby uzyskać inne

>napięcia?

Wartość rezystora R2 definiuje napięcie.

Tutaj możesz sobie policzyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> wg datasheeta 1.5A

Tyle to praktycznie nic nie mówi.

Należy wziąść pod uwagę, że typowo można wziąść do 200mA, w innym przypadku należy zastosować pod stabilizator radiator jak również pod tranzystor T3 co utrudni sprawę. Podanto należyłoby zwiększyć pojemności filtrujące C4 i C8.

Co do zmiany napięcia w regulatorze to zmieniasz diodę Zenera i tym regulujesz, a przed tym stosunek rezystancji stabilizatora LM317 (R2) w razie konieczności, jak wspomnial przedmówca.

Dla dobrej pracy napięcie na wyjściu stabilizatora powinno być min. 4V większe niż to po regulatorze (już na wyjściu)

Podobnie napięcie wejściowe NA LM317 minimalnie o 4V wyższe niz na jego wyjściu.

Przy zwiększonym poborze (powyżej 100mA) i w razie niepewności lepjej więcej dać na wejście, bo po min. 3,5V potrzebuje nadwyżki LM317. Rówież w zależności od poboru prądu i wartościu rezystancji R1 będzie tam przynajmniej niewielki spadek napięcia.

Wartość R3 w prze stabilizatorze wymaga korekty. Należy zastosować 110-120 Ohm.

Przy tej rezystancji LM317 lepjej się sprawuje zwłaszcza ten od Nationala.

W miare możliwości omijać te gówniane LM317 od firmy ST. Niestety tych jest pełno w sklepikach.

Na Allegro można zakupić dobre różne MMELFy. Choćby sprawdzony MMELF 118R 1% 50ppm na R3.

I reszte według schematu i zastosowanego napięcia zasilajacego (R2).

januss73, 4 Lip 2010, 17:37

>I nie zwierać wyjścia bo bd139 raczej zwarcia nie wytrzyma :-)

Można w prosty sposób zrobić zabezpieczenie wyjścia na jednym tranzystorze i rezystorze ale wolę jako bezpiecznik zastosować bd139 niż komplikować PCB.

Coż, testuje na razie z forumowym dacem na WM8742 podłaczając pod analogową cześć zasiania kości.

Niestety czekam na tranzystor J309, a obecnie testuje na znanym BF245 :-). Musiałem mu trochę nogi zamienić miejscami i zwiększyłem rezystor R4. Miałem podobnego J310, niestety okazał się uszkodzony.

Pominąłem mostek prostowniczy, wziąłem stałe napięcie z płytki daca - z kondensatora za mostkiem.

Stabilizuje poprawnie na 4,9V. przy różnych poziomach nap. wejściowego.

A co do brzmienia, miedzy zastosowanym 7805 firmy (ON), a tym modułem nie ma tak dużej rożnicy. Dżwięk staje się na pewno trochą przyjemniejszy na wysokich i jest poprawa, ale w kontroli niskiego zakresu. Dałem mu prawie dwa dni na wygrzenie i tak sobie grał cały czas. Zmieniłem również R1 na 5,1 Ohm, bo orginalnie wlutowany 1 Ohm prawie nic nie dawał.

Duża zmiana pojawiła się z prestabilizacją. Dokładając dopiero na pająku mały LM317L jak tranzystorek (choć wydajność jego 100mA, to w większości daców będzie wystarczająca) odczułem już poszerzenie bazy stereo.

Napięcie faktycznie musi być lepsze, gdyż np. na wokalu pomimo obecności wielu instrumentów i podgłosu dało się wyodrębnić cichy podgłos daleko za nim oraz rysowane są wyraźniej instrumenty szczególnie na szerokości sceny.

I co ważne brzmienie na wysokich jest wyraźne, jednak nie kłuje tak ostrością. Może tu to głownie zasługa dobrego tantala 10uF SMD firmy Vishay przy kości.

Prototyp:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

żółwik - wstaw koniecznie j309, wywal c5 (100nF) i R1 co najmniej 10-20 omów i nie wstawiaj w zasilaczu żadnych tantali.

