Skocz do zawartości
IGNORED

B&W DM303 czy Tannoy M2

TOMEK

Rekomendowane odpowiedzi

• 37 lat później...

Mam taki sam problem. Wprawdzie nie mam jeszcze wzmacniacza, ani CDka, ale zastanawiam się nad kolumnami do 800zł i mam okazje kupić B&W 303 za 620zł lub Tannoye M2 za 750zł i nie wiem na co się zdecydować. Może mógłby mi ktoś coś doradzić. Mój pokój ma 18m2. Jest średnio wytłumiony. Bardzo zależy mi na szybkiej,ale przemyślanej radzie. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Tych B&W nie słyszałem ale jeżeli grają podobnie do innych budżetowych produktów tej firmy to są dość detliczne ale jasno i trochę sucho grające. Tannoy M2 prezentuje zupełnie inna szkołe - gra dość miękko i trochę " na okrągło", z niezłym jak na tą wielkość basem ale średnio kontrolowanym, muzykalnie ale mniej analitycznie - przy dłuzszm słuchaniu nie męczy wysokimi tonami ale przez to gubi trochę detali. Miałem Tannoye M1 przez ponad rok i słuchało się ich bardzo miło, szczególnie dobrze wypadała muzyka nieskoplikowana bo wtedy nie gubiły się zbytnio. Duże znaczenie ma oczywiscie późniejsza konfiguracja systemu - jeżeli połączysz np. te M2 z muzykalnym i dynamicznym wzmacniaczem i źródłem to ma szanse fajnie sie to zgrać, a jeżeli wybierzesz coś co jescze bardziej będzie zamulało dzwięk to będą kluchy.

Co do 18m2 to m2 powinny sobie poradzić - u mnie m1 grały napodobnej powierzchni i było okej.

Dzięki alcol za rady. Ja słucham bardzo różnej muzyki - począwszy od jazzu(Miles Davis,Norah Jones), bluesa(BB King,Eric Clapton,Joe Bonamassa) przez rock(od tego z lat 60'tych do współczesnego), hard rock(Deep Purple,Nazareth,Black Sabbath), prog-rock(Pink Floyd), metal(Metallica),prog-metal(Dream Theater), alternativ-metal(Slipknot), aż po trance(DJ Tiesto,Armin Van Buuren). A słyszałem, że Tannoye służą raczej do słuchania muzyki akustycznej i wokalnej. A B&W lepiej się sprawdzają w mocniejszej muzyce. Prawda to ?

Jeśli nie masz jeszcze pieca i chciałbyś jednak się zdecydować na te B&W to musisz kupiś zaiste mocny piec. One potrzebują bardzo mocnego kopnięcia, żeby w ogóle zacząć jako tako grać. Poza tym i tak dołu w nich jak na lekarstwo, natomiast krew z uszu leci dość obficie. Ja osobiście nie polecam. Pamiętam jak po nich przeszedłem na KEF Q1.....to był skok o kilka klas, choć cenowo chyba w bardzo podobnych zakresach występują.

Mnie męczyły na 16m2 i nie dało rady posłuchać ich relaksująco. Drewno, drewno, drewno. Jeśli w ogóle to dla nich może jakieś 10, max 12 m2. Tak na marginesie.....od 601S3 wcale dużo ich nie dzieliło. Ale o niskich seriach B&W już powiedział co nieco przedmówca i przybijam mu piątke.

Słuchając rozumu....

Witam.

miałem te m2 przez 3 lata i powiem że są to koluminki do nieskomplikowanych utworów gdyż bas bardzo się gubi i traci kontrole ale potrafi fajowo i efektownie łupnąć , natomiast reszta pasma prezentowała podobny poziom do moich starych tonsili , góra spokojna ale bez dużej ilości detali i pogłosu . Teraz posiadam B&W 602 s3 , dobrałem do nich ciepły wzmak i jest naprawde super ( myślę nawet że to naprawde wysoki poziom ) , więc polecam Bowersy bo głośnik wysokotonowy mają ten sam co w serii 600 ,tylko posłuchaj z różnymi wzmakami bo różnica spora ( już przerabiałem temat ) . A w moim odczuciu m2 zupełnie do jazzu i metalowej muzyki zupełnie się nie nadają , są za mało przejrzyste i kluskowate .

Dlatego właśnie podałem swoje preferencje muzyczne, bo czytałem, że Tannoye są raczej do spokojniejszej muzyki.

