Skocz do zawartości
IGNORED

Który Blu-ray?

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam propozycje dla Kolegi Elektro - za kilka dni pojawi sie nowe BD Onkyo model BD-SP808 : będzie srebrny i w rozsądnej cenie ( 400-500 E) .O ile nie bede miał jakiś poważnych uwag sam sie weń zapatrze.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

marek-1969, 26 Sie 2010, 06:08

>Mam propozycje dla Kolegi Elektro - za kilka dni pojawi sie nowe BD Onkyo model BD-SP808 : będzie

>srebrny i w rozsądnej cenie ( 400-500 E) .O ile nie bede miał jakiś poważnych uwag sam sie weń

>zapatrze.

A potrafi czytać SACD i DVD-Audio?

model 807 to był ( jest ) bliżniak denona 2010 oraz marantza 7004 .... Jeżeli w 808 skorzystano z tej samej OEM produkcji to mozliwe że tak ( o ile uruchomino te funkcje co jednak przy tej cenie nie jest pewne) Istnieje druga mozliwośc że kto inny jest producentem bebechów.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

mnie jest niepotrzebne sacd i dvd-audio wiec tego nie biore pod uwage przy zakupie, ja mysle o odtwarzaniu filmow blu i dzwieku z nich hd master, mam oddzielny zestaw do stereo rozbudowywany w miare mozliwosci i nie slucham w kinie muzyki prawie nigdy , dobrym wyjsciem byloby dla mnie dekodowanie hd master w odtwarzaczu , nie wykluczam , ze kupie na przeczekanie jakiegos blureja za 500 pln czy mniej na razie...mam juz duzo filmow blu do wypalenia i przydaloby sie je wypalic i obejrzec na duzym ekranie...a w swoim czasie wymienie po prostu preamp , ktory rozwiaze problem dekodowania dzwieku, byc moze tez bedzie mial lepsza kalibracje niz ten , ktorego teraz uzywam itd.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro, 26 Sie 2010, 15:09

>mnie jest niepotrzebne sacd i dvd-audio

>nie slucham w kinie muzyki prawie nigdy

Ja nie mam zestawu kina domowego tylko wielokanałowy zestaw do muzyki. Stąd moje zainteresowanie formatami SACD i DVD-Audio. A filmy jeśli zdarza mi się oglądać (przyznaję: sporadycznie) lecą właśnie przez ten zestaw.

wszystko się wyjaśni za tydzień...

• 3 tygodnie później...

Takie marudzenie jakie to Oppo drogie, a w ostatnim niemieckim Audio mamy teścik tego :http://www.avrev.com/forum/blu-ray-players/4294-ayre-dx-5-10-000-rebadged-500-oppo.html - cena prawie 11.000 Euro !!!! :D :D :D A w środku, no cóż troszkę poprawione zasilanko, ale to oppo 83 !!!! Nawet ten sam pilocik z napisem Ayre !!! Na pohybel takim hi-endom ! :D

P.S. Oppo 83SE NuForce to absolutnie referencyjny player !!!

SREBRNEGO OPPO ROBIMY TAK :

Zdejmujemy panel czołowy, demontujemy szybkę wyświetlacza. Z takim panelem udajemy się do specjalistycznego zakładu (np.Polibuda, wydział MECH)

lub inny, wykonujący usługi szlifierskie. Zbieramy z płyty czołowej (na szlifierce lub strugu magnetycznym) warstwę 0.1- 0.2 mm i odsłania się nam

czysty metal. Dalsza obróbka wg gustu (matowienie,szczotkowanie,trawienie) Brzmi groźnie, ale w rękach fachowca wychodzi arcydzieło.

Dowolne napisy wykona WYPALARKA LASEROWA - zakłady wykonujące tego typu usługi namnożyły się bardzo - GOOGLE odnajdzie je w 0.5 sek w Twojej

okolicy - grawerowanie laserowe.

Jeśli nie chcesz "niszczyć" oryginału, to takie firmy wykonają IDEALNĄ KOPIE płyty czołowej z dokładnością do mikrona - czasy KOWALI już

dawno minęły i nie masz czego się obawiać. SPRAWDŹ a zachwytom nie będzie końca !!!!!!!!!

