Skocz do zawartości
IGNORED

Naród żydowski został wymyślony

pankracek

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą w tej swojej ironii możesz być niechcący całkiem blisko prawdy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Chodzi mi o to,że dla forumowych antysemitów każdy wątek jest dobry aby "przyłożyć" Żydom.

Naród żydowski wymyślony tzn,że w holocauście zgineli wirtualni ludzie.Kradzież napisu-spisek żydowski aby odwrócić uwagę od zbrodni na Bliskim Wschodzie ( autentyczne,do sprawdzenia w odpowiednim wątku!).Oprócz tego,że te rzekome zbrodnie to wymysł arabskiej i lewackiej propagandy to co mają wspólnego ofiary Oświęcimia z tym co się dzieje w Palestynie?

wojciech iwaszczukiewicz, 23 Gru 2009, 18:29

>Chodzi mi o to,że dla forumowych antysemitów każdy wątek jest dobry aby "przyłożyć" Żydom.

>Naród żydowski wymyślony tzn,że w holocauście zgineli wirtualni ludzie.

Może jednak przeczytasz wywiad na wstępie. Naprawdę ciekawy! No i z żydem.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less

Czytałem.Teraz czasy są takie,że ludzie napiszą wszystko,każdą bzdurę aby zrobić szum i się dobrze sprzedać.Przecież nawet w Polsce są ludzie kwestionujący istnienie obozów zagłady a wystarczyłoby odwiedzić odpowiednie miejsca w kraju albo porozmawiać z żyjącymi jeszcze świadkami tych wydarzeń.

Wojtuś przeczytaj, mocno musi cię to boleć

np. "Skoro nie było takiego wydarzenia jak wypędzenie Żydów z Palestyny, to gdzie się ci Żydzi podziali?

Nigdzie. Nadal mieszkają na swojej ziemi w Palestynie. Potomkowie starożytnych Żydów to dzisiejsi Palestyńczycy."

przecież to nic nadzwyczajnego, nie wiem czemu ci to tak przeszkadza?

wojciech iwaszczukiewicz, 23 Gru 2009, 18:41

>Teraz czasy są takie,że ludzie napiszą wszystko,każdą bzdurę aby zrobić szum i się dobrze

sprzedać.

No tak profesor wojciech iwaszczukiewicz wie lepiej , niż profesor Szlomo Sand, ekspert historii Europy na Uniwersytecie Tel Awiwu .

Nie wiemy kogo mamy na Forum , a raczej nie wiedzieliśmy :-)

a poza tym, to logicznie tłumaczy niemożliwy fenomen narodu który przetrwał tysiąclecia bez ziemi i języka. To było wyznanie które w pamiętnym XIX wieku przekuto w naród, co w tym jest nieprawdziwego czy uwłaczającego?

Nie ma Palestyńczyków,to są Arabowie,którzy podbili te tereny po śmierci Mahometa.

Nie ma różnicy pomiędzy tzw. Palestyńczykami,Jordańczykami,Irakijczykami czy Libijczykami.To są Arabowie wyznający tę samą wiarę,mówiący tym samym językiem ( oczywiście z dialektami) o tej samej mentalności.To jest naród arabski.Oni nie mają nic wspólnego np. z Salomonem,Dawidem czy Flawiuszem

To jest celowe zacieranie różnic aby wykazać,że Żydzi nie maja praw do zamieszkania w Izraelu.

arturkali5

U nas też są tacy "profesorowie".Prof. Nowak ( nie pamietam imion) oraz stary Giertych wypisujący niedorzeczności.

pankracek

Czyli według Ciebie konflikt izraelsko -palestyński ( wg, mnie izraelsko-arabski) to tak naprawdę wojna domowa?

wojciech iwaszczukiewicz, 23 Gru 2009, 19:05

>To jest celowe zacieranie różnic aby wykazać,że Żydzi nie maja praw do zamieszkania w Izraelu.

hahaha, no boki można zerwać,

Żydzi mają prawo do zamieszkania, bo sobie takie prawo wywalczyli siłą, układami, ideologią i tak dalej.

I będą je mieli póki ktoś silniejszy im tej ziemi nie odbierze.

Ty naprawdę sądzisz, że ludzie kierują się prawami?

Hahaha i sądzisz, że Żydzi mają SPRAWIEDLIWE PRAWO mieszkać w Palestynie?

A co jak przyjdą do nac Celtowie i powiedza, Polacy zwijać się to nasz kraj sprzed 1500 lat?

Jak nas zabiją i wygonią to będą mieli prawo, tak Wojtku.

Ty naprawdę sądzisz, że ludzie kierują się prawami?

wojciech iwaszczukiewicz, 23 Gru 2009, 19:21

>pankracek

>

>Ale przecież Arabowie zrobili dokładnie to samo w VII wieku i jakoś nie kwestionujesz ich praw.

Wszyscy to robią cały czas, dzieje człowieka to dzieje przemocy,

a osobiście stoję po stronie Izraela a nie Arabów. Wcale nie dlatego, że tak jest sprawiedliwie,

coś takiego nie istnieje. Dałeś sobie wmówić, że Izrael ma prawo do Palestyny? Wierzysz w to?

Tak więc nieprawdą jest,że Rzymianie tak samo traktowali Żydów jak np. Greków czy Galów

Rzymianie Galów wybili - trudno więc o gorsze potraktowanie. Żydzi m. in. wzniecali bunty, nie składali ofiar bogom (co NB wg Rzymian było gwarancją pomyślności państwa rzymskiego),wzniecali waśnie z innymi mniejszościami zamieszkującymi imperium

meloman 62

No znowu piszesz nieprawdę.Rzymianie nie wybili Galów ale ich zasymilowali.Potomkowie Galów żyją do dziś we Francji np. w Bretanii.

wojciech iwaszczukiewicz, 23 Gru 2009, 19:52

>No znowu piszesz nieprawdę.Rzymianie nie wybili Galów ale ich zasymilowali.Potomkowie Galów żyją do

>dziś we Francji np. w Bretanii.

Zapomniałeś dodać, że niektórych Galów. Tak na oko ponad połowa plemion została wybita. Nie bronię Rzymian - ale ich postępowanie wobec Żydów ( przynajmniej do czasów buntu za Wespazjana) było naprawdę łagodne.

Po podbojach Cezara w Galii tylko administracja była rzymska,na wsiach i w miastch mieszkali nadal Galowie( Rzymianie pozostawili nawet niektórych kacyków galijskich).Dopiero po latch zaczeli napływać osadnicy rzymscy najczęściej weterani z legionów.Niemniej element rzymski stanowił niewielki procent ludności w masie galijskiej.Z czasem Galowie ulegali romanizacji i mieszali się z Rzymianami (zwłaszcza arystokracja).Z tego tygla powtała nowa jakość.Po upadku Imperium napłyneli jeszcze Germanie( Frankowie,Burgundowie itp) i po latach powstał język i naród francuski.

To nie było tak,że Rzymianie wymordowali Galów i w tę pustą przestrzeń napłyneli rzymianie( nawet nie byli tego w stanie zrobić fizycznie bo było ich za mało).

To tak jak w XIXwieku 5tys. brytyjczyków zarządzało 100 mln. Hindusów.

wojciech iwaszczukiewicz, 23 Gru 2009, 20:13

">Po podbojach Cezara w Galii tylko administracja była rzymska,na wsiach i w miastch mieszkali nadal

>Galowie( Rzymianie pozostawili nawet niektórych kacyków galijskich).Dopiero po latch zaczeli

>napływać osadnicy rzymscy najczęściej weterani z legionów.Niemniej element rzymski stanowił

>niewielki procent ludności w masie galijskiej.Z czasem Galowie ulegali romanizacji i mieszali się z

>Rzymianami (zwłaszcza arystokracja).Z tego tygla powtała nowa jakość.Po upadku Imperium napłyneli

>jeszcze Germanie( Frankowie,Burgundowie itp) i po latach powstał język i naród francuski.

>To nie było tak,że Rzymianie wymordowali Galów i w tę pustą przestrzeń napłyneli rzymianie( nawet

>nie byli tego w stanie zrobić fizycznie bo było ich za mało).

>To tak jak w XIXwieku 5tys. brytyjczyków zarządzało 100 mln. Hindusów."

Napływali tylko Galowie lojalni wobec Rzymu, którzy dzięki temu przeżyli. Ci nielojalni zostali wymordowani i stworzyli w ten sposób "przestrzeń życiową". Twoje porównanie przypomina mi lata ostatniej wojny - na miejsce opróżnione np. przez Polaków napłynęli potomkowie Słowian z Rzeszy. Teraz ich wszystkich zaliczamy do i Polaków, i tą ludność napływową zaliczamy do Słowian, ale wtedy rzecz była widziana inaczej

Małpy dostały rozum i podzieliły się na niemieckie,polskie,muzułmańskie,chrześcijańskie... małpy.

A żeby podnieść swojego "ego" stwierdziły że inne małpy są gorsze, winne, złe. Nawet znalazły nazwę- żydowskie małpy!

A ile satysfakcji.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Oj, lapsus - przepraszam. Powinno być:

Teraz ich wszystkich i Polaków, i tą ludność napływową zaliczamy do Słowian, ale wtedy rzecz była widziana inaczej

jakub102, 23 Gru 2009, 21:29

>Małpy dostały rozum i podzieliły się na niemieckie,polskie,muzułmański e,chrześcijańskie... małpy.

>A żeby podnieść swojego "ego" stwierdziły że inne małpy są gorsze, winne, złe. Nawet znalazły nazwę-

>żydowskie małpy!

>A ile satysfakcji.

O, poznać filozofa :-)

niejaki pankracy ma wiele wspólnego z naszym dawnym ulubieńcem Tomusiem, cos mi się wydaje ,że Tomuś zmartwychstał i teraz znowu sie udziela- a przecież w miłości do braci starszych w wierze nikt go nie pokona!

znalazłem inne wywiady prof. Sanda, kto chce może sam poszukać po sieci, ten fragment tzamieszczam dla naszego zrozpaczonego Wojtka.

Faktycznie, w większość książka nie dotyczy wymyślenia narodu żydowskiego przez nowoczesny nacjonalizm żydowski, ale z pytaniem, skąd pochodzą Żydzi.

Sand: "Moim początkowym zamiarem było wzięcie niektórych rodzajów współczesnych materiałów historiograficznych i zbadanie w jaki sposób wymyślono fikcję narodu żydowskiego. Ale kiedy zacząłem konfrontować źródła historiograficzne to znalazłem nagle sprzeczności. I to mnie zachęciło: zaczęłam pracować, nie wiedząc, gdzie miałbym skończyć. Wziąłem źródłowe materiały i próbowałem zbadać referencje autorów dotyczące starożytności - co napisali o konwersji (zmianę wiary na Judaizm."

Eksperci od historii narodu żydowskiego mówią, że zajmujesz się tematem, którego nie rozumiesz i opierasz o prace i materiały, których nie potrafisz przeczytać w oryginale.

"Jest prawdą, że jestem historykiem (specjalizującym się w historii) Francji i Europy, a nie w okresu starożytności. Wiedziałem, że kiedy zacznę zajmować się sprawami starożytności, takie jak te, będę narażony na zjadliwą krytykę przez historyków, którzy specjalizują się w tych zagadnieniach. Ale powiedziałem sobie, że nie mogę polegać wyłącznie na materiałach historiograficznych bez zbadania faktów, które opisują. Gdybym sam tego nie zrobił, to byłyby konieczne, czekać na całe pokolenie. Gdybym nadal zajmował się (historią) Francją, zostałabym zapewne kierownikiem katedry na jakiejś prowincjonalnej uczelni i cieszyłbym się prowincjonalna chwałą."

Wymyślenie Diaspory

"Po przymusowym wygnaniu z ich ziemi, ludzie pozostali jej wierni cały ich Rozproszeniu i nigdy nie przestał się modlić i nadziei na powrót do niej i do przywrócenia w nim ich wolności politycznej" - to jest w preambule do Deklarację Niepodległości Izraela. Jest to także cytat, który otwiera trzeci rozdział książki Sanda, zatytułowany " Wymyślenie Diaspory." Sand twierdzi, że wygnania Żydów z ich ziemi nigdy się nie wydarzyło.

"Sand wyjaśnia, że nadrzędny paradygmat o wygnania był potrzebny w celu stworzenia faktu i stanu świadomości długotrwałej pamięci, w której wyimaginowany i wygnany naród rasa został przedstawiony jako bezpośrednia kontynuacja biblijnego plemienia, tego które poprzedzało wygnanie, Pod wpływem innych historyków, którzy się zajmowali ta sama kwestą w ostatnich latach, twierdzi, że wygnania narodu żydowskiego jest pierwotnie chrześcijańskiej mitem, opisujące te wydarzenie jako boskiej kary nałożonej na Żydów za odrzucone chrześcijańskiej ewangelii.

"Zacząłem wglądać w badania naukowe na temat wygnania z ziemi - a jako na podstawowe konstytutywnych w historii Żydów, prawie takie jak Holocaust. Ale ku mojemu zdziwieniu odkryłem, że nie ma literatury na ten temat. Powodem tego jest to, że nikt nie wygnał ludności kraju. Rzymianie nie wygnali Żydów i nie mogli tego zrobic nawet gdyby chcieli. Nie mieli po prostu na to środków - pociągów i samochodów ciężarowych, aby dokonać wydalenia całej populacji. Tego rodzaju środki logistyczne nie istniały aż do 20 wieku. Od tego prostego faktu, w efekcie, zrodziła się cała książka: i jako jej konkluzja - społeczność Żydowska nie została rozproszona i nie została wygnana ".

Jeśli ludzie nie zostali wygnani, to tym samym twierdzisz, że w rzeczywistości faktycznymi potomkami mieszkańców królestwa Judy są Palestyńczycy?

"Żaden (populacja) naród nie pozostaje etnicznie czysty przez okres tysięcy lat. Ale szanse, że Palestyńczycy są potomkami starożytnego narodu żydowskiego są znacznie większe niż szanse, że ty lub ja jesteśmy jego potomkami (tegoż narodu żydowskiego). Pierwsi syjoniści, aż do czasu Arabskiej Rewolty [1936-9], wiedzieli, że nie było żadnego wygnania i że Palestyńczycy byli potomkami mieszkańców tej ziemi. Oni wiedzieli, że farmerzy nie opuszczają ziemi dopóty dopóki nie zostaną wygnani. Nawet Yitzhak Ben-Zvi, drugi prezydenta państwa Izrael, napisał w 1929 roku, że "przeważająca większość z chłopskiej ludności rolniczej nie pochodzi od zdobywców arabskich podbijających kraj, lecz od żydowskim rolników, którzy byli liczni i stanowili większość w budowaniu kraju. "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.