Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze wznowienia jazzowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Przybyło kilka ciekawych wznowień , Na pierwszy ogień proponuję muzykę z kręgu tzw. soul jazzu .Jazzu ,który kojarzymy najczęściej z muzyką np. J .C. Adderley'a . Czyli czarnego,  korzennego, gorącego jazzu z lat 60-70 . Wszystkie trzy pozycje z wytwórni RGM .

Najpierw Gene Russell " New Direction " z 1971 r. Lider piano, H. Frenklin bas, T.William konga, L.Gales bas , S. Clover perk.

Doug Carn " Spirit of The New Land " 1972 r, lider piano, G.Harper tenor, Ch. Tolliver flug., G. Brown puzon, i Al. Mouzon perk.

Rudolph Johnson " The Second Coming " lider tenor, D. Sides perk., K.Lightsey piano i K.Brinkley bas.

A teraz winyle. Ken McIntyre " Year of The Iron Sheep " . Lider to trochę już zapomniany ( ale niesłusznie ) saksofonista altowy obdarzony pięknym , aksamitnym brzmieniem . Na płycie dwa bandy - pierwszy z  J. Bayard'em piano, R.Carterem bas, L.Hayes'em i B. Riley'em perk. I drugi z J.M. Lewisem puzon, E. Stoute piano , A.Abdulem Malikiem bas i W. Smithem  perk.  Sześć kompozycji lidera i jeden " Laura " to standard. Przepiękne , delikatne , naturalne brzmienie. Wydało Sowing Rec.

I drugi winyl to Eric Dolphy " Conwersations ".  Lider klarnet basowy i flet, oraz E. Khan bas, R. Hutcherson wibrafon ,W. Shaw trąbka, J.C. Moses perk., C. Jordan sopran, R. Davis bas, Prince Lasha flet, H. Simmona alt. Niesamowite brzmienie dęciaków , fascynujace improwizacje.  Również Sowing Rec.

10 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przybyło kilka ciekawych wznowień , Na pierwszy ogień proponuję muzykę z kręgu tzw. soul jazzu .Jazzu ,który kojarzymy najczęściej z muzyką np. J .C. Adderley'a . Czyli czarnego,  korzennego, gorącego jazzu z lat 60-70 . Wszystkie trzy pozycje z wytwórni RGM .

Najpierw Gene Russell " New Direction " z 1971 r. Lider piano, H. Frenklin bas, T.William konga, L.Gales bas , S. Clover perk.

Doug Carn " Spirit of The New Land " 1972 r, lider piano, G.Harper tenor, Ch. Tolliver flug., G. Brown puzon, i Al. Mouzon perk.

Posiadam, z tym iż powyższe pozycje zostały wznowione w latach 2020 - 2021 !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tak, to te same płyty.

Kawał bardzo dobrej muzyki. Do tego perfekcyjny remastering nagrań. Jest moc jest energia !!!

Ja od kilku dni cieszę się muzyką Al di Meola. Zupełnie przypadkowo. Nie jest to stricte jazz chociaż w albumach tych i jazzu nie brakuje. Raczej muzyka world.

Oczywiście przypadek spowodowała cena nowych wydań u naszych rodzimych sprzedawców płyt . Za stówę 4 świetne albumy. Reedycja przez niemiecką wytwórnię EAR MUSIC. 

Płyty brzmią genialnie. Wyglądają świetnie. Nic dodać, nic ująć ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W

Kolejne świetne wznowienie. " The Oscar Peterson Trio - Live In Lugano . 1964 " 2023. To nagranie z sekcją R. Brown i E. Thigpen . W tym czasie trio znajdowało się u szczytu swych możliwości i niemal telepatycznego porozumienia. I to wszystko słychać , zwłaszcza ,że mamy tu znakomitą jakość nagrania. Grają oczywiście standardy i kompozycję Petersona. Bardzo ciekawe jest porównanie wykonania utworu Waltz For Debby Evansa .

1 godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Kolejne świetne wznowienie. " The Oscar Peterson Trio - Live In Lugano . 1964 " 2023. To nagranie z sekcją R. Brown i E. Thigpen . W tym czasie trio znajdowało się u szczytu swych możliwości i niemal telepatycznego porozumienia. I to wszystko słychać , zwłaszcza ,że mamy tu znakomitą jakość nagrania. Grają oczywiście standardy i kompozycję Petersona. Bardzo ciekawe jest porównanie wykonania utworu Waltz For Debby Evansa .