Jeżeli w jesienno/noworocznej ofercie nie pojawi się nic, co spełnia warunek koloru - pójdę zaproponowaną przez Ciebie ścieżką. Trochę zabawy z tym będzie, ale czego nie robi się dla swojego ulubionego hobby? :)

Rozumiem, że procedura jest następująca:

1. Najpierw wizyta z grawerowaniu laserowym, aby zrobili kopię oryginału (i na jakimś dysku zapamiętali).

2. Potem marsz na Politechikę celem zerwania 0.1 mm wierzchniej (czarnej) wartstwy.

3. Potem ponowna wizyta w grawerowaniu laserowym dla naniesienia na srebrną już płytę czołową napisów, jak tam są (w wersji fabrycznej, czyli czarnej).

Mam nadzieję, że Oppo nie jest na czas gwarancji plombowany, bo inaczej cała zabawa na nic.

Serdeczne dzięki i pozdrowienia.

Jak kojarzę, Oppo nie ma plomb. Ale najbezpieczniej jest dorobić nowy panel czołowy, w razie awarii wysyłasz maszynę z oryginalnym panelem. ;) Gdy przerobisz oryginalny panel to zupa blada... :D

Naprawdę, to nie jest kowalstwo ino mechanika precyzyjna; w chwili obecnej niemal byle warsztat ma taką maszynę, jest zapotrzebowanie to i są usługi.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nawet zielony mógłby być :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54-037677700 1284284918_thumb.jpg

post-54-028353900 1284284927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet zielony mógłby być :)

Dobry żart tynfa wart.

Ale mówiąc serio - zawsze stałem na stanowisku, że sprzęt ma przedewszystkim dobrze grać. To jest jego bezdyskusyjne zadanie nr 1. Ale wygląd też nie jest czymś, co można zlekceważyć. To ma być również ozdoba pokoju. Nie jakaś przypadkowa zbieranina.

Ktoś z Was wyszedłby na miasto w jednym bucie czarnym, a drugim brązowym (w dodatku zupełnie innego fasonu)? Albo w jednym eleganckim od garnituru, a drugi Adidas?

A nie lepiej odrazu z grubej rury - zapewniam ze ten ma wszystkie wyjscia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może za dwa lata, jak będzie chodzić na audiogonie za 400 $ :D Nie wart dzisiejszej kasy zapewne....

I kolejny Oppo za grubą kasę - tym razem Theta Compli....http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/blu-ray-players/theta-digital-compli-blu-710299/review?artc_pg=2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może za dwa lata, jak będzie chodzić na audiogonie za 400 $ :D Nie wart dzisiejszej kasy zapewne....

I kolejny Oppo za grubą kasę - tym razem Theta Compli....http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/blu-ray-players/theta-digital-compli-blu-710299/review?artc_pg=2

Oj oj,Temu Oppo to troche jednak do wyzej pokazanego Denona brakuje.No i ten ostatni ma jeszcze taka niewielka tabliczke,ktora sporo oznacza i duzo zmienia(w cenie tez)...no niestety jesli chodzi o cene to sie zgadza -"nieco" przesadzona.No ale niczego lepszego na rynku nie ma.Zawsze pomarzyc mozna - czasem moze sie spelnic...Pzdr.

Ukryta Zawartość

Na pewno dużo mu brakuje do Denona? Za pewnością nie w dziedzinie Video; a pod pewnymi (użytkowo - funkcjonalnymi) względami wręcz przewyższa.

Ciekawe ile czasu Denon odpala płytę BD? Nadal minuta z hakiem? ;)

Na pewno dużo mu brakuje do Denona? Za pewnością nie w dziedzinie Video; a pod pewnymi (użytkowo - funkcjonalnymi) względami wręcz przewyższa.

