Skocz do zawartości
IGNORED

Dark Side Of The Moon The Original Quadraphonic Mix

SAEK333

Rekomendowane odpowiedzi

Dark Side Of The Moon (The Original Quadraphonic Mix by Alan Parsons) Mam taki plik ściągnięty z sieci w postaci ape, i problem jest taki że po zdekodowaniu plik ma około 1,4 Gb. Mam także do niego plik cue, jednak EAC nie chce podzielić tego ponieważ nie obsługuje standardu 24bit 96khz. Wymyśliłem sobie że po podzieleniu po prostu nagram "dark side" na dwóch cd. Czy ktoś wie jak to zrobić?

Podzielić łatwo. Tylko potem co z takim płytami CD zrobisz?

Przede wszystkim - APE nie obsługuje wielu kanałów, więc raczej nie był to zwykły plik ape, być może skompresowany dts. Po druge - APE nie obsługuje próbkowania 96kHz. Odnoszę więc wrażenie, że ten plik jest czymś zupełnie innym, niż Tobie się wydaje.

Po kolei- po zdekodowaniu z ape powstał wav o wielkości ok 1,4gb, ten wav odtworzył mi tylko foobar2000, i jest on nagrany w stereo, ale już na głośnikach komputerowych słychać większą przestrzenność dźwięku. Chodzi mi o sposób przekonwertowania tego pliku do 16bit 44,1khz i następnie podzieleniu i nagraniu na cd audio.

A tak nazywa się ten plik:

Pink Floyd - Dark Side Of The Moon (The Original Quadraphonic Mix by Alan Parsons) (24bit 96khz 4.1 to 2.0 DPLII) (Ape Cue)

Do podzielenia użyłbym czegoś typu shnsplit, a do konwersji np. sox lub ewentualnie audacity. Zresztą - do wypalenia nie trzeba pliku dzielić, bo większość porządnych programów potrafi wypalać według plików cue.

Jednak należy pamiętać, że to już nie będzie "original quadraphonic mix" tylko jego okastrowana wersja stereo+dplby (tzn. prawdopodobnie matrycowa). DPLII pewnie pozwoli odzyskać część danych, jeśli wzmacniacz posiada odpowiedni dekoder.

audacity po zmianie częstotliwości próbkowania bardzo zniekształcił cały plik, brzmi jakby był w zwolnionym tempie.

zostanie mi tylko słuchanie na słuchawkach z kompa, bo nie jestem w stanie przenieść tego na cd, dzięki za rady.

Do resamplingu możesz użyć foobar2000 i wtyczki Secret Rabbit Code

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

SAEK333, 2 Gru 2009, 10:53

>audacity po zmianie częstotliwości próbkowania bardzo zniekształcił cały plik, brzmi jakby był w

>zwolnionym tempie.

Bo zmiana częstotliwości próbkowania, to tylko to, co mówi nazwa - zmiana częstotliwości próbkowania. Próbki nie zostały zmienione, tylko inaczej są interpretowane. Trzeba dokonać resamplowania do innej częstotliwości - nie mam pod ręką audacity, więc nie powiem dokładnie, gdzie ta opcja się znajduje. Być może "export as wav" zadziała.

Wnioskując z wielkości pliku to jest to stereo w dobrej jakości, a nie plik kwadrofoniczny.

Jeden kanał w PCM WAV 24 bit 96 kHz to dla 40 minut 691,200,000 bajtów, razy dwa (bo dwa kanały) daje około 1,4 GB, co by pasowało z rozmiarem plików. Pewnie został zmiksowany lewy przedni z lewym tylnym i prawy podobnie. Wszystko zależy jak to zostało zrobione, ale powinna być lepsza jakość niż zwykłe dwu kanałowe CD.

SAEK333 ,Podaj mi swoje namiary,to wyślę Ci płytkę DVD z tym materiałem w DD 4.1 oraz DTS 4.4. Akurat mam "chyba" to,o co pytasz. Czego, nie robi się dla Floyd'owców :-)

To o czym piszecie to Bootleg-pirat wydany jako DVDA. Wielokanałowa wersja wydana tylko na SACD mlch. i oczywiscie kwadro na LP.

Podobna sytuacja ma miejsce z Płytami np, Black Sabbath wydanymi nieoficjalnie jako kwadro mix DVDA.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 2 tygodnie później...

xniwax- gdzieś to było dokładnie opisywane. Posiadam oryginale wydanie vinylowe Quadro Dark Side. Podobno na wyspach cenione są wydania wielokanałowe właśnie w takiej postaci, a wersja SACD jest nie oryginałem, tylko właśnie przetworzeniem wersji oryginalnej quadro ze studia, bo przecież kilkadziesiąt lat temu nie było jeszcze 5.1 Oczywiście w bezpośrednim porównaniu SACD tej płyty brzmi o niebo lepiej niż wersje quadro DTS itp. Tu decyduje juz samo nagranie, mastering. Co innego efekty, czy rozmieszczenie instrumentów.

• 1 miesiąc później...

Trzeba uciekać w kierunku formatów wizyjnych.

Wczytujemy plik w tsMuxer albo multiAVCHD i "exportujemy do *.m2ts lub AVCHD.

Lepiej do AVCHD.

Coraz więce współczesnych playerów czyta ten kontener.

W tym PS3. A jeszcze lepiej DVICO 6500 itp.

Ale to już inny temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.