Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany amplituner do kolumn Yamahy?

keff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam kolumny Yamhaha NX E-400 (z zestawu Pianocraft) oraz subwoofer Mirage i chciałbym z tych elementów złożyć niedrogi zestaw do KD do oglądania filmów i koncertów z projektora.

Pomysł jest taki, żeby dokupić podobne ale nieco mniejsze kolumny na tył (NX E-700) oraz głośnik centralny (pewnie dobrze byłoby, żeby był od yamahy - jaki?).

Taki zestaw 5.1 uzupełniłbym amplitunerem. Myślę o używanym bo nie zależy mi na dts-hd ma i dolby true hd, a jest spory wybór w używanym sprzęcie. Co do hdmi to jest mi obojętne czy będzie czy nie.

Grałoby to w małym pokoju, ale częściowo połączonym z kuchnią więc ciężko określić metraż, ale można przyjąć ok. 20m.

Co do budżetu to nie jest on ściśle określony, ale na ampli mógłbym przeznaczyć do 700-800PLN.

Proszę o propozycje amplitunerów, które zagrają z tymi kolumienkami i warte są kupna z drugiej ręki.

Witaj

Yamaha RXV595 lub 596

Sony STR DB925 , 840 lub 940

Denon AVR1800, 2800, 2802 lub 2803

Onkyo TX SR502 lub 503 a nie kupuj TX DS575 bo to nie gra ciekawie ;)

Te amplitunery nie powinny przekroczyć kwoty 800zł a kilka z nich jest za max 600zł. Osobiście z tych wszystkich polecam RXV595 lub 596 gdyż do 600zł nie kupisz nic lepszego moim zdaniem.

Dzięki szwed75 za namiary na ampli. Śledzę też podobny wątek (Jaki amplituner do 1500zł ???).

Miałem przez parę lat Sony 940 z kompletem 5.1 Mission i w kinie sprawdzało się to świetnie.

Z amplitunerem problemu więc nie będzie.

Sytuacja patowa jest z kolumnami, gdyż myślałem, że jako centralny kupie jakiś głośnik od Yamahy, ale wszędzie piszą, że centralny musi być z tej samej serii. Takiego nie ma, a nie kupie też jednej takiej samej kolumny na przód bo ludziska sprzedaja je parami.

Mógłbym te moje dać na tył, ale są trochę za duże do mojego pokoju a poza tym wtedy musiałbym kupić jakieś lepsze dwie na przód i centralny z tej samej serii co nie będzie ani proste ani tanie.

Poradźcie jak najbardziej sensownie wykorzystać te moje kolumny Yamahy (są to NX-E800 a nie 400 jak pisałem wcześniej).

centralny taki sam byc nie musi ale jak juz chcesz zeby te brzmienie bylo w miare ulozone to przetowrniki zalecane w centralu te same niestety bo na innej kolumnie mozesz przejezdzajace auto z prawej do lewej inaczej odbierac po srodku i to wtedy jest kicha mi by to przeszkadzalo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.