Ciekawe ile czasu Denon odpala płytę BD? Nadal minuta z hakiem? ;)

Kolega plustek zdecydowanie woli audiofilskie ceny :)))

Oj oj,Temu Oppo to troche jednak do wyzej pokazanego Denona brakuje.No i ten ostatni ma jeszcze taka niewielka tabliczke,ktora sporo oznacza i duzo zmienia(w cenie tez)...no niestety jesli chodzi o cene to sie zgadza -"nieco" przesadzona.No ale niczego lepszego na rynku nie ma.Zawsze pomarzyc mozna - czasem moze sie spelnic...Pzdr.

Nie mam takich marzeń, bo nie płacę za różnicę w jakości rzędu 5 % (jeśli taka w ogóle jest) 20 kzł, jeszcze na łeb nie upadłem :D

A u mnie za pare dni Denon DVD-A1UD po 2-ustopniowym tuningu wykonanym przez niemiecka Cinemike.Oj bedzie sie chyba dzialo...

Ach, sorrki, zbeształem krezusa :D

No kurcze czuje sie zbesztany,jak niewiem co.Znowu narodowe przypadlosci sie odzywaja u co poniektorych.A na marginesie z ta minuta to jednak lekka przesada,a ze moze nieco dluzej od Oppo...pare sekund to nie tragedia.Jakosc obrazu w zmodyfikowanym Denonie jest narazie nie do przebicia.Dzwieku zreszta tez - mam na mysli odtwarzacze wieloformatowe.A ze cena tez nie do przebicia - no to jest ten bolesny haczyk.P.S. ja nie zamierzam nikogo besztac.

No kurcze czuje sie zbesztany,jak niewiem co.Znowu narodowe przypadlosci sie odzywaja u co poniektorych.A na marginesie z ta minuta to jednak lekka przesada,a ze moze nieco dluzej od Oppo...pare sekund to nie tragedia.Jakosc obrazu w zmodyfikowanym Denonie jest narazie nie do przebicia.Dzwieku zreszta tez - mam na mysli odtwarzacze wieloformatowe.A ze cena tez nie do przebicia - no to jest ten bolesny haczyk.P.S. ja nie zamierzam nikogo besztac.

Zbesztanie się należało, bo masz zapędy Elbiego w formuowaniu wypowiedzi - "nie ma nic lepszego na rynku" - rozumiem że przesłuchałeś wszystkie odtwarzacze wieloformatowe łącznie ze wszystkimi klonami Oppo i modyfikacjami DIY ? Masz onanistyczny sposób wypowiedzi i podniecasz się cenką i metką, na dodatek wtrącasz przypadłości narodowe co jest właściwe tego typu osobnikom :p Stać mnie na wiele, ale zawsze mam zdrowe podejście i nie obawiaj się nie pluję na kogoś kto wydaje 7000 Euro na odtwarzacz wieloformatowy, który za dwa lata będzie wart grosze, a jedynie uśmiecham z politowaniem :p

No to zaczelo sie bicie piany,bo posiadanie przez kogos odtwarzacza za 7000euro jest ponoc powodem do politowania.Wyrazenie swojej opini tez jest nie na miejscu,bo ma byc zgodna z opiniami innych - a tu vot siurprysa! - nie jest.No i zgrzeszyl czlowiek,wiec batem go panie - batem!Wygnac z grupy,napietnowac,osmieszyc.Szkoda,bo w sumie przyjemnie byloby czasem w grupie audio-video zapalencow pogaworzyc,poplotkowac,subiektywnymi odczuciami sie powymieniac,pozartowac,bez obawy o zlosliwe intencje.Widac jeszcze nie pora.Pozdrawiam i zycze wiecej dystansu i luzu.

No to zaczelo sie bicie piany,bo posiadanie przez kogos odtwarzacza za 7000euro jest ponoc powodem do politowania.Wyrazenie swojej opini tez jest nie na miejscu,bo ma byc zgodna z opiniami innych - a tu vot siurprysa! - nie jest.No i zgrzeszyl czlowiek,wiec batem go panie - batem!Wygnac z grupy,napietnowac,osmieszyc.Szkoda,bo w sumie przyjemnie byloby czasem w grupie audio-video zapalencow pogaworzyc,poplotkowac,subiektywnymi odczuciami sie powymieniac,pozartowac,bez obawy o zlosliwe intencje.Widac jeszcze nie pora.Pozdrawiam i zycze wiecej dystansu i luzu.

