Skocz do zawartości
IGNORED

Zgrywanie płyt CD

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zgrać płytę CD z .......... transportu CD np. DCS Verdi - czy jest to w ogóle możliwe i czy jest sens ?

Podłączyłem wyjście optyczne DCSa z kartą muzyczną w laptopie(Creative-tylko taką miałem) tez po optyku,

ale co dalej.........

Może są inne możliwości ?

Jak zrobić ,aby laptop zobaczył DCSa jako następny CD-R, - a co za tym idzie program taki jak EAC ???

https://www.audiostereo.pl/topic/60143-zgrywanie-p%C5%82yt-cd/

Musisz podpiąć do karty dźwiękowej na wejście, puścić sygnał i zgrać w jakimkolwiek programie do tego przeznaczonym.

Nie bardzo rozumiem, jak chcesz, żeby laptop zobaczył twój transport jako następny CD-R?

Pozdrawiam,

Stosuj EAC, ale najpierw go skonfiguruj do tego transportu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. Widzę, ze DV300 to niestety słabizna skoro sprzedajesz :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gutekbull:

>Jak zgrać płytę CD z ...... transportu CD np. DCS Verdi - czy jest to w ogóle możliwe i czy

>jest sens ?

Jest to możliwe, wystarczy podłączyć do wyjścia cyfrowego dowolny rejestrator sygnału SPDIF (ze znanych mi: karta dźwiękowa z wejściem cyfrowym, iRiver H100). Nagrasz w ten sposób strumień audio, o indeksy (podział na ścieżki) będziesz już musiał zatroszczyć się samodzielnie. Metoda ta może mieć sens w przypadku konieczności zgrania płyty z jakimiś chorymi zabezpieczeniami, z którymi nie poradzą sobie programy komputerowe, innych zastosowań zbytnio nie widzę.

>Jak zrobić ,aby laptop zobaczył DCSa jako następny CD-R

Obawiam się, że nie ma takiej możliwości. Pytanie podstawowe: po co ci to?

Po co ? DCS jest piekielnie dokładny ,daje tyle informacji z płyty ,ze głowa boli ;-)

Może mój tok rozumowania jest zły ?

Może zwykły CD-Rom tak samo zgrywa i to ,że tyle nie słychać co z DCSa to wina ............... ?

iRiver H100" ?? Mam iRivera H320? Ale to nie karta dźwiękowa ?

gutekbull, 12 Gru 2009, 13:59

>Po co ? DCS jest piekielnie dokładny ,daje tyle informacji z płyty ,ze głowa boli ;-)

>Może mój tok rozumowania jest zły ?

Z płyty CD-Audio żaden transpotr nie wyssie więcej informacji, niż tam jest zapisane, chyba, że posiada jakieś układy DSP, które zmieniają dźwięk (np. upsamplują). Natomiast strumienia cyfrowego z płyt SACD i tak nie przejmiesz, bo licencje nie pozwalają na wyprowadzanie go poza urządzenie w formie niezakodowanej.

Edward=>

Czyli cały mój tok rozumowania jest do d........ ;-)

Myślałem,że jeśli taki DCS tyle odczytuje to może lepiej go użyć do zgrania płyty CD,

niż taki laptopowy CD-Rom ?

gutekbull,

dSC-y kosztują majątek głównie z powodu przetwornika cyfrowo analogowego (D/A), który jest ich własną konstrukcją i nie jest oparty na żadnym powszechnie dostępnym układzie scalonym. To jest unikat na skalę światową. Dodatkowo np. odtwarzacz Puccini potrafi konwertować strumień PCM (taki, jak jest zapisany na płycie CD-Audio) na strumień DSD (taki, jak jest zapisany na płytach SACD). To także jest unikalna cecha.

Natomiast ze zwykłej płyty CD możesz odczytać całą informację bezbłędnie nie tracąc ani bita przy pomocy komputerowej nagrywarki za 100 zł. Technika posunęła się do przodu i nic się na to nie poradzi.

gutekbull,

zasadniczo przechwytywanie strumienia SPDIF ma sens, ale po to, aby sprawdzić, czy napęd jest bit-perfect, to znaczy czy na zewnątrz wychodzi strumień zgodny co do bita z tym, co masz zapisane na płycie DC-Audio. Przy okazji można się przekonać, czy napęd czyta idealnie czy może robi błędy. To są bardzo pożyteczne badania.

Jednak aby zrobić kopię zapasową płyty, nie trzeba się aż tak męczyć. Po zgraniu strumienia należałoby pousuwać ciszę na początku i na końcu oraz pociąć plik na utwory, to masa niepotrzebnej roboty. Lepiej to zrobić w komputerze na nagrywarce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.