Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo -> wzmacniacz + kolumny -> 25m2 -> hip hop !

endriu1987

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chciałbym się doradzić szanownej elity co do kupna sprzętu, a już opisuję czego oczekuję że tak zarymuje hehe ;] :

pokój 25m2

rodzaj muzyki hip hop, czasem jakiś pop z vivy czy jakiegoś radia, głównie takie kawałki

mam w kompie kartę asus xonar dx, i dlatego do czasu uzbierania na odtwarzacz, podepnę ten sprzęt waśnie pod AUX !

mam na kolumny powiedzmy ~500zł, a na wzmacniacz powiedzmy że ~300zł, oczywiście jakieś wahania w górę są przewidywane !

jeśli chodzi o wzmaka to nie mam pojęcia, a jeśli o kolumny to mam na oku takie, gdyż nie wiem co za to mogę mieć lepszego:

magnat supreme 200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz czekam na wasze porady, gdyż wy jesteście większym guru muzyki stereo niż ja, dziękuję za szczere wypowiedzi :'D

???

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

endriu, kolumn z linku nie znam, ale podejrzewam że w 25m2 będzie mało basu. Sądzę że te kolumny są do twojego pokoju za małe. Dali 104 mają dobre notowania (słuchałem je lata temu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy poprawnie nagłośnią twój pokój. Najlepszym wyjściem przy niewielkim budżecie mogą być kolumny DIY. Zapewne w zakładce DIY koledzy chętnie pomogą. Tu masz link do fajnych głośników w dobrej cenie :

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o wzmacniacze, to zdecydowanie polecam Rotela np.

Ukryta Zawartość

Może też warto :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale koniecznie trzeba posłuchać.

Robert

Ps. Co byś nie wybrał, to najpierw posłuchaj i to najlepiej kilka dni u siebie. NIE ŚPIESZ SIĘ !!! Ty masz czas, to inni chcą coś sprzedać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpouść Magnaty

jak widzę jedziesz po necie i w ciemno, daj spokój :)

zmaki to nie moja domena, ale jezlei chodzi o głośniki "w ciemno", tym bardziej do preferowanej muzyki i metrażu, polecam:

Ukryta Zawartość

albo poczkeac na 3+ i dołożyć podstawki

tyle, to bezbiecze rowiązanie na pewno lepsze niż te magnaty (no i taniej)

po roku może się zacznie, a może i nie, dalsze szukanie

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Te magnaty widzę że ci się podobają. Gwarancja dla mnie nie ma znaczenia, wolę kupić sprzęt używany, ale dwie półki wyżej (jak 90% na forum). Będzie pewnie trwalszy niż nowy z niższej klasy.

Budżet masz baaardzo skromny, a na dodatek spory pokój, więc masz problem.

Wzmacniacz Rotela, kolumny sam nie wiem, podane Eltaxy 5 mogą być ok. Przemyśl jeszcze te wyżej wklejone Dali 104, lub rób kolumny sam, jest to fajna zabawa.

Robert

>Magnat Supreme 200 omijać. Straszliwy szit.

Potwierdzam. Akurat tez sie kiedys nad nimi zastanawialem.

Jesli kolega nie wierzy to polecam sie przejsc do jakiegos mediamarkt czy innego wiekszego sklepu RTV (najczesciej maja te kolumny na miejscu), i odsluchac. Wyjatkowo negatywne zaskoczenie gwarantowane ;)

Popieram pomysl uzywanych kolumn, bo za te pieniadze, nowki to praktycznie samo dziadostwo. Nie wiem jak do hip hopu, choc to malo wymagajaca muzyka dla kolumn, ale takie Dali 104 czy wyzej wymienione Eltaxy (z tego co widze na zdjeciu, to glosnik niskosredniotonowy to Vifa TC18) powinny okazac sie dobrym strzalem.

"Tu masz link do fajnych głośników w dobrej cenie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

niestety ale m18wh to się do HH nie nadają i do bassu.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - coś z Cerwin Vega byłoby dobre, niestety w tej kwocie tylko chyba to :(

Ukryta Zawartość

speedy, 31 Gru 2009, 10:51

>>Magnat Supreme 200 omijać. Straszliwy szit.

>

>Potwierdzam. Akurat tez sie kiedys nad nimi zastanawialem.

Jak mogles sie kiedys zastanawiac nad nimi jak one niedawno weszly na rynek zastepujac serie monitor. Nie ma co sie czepiac tych kolumn jak za taka cene. Szczegolnie w przypadku modelu 2000. Sama ich wielkosc to juz jest cos i chociazby juz za to trzeba zaplacic. Kolumny nie sa szczytem wykonania itp, ale biorac pod uwage ze nowe Supreme 800 mozna miec za 700-800zl to i tak nie jest tragicznie. Zreszta w prasie tez nie byly zbytnio krytykowane (posiadam akurat nr HiFi Choice z testem modelu 2000). Moj kumpel ma 800 i brzmia calkiem niezle. Nie ma co od nich oczekiwac glebokiego, lagodnego basu czy subtelnej srednicy. Grunt ze wszystko jest na swoim miejscu i nic zytnio nie drazni.

Jedynie w modelu 2000 mozna narzekac na bas, bo jak na 2 x 22cm woofery produkuja wielka ilosc basu co nie podoba sie "audiofiom", ale za to jak trzeba przyloic to zatrząsą sasiadami.

Sam jak pierwszy raz sluchalem Supreme 800 zdziwilem sie ze wysokie i srednie sa w miare. Widac postep w stosunku do starszej serii Minitor. Dzis Supreme 800 nie maja zbyt duzej konkurencji w nowych sprzetach o podobnych gabarytach. Za to tu dostajemy kompromis pomiedzy jako takim brzmieniem i nieco mocy. Za 700zl mozemy co najwyzej kupic albo jakies niezle monitorki albo calkiem cos duzego i totalnie do bani.

?👈

Myslalem ze mowa o modelu 2000, a nie 200. No, ale fakt ze za 500zl za Supreme 200 to za duzo jak na tekie kolumny. Mozna w tej kwocie dostac cos lepszego.

?👈

>Jak mogles sie kiedys zastanawiac nad nimi jak one niedawno weszly na rynek zastepujac serie

>monitor. Nie ma co sie czepiac tych kolumn jak za taka cene. Szczegolnie w przypadku modelu 2000.

No wlasnie chodzi o 200. 2000 nie slyszalem.

200 odsluchiwalem pol roku temu. Nie wiem jak mozna dac pare stow za takie cos, no ale coz... ;)

endriu1987, 30 Gru 2009, 22:37

>witam, chciałbym się doradzić szanownej elity co do kupna sprzętu,

Zapytanie do elit o sprzęt za 800 zł. do hip-hopu??? Chyba Polska jest jakimś dziwnym krajem - po ulicach chodzą białe niedźwiedzie, a elity słuchają hip-hopu:))) i znają się na grających rupieciach:)))

mi chodziło o sprzęt, a nie konkretnie hip hop, i nie wiem co ty masz do hh, lecz szczerze to mi to wisi, ja szukam jakichś kolumn, tak czy inaczej jakieś kupię, lecz czytając opinie o tych magnatach to widzę że są niestety negatywne ;/

>mi chodziło o sprzęt, a nie konkretnie hip hop, i nie wiem co ty masz do hh, lecz szczerze to mi to

>wisi, ja szukam jakichś kolumn, tak czy inaczej jakieś kupię, lecz czytając opinie o tych magnatach

>to widzę że są niestety negatywne ;/

endriu, nic nie mam do hh. chodzilo mi o to ze ten typ muzyki jest malo wymagajacy od kolumn - bardzo ograniczona ilosc czestotliwosci, malo dzieje sie na raz, duzo syntetykow...

a te magnaty, to zamiast sugerowac sie opiniami, to szczerze radze przejdz sie do mediamarkt lub podobnego, wielce prawdopodobne ze maja je na miejscu (szacuje po moich obserwacjach przynajmniej w Krakowskich sklepach RTV), to posluchasz i sam ocenisz. bassu to tam w dodatku nie ma zadnego. a do beatow hh to raczej by sie przydal.

ALTUS 110 + wzmak Technics SU-V450.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bedziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze, no słuchałem w Lublinie tych magnatów na dniach, lecz jeśli chodzi o mnie to bass jak bass, ale średnie i wysokie jak dla mnie mogły by być bardziej oddzielone ;/ a teraz to już się zastanawiam czy nie brać czegoś takiego

Ukryta Zawartość

gdyż skoro te magnaty to dno, to może lepiej zakupić te microlaby i chociaż czystość dźwięku jeśli chodzi o średnie i wysokie będzie lepsza !

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Andrzeju, to polegnie w twoim pokoju. Wielkość pomieszczenia jest super ważna i kolumny muszą być do niego dobrane. Lepiej jak kolumny są za duże, niż żeby zginęły w pomieszczeniu (o jakości nawet nie wspominam). Poczekaj, spokojnie coś wymyślimy, to sprzedawcy się śpieszy ty masz czas.

Robert

>

Ukryta Zawartość

>

>gdyż skoro te magnaty to dno, to może lepiej zakupić te microlaby i chociaż czystość dźwięku jeśli

>chodzi o średnie i wysokie będzie lepsza !

nie znam tych kolumn ani tej marki, ale po czym sadzisz ze maja czystsze srednie i wysokie?

jesli byles odsluchac to ok, ale jesli to byla sugestia czyjas opinia, to idz przesluchaj. najlepiej wez jakas ulubiona plyte ze soba, ktora masz dobrze obsluchana, i porownaj na wlasne uszy. opinie sa po to aby zawezic ilosc zestawow, ale przed zakupem koniecznie odsluchaj choc raz i to na swojej muzyce, a nie tym co sprzedawca pusci.

Ukryta Zawartość

Microlaby to kolumny aktywne, wzmacniacz jest zbedny, mają go w sobie, nie zginą w tym pokoju - grają bardzo głośno (nie mega-głośno ;)) i zaskakująco dobrze jak na swoją cenę.

• Użytkownicy+

zyzio, tu nie chodzi o głośność, tylko o wyrównane pasmo. Jak pokój duży, to basu będzie mało. Co z tego że głośno, jak bez basu ?

Robert

Ps. Jak aktywne za taką kasę, to jaka to jakość, chyba raczej "jakoś" ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.