Mamy tutaj 2 odmienne zdania co do tych Bowersów...Kusi mnie ta dość przystępna cena (620zł), ale oczywiście gdyby może jeszcze dłużej poszukać to faktycznie w podobnej cenie możnaby znaleźć i Kefy Q1. Ja nie znam za bardzo tych głośników stąd pytanie do foniego jakiej muzyki na nich słuchał i z jakim wzmacniaczem (widziałem w Twoim opisie,że lubisz Dire Straits-to pewno odtwarzałeś na nich On Every Street - jak z basem w Calling Elvis?:). Ty zed masz wzmak Creeka,tak? Jest on też w moim przedziale cenowym, to może udałoby mi się złożyć podobny zestaw jak Twój, skoro jest już wypróbowany;) Wiem, że u mnie to inaczej zagra, ale podobieństwo napewno będzie. A jakiej Ty muzyki słuchasz na tych Bowersach?

therocker

DM303 nie mają najmniejszych szans w 18m2. Zastanów się dlaczego możesz je tanio kupić.... Bo takie dobre?

Calling Elvis to kawałek, który wymaga od głośników szybkości i rozdzielczości bo inaczej kupa blubrania wyjdzie. Pogubią się i tyle. Zarówno mogą tak wypaść B&W, KEFy jak i Tannoye. Z pewnością u bowersów wyjdzie to najpóźniej bo one po prostu w te rejestry nie schodzą... Jest kartonowo i tyle.

Ale do wszystkich głośników aby jakoś to zagrało będzie potrzebny piec, piec i jeszcze raz piec!!

Nie zawracałbym Ciebie z tej drogi gdybyś lubił Bowersowe brzmienie, miał pokój max 12 m2 i posiadał wzmaka o ciepłym brzmieniu.

Słuchając rozumu....

Therocker

muszę zmienić opis bo już nie mam creeka . z tym creekiem bowersy grały jakieś 2 lata w 18 metrach i nie zgodze się że potrzebują mocnego kopa tylko dobrego wzmaka , słuchałem z nimi wielu amplitunerów i żaden z nich nawet 80 watowe nie wysterował ich tak jak creek czy CA A500 ( to zależy czy lubisz dobry bas czy efektowne bum bum ).

Z creekiem dzwięk był bardzo jasny przejrzysty twardy i czytelny bez jakichkolwiek ociepleń czy przebarwień w 99% naturalny . z tymi 303 różnica napewno będzie w ilości basu i z tym jak nisko potrafi zejść , ale to Ty musisz ich posłuchać i zdecydować . Teraz moje bowersy napędza stary struss 140 II i to właśnie on tak niespodziewanie osłodził mi system i mimo jego sporej mocy przepaści w basie pomiędzy creekiem a nim nie widze , pozatym że bas potrafi zejść troche niżej i ma lepszą kontrole . Pytałeś jakiej muzyki słucham , nie mam ulubionego gatunku słucham praktycznie większości gatunków w zależności od nastroju od jazzu i jego odmian , metalu , elektroniki , popu , i przede wszystkim szukam nowych brzmień i mieszanek gatunków muzycznych .

Faktem jast że basem w większości monitorków szyb nie ruszysz , w moim odczyciu monitorki służą do słuchania a nie robienia koncertu , dlatego ja poszłem na kompromis i kupiłem 602S3 bo na podłogówki sporo brakowało .

Polecam inne rozwiązanie - Acoustic Energy Evo One. Kolumny łatwe do wysterowania, z dużą sceną, bardzo żywiołowe - nie męcza uszu przy dłuższym odsłuchu jak B&W, a jednoczesnie nie sa kluchowate jak M2. Słcuhałem na nich muzyki przez dwa lata i bardzo dobrze wspominam

Z Harmanem ......JBL XTi 20 lub Mirage FR- Three. Mirage łatwe do wysterowania, kapitalna głębia, przestrzeń i bas jak z podłogowych. JBL półka wyżej ale trudniejsze do wysterowania i chyba droższe, ale warto.

Therocker

po tannoyach miałem też kupić AE EVO1 , bo wszyscy odradzali B&W z lini 300 i 600 ze względu na lejącą się krew z uszu podczas ich odsłuchu i tak by się stało gdyby nie znajomy który kupił B&W 602,5 , u niego posłuchałem i wiedziałem że to jest dokładnie to co chciałem usłuszeć , takie brzmienie mi odpowiada , jednak tych 303 nie słuchałem ale ponoć bardzo podobnie grają do DM601 S3(1200 na allegro ) a te od 602(1500 na allegro) różnią się ilością basu , jednak uważam że w tej cenie to tylko DM 303 , chyba że dozbieraj poczekaj i masz większe pole manewru .

Jeżeli masz możliwość posłuchać to byłoby dobrze , bo to najlepsza metoda .

zed

Możesz to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem:

".......nie zgodze się że potrzebują mocnego kopa tylko dobrego wzmaka ....."

Zresztą zdanie później też nie za bardzo rozumiem......

therocker

Lubisz czuć stopę perkusji, gitarę basową, po prostu rytm... Patrzyłes na pasmo tych Bowersów? Miałem je 2 lata, wiem co mówię. To był dla mnie perwszy krok w stronę lepszego brzmienia. Olbrzymi i tak. Wyedukowany wcześniej byłem na technicsie i tonsilu. Dobrze, że mogłem szukać dalej. A tylko dlatego że to było B&W nie straciłem za dużo na sprzedaży.

Masz już za i przeciw do tannoyów i bowersów. A może poszukaj rzeczywiście jeszcze czegoś innego. Jakiś czarny koń Ci się trafi.....

Słuchając rozumu....

Czyli foni uważasz, że do muzyki rockowej dużo lepsze są Kefy Q1 ?

Może faktycznie nie ma się co spieszyć z kupnem tych Bowersów, tyle że ja już od pewnego czasu śledzę różne aukcje i ogłoszenia i nie trafiła się mi na razie lepsza oferta...

Na razie się jeszcze wstrzymam i poczekam na kolejne opinie.

Słuchaj, a może podejdź do tego "naukowo" :)

Jeżeli te 303 są w dobrej cenie (nie mam bladego pojęcia po ile teraz chodzą) to weź je nawet na jakiś czas, byleby mieć od czego zacząć. Ot jako nauka. Nie stracisz $$ a zyskasz doświadczenie.

A czy KEFy lepsze do rocka?.... Dla mnie były lepsze ogólnie choć przyznaję, że to właśnie na KEFach wpadłem w jazzowe klimaty.

Słuchając rozumu....

No taki był mój początkowy plan, żeby kupić B&W i od nich zacząć przygodę, ponieważ wydała się mi ta cena bardzo korzystna. Ale po przeczytaniu komentarzy to się rozmyśliłem, bo jeśli już się wydaje pieniądze, to też by wypadało z tego być zadowolonym, co się za nie dostaje. Między innymi dlatego też zapytałem na najlepszym w Polsce forum do tego stworzonym o tę sprawę.

Może ktoś przynajmniej orientuje się, czy 620 zł to dobra cena jak za DM 303?

To z tych 303 zbił bym jeszcze ze pare zł (ale cena wydaje się atrakcyjna ) , a tannoye wystawiłem za 550 i sprzedawałem ze 4 m-ce zainteresowanych tysiące a kupujacych zero . a poza tym nowe kupiłem za 790 PLN więc żadać za używane takiej kwoty to szaleństwo , przez okres posiadania ich obserwowałem ceny bo wiedziałem że kiedyś sprzdeam średnia cena to 500 PLN a widziałem nawet roczne za 450 , a w media markt były coś ponad 500 złociszy

więc życze udanej licytacji .

Widziałeś za 700 zł M2, czy 303?

Jeśli chodzi o Tannoye to w ogóle na Allegro robi się paranoja, bo M1 używane kosztują prawie dwa razy więcej niż kosztowały jako nówki. Zaś M2 jeśli jest "Kup teraz" to nie widziałem, żeby były poniżej 700 zł.

Widziałem Tannoye M2 po 700 .

Moim zdaniem nie są warte więcej niż 400-450 i nie dał bym za nie więcej . tylko ciekawe za ile faktycznie zostają sprzedane , a powyżej 700 za M2 to świadczy o poważnej chorobie sprzedających .

ostatnio za 800 widziałem B&W 602 S2 chyba 4 czy 5 letnie na allegro więc jest się nad czym zastanowić .

lepiej dozbieraj poczekaj i przemyśl , daruj sobie oba modele M2 i 303 za tysiaka może z małym kawałeczkiem kupisz już fajne momitorki a nawet może całkiem nieśmigane .

ciekawy jest jeszcze ten elac ( zwłaszcza cena ) ale nic o nim nie powiem bo nigdy żadnego elaca nie słyszałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.