Skocz do zawartości
IGNORED

Brak słyszalnych, niskich częstotliwości Infinity RS 6001.

Tumak5

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio Kolumienki jak w tytule, postawiłem w miejsce poprzednich (B&W DM330) i odsłuchując stwierdziłem że prawie wcale nie słychać basu. Przy samej podłodze (deski na legarach) słychać kulturalnie, niski bas lecz cicho, na wysokości głośników wysoko tonowych nie ma go wcale. Membrany pracują bardzo dobrze, spore wychyły. Kolumny drgają, drgania też czuć na podłodze. Wychodziłem do innego pomieszczenia i piętro niżej żebu zobaczyć czy tam słychać bas, lecz też cisza... Napędzam to wzmacniaczem Luxman L-430.

Rozebrałem kolumny i pod głośnikami znalazłem wytłumienie watą, gęsto pod sam kosz głośnika, zero wolnego powietrza. Pytałem znajomego który posiadał różnego rodzaju Infinity i twierdzi że tak jest we wszystkich modelach jakie miał.

Pomieszczenie w jakim słucham to ponad 12m2, kolumny są osunięte od ścian o ok jeden metr.

O co tu panowie chodzi?... Co mam zrobić żeby poprawić sytuację z tym basem?

Dodaję stronkę z danymi i schematem zestawu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz rację niski bas usłyszał bym w sąsiednim pokoju, lub piętro niżej, ale tam go też nie ma.

Problem w tym że tego wyższego basu też nie ma...

Sprawdzam teraz podłączenie biegunów w głośnikach, bo kolumny na bank są ok.

No i wszystko jasne:))

Głośniki niskotonowe posiadają na jednym z pinów czerwony kolor, więc człowiek który wymieniał prawdopodobnie zawieszenia membran podłączył czerwone przewody do czerwonego pinu, lecz te głośniki nie są podłączone równolegle do zwrotnicy tylko szeregowo.

Od i cała filozofia, jak to zobaczyłem to śmiech mnie ogarnął:)

Tylko ciekawi mnie jak to się stało że człowiek który tak profesjonalnie wkleił zawieszenia (jeżeli w ogóle były robione bo nawet śladu nie widać) popełnił tak błahy błąd...

Dzięki za wpisy i pozdrawiam.

Tumak5, 29 Gru 2009, 22:09

Dopiero teraz znalazłem ten wątek. Kolego w tych kolumnach nie brakuje niczego a w szczególności basu, ale żeby go z nich wydobyć , być może potrzebny jest "trochę" mocniejszy wzmak niż lux 410 :-). Miałem na pokładzie RS 6000 i napędzała je końcówka Accu P-266. Nie brakowało w tym dźwięku dosłownie NICZEGO. Tyle ,że mój pokój był za mały :-( (24 m2).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

No kolega zyzio upewnił mnie w tym, byłem już w trakcie zamiany biegunów.

Witam kolegę macrob, ja właśnie miałem kupić te RS6000 od Ciebie, rozmawialiśmy przez telefon;), ale niestety zostałem wyprzedzony. Pozdrawiam Cię serdecznie;)

Teraz kolumienki reprezentują całkiem inną klasę. Jestem bardzo zadowolony.

aaaa poprawka, ten Luxman to 430, a nie 410. Troszkę mocniejszy. Mi się wydaje że spokojnie sobie z nimi radzi, ale nie mam sporego doświadczenia.

Niebawem zakończę pracę nad Yasmahą CA-1000, to wtedy już nie braknie na pewno niczego:))

Tumak5, 29 Gru 2009, 23:11

No to gratuluję nabytku. Jeśli zawieszenie po wymianie, to okazja była. Jak masz trochę przestrzeni, min 30 m2 to usłyszysz tam wszystko, co fabryka na płytach umieściła :-). Yamach CA-1010 dawała radę bez problemu :-). Nawet w A-klasie.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Koledzy macromb i Tumak5

Te kolumny z allegro które kupił Tumak5 i ta zamieszczona na fotce w wątku mają inne głośniki niskotonowe a i średniotonowy też wydaje mi się też inny (przynajmniej jak patrzę na zdjęcia) może tu jest zagadka, albo te modele różnią się literkami i w związku z tym ta nie te same kolumny. W każdym razie jeśli są takie same to coś tu jest nie tak.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ta na fotce to RS 6000, a kolega Tumak5 kupił RS6001

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Przepraszam kolegę macrob za pomyłkę oczywiście nie macromb tylko macrob. Przepraszam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Faktycznie nie dopatrzyłem. Skoro tak to mamy dwa całkiem inne modele no i brzmieniowo też mogą być odmienne.

Witaj,

W kwestii Yamaha CA-1000 a Infinity ......

U mnie wspomniana CA-1000 napędza (no napędzała przed renowacją;)a jak będzie po to się jeszcze zobaczy) nielekkie kolumny Infinity 1001A. Robi to z gracją i lekkością również w momentach gdy A-1020 i AX-900 zaczynały się pocić .... Co ciekawe z równą lekkością pomiata tymi kolumnami .......... amplituner Yamaha CR-1020 (pi razy oko wiekowy odpowiednik CA-1010) pomimo, że ma tylko 70Watt mocy ciągłej.

Dla porównania Luxman L-410 nie daje rady

Pozdrawiam

paweljazz, 30 Gru 2009, 11:18

>Faktycznie nie dopatrzyłem. Skoro tak to mamy dwa całkiem inne modele no i brzmieniowo też mogą być

>odmienne.

Hehe. Wątpię.

To praktycznie te same głośniki, powstałe rok po sobie. Różnią sie wielkością basu (RS 6000 nowsze - ma mniejsze, "nowocześniejsze" basy - 2x20 cm, są przez to szczuplejsze i inny materiał na membrany oraz lepsze zaciski). Reszta głośników ta sama. DANE techniczne są omalże IDENTYCZNE.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jacku!

Chyba omyłkowo zabrakło Ci 1 na końcu oznaczenia modelu...

Innymi słowy - RS 6001 zastąpiły w 1989 r. model RS 6000.

Na marginesie RS 6000 zadebiutowały w 1988 r.

Źródło - www.infinity-classics.de

Pozdrowienia!

Zawsze musisz być madrzejszy:) Mam nowego lapa i uczę się:)

To nazywa się "czeski błąd"?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>To praktycznie te same głośniki, powstałe rok po sobie. Różnią sie wielkością basu (RS 6000 nowsze -

> ma mniejsze, "nowocześniejsze" basy - 2x20 cm, są przez to szczuplejsze i inny materiał na membrany

>oraz lepsze zaciski). Reszta głośników ta sama. DANE techniczne są omalże IDENTYCZNE.

No tak Dane techniczne napisałeś ze prawie takie same. Ale czy zmiana rozmiaru głośników niskotonowych i zmiana materiału na ich membrany nie zmieni brzmienia całych kolumn. Nie chce mi się w to wietrzyć ale jeśli bezpośrednio porównywałeś te dwa modele i brzmią tak samo to zwracam honor. A tak nawiasem mówiąc (pisząc) to chyba byłoby jakieś zabójstwo marketingowe żeby po roku wprowadzać inny tak samo brzmiący model, raczej nie podejrzewałbym o takie posunięcie tak zacnej firmy jak "Infinity". To tylko takie moje przemyślenia i proszę nie dopatruj się tutaj jakiegoś sarkazmu.

Pozdrawiam.

zyzio, 30 Gru 2009, 19:10

>Kiedyś widziałem Infinity Reference 60 z kompletnie niefabrycznycznymi wooferami po wymianie i też

>grały :)

Pewnie że będą grały, jednak mam tutaj na myśli inne brzmienie niekoniecznie gorsze.

zukzukzuk, 30 Gru 2009, 12:47

>Hehe. Wątpię.

>To praktycznie te same głośniki, powstałe rok po sobie. Różnią sie wielkością basu (RS 6000 nowsze -

> ma mniejsze, "nowocześniejsze" basy - 2x20 cm, są przez to szczuplejsze i inny materiał na membrany

>oraz lepsze zaciski). Reszta głośników ta sama. DANE techniczne są omalże IDENTYCZNE.

Nie tylko woofery zostały zmienione, Polydoma w 6000 zastąpił Polyspherite w 6001, czyli jednak 3/4 głośników zostało zmienione, pewnie to jakoś wpłynęło na brzmienie, ale nie wiadomo w jakim stopniu.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Jakoś nie wydaje mi się ,żeby zmiana średniotonowego głosnika miała wpływ na bas:-) . Do tego parametry obu modeli są praktycznie identyczne w zakresie mocy (35-200W), pasma przenoszenia(42-45000 Hz), impedancji(6 ohm) i skuteczności/efektywnoci(89 dB). Żaden producent przy zdrowych zmysłach nie zmieni charakteru brzmienia kolumny w sposób radykalny szczególnie,że nawiązuje mocno tutaj do nazewnictwa RS6000/RS6001. Zastosowane w 6001 IMG woofery (Injection Molded Graphite) są wersją rozwojową tych półprzezroczystych i z założenia miały grać lepiej dlatego średnica została zminiejszona z 10 na 8". Gdyby tak nie było to pewnie nie weszły by do produkcji. To jeszcze nie był okres, kiedy każdego bubla wdrażano do produkcji jak najmniejszym kosztem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.