Skocz do zawartości
IGNORED

Porzadny wzmacniacz/końcówka do elektrostatów

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 18 Gru 2009, 10:36

>Miałem kiedyś okazję posłuchać zestawu Vincenta z końcówką SP-61 (co prawda niższa półka). Ogromne

>trafo. Też oferowała sporo - bo 60 W w klasie A przy 8 ohm i 200 W (!) przy 4. I co? Dźwięk

>"cieniutki", bez potęgi, wypełnienia. Może to braki prądowe?

Ja bym spekulował że to wysoki wsp. tłumienia (taki domysł) ... co może dawać efekt anty misiowego basu ... dla jednych zaleta ... dla innych wada.

Kyle, 18 Gru 2009, 11:36

>

>Ja bym spekulował że to wysoki wsp. tłumienia (taki domysł) ... co może dawać efekt anty misiowego

>basu ... dla jednych zaleta ... dla innych wada.

Znaczy, że "chińczyki" mają niski? Nie znalazłem w danych technicznych...

Nie rozumiem dlaczego brak basu (prawie), czy wypełnienia dźwięku może być zaletą?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>Nie rozumiem dlaczego brak basu (prawie), czy wypełnienia dźwięku może być zaletą?

To nie tak. Chodzi o przyzwyczajenia ... może jesteś przyzwyczajony do mniej kontrolowanego/misiowatego basu (jeśli nadal trzymamy się w ogóle tego mojego domysłu że chodzi o tłumienie). Teraz pytanie ... czy w tym utworze ma być "wypełniony" bas czy nie ;) Jeśli nie to ten brak wypełnienia jest po prostu prawdą czyli obrazem tego co jest na płycie. Jeśli ma być jednak to wypełnienie basu to znaczy że coś jest "nie halo" i to nie będzie efekt wysokiego wsp. tłumienia/dobrej kontroli.

Brak wypełnienia dźwięku,

To może być to że wzmacniacz po prostu nie wydala no i przy okazji przesterowuje.Takie coś się działo jak u kogoś kto miał większe elektrostaty podłączyłem tego Linna Intek, wystarczyło posłuchać jak zniekształcone dźwięki wydawało pianino.Ja zawsze stawiam na średnie i wysokie tony, bas jest dla mnie mniej ważny, ale teraz jest go nawet czasami za dużo.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Kyle, 18 Gru 2009, 12:04

>>Nie rozumiem dlaczego brak basu (prawie), czy wypełnienia dźwięku może być zaletą?

>

>To nie tak. Chodzi o przyzwyczajenia ... może jesteś przyzwyczajony do mniej

>kontrolowanego/misiowatego basu (jeśli nadal trzymamy się w ogóle tego mojego domysłu że chodzi o

>tłumienie). Teraz pytanie ... czy w tym utworze ma być "wypełniony" bas czy nie ;) Jeśli nie to ten

>brak wypełnienia jest po prostu prawdą czyli obrazem tego co jest na płycie. Jeśli ma być jednak to

>wypełnienie basu to znaczy że coś jest "nie halo" i to nie będzie efekt wysokiego wsp.

>tłumienia/dobrej kontroli.

Coś nie tak myślisz, że ja myślę albo, że jestem przyzwyczajony...

Preferuję ZDECYDOWANIE zestawy z b.dużym wspóczynnikiem tłumienia (końcówki: Metaxas, Parasound, Krell, nie wspominając o Gryphonie). Wszystkie praktycznie ponad 1000. Z szybkim i znakomicie kotrolowanym (a więc nie "misiowatym") basem. Inna sprawą - są 30 cm wofery w 16 metrowym pomieszczeniu:), które siłą rzeczy co nieco "basują".

O to chodzi, że w/w odsłuchiwany przeze mnie Vincent, grał omalże jak radyjko przy Metaxasie.

To nie tak ma być... Tu wietrzę jakąś słabość i niewydolność chińczyków:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>zukzukzuk

>Vincent, grał omalże jak radyjko przy Metaxasie.

Mysle ze to akurat musialo byc spowodowane niedopasowaniem reszty toru audio.

Niesadze aby taka marka jak Vincent mogla sobie pozwolic na produkowanie zlych urzadzen.

Nikt wpedza sie w koszty zwiazane z projektowaniem, produkcja nie majac poparcia w badanich

technicznych i niewierzac ze produkt jest dobry.

Jestem zdania ze wiekszosc sprzetow na rynku potrafi dobrze zagrac pod warunkiem odpowiednio

dobranego towarzystwa.

Swoja droga wytworcy sprzetu audio powinni podawac w instrukcji obslugi

w jakiej konfiguracji sprzet zagra optymalnie (zgodnie z zalozeniami producenta).

Ola, 18 Gru 2009, 16:29

>Swoja droga wytworcy sprzetu audio powinni podawac w instrukcji obslugi

>w jakiej konfiguracji sprzet zagra optymalnie (zgodnie z zalozeniami producenta).

Jest to trudne w praktycznej realizacji ... już lepiej by na rynku były same kolumny aktywne.

Ola, 18 Gru 2009, 16:29

>>zukzukzuk

>>Vincent, grał omalże jak radyjko przy Metaxasie.

>

>Mysle ze to akurat musialo byc spowodowane niedopasowaniem reszty toru audio.

>Niesadze aby taka marka jak Vincent mogla sobie pozwolic na produkowanie zlych urzadzen.

>Nikt wpedza sie w koszty zwiazane z projektowaniem, produkcja nie majac poparcia w badanich

>technicznych i niewierzac ze produkt jest dobry.

Co do "markowości" Vincenta - to wstrzymałbym się co nieco (najmniej kilka latek). Nie sądzę, że są złe. I nic nie mam do chińczyków. Wskazuję tylko ich dziwną słabość lub niewydolność przy wydawałoby się SUPER parametrach (za takie uważam kilkadziesiąt wat w klasie A). Słowem - jest masa i jest prasa, ale co nieco przesadzona:)

Można mówić o niedopasowaniu brzmieniowym, ale tu zachodziła raczej pewna słabość, czy niewydolność w stosunku do oczekiwań głośników.

Swoją drogą - czy ktoś wie jaki współczynnik tłumienia podają dla Jungsona?

>Swoja droga wytworcy sprzetu audio powinni podawac w instrukcji obslugi

>w jakiej konfiguracji sprzet zagra optymalnie (zgodnie z zalozeniami producenta).

Jak najbardziej:)

>Jestem zdania ze wiekszosc sprzetow na rynku potrafi dobrze zagrac pod warunkiem odpowiednio

>dobranego towarzystwa.

I to również jest oczywiste:)

romekjagoda,

Szukałem Sansui BA-3000 (Bo pre mi nie potrzebny) i niestety kosztowały ponad 800 euro i nie było nic w okolicy żeby pojechać i posłuchać.

A w jungsonie niby zmierzyli i faktycznie wyszło 194W na kanał przy 4Ohm, tylko jakim cudem skoro to klasa A ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

>czolgista778

>chociaz wskazniki okolo 60 procent mocy pokazuja a glosnosc jest jest srednio na 35/40

Jungson ma skale glosnosci do 99.

Wiec sluchasz na jednej trzeciej jego mocy.

Ola, 20 Gru 2009, 13:11

>>czolgista778

>>chociaz wskazniki okolo 60 procent mocy pokazuja a glosnosc jest jest srednio na 35/40

>

>Jungson ma skale glosnosci do 99.

>Wiec sluchasz na jednej trzeciej jego mocy

Macie inne wersje??? Czy czołgista coś pomylił?

A w jungsonie niby zmierzyli i faktycznie wyszło 194W na kanał przy 4Ohm, tylko jakim cudem skoro to klasa A ?

W PP to mozliwe

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Sa dwie wersje Jungsona JA 88D: class A i St

-Class A ma 80 wat w klasie A przy 8 Ohm

-St ma 200 wat w klasie AB przy 8 Ohm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ola, 20 Gru 2009, 14:04

Rozumiem.

Pytałem w kontekście ilości kroków głośności, bo chyba macie te same wersje, a czyżby inne "kroki"? Ktoś się myli...

Ja mam raczej klasę A bo grzeje jak piec, tylko że co mnie ciekawi to to że mam inne zaciski kolumnowe, na żadnym zdjęciu jeszcze takich nie widziałem.Chociaż to jest według mnie pseudo-A bo jak może mieć 2x80W w czystej skoro na tabliczce pisze Power Consumption: 600W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kroków jest 99, ale wolę nie sprawdzać, bóg wie co tam w środku siedzi...

Hm. Jak wiadomo klasa "A" to sprawnosć wzmacniacza rzędu 10-25%.

Więc te 2x80 jest na styk (jakieś 26,6 wychodzi). Ale może to wartość średnia mocy pobieranej (żeby nie wystraszyć konsumenta:)? W instrukcji może piszą?

Do jakiego kroku "dojechałeś"? Dlaczego twierdzisz, że boisz się o wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

tu jest prawdziwy wzmacniacz mocy który pociągnie co ma pociągnąć. A w dodatku nie musimy się martwić, ze coś się wyp... Solidna robota a nie chińskie jajko niespodzianka:P

Ukryta Zawartość

No właśnie mam obawy że ten JungSon to jajko-niespodzianka i będzie tzw. Wielki Finał :) nie wiem nawet jakie tam zabezpieczenia siedzą.Kiedyś tylko się sparzyłem na chińskim wzmaku, Yaqinie MC10-L ale tam nie chodziło o sam wzmacniacz tylko o lampy EL34 które padały, i to że kiedyś stałem 40cm od kolumny kiedy jedna EL34 strzeliła a miałem wstawiony bezpiecznik T2.5AL to zjechałem po ścianie na podłogę...

Oglądałem ogłoszenia Thresholdów, Parasoundów ale nic nie było w promieniu 150km.

>>chociaz wskazniki okolo 60 procent mocy pokazuja a glosnosc jest jest srednio na 35/40

>

>Jungson ma skale glosnosci do 99.

>Wiec sluchasz na jednej trzeciej jego mocy.

Jeżeli wskazniki okolo 60 procent mocy pokazuja, to pancerny słucha raczej na 2/3 mocy niż na 1/3. Wskaźnik mocy raczej dokładniej pokazuje moc niż gała :)

Przy tym samym położeniu gały wzmacniacz może równie dobrze oddawać 100 jak i 1 % mocy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

no właśnie - problemem chińskiego sprzętu jest to, ze nie ma żadnej gwarancji powtarzalności. Każda seria jest inna i nawet nie wiesz co kupujesz. Wydaje mi się, ze to czy taki junson, szengson czy janson będzie grał to kwestia szczęścia - no chyba, ze trafi się sprawdzony egzemplarz od forumowicza:)

>Less

>Jeżeli wskazniki okolo 60 procent mocy pokazuja,

>to pancerny słucha raczej na 2/3 mocy niż na 1/3.

>Wskaźnik mocy raczej dokładniej pokazuje moc niż gała :)

Prawda ale przy zalozeniu ze wskazniki sa dobrze dobrze skalibrowane.

Do jungsona jest dolaczony srubokret ktorym fachowiec moze sie posluzyc.

>czolgista778

>co mnie ciekawi to to że mam inne zaciski kolumnowe,

>na żadnym zdjęciu jeszcze takich nie widziałem

Pewnie kupiles klona a nie oryginala.

Oryginalny jest podpisany Jungson Audio.

Chinczycy klonuja nie tylko zachodnie konstrukcje ale wlasne tez :)

No ja pier**le, jeśli to jest podróbka chińca bo nawet pilot jest inny,bynajmniej nie gorszy.

Ciężko powiedzieć, tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma te same zaciski ale inne logo z przodu po lewej, niby sprzedający pisze że są tylko 2 sztuki na świecie, może mam tą drugą ;)

Ukryta Zawartość

>czolgista778

>"im also selling my inca JA-88D class A amplifier"

Tam nie ma slowa ze to jungson. Masz JA-88D ale nie made by jungson.

Pewnie jakas licencja albo cos w tym stylu.

Mam więcej zdjęc zaraz wrzucę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.