Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Stereo -> wzmacniacz + kolumny -> 25m2 -> hip hop !

endriu1987

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Widzisz i wychodzi na to że się zgadzamy... tylko poco te złośliwości ?

Bas w Hip hopie jest baaardzo istotny.

Robert

Ps. Co do kasy to za tą samą można lepiej jeśli będą używane.

Panowie, tu sprawa jest prosta - facet słucha głównie hh i muzyczki z Vivy to wszelkie niuanse typu scena, selektywność, szczegółowość, neutralność itd opada z marszu. Zestaw ma po prostu dawać czadu bez zbędnych dźwiękowych niuansów - dlatego Altus i Technics jak znalazł, po co przepłacać?;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Użytkownicy+

Endriu ma 800zł na wzmacniacz+ kolumny.

Pomieszczenie ma 25m2, a muzyka to hip hop.

Jaki sprzęt ?

Wzmacniacz zdecydowanie Rotel :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robert

Ps. Kolumny - trudno mi doradzić, chyba robiłbym DIY (jeszcze lepiej DIY kupić gotowe) .

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

zyzio, z mojej strony nie było złośliwości a ironia no może odrobinę ;-) -ten sam uśmieszek dałem na końcu.

>zyzio, tu nie chodzi o głośność, tylko o wyrównane pasmo. Jak pokój duży, to basu będzie mało. Co z >tego że głośno, jak bez basu ?

>Robert

>Ps. Jak aktywne za taką kasę, to jaka to jakość, chyba raczej "jakoś" ;-)

Robert

Ps. Dajmy spokój, ważne żeby dobrze koledze doradzić. Tylko gdzie On jest ???

Panowie, ten Rotel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest dobry ale nie do 25 m2 i nie do hitów z Vivy, jest mocowo za mały, za subtelny

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

jestem jestem, czytam i się edukuję, tu chodzi o hip hip, o jakość dźwięku z vivy nie koniecznie, co do solo 7c to miałem je, ale padła lewa po 1.5 dnia, i to całkiem niedawno, dlatego sprzedawca zwrócił mi pieniądze i po to jest ten temat, padła z winy fabrycznej, pięknie chciałem je wygrzać "max 30 z 60 volume" przez tydzień a tu taki zonk, powiem tylko że nie wiem jak grają głośniej, ale do 30 jak dawałem to raczej nie było głośno, ale za to czysto, wydaje mi się że względem magnatów tych supreme 200 czy też brata których słuchamy na co dzień "magnat monitor 220" to po prostu tony średnie i wysokie były lepsze, takie jest moje odczucie !

• Użytkownicy+

jarex, masz Rotela i ja go mam. Słyszałem wiele innych modeli tego producenta i mogę powiedzieć że są wyjątkowo wydajne, a parametry podawane przez producenta są zaniżane. Efektywności kolumn, a zwłaszcza spadków impedancji mówi czy wzmacniacz da radę czy nie, a w drugiej kolejności wielkość pomieszczenia. Przecież wiesz że lampowce 2-3 watowe nie mają problemu z nagłośnieniem 25m2, to czemu Rotel by miał nie dać rady ?

W kwestii basu, to rotel z niedrogich wzmacniaczy ma wybitny w swojej klasie. Zresztą i tak trzeba koniecznie posłuchać sprzętu u siebie przed zakupem, a wtedy wszystko wyjdzie.

Dobieżmy kolumny w miarę łatwe i będzie cacy.

Robert

Słuchałem tych Microlabów na przenośnej karcie X-Fi Creativa. Grały one w pomieszczeniu na oko z 11m, dobrze zaadoptowanym i nie powiem by mnie jakoś specjalnie zachwyciły.

Grały po protu przyzwoicie. Mimo wszystko jak za mniej niż 500zł + fakt że nie potrzeba wzmacniacza to NAPRAWDĘ WARTO. Chociaż uprzedzam, że nisko schodzący bas jest poza ich możliwościami.

• Użytkownicy+

Może odsłuchy z karty Creativa to nie wyrocznia, jednak sporo ten wpis mówi. Jak w 11m2 nie było niskiego basu, to w 25m2 będzie jeszcze gorzej.

Robert

Ps. Co do kolumn nadal nie mam propozycji, trochę jak Lepper- krytykuję, a alternatywy nie mam ;-)

ja mam solo 6c, mniejsze

grają pod cedekiem w 22 metrach.

niski bas - pojawia się ale w drugim pokoju, bowiem mój jest akustycznie do dupy całkowicie jak mniemam

za to z kompa, przy filmach czy nawet słuchaniu rozgłośni przez neta bas pojawia się bardzo nisko.

robiac jakiś tam test z youtube bywało mocno

ale z cedeka nie mam zejścia, czasem jak jest takowe w kawałku to się pojawia, inna rzecz ze cedek chyba dość neutrtalny

wygrzewanie - 2-3 dni spokojnie

tyle w kwestii microlabów, w tej cenie zamiatają konkurencje zdecydowanie

wykonanie dość tandetne

ale grają dosć czysto, pilot-super sprawa.

i rosną na wartości :-)))

jak ktoś chce mam foty wnętrza

zdr

a co sądzicie o tych dwóch względem magnatów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram wypowiedź kolegi palton'a. W tej kwocie ciężko ci będzie znaleźć nowe kolumny, które nagłośnią twoje pomieszczenie. Ja bym szukał wśród używanych. Mnie zaciekawiły do 500zł np. takie aukcje:

Magnat Ribbon 6 - na prawdę duże i solidne monitory. Słuchałem Bull 203, bardzo podobnej konstrukcji, brzmią jak na swój wiek ładnie i wyrabiają się na basie w dużych pomieszczeniach (u mnie 23m2)

Ukryta Zawartość

MB QUART 390 - również trzydrożna konstrukcja na dużym głośniku basowym

Ukryta Zawartość

Arcus TM66 - świetna niemiecka marka używająca dobrych przetworników, sam posiadam inny model (as 5) i jestem ciągle pod ogromnym wrażeniem dźwięku z 20-sto letnich kolumn.

Ukryta Zawartość

REVOX BR 430 - kolejna solidna konstrukcja, trochę wykraczają poza 500zł ale może uda ci się coś stargować.

Ukryta Zawartość

Co do wzmacniacza to mogę polecić np. ONKYO A-9511, który posiadam. Solidnie zbudowany. Radzi sobie dobrze z niskimi impedancjami. Nie jest tylko specjalnie mocny, także aby na prawdę głośno słuchać na nisko efektywnych kolumnach trzeba potencjometr głośności nieraz odkręcić za połowę skali:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"gdyż wy jesteście większym guru muzyki stereo niż ja"

człowieku to ty chyba masz słuchać tej muzyki a nie inni "gurru"

i nie ma czegoś takiego qrwa jak muzyka HIP-HOP, to nie jest żaden gatunek,

moja rada lepiej kup kwiaty mamie...

"Hip-hop is something you live, rap is something you do" Nigga. :)

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

• Użytkownicy+

Sądzę że to jest niezła alteratywa :

Ukryta Zawartość

Robert

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Tu jeszcze lepiej, ale trochę pracy trzeba włożyć :

Ukryta Zawartość

Robert

Ukryta Zawartość

Ponieważ wikipedia to nie wszystