Skocz do zawartości
IGNORED

Podział zysków z płyty CD

nygus

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie było, ale warto przypomnieć w okresie przedświątecznym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdyby obciac to granatowe nie byloby plyty.

Taka juz nasza natura ale,,, Swiatecznie zycze wszystkim by miast zagladac komus w portfele wzieli sie wreszcie do roboty wtedy beda mieli kase na plyty tez.

>gdyby obciac to granatowe nie byloby plyty.

>Taka juz nasza natura ale,,, Swiatecznie zycze wszystkim by miast zagladac komus w portfele wzieli

>sie wreszcie do roboty wtedy beda mieli kase na plyty tez.

Podobnie jak twórcy/wykonawcy, ciężko pracując na swój "udział" w torcie

Również z życzeniami.

Bzdura roku, chyba sam pracujesz dla wytworni.

Tu nie chodzi tylko o pieniadze, ale o to ze w dzisiejszych czasach dostep do muzyki jest bardzo trudny, po prostu wielu plyt nie mozna nigdzie gdzie kupic! Juz trzeci raz w tym roku zamawiam CD w jakis duzych sklepach, a po miesiacu, dwóch dostaje informację - plyt nie ma i nie będzie!

Mamy prawie 2010, a NIE MA MOZLIWOSCI NIGDZIE LEGALNIE sciagnięcia w Polsce muzyki (niekompresowanej). Drogie wytwórnie, nie to nie... ja bez muzyki przeżyję, a wy bez klientów - nie.

Jeśli już tak dokładnie chcecie wyliczać zyski, to pokazany wykres to dopiero cena sprzedaży przez firmę płytową.

Do tego sklep dolicza sobie odpowiednią marżę, zwykle narzut w granicach 40-50%.

Wtedy taki wykres będzie zupełnie inaczej wyglądał - w tym pominięto najistotniejszą część.

Ale to moim zdaniem nieistotne - nie wypada zaglądać innym do kieszeni, bo wszystkie te marże są ekonomicznie uzasadnione. Takie niestety prawa rynku i koszty działania/dystrybucji.

Pozdrawiam i więcej dystansu życzę w Nowym Roku.

Nygus- dziwi Cię to że ciężko płyte kupić ? Kończy się na świecie produkcja płyt CD to i kupic ciężko. Ja przesiadłem sie na vinyle i tego problemu nie mam. Praktycznie wszystko co mnie interesuje mam nowe na vinylach a i przyjemnośc większa. Poczytaj tuna forum jest parę wątków na ten temat. Producenci kończą produkcję odtwarzaczy CD, Empik zmniejsza maxymalnie regały z płytami CD do minimum a vinyle przez internet zamawiać można bez problemu. A z tymi zyskami to tez przesada. W MM przecenili prawie wszystkie CD i małe zainteresowanie, tylko te do 10zł schodzą, natomiast DVDAUDIO (Porcupine Tree, King Crimson) sprzedają się niexle, więc chętni jak widać są tylko wymagaja jakości a za marne 16 bitów nie chcą płacić.

climax99, 23 Gru 2009, 14:31

>Dario a ktios cie zmusza?

natura zmusza. jako ludzie odczuwamy. potrzebujemy doznań estetycznych. dla jednych to dobre wino, dla drugich malarstwo, dla trzecich muzyka, itd ...

jeśli uważasz, że w przypadku koncernu, czyli pośrednika, jest to uczciwy zysk, to sobie uważaj. twoje prawo. większość ma inne odczucia i tego nie zmienisz.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

zastanawiam się jak szybko sir George Martin dostanie swoją cząstkę tortu z zysków po zakupie pzmnie 2 płyt boskich Beatlesów-a przy okazji,pamiętam dyskusję w tv na podobny temat z udziałem p.Puczyńskiego ,była tam wskazana spora część kosztów wydania płyty w postaci reklamy,wtedy też akurat kupiłem ,,Beatles for sale" i spytałem Go ile zostało w ostatnich latach wydane przez wytwórnię na promocję /bo ja od lat żadnej reklamy ich twórczości nie widziałem od lat/ w.w płyty-odpowiedzi nie dostałem,nawet po długim namyśle p.prezesa-nie umiał mi też odpowiedzieć kto weźmie zje ten kawałek tortu,drażliwy temat

Mogę tylko powiedzieć, że w niektórych krajach duży salon z drogim sprzętem audio nie zacznie rozmowy z producentem jeśli nie otrzyma od niego minimum 50% zysku ze sprzedaży.

Ale cóż... jeśli ktoś chce kupić high-endowy sprzęt z highendowymi kablami w high-endowym salonie z high-endową obsługą - to kosztuje :)

Znając trochę inne rynki - nie sądzę żeby koszt produkcji przekroczył 10-15% detalicznej ceny.

Nie wiem czy taka świadomość spowoduje że będziesz lepiej spał.

Niestety ten sprzęt trzeba wyprodukować, zrobić opakowanie, wszystkie możliwe wymagane w Uni atesty, przywieźć, składować w magazynie, robić reklamę, sprzedawać sprzęt demo dla salonów, wystawiać się na targach i robić jeszcze masę innych rzeczy które spawiają że po opłaceniu wszelkich kosztów, wszystkich należnych ceł i podatków, cena wychodzi taka jaką mamy na rynku.

Mam nadzieję że nikt nie jest tak naiwny, żeby myśleć że wszystkie te procenty dla wytwórni płytowych z wielkiego tortu są czystym zyskiem:)

Niestety, siadając z nową, właśnie wyciągniętą z eleganckiego opakowania płytą w ręku ze szklaneczką szlachetnego trunku, lubimy również pieścić oczy starannie wydaną książeczką.

To wszystko, łącznie z kosztami dystrybucji sprawia że płyta kosztuje tyle ile kosztuje.

Nie wierzę, żeby były szanse na o wiele tańsze płyty dostępne w sklepach.

Przyszłość leży w dostępnych na serwerach wytwórni plikach które będzie można za stosunkowo niewielką opłatą ściągnąć.

Pozdrawiam

climax99, 23 Gru 2009, 12:15

>Taka juz nasza natura ale,,, Swiatecznie zycze wszystkim by miast zagladac komus w portfele wzieli

>sie wreszcie do roboty wtedy beda mieli kase na plyty tez.

ta, tylko czemu u nas cd kosztuje 70-90zł a we francji we FNAC 6-9 ojro..

to samo tyczy się sprzętów..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.