Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz gramofonowy ?

Zryty_Berecik

Rekomendowane odpowiedzi

gramofon to Technics SL-1210 mk2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gramofon nie mój (nie znam sie na gramofonach nie wiem czy jest dobry), ale właściciel go nie używa wiec ja go używam.

wzmacniacz CREEK EVO

Kolumny Eltax Liberty 3+ (stara seria) na Vifie

Okazało się ze phono w Creeku którego od niedawna używam - nie ma wzmocnienia.

Więc muszę coś kupić. Niedrogiego.

Czy taki Monacor za 150zł bedzie ok ?

Ukryta Zawartość

czy jakis za 60-70zł z allegro wystarczy ?

Ukryta Zawartość

Słucham głównie CD i nie chce inwestować w drogi przedwzmacniacz, myślę max 150zl wiec monacor cenowy jest OK ale moze wystarczy jakiś tańszy?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem nie znam się więc pytam.

Z góry dziekuje za pomoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60232-przedwzmacniacz-gramofonowy/
Gość chml

(Konto usunięte)

Jaka wkladka? MM czy MC?

Jesli MM to kup sobie najtanszy preamp Pro Ject PhonoBox. Nie bedziesz mial problemu z odsprzedaza jesli nie spodoba ci sie ta zabawa. Ewentualnie Cambridge Audio 540, sa chyba w podobnej cenie. Moze masz jakiegos znajomego elektronika, poskladanie przedwzmacniacza gramofonowego na tranzystorach nie jest wielkim wyzwaniem. Koszt to jakies 50 pln, na pewno zlozysz lepszy preamp od Monacora (np kit AVT 2680)

Trochę chyba przesadzasz z tą oszczędnością. Doskonały gramofon (zakładam że wkładka na podobnym poziomie), wzmacniacz również, szkoda w takiej sytuacji nie wykorzystać tego potencjału. Jeśli kupisz coś jak wspominali koledzy np. CA540, czy choćby NAD PP2 to za 300zł powinno to zagrać. Natomiast drożej już nie bo kolumny trzebaby lepsze. Zachęcam do zabawy z analogiem- tylko uwaga to wciąga, dźwięk doskonały ale kieszeń cierpi potem przy zakupie płyt. Dzisiaj kupiłem Black Sabbath 180g vinyl 2LP za ponad 100zł i coś o tym wiem. Mam nadzieję że warto wieczorem posłucham.

Pozdrawiam

zaczalem sie troszke interesowac i sprawdzilem jaka mam wkladke:

wkładka to KAM KC-1

Ukryta Zawartość

nie mam pojecia czy to dobra wkladka -pewnie Wy macie.

I taki "uchwyt do tego"

Ukryta Zawartość

obawiam sie ze to jakis low-end.

Co do przedwzmacniacza to CA 540P mozna teraz kupic za 270zł

W podobnej cenie: Pro-Ject Phono Box MM 260zł oraz ART DJ PRE II (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) 190zł

A może coś bardziej z górnej pułki ? CA640P? 470zł Pro-Ject Phono Box II 380zł? tak juz na przyszlość ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

postanowiłem ze kupie albo 640P albo Phono Box MKII

640P moge mieć zza 449zl

Phono Box MK II za 380zł

Namawiano mnie na Phono Box MK II w pewnym sklepie ale nie wiem czy dlatego ze mieli go na stanie czy dlatego ze jest lepszy ( opinie sa rowżne ) Sprzedawca tłumaczyl ze Pro-Ject zajmuje sie ogolnie gramofonami i ze sie w tym specjalizuje itp...

jstem za CA 640P pomimo wyzszej ceny - takiego czegos nie kupuje sie codziennie.

Zdziwily mnie wymiary Pro-Ject'a - troche wiekszy od paczki papierosów - śmiesznie wygląda.

Więc CA640P?

jest jeden:

Ukryta Zawartość

i to nawet z mojego miasta

musiałbym wziąć do odsłuchu.

Czym się ładuje taki akumulatory ?

na ile V one maja być ?

Nie da się zrobić żeby miał zasilanie sieciowe ?

Akumulatory to kolejny wydatek.

Ukryta Zawartość

sory, ale argumenty w stylu "pro ject lepszy bo zajmuje się tylko gramofonami" to jest żenada handlowa pierwszej klasy. co to za argument? coś może być lepsze: a) bo lepiej gra, b) bo ma lepszy uklad, lepsze cześći (technika), c) bo ma jakieś cechy użytkowe specjalnie istotne dla nabywcy.

nienawidzę sprzedawców, poważnie.

sam pracowałem w sklpie hi fi kilka lat, ale takich bredni nie opowiadałem.

jedyna rada to posluchaj. a jeśli nie umiesz/nie możesz ocenić sam na "ucho" to bierz tańszy.

????

>Czym się ładuje taki akumulatory ?

>na ile V one maja być ?

>Nie da się zrobić żeby miał zasilanie sieciowe ?

>Akumulatory to kolejny wydatek.

ładuję się zwyczajną ładowarką ,która zapewne będzie dołączona do zestawu lub ew. można ją dokupić oddzielnie

Co do zasilania sieciowego, owszem da się zrobić, ja mam taki pre z zasilaniem sieciowym

Chociaż są jednostki twierdzące ,że na żelowych aku gra lepiej niż na zasil. sieciowym

audiokarma.org

Dobry wariant to kupić integrę NADa 3020 za 250-300zł i masz rasowe phono na tranzystorach MM I MC dobrej jakości. Końcówki nie musisz używać bo jest rozłączana z pre

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

dino, 22 Gru 2009, 00:26

>Popieram kolege M

>Lepiej starsze integry do 300 PLN niż badziejstwo "do gramofonów".

>projecty sa fatalne

kurde mam zamiar pożyczyć do domu phono box se i zobaczymy. coś nie wydaje mi się aby faktycznie były takie słabe...niektórzy mają o tej firmie dobre zdanie. o np. wg hi fi critic tube box II se to jakaś rewelacja. lepszy od wielokrotnie droższych super haj endów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Wkładka igła gramofonowa AUDIOTECHNICA AT-91 79zł lub Wkładka igła gramofonowa ORTOFON OMB5 83zł - ktoras z tych bedzie dobra na poczatek ??

nie chce sie bawic w zasilanie akumulatorowe itp ani kupowac dodatkowego klocka ( wzmaka z phono )

CA 640P w środku wygląda nieźle ( elektronika ) i chyba na niego się zdecyduje.

A jak wygląda sprawa okablowania chinch'owego ? można je wymienić. W tym Technics'ie są strasznie cienkie kabelki.

Co do przedwzmacniacza to radze wypożyczyc na odsłuch.Ja przećwiczyłem projecta,buggle i C.A640p.

I...został C.A.Najlepiej po prostu wypozyczyć przedwzmacniacz ze sklepu i ze dwa dni posłuchać.Zależnie od konfiguracji każdy zagra lepiej lub gorzej.

pozdrawiam

tom k

Technics SL-1210 mk2 to bardzo fajny gramofon i ja bym kupił jakąś lepszą wkładke w granicach 400-600zł,ale niech sie wypowiedza posiadacze tego gramofonu.Ja tego technicsa słuchałem raz z badziewną wkładka z dolnej półki i zagrało to zadziwiająco dobrze.

pozdrawiam

tom k

• 2 tygodnie później...

dowiedzialem sie ze do CREEK'a mozna dokupic plytke ktora "wsadza" sie do wzmaka do srodka i wtedy nie trzeba kupowac przedwzmacniacza.

Wiec pozostaje mi 640P , Phono Box MK II i ta płytka do Creeka.

Phono BOx MK II moze wypozycze w najblizszch dniach do posluchania.

u mnie od tygodnia ca 640p. Po tym tygodniu zaczyna się docierać; ogólnie bardzo szczegółowy i całkiem przestrzenny dźwięk. Na razie jeszcze potrzeba mi jednego kabelka od pre do wzm. bo gram na sznurówkach no name. bardzo obiecujące urządzenie. zastanawiam się jeszcze nad położeniem czegoś pod tego pre w celu stłumienia wibracji. strasznie dygocze to pudełeczko od fal dźwiękowych i z pewnością ma to wpływ na brzmienie. ogólnie polecam, kupiłem na allegro za 460 pln.

????

Mam 1210 z denonem dl-160 i gra to świetnie. Poprzednio miałem w nim at440 MLa ale jak dla mnie było za bardzo sterylnie (wiekszość płyt to uzywki) i za bardzo trzaskało ;-) Braciakowi założyłem do "podróby" 1210, at95e i dźwięk jest jak na początek na bardzo przyzwoitym poziomie (at95e mozna kupić od braci Niemców na ebay za ok 100 pln).

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

...acha, gram jak dotąd bez żadnego dodatkowego pre (wejście phono we wzmaku). A technics 1210 to pancerny czołg + świetne ramię i praktycznie wszystkie możliwe regulacje. Nie zamianię go na sziteksy typu pro-jecty i inne ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

zanosi sie ze nie bede długo posiadaczem w/w techniksa.

A mój gramofon to unitra Fonica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - taka jak ten tylko ja mam z jednym pokrętłem do zmiany predkości a nie z tyloma co na zdjęciu.

Więc muszę zakladac opcje ze zostane z tą unitra :/

zastanawia mnie czy potrzebna mi obsłga wklądek MC ?.

Płyty mam głównie używane...

Może wystarczy mi Pro-Ject Phono Box MM lub Cambridge Audio 540P ? +/- 260zl ( pro ject Prono BOX II i CA640P to koszt 400-450zl.

kabelek do podlaczenia przedwzmacnaicza z wzmacniaczem juz kupilem ( sommer spirit xxl na metry + wtyki pozlacane )

Ukryta Zawartość

Do tego gramka nic nie potrzeba,

Wkładka UF xx gra pod wejsciem aux. Nie precyzyjne ramie , duży nacisk, kiepski dźwięk. Poszukaj czegoś poważniejszego.Choćby z Unitry jak masz sentyment,

Ukryta Zawartość

może takiego klocka kupie i bede miał z głowy przedwzmacniacz ?

a może i w przyszłości się przyda?

Kawał klocka ten kenwood.

Ukryta Zawartość

tylko jest jedno pytanie.

mam w CREEK'u podpiety Subwoofer pod preamp'a

Czy tego kenwooda moge podłączyć tak zeby robil za przedwzmacniacz do gramofonu?

Czyli gramofon(źródło)--->kenwood(przedwzmacniacz)--->creek(wzmacniacz)--->kolumny(dzwiek)

Sorry ale pojecie mam zerowe :/

dla samego pre, nie warto brać tego Kenwooda, w większości bardzo budżetowe klocki nie mają dobrego pre, już lepiej przeznaczyć tą sumę na jakiś prosty przedwzmacniacz np. phono boxa

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.