Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze wznowienia jazzowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję wątek na temat najciekawszych wznowień muzyki jazzowej.Wznowień zarówno winylowych,CD z winyli jak i CD.

Na początek trzy pozycje po raz pierwszy na CD z lat 70 wytwórni Whynot z 2009r.

Legendarny zespół Air i pozycja "Air Song" z 1975r (H.Theadgill saks.,F.Hopkins bas i S.McCall perk.).

Chico Freeman "Morning Prayer" (C.Freeman saks,H.Theadgill saks.,M.R.Abrams piano,C.McBee bas,S.McCall perk.,B.Montgomery perk,D.Ewart fl.).Nagranie z 1978r.

Walt Dickerson "Tell us only beatiful things" (lider wibr.,W.Ware bas i A.Cyrillr perk) z 1975r.

Ciekawa refleksja:okazuje się,że lata 70 to nie tylko jazz-rock!

https://www.audiostereo.pl/topic/59886-najciekawsze-wznowienia-jazzowe/

Świetna wiadomość z Air! Rzeczywiście, takie rzeczy grano w elektryczno-tandetnych latach 70tych....Natomiast wznowiony Dark Tree niestety już ma inną okładkę, ale muzyka bez zmian ;-0

pzdr

• 2 lata później...

Wznawiam wątek za względu na najnowsze wydawnictwo ECMu poświęcone Garbarkowi.Box zawiera płyty "Dansere","Witchi-Tai-To" oraz "Sart".Kupiłem głównie ze względu na "Dansere",które co prawda mam na oryginalnym winylu ale chciałem też mieć na CD.Ciekawostka płyty "Sart" dotąd nie znałem.A "Witchi..." to jedna z moich najulubieńszych mistrza Jana,którą w latach 70 nagrałem z radia na magnetofon szpulowy,później kupiłem na CD a w końcu na oryginalnym winylu.

Oprócz wymienionych najwyżej cenię jeszcze "Afric Pepperbird".

Jeśli cenisz "Afric Pepperbird", to koniecznie posłuchaj debiutu JG - "Esoteric Circle". "Sart" jest wspaniała, przez długi czas uważałem ją za najlepszą w dorobku artysty.

Ja ostatnio kupiłem wznowienie na vinylu - Bill Evans Trio "Potrait in Jazz". Co ciekawe, nie żadne tam 180g, tylko normalna cienka płytka. I znakomita analogowa jakość.

Do wyczynowych wznowień, a właściwie do całej jej serii, koniecznie trzeba zaliczyć wydawnictwo CAMJazz i nagrania z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych dla Soul Note i Black Saint. Od roku 2010 wydali już siedemnaście pudełek z bardzo dobrymi remasterami. Bardzo przyzwoite, ascetyczne wydania z genialną muzyką i znakomicie skalkulowaną ceną. Jedyną wadą jest brak katalogów z opisami poszczególnych płyt, które przeważnie dołączane są do tego typu wydawnictw.

Pozdr, M

Parker's Mood

Tak ta seria to pozycja obowiązkowa.Mam prawie wszystkie.

A których pudełek CAMJazz nie masz...??? Ja też mam prawie wszystko... ;(

Wznowienia jazzowe 2012:

Essential Jazz Classic 2012 - Eric Dolphy Quartet in Europe - The COMPLETE 1961 Copenhagen concerts / Remaster, 2CD

Essential Jazz Classic 2012 - Oliver Nelson & Eric Dolphy - Complete Recordings / Remaster, 2CD

American Jazz Classic 2012 - Eric Dolphy, Mal Waldron, Ron Carter - Where? + The Qest / Remaster

Bardzo porządnie wydania, świetnej jakości katalogi ze zdjęciami i oryginalnym komentarzem - Full Wypas Edycja!

51TycbisnSL._SL500_AA300_.jpg61r-2-wkKNL._AA300_.jpg51WRmw3fu2L._SL500_AA300_.jpg51UYO05tzPL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

• 2 tygodnie później...

Już mam!Jarrett,Garbarek,Danielsson,Christensen "Sleeper" Tokyo 16.04.1979.

Skandynawski kwartet Keitha z koncertu w Japonii.Tematy znane ale zagrane trochę inaczej.Czasu nie da się zawrócić ale jednak co tu dużo mówić wzruszenie za gardło ściska.Nie wiem czemu tak długo Eicher z tym czekał?

Jeszcze o boxie z kwartetem skandynawskim Garbarka (DANSERE)

1. Wielu z nas ma, jeśli nie wszystkie, to którąś z tych płyt, w jakiejś postaci, ale trzy na raz to .. pycha

2. Odnośnie pomysłu graficznego.

Na białych kopertach, w których umieszczono płyty CD, tylko czarne napisy z tytułami płyt.