Witam

Czy ktoś próbował żeby zamiast P1 lub R2 dać zenerkę(dla np ok. 15V Uwy - opamp, aczkolwiek jak tu jest dobre 14,50 to tez ok) lub LEDY (dla 5V) ? - według

Ukryta Zawartość

Mam zamysł stworzyć cos takiego, ale nie na LM317,ale na LT317 (Linear, 3 razy mniejsze szumy) W tranzystory na wyjsciu bawic sie na razie nie chce - nie mam ich.

Piszac o prestabilizacji, rozumiem że Wasz obecny układ ma 2xLM317 + tranzystory na wyjsciu, tak?

Jesli tak, to zastanawiam się czy prestab dla LT317 poprawi tez...

Jakie są Wasze doświadczenia z LT317 i LT1963A. W aplikacjach zalecają tam tantale (zwłaszcza LT1963A)...- ale te nie cieszą się u nas chyba dobrą opinia. Co o tym myslicie?

Pozdrowienia!

Ukryta Zawartość

>Rambo

Ok Zastosuje zalecany tranzystor, zwiększe rezystancje do 10 Ohm, bo przy 20 moge mieć za duży spadek napięcia.

Nie rozumiem tylko, dlaczego pozbyć się tego C5 skoro takie pojemności dobrze sprawdzają się przy większych czestotliwościach, zakłoceniach, w przeciewieństwie do elektrolitów, gdzie w tym zakresie ich działanie jest śladowe.

on może być źródłem oscylacji razem z elektrolitem

Właśnie podłączyłem ten regulator (wraz z prestabilizacją) pod analogową sekcję AD1955 w DVD963SA

Zastosowałem zamiennik J309 w miejsce BF245.

I co mogę powiedzieć to to, że poprawa jest słyszalna w cały zakresie, szczególnie w budowaniu sceny dźwiękowej. Reczywiście zapowiada się bardzo dobry stabilizator.

Dla porównania i pewności zastosowałem zwykły przełącznik, którego kotwice podłączyłem pod kość AD1955 i pod wbudowany stabilizator oraz ten sasz prototyp.

Dzięki krótkiemu maganyzowaniu energi przez lokalny elektrolit, podczas przełączania nie słychać było praktycznie żadnych klików, tylko... wyraźną poprawę.

Tak, takiej jak ostatnio, z tym że zastosowałem już odpowiedni tranzystor. Układ się sprawuje bardzo dobrze.

Przydało by się już stworzyć jakąś płytkę, która poszła by do zakładu.

Tak jak sugerowałem wcześniej - mała, wąska, a dłuższa z trzema wyporowadzeniami w jednym rzędzie. Tak, byśmy mogli stosować w swoich układach na miejsce powszechnych układów, np. 7805.

Różnica w brzmieniu jest duża, sprawdzona w bezpośrednim porównaniu.

Dwustopniowa stabilizacja oraz praktyczne wymiary i do tego tani układ sprawią, że będzie wreszcie jakaś dobra alternawywa dla wielu, i do fabrycznych i do naszych projektów DIY.

no dobra... zanim zaczniemy wymieniać stabilizatory w naszych "maszynach" , to pytanie - czy robimy fabryczne PCB?

zależy od ceny ale ok 10 szt.

No faktycznie.

Jeśli chodzi o fabryczne płytki, to tylko oto chodzi. Sam jestem chętny przynajmniej na 10szt.

Musimy pamiętać, ze ceny małych płytek nie są wysokie i zamawiając po wiele sztuk ceny jeszcze spadną. Zawsze można się dogadać z zakładem.

Lecz byłbym również skory, by powstała wersja ujemna. Wystarczy odwrócić cały układ wzgledem masy, zastosować tranzystory o przeciwnej polaryzacji i LM337L.

Wóczas można było by zastosować pod wszelkie analogówki m.in. wzmacniacze operacyjne w projektach.

(Napięcia łatwo dostosować)

Myślę, że chyba z uniwersalną (jak w mini TT), pod dwa napiecia będzie za dużo komplikacji przy jednej warstwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.