Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C 315 BEE - a pobór mocy.?

f7318

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nowego NADa C 315 BEE i zmierzyłem pobór mocy specjalnym przyrządem. W trakcie pracy wyświetliło 26W - i to normalne, ale po wyłączeniu pilotem do stanu stand-by wzmacniacz równierz pobiera 26W. Czy to normalne czy świadczy o awarii?

https://www.audiostereo.pl/topic/59903-nad-c-315-bee-a-pob%C3%B3r-mocy/
Gość

(Konto usunięte)

Raczej normalne, gdyż większość wzmacniaczy NADa (amplitunery stereo zresztą też) pracuje w tzw. klasie A. Krótko mówiąc przez obwody zawsze przepływa prąd spoczynkowy, stąd i pobór mocy jest wyższy nawet w stanie "czuwania" (a nie np. 1 W).

Sprawdz miernik sprzęt w stanie czuwania ma pobierac minimum mocy wedle dyrektywy Unijnej.I żadna klasa "A" to co napisał poprzednik to ściema za klase "A" zapłaciłbys 3x tyle albo wiecej(bardziej złozony konstrukcyjnie),tym bardziej jeszcze w ampli hi.

Gość

(Konto usunięte)

jaculek63, 4 Gru 2009, 21:44

Szanowny Poprzedniku! Napisałem w wielkim uproszczeniu, że chodzi o klasę "A", by nie zagłębiać się w to, bo pytanie dotyczyło czego innego i dla każdego zrozumiałe jest, że "prawdziwa klasa A" jest o wiele, wiele droższa... I nadal podtrzymuję swoją opinię, a zanim podsumujesz "ściema", to proponuję spojrzeć poniżej. To do mojego C326 i dane te potwierdzają pomiary...

OVERALL SPECIFICATIONS

CD IN , Speaker OUT

THD (250 mW to rated power, CCIF IMD, DIM 100) 94 dB (A-weighted, ref. 1 W)

>110 dB (A-weighted, ref. 50 W, volume set for 2V input)

Frequency response ± 0.2 dB (ref. 20 Hz - 20 kHz, Tone Defeat ON)

10 Hz – 65 kHz (ref. -3 dB)

Channel separation - 1 kHz >80 dB

10 kHz >70 dB

Power Consumption

Rated power 290 W (ref. 230V AC 50 Hz; 120V AC 60 Hz)

Standby power

A Idle to stan bezczynności czyli pot siły głosu na min. lub żadne ze zródeł nie aktywne i tu sie zgadza.Natomiast w stby. o co pytał założyciel wątku 1WAT,-wzmacniacz w stanie stby ma odłączony kompletnie zasilacz zasadniczy poprzez przekaznik,pracujec tylko układ podtrzymania stby.który zurzywa minimum energii i zadna klasa prcy wzmacniacza nie ma nic do zużycia energii w trybie stby tak dla przypomnienia.pzdr

• 2 tygodnie później...

Wyjaśniło się coś z tym NAD-em?

Tutaj też piszą o dużej konsumpcji w standby (drugi review)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem chęć na ten wzmacniacz ale teraz mam zagwozdkę :-/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

Gdzieś się kiedyś doczytałem, że któryś z NAD'ów (355BEE napewno ale któryś jeszcze) ma faktycznie sekcję wysterowującą wzmacniacz pracującą w klasie A - być może to prawda bo i mój 355BEE ciągnie trochu prądu w "standby" i grzeje się blacha nad sekcją przedwzmacniacza (nie wiem ile ciągnie bo nie mierzyłem ale raczej zawsze go odłączam jak nie słucham "twardym OFF" z tyłu obudowy) - tak więc napewno wydaje się, że odłączony w tym stanie (standby) jest obwód sekcji wyjsciwej. Tak więc moc "standby" może być niewiele niższa od "idle". Co do nowych wzmaków - faktycznie projektowane są "ekologicznie" - stare podejście, że "ciepłe" elemeny gotowe do grania ibrzmienia odrazu jak trzeba chyba schodzą na plan dalszy...

Pozdro

Calv

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.