Całość w białym chropowatym kartonie.

Ale już zaakceptowałem ten "akademicki" czarno-biały design.

Zdjęcia okładek płyt małe, czarno-białe, zamieszczone w książeczce, a nie na kopertach.

3. Liner notes ratują wydawnictwo - pełny profesjonalizm

Edytowane przez rykuj

rykuj

Nie wiem może się mylę ale wydaje mi się,że Dansere nie było na CD?

I jeszcze jedno.Ta wersja na oryginalnym winylu to najlepiej nagrana muzyka w moich zbiorach.To CD też brzmi świetnie.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Oj sprawdzę. Zobacz: na discgos podają, że jednak wyszła wersja CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie powtórzył się "SART", który mam na CD. (obok jeszcze "Afric Pepperbird").

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Garbarek "Witchi-Tai-To" np. Świetna rzecz. A tak poza tym wznowiłbym wszystkie dokonania Andrzeja Kurylewicza. To był wybitny jazzman, a jakoś zapomniany. Jego nagrania z lat 60. - perły!

Django, Erroll Garner...

Tak, trochę wznowili, ale można by mu wydać serię... Mam trochę jego płyt z "tamtych czasów", no ale wiek tych winyli robi swoje. Mam stare wydania winylowe Garnera, ale chciałbym go posłuchać odrestaurowanego.

SzuB

A ja mam stare winyle i nowe i te stare brzmią lepiej.Kupuj te stare.To ostatni moment.Wielu ludzi wyprzedaje kolekcje za nieduże pieniądze.Za parę lat tych płyt się nie dostanie.Stary winyl jak jest w dobrym stanie to zagra pieknie po 30-40 latach.Nie dotyczy to polskich winyli bo w czasach PRL to był dramat.

Ja mam bardzo dużą kolekcję starych winyli, większość czeka na rewitalizację (muszę je umyć po prostu), ale coś w tym jest, co piszesz. Np. Jimmy Smith (te umyłem) brzmi lepiej niż z dostępnych dziś CD.

Propozycja do reedycji (od dawna o tym marzę), moja ulubiona polska płyta jazzowa z lat 80tych

„Polski Jazz Ensemble” (1985)

Leszek Żądło - saksofon

Adzik Sendecki - piano

Bronek Suchanek - kontrabas

Janusz Stefański - perkusja

Edytowane przez rykuj

Dwa kolejne ciekawe wznowienia to remasterowana edycja Tony Williams & Lifetime i dwie płytki: Emergency i Turn It Over

24-bit Digital Remastering by Ben Wiseman at The Audio Archiving Company, London - Esoteric Recordings, 2011

51NAvySV0BL._SL500_AA300_.jpg514dPtALUPL._AA300_.jpg

4191hPJAbdL._SL500_AA300_.jpg5192loEEcfL._AA300_.jpg

Bardzo przyzwoite wydania z bardzo dobrym remasterem!

Jazzu co prawda na tych płytach nie usłyszymy...'-) Ladies and Gentelmen! Grają i śpiewają: Tony Williams, John McLaughlin, Jack Bruce i Larry Young! Esoteric's Way...!

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Jon Balke "Magnetic Works" 1993-2001 (ECM, 2182/83)

Wznowienie trochę inne ( wybór z 3 płyt na 2 CD, dokonany przez artystę).

Dla mnie bomba.

Nie schodzi z odtwarzacza od kilku dni.

Czy ktoś słuchał tej muzyki ?

Edytowane przez rykuj
  • 1 miesiąc później...

Kolejne wybitne wznowienie na CD ze stajni ECM( po Dansere Garbarka).Projekt Odyssey Terje Rypdala z 1975r.I to wydanie pełne,na dwóch krążkach.Nie znałem wczesniej tego nagrania.

Ch.Mingus "Changes Two" Atlantic Masters nagranie z 1974r.Oprócz lidera G.Adams sax.,J.Walrath trąba,D.Pullen piano,D.Richmond perk.

Od przyszłego wtorku dostępne będzie bardzo ważne wznowienie płyty Sam'a Rivers'a - Reunion: Live in New York.

Wydawnictwo: PI Recordings, 2012 - 2CD

5133n3FbJxL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Ch.Mingus "Changes Two" Atlantic Masters nagranie z 1974r.Oprócz lidera G.Adams sax.,J.Walrath trąba,D.Pullen piano,D.Richmond perk.

Teraz wyszło wznowienie? To jedna z moich ulubionych płyt M.

• Pokaż nowe odpowiedzi