Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Aż wstyd mi to pisać, ale co tam.

Nie wiem dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej, czas pokaże, czy aby na pewno słusznie wykonałem ten ruch.

Poprzednie standy były już zasypane, więc byłem przyzwyczajony do ich wpływu na dźwięk (a raczej jego braku).

Potem nastąpiła zmiana i sprzętu i kolumn.

Tak jak pisałem trochę wcześniej stanęły ot tak sobie te Sfinxy - wydawały się same w sobie wystarczająco ciężkie, stabilne i niepodbarwiające.

Przem77 mnie niejako ponownie zainspirował, wyrwał z lenistwa i marazmu.

Kupiłem w Castoramie worek piasku kwarcowego (25 kg za ok 10 zł + lejek do paliwa za ok 6 zł).

Wsypałem go do standów (przez otwory średnicy ok 2 cm znajdujące się w ich rurach mniej więcej na wysokości 5/6 całkowitej wysokości rury.

Do każdej weszło ok. 5 kg.

Zasypałem do wysokości niewiele poniżej otworu (na balkonie, bo się "trochę" pyliło - ten piasek pomimo "braku wyprażenia" suchy jak pieprz.

Efekt - na razie jeszcze za wcześnie na jakieś kategoryczne stwierdzenia, ale raczej z gatunku tych pozytywnych.

Basu oczywiście mniej, ale jego jakość jednoznacznie zyskała.

Tak naprawdę po prostu ubyło potęgi w postaci rezonansów i podbarwień, dźwięk się wygładził, zyskał na precyzji, kosztem "spektakularności".

Podejrzewam, ze powrót z powrotem byłby dokuczliwy, ale zobaczymy, może to tylko chwilowe.

Tak czy owak koszt całej operacji śmieszny, ale wpływ 10 kg piachu znacznie większy niżby można przypuszczać.

Może sobie resztę, która została do butów nasypię... :)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Można szukać kabli za krocie, jak również piachu za prawie darmo - wniosek dla rozsądnych.

Od tylu lat w tym siedzę, a i tak okazałem się indolentem - audiofilskie kable są ładne, a piasek trudniejszy w użyciu .

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam - mam jedno pytanie. Czy cokolwiek jest konieczne miedzy standami a moimi One SC . Stojaki sa bardzo masywne - oczywiscie wypelnione ( ca 26 kg sztuka).Powierzchnia gornej plyty jest plaska i rowna.Co robic ?

post-59964-0-66163000-1441480139_thumb.jpg

Prosze ;')

Nie wiem czy to tylko chwilowo do zdjecia czy tez finalnie, ale masz tam same gole kolce, wiec moze pojsc za ciosem i jeszcze takie podkladki dolozyc, gdybys nie mial:

http://www.audioaffair.co.uk/custom-design-floor-protectors-8-pack-steel

Prosze ;')

Nie wiem czy to tylko chwilowo do zdjecia czy tez finalnie, ale masz tam same gole kolce, wiec moze pojsc za ciosem i jeszcze takie podkladki dolozyc, gdybys nie mial:

http://www.audioaffair.co.uk/custom-design-floor-protectors-8-pack-steel

Musze sie przyznac - uzylem foto z google- moje sa identyczne . Owe - podobne podkladki pod kolce mam podstawione.

Drodzy po kilku latach z 1sc żegnam sie z klubem. To wspaniałe minimonitory, które dostarczyły mi wielu pięknych chwil spędzonych z muzyka. Gorąco je polecam.

----------------------------------------------------

Drodzy po kilku latach z 1sc żegnam sie z klubem. To wspaniałe minimonitory, które dostarczyły mi wielu pięknych chwil spędzonych z muzyka. Gorąco je polecam.

Pozostaje tylko zyczyc Ci nowych ,przyjemnych wrazen z nowymi glosnikami.

Witam - mam jedno pytanie. Czy cokolwiek jest konieczne miedzy standami a moimi One SC . Stojaki sa bardzo masywne - oczywiscie wypelnione ( ca 26 kg sztuka).Powierzchnia gornej plyty jest plaska i rowna.Co robic ?

Miło Cię widzieć również w tym wątku!

Niezłe standy. Co do tego na czym ustawić, to niełatwe pytanie. Najważniejsze, żeby standy stały b. stabilnie na podłodze (jaka by nie była). Druga sprawa, czy masz kolumny na optymalnej dla Ciebie wysokości. Trzecie w jaką stronę chcesz modyfikować brzmienie...

Co robić???

Próbować różnych rozwiązań i znaleźć Swoje;-)

Wiem, że niełatwo, sam ciągle zgłębiam temat....

jakich kolumn One SC dostały baty ? ;)

Stare Sonusy Electa to były i są b. dobre kolumny;-)

...

Witaj Witold :)

Elect nie słyszałem ale Elacta Amator w pierwszej wersji wspięły się trochę ponad 1sc.

Miło Cię widzieć również w tym wątku!

Niezłe standy. Co do tego na czym ustawić, to niełatwe pytanie. Najważniejsze, żeby standy stały b. stabilnie na podłodze (jaka by nie była). Druga sprawa, czy masz kolumny na optymalnej dla Ciebie wysokości. Trzecie w jaką stronę chcesz modyfikować brzmienie...

Co robić???

Próbować różnych rozwiązań i znaleźć Swoje;-)

Wiem, że niełatwo, sam ciągle zgłębiam temat....I ja rowniez witam Ciebie - Wittold.Po przewertowaniu tematu w sieci przypomnialem sobie o istnieniu tegoz forum. Rzecz w tym , ze jak na razie optymalnie - czyli zaje itd jest kiedy monitor stoi bezposrednio na blacie stojaka. Ale obawiam sie incydentu w zwiazku z tym iz mieszka z nami stary ale jary ( czasami ) kocur . Przypominialem sobie - o zgrozo jak wywrocil Dali 18 Mk II ! - a one nie lekkie ! Dobijajac do brzegu - potrzebuje czegos co ew zabezpieczy te cudenka przed upadkiem z minimalna strata walorow brzmieniowych.Pozdrawiam

gdyby ktos byl zainteresowany to mam na sprzedaz rodzynek

glosnik centralny proac studio - kolor wisnia (czyli ten jasny) stan bdb - oczywiscie pewnie jakas ryska, czy 2 sie znajdzie, generalnie wszystko ok. pochodzenie z polskiej dystrybucji, karton, maskownica itd.

zadnych uszkodzen mechanicznych, wgniecen kopulek itd.

glosnik jak ten - tylko kolor wisnia / cherry

http://www.tophifi.pl/studio-centre-heban-rozany.html

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A porównywał ktoś bezpośrednio z D1, bo prezentują się baaaardzo zachęcająco;-)

post-11828-0-43754500-1441869420_thumb.jpg

chyba sobie takie sprawię do sypialni ... :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.