Na pewno sprawdze na dniach to wydanie,
dzieki za info.

Pozdrowienia...

Music is my Religion.

• 2 miesiące później...

Niezawodna wytwórnia SteepleChase wydała kapitalny koncert kwartetu Cedara Waltona " Third Set " z 1977r. ze słynnego Montmarte w Kopenhadze . Kwartet w składzie lider piano, Bob Berg tenor , Sam Jones bas i Billy Higgins perk. Data wydania krążka 1992. Fantastyczne granie , zwraca uwagę ( oprócz lidera ) gra Berga.Znakomita jakość nagrania.

I jak dla mnie zaskoczenie. Wygrzebałem z Empiku płytę Jarretta z 1972r. , wydanie ( i remastering ) 2014 r. " K. Jarrett/Ch. Haden/ P. Motian . Hamburg '72. To nagranie live , z koncertu . Pianista gra tu także na flecie , sopranie i perkusjonaliach . I to jak gra ! Np. w utworze dedykowanym O. Colemanowi na sopranie gra najczystsze free. Fantastyczna, nieznana mi dotąd płyta , pięknie zremasterowana prze samego J. E. Kongshaug'a .

24 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Niezawodna wytwórnia SteepleChase wydała kapitalny koncert kwartetu Cedara Waltona " Third Set " z 1977r. ze słynnego Montmarte w Kopenhadze . Kwartet w składzie lider piano, Bob Berg tenor , Sam Jones bas i Billy Higgins perk. Data wydania krążka 1992. Fantastyczne granie , zwraca uwagę ( oprócz lidera ) gra Berga.Znakomita jakość nagrania.

I jak dla mnie zaskoczenie. Wygrzebałem z Empiku płytę Jarretta z 1972r. , wydanie ( i remastering ) 2014 r. " K. Jarrett/Ch. Haden/ P. Motian . Hamburg '72. To nagranie live , z koncertu . Pianista gra tu także na flecie , sopranie i perkusjonaliach . I to jak gra ! Np. w utworze dedykowanym O. Colemanowi na sopranie gra najczystsze free. Fantastyczna, nieznana mi dotąd płyta , pięknie zremasterowana prze samego J. E. Kongshaug'a .

Cedara Waltona " Third Set " z 1977r,
dzięki mam zamiar sprawdzić to wydanie.

Dzięki,

Pozdrowienia...

Music is my Religion.

I kolejna wygrzebana dzisiaj z Empiku  płyta . " John Abercrombie Night " ECM 1984, wznowienie z 2019r. W składzie Jan Hammer klawisze, J. DeJohnette perk . i M. Brecker tenor. To nie jest jakaś przełomowa, odkrywcza muzyka .Raczej  taka rozrywkowa , utrzymana w klimatach tamtych lat . Ale zagrana na bardzo wysokim poziomie , efektowna.

• 2 tygodnie później...

Koniec maja ukazuje się wznowienie genialnej płyty. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A u mnie dwa świetne wznowienia. Pierwsza płyta to Sonny Rollins i " A Night At The Village Vanguard "  Blue Note 2024 . Nagranie z 1957r. Mam poprzednie wydanie ale kupiłem to bo to tzw. the complete masters . Wydawnictwo dwupłytowe , rozszerzone i przede wszystkim kapitalnie zremasterowane. Brzmieniowo nie do poznania.

I druga pozycja to również Blue Note "Elvin Jones. Revival Live At Pookie's Pub ". To dwupłytowy album , pierwotnie nagrany w 1967r. W składzie J. Farrell tenor, B. Greene piano, L, Young piano, W. Little bas. Wspaniała, posttrane'owska muzyka. Zaskakuje zwłaszcza Farrell bo nie kojarzyłem go z taką muzyką .

• 3 tygodnie później...

Mój najnowszy nabytek to winyl  " Kenny Burrell/ Guitar Forms  Verve . To wznowienie płyty z 1964. ,którą gitarzysta nagrał z orkiestrą Gila Evansa . Na płycie 9 utworów w aranżacji Evansa . Nagrania dokonał sam R. Van Gelder w swoim studio w Englewood . Tak więc mamy znakomitą jakość nagrania , świetne aranże , piękne solówki Burrell'a oraz brzmienie orkiestry charakteryzujące się impresjonistycznymi refleksami i delikatnym dźwiękiem . Wersja tylko winylowa.

• 4 tygodnie później...

Ukazało się wznowienie: Weather Report 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne trzy wznowienia w mojej kolekcji . Najpierw być może największy ciężar gatunkowy ." Alice Coltrane. The  Carnegie Hall Concert " Impulse 2024. To koncert z 1971r. , po raz pierwsze Alice wystąpiła w tym szacownym miejscu. Cztery lata po śmierci Johna i i po wizycie w Indiach . Nagranie na CD i winylu. Mamy tu cztery kompozycje , dwie Alice ( Journey In Satchidananda i Shiva -Loka ) oraz dwie Johna ( Africa i Leo ). Grają oprócz liderki Ph. Sanders , A. Shepp J. Garrison , C. Mc Bee ,E. Blackwell ,C. Jarvis oraz dwaj Hindusi . Piękna nastrojowa , uduchowiona i transowa muzyka w stylu Wielkiego Johna. Bardzo dobra jakość nagrania.

George Adams / Don Pullen Quartet " City Gates "Music On Vinyl 2024. Nagranie z 1983 r. z Holandii. W sekcji D. Richmond perk. i C. Brown bas. Cztery własne kompozycje i jedna tradycyjna z Afryki. Hołd dla Ch. Mingusa i porażająca jakość brzmienia.Tylko na winylu .

I na koniec debiutanckie nagranie Branforda Marsalisa " Scenes in the City z 1984r. W składzie mamy Kirklanda ,Watts'a ,Moffett' a. Słychać fascynacje Coltranem, Rollinsem , Colemanem . Fantastyczny debiut .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
36 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

George Adams / Don Pullen Quartet " City Gates "Music On Vinyl 2024. Nagranie z 1983 r. z Holandii. W sekcji D. Richmond perk. i C. Brown bas. Cztery własne kompozycje i jedna tradycyjna z Afryki. Hołd dla Ch. Mingusa i porażająca jakość brzmienia.Tylko na winylu .

Mam 'City Gates' na CD, więc jak tylko na winylu...???

Parker's Mood

Audycje Pawła Brodowskiego otwierał  właśnie Jingiel  z  płyty  Branforda Marsalisa " Scenes in the City... Długo szukałem co to jest.

• 4 tygodnie później...

A u mnie znowu Kenny Burrell .Tym razem płyta " A Night At The Vanguard with Kenny Burrell Trio " Verve . Winyl, nagranie z 1959r. Delikatna , miękka gitara Burrella w towarzystwie R. Davisa  bas i R. Haynes'a na perk. Przepiękne , ciepłe , naturalne brzmienie zespołu .

• 1 miesiąc później...

Jimmy Scott i nagranie " I Go Back Home " 2016 River Rec. . To nagranie z 2009r . dokonane w doborowym składzie . Bo wokaliście towarzyszą  gościnnie Joe Pesci ( wok.! ), Joey Defrancesco , J. Pisano git. ,Renee Olstead ( wok.) Till Bronner ( trąbka) ,Oscar Castro Neves  ( wok . i git.), James Moody sax. G. Maret ( harm. ) i Dee Drr Bridgewater  ( wok. ). Na krążku 12 coverów ( blusowych i R&B ). W sekcji Kenny Barron , M. Gjakonovski bas i Hans Dekker perk. oraz HBR Studio Symphony Orchestra . Aranżacje Mark Joggerst. Klimaty R&B , soulowe,  i trochę w stylu D. Krall. Głos Scotta pomimo sędziwego wieku ma swój żar , czar . Piękne nagranie .

• 3 miesiące później...

Właśnie dotarła do mnie płyta bopowego tenorzysty Tiny Brooks'a wydana przez Essential Jazz Clasisics Master Sesions  z b.r. To dwupłytowe wydawnictwo zawierające cztery najbardziej znaczące nagrania muzyka. " Minor Move " 1958 r. , "True Blue " z 1960r. , " Back To The Tracks " 1960 i " The Waiting Game " z 1961r. Wszystkie nagrywał R. van Gelder dle Blue Note . Wśród muzyków towarzyszących m.in. L. Morgan ,S. Clark, A. Taylor, P, Chambers ,K. Drew ,J. McLean, Ph . Joe Jones, W. Ware .

• 1 miesiąc później...

Cztery kapitalne wznowienia goszczą w mojej kolekcji. To może najpierw klasycy . Lester Young i Henry " Sweets " Edison i płyta " Going  For Myself " EJS 2022. Nagranie z 1957/58 r. Young tenor i klarnet, Edison trąbka, ponadto O. Peterson, R. Brown, L. Bellson i inni. Panowie wykonują 11 standardów . Ale jak wykonują ! Z jaką czułością , wyobraźnią . Ich rury brzmią niesamowicie, surowo i garażowo. Znakomity mastering jeszcze to uwypukla. Istne cudo !

Al Cohn , B. Mitchell , D. Coker, F. Butler " Night Flight To Dakar " i Xanadu Master Edition . To wspaniały koncert w stolicy Senegalu w 1980r. To fragment trasy po Afryce zorganizowanej przez rząd USA. Nagranie live , bardzo ekspresyjne.

I Albert Heath " Kwanza " z 1973r. Mamy tu trzech braci Heath ( bo jeszcze Jimmy -tenor i Percy bas ) . Ponadto Curtis Fuller puzon, K. Barron  piano i T. Dunbar perk.

I polski akcent. Leszek Żądło i jego kwartet z 1975 r. Wydało ForTune . Oprócz lidera na tenorze i sopranie L.Porter piano, G. Lenz bas i J. Nay perk. Na płycie dwie długie , frytowe kompozycje Leszka zagranie w klubie w Hamburgu . Zastanawia nowoczesność tej muzyki . W sensie muzycznym to jakby powstała obecnie. Tylko jakość nagrania trochę odstaje. Brzmi trochę sucho i płasko.

i to by było na tyle.

A teraz trzy płyty, które w sumie nie wiem jak zakwalifikować . Bo nagrane przed wielu laty i wtedy wydane ale kupione jako nowe, obecnie. Chodzi o niemiecką wytwórnię Jazzwerkstatt . Najpierw D. Murray " Live At The Lower Manhattan Ocean Club  ". nagranie 1977 wydanie 2009. Oprócz lidera L. Bowie , F. Hopkins bas i P. Wilson perk.

M. Roach " Live In Berlin " nagranie 1884 wydanie 2009. Oprócz perkusisty C. Bridgewater trąbka, O. Pope tenor i T. Brown bas.

Oraz największa niespodzianka . Nieznany mi dotąd saksofonista Jon Irabagon i " It Takes All Kinds ". W sekcji znakomici Mark Helias i Barry Alrschul . Nagranie i wydanie 2013. Jon jak wyczytałem to 46 latek pochodzenia filipińsko- amerykańskiego. Po amerykańskich uczelniach . I to słychać ! To wspaniały tenorzysta , trochę w stylu Freda Andersona.

14 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jon Irabagon

Znam go z The 3dom Factor (zresztą 'It Takes All Kinds', to w zasadzie The 3dom Factor, ale tym razem pod jego nazwiskiem). Znam go oczywiście też z projektów Davida Douglasa, Mary Halvorson oraz z występów z Rudy Roystonem i z Mostly Other People Do the Killing. Ceniony muzyk i co ważne w jego 'resume', jest laureatem 'Monk Competition' z 2008 roku.

Parker's Mood

Panowie, przepraszam. Ja wiem, że tu konia kują a żaba nogę podstawia.

Ja jestem tą żabą bo płyty na streamingach znaleźć nie mogę a szukałem też w sklepach jak multikilti. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.01.2025 o 17:04, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jest w Multikulti. Tam ją kupiłem .

Tak dziękuję. Znalazłem teraz i przesłuchuję ze streamingu. Płyta jest bardzo ciekawa i pomimo że  jazz wokalny to nie jest moze to czego najczęściej słucham to nagranie niesamowicie wciąga. Myślałem, że tylko przeskanuję i wezmę się za coś innego ale to nagranie broni się samo.

Sprawia ,że chce się słuchać więcej i więcej.

Za to wklejam grafikę dla lepszego rozeznania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Płyta nowa , nagranie stare . Nie wiadomo jak zakwalifikować . Chodzi o pozycję " McCoy Tyner, Joe Henderson . Forces Of Nature . Live At Slugus " . Nagranie z 1966r. z nowojorskiego klubu . Wydane przez DeJohnetta i Lydię DeJohnette ( żona ?) . Ciekawostką jest to ,że o ile pianista i saksofonista nagrywali wcześniej ze sobą wielokrotnie to sekcja jest arcyciekawa bo są tu Henry Grimes i Jack DeJohnette .Wydawnictwo dwupłytowe , 5 kompozycji, głównie własnych. Nagranie live a więc mamy długie, swobodne solówki i porywające wersje. Znakomite granie.

I druga pozycja to klasyk . Freddie Hubbard " Here To Stay " BN 2025. Nagranie z 1985 r. , w składzie oprócz lidera W. Shorter, . C. Walton, R. Workman  bas i P. Joe  Jones perk. Wydanie winylowe.

• 2 tygodnie później...

Właśnie dotarł do mnie dwupłytowy album Atrhura Blythe'a " Four A. Blythe  Albums On Two Discs " BGO Rec. 2016. Box zwiera cztery płyty z lat 70 i 80 zremasterowane w 2016 r. To znakomite pozycje a tytuły to " Lenox Avenue Breakdown ", "In The Tradition " , " Illusions " oraz " Blythe Spirit ". Na każdej z nich znakomity alcista gra w doborowym zestawie muzyków . Na pierwszej J. Newton flet, J." Blood " Ulmer git., B. Stewart tuba , C. McBee bas , J. DeJohnette perk. i G. Franco perk.

Na drugiej S. Cowell piano, F.Hopkins bas i S.McCall per. Na trzeciej mamy F. Hopkinsa bas, S.McCalla perk., J. Hicksa piano, J. " Blood " Ulmera git. , B. Stewarda tuba i B. Batlle'a perk.

A na czwartej A. Wadud wiol., K. Bell git., B. Stewarta tuba oraz B. Battle"a perk.

Świetna muzyka , dobra jakość .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po chwili przestoju cztery ciekawe wznowienia ,które do mnie dotarły . Na winylach . Na pierwszy ogień proponuję Ellę Fitzgerald z najlepszego swego okresu.  To dwupłytowe wydawnictwo Waxtime Records " Ella Fitzgerald sings Harold Arlen song book " . Mamy tu największe przeboje Arlena z lat 30 -40 nagrane w 1960 i 61 r. w aranżacjach Bliiy'ego May'a. Elli towarzyszy fantastyczny  big band ( m.in,. Benny Carter ) . Pieśniarka wykonuje m.in. Over The Rainbow , Let's Fall in Love, Stormy Weather i wiele innych american song book. Przepiękne brzmienie , fantastyczne wykonanie. Cudo !

" This is for you , John " Benny Golsona Music In Vinyl 2022. Gwiazdorskie nagranie z 1983r. Na krążku mamy obok Golsona P. Sandersa ,C. Waltona , , R. Cartera i J. DeJohnette. Panowie wykonują utwory głównie Golsona oraz Greensleeves. Znakomite wykonanie i brzmienie.

Teraz coś z twórczości Sonny Clarka . W greckim wykonaniu ! " Sonny Clark project " Ikaros Music 2020 a nagranie z 2002 r. Na płycie pięć kompozycji Clarka a grają i to znakomicie S. Gut trąbka, D. Dimitriadis sax. , G. Gatto bas i K. Copeland perk. Świetne brzmienie.

I największa niespodzianka ! Vi Redd i " Bird Call " Honey Pie Rec. Vi Redd to kompletnie zapomniana wokalistka i saksofonistka ,która nagrała tylko dwie płyty a następnie wycofała się z muzyki . Na płycie Vi wykonuje bluesowe standardy ale i Summertime ( rewelacyjna wersja ! ). Wokalistka dysponuje ciepłym, zmysłowym głosem , niesamowitym feelingiem i intonacją . Jest też sprawną saksofonistką . Przepiękne brzmienie.

A na koniec też Ella ale bardziej kameralna i na CD. " Ella Fitzgerald . The Complete Piano Duets "  Verve 2020. Na dwu płytach mamy w sumie 43 utwory . Pieśniarce towarzyszą na fortepianie E. Larkis, P. Smith, O. Peterson, T. Flanagan .

I jako suplement nagranie na CD wygrzebane z półki w Empiku. P. Bley, G. Peacock , P. Motian " When Will The Blues Leave ECM  2019 , nagranie z 1999 r.

I to by było na tyle .

• Pokaż nowe odpowiedzi