Chodzi o sposób wypowiedzi, a nie złośliwość czy napiętnowanie....sformuowanie : "pomarzyć zawsze można...może się spełni" sugeruje, że tutejszy w mniemaniu paniska, plebs forumowy, może sobie jedynie pomarzyć o wydaniu takiej kwoty na sprzęt, a ja panisko już go posiadam, ba i on jest najlepszy, bo ja wiem, że tak jest, choć nie miałem styczności z WSZYSTKIMI odtwarzaczami - takie bicie piany piętnuję i owszem ośmieszam krezusików, onanistów metkowch i cenkowych, a jakże, stąd też taka, a nie inna reakcja, a czego jak czego, ale poczucia humoru mi nie brakuje, choć szpileczką czasem pachnie :P

Pozdrowienia i więcej pomyślunku życzę w redagowaniu postów, bo nie tylko ja je tak odebrałem.....

Mam pewne wątpliwości, co do przewagi w jakości obrazu rzeczonego denona nad oppo. Jedna sprawa - to nawet Filip Kulpa pisze, że różnice w jakości obrazu pomiedzy drogimi playerami praktycznie nie istnieją, i jeśli ktoś pisze o takowych, to zwyczajnie fantazjuje.

Druga sprawa - nie oszukujmy się, że denonek kosztuje 2 dychy lub więcej dlatego, że jest taki znakomity. Kosztuje tyle z uwagi na takie a nie inne pozycjonowanie na rynku. Cena ma w tym przypadku z tzw wartością materiałową związek zupełnie luźny.

Niewątpliwie z praktycznego punktu widzenia można w tej cenie mieć 2 klocki - np. oppo lub denona 4010 + osobny odtwarzacz cd/sacd - i taki zestaw zapewni: taką samą jakość obrazu i znacznie lepszą jakość dźwięku.

Ostatnia sprawa - tę najwyższą jakość weryfikuje rynek wtórny, na którym np. dobry cedek traci po 5 latach powiedzmy 50% a ten topowy denon straci pewnie 80% lub więcej.

I już zupełnie ostatnia sprawa - też wątpię, że ten denon jest tutaj jakimś obiektem westchnień czy uosobieniem spelnienia marzeń. Osobiście preferuję produkty, które trafiają w punkt jeśli chodzi o relację jakość-cena, czy wartość-cena. Wtedy mam dobre samopoczucie. Nie wiem, jakie moje marzenia miałyby się spełnić za pośrednictwem tego znakomitego z pewnością denonka?

Mialem na mysli wlasne marzenia - a ze z rachunkiem ekonomicznym nie maja nic wspolnego...Reszta to radocha,ze sie spelnily i pare subiektywnych spostrzezen.Wiec poco dorabiac do tego teorie?-chcialem dolozyc emotikona z usmiechem dla rozladowania gestej atmosfery,ale nie wchodzi - ciekawe czy tylko u mnie czy to nadal migracja forum?

Emotikony są wyłączone, tak jak i inne standardowe na internetowych forach funkcje. Niektórym starym babom się nie spodobało i zrzędziły. ;) :P

Emotikony są wyłączone, tak jak i inne standardowe na internetowych forach funkcje. Niektórym starym babom się nie spodobało i zrzędziły. ;) :P

No wreszcie sympatyczny wpis.A swoja droga to szkoda ze sa wylaczone.Moze by tak drobny ruch na rzecz wlaczenia?

PLUSTEK napisał :

>> A u mnie za pare dni Denon DVD-A1UD po 2-ustopniowym tuningu wykonanym przez niemiecka Cinemike.Oj bedzie sie chyba dzialo... <<

To ja poproszę o kilka fotek ...

PLUSTEK napisał :

>> A u mnie za pare dni Denon DVD-A1UD po 2-ustopniowym tuningu wykonanym przez niemiecka Cinemike.Oj bedzie sie chyba dzialo... <<

To ja poproszę o kilka fotek ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wszystko jest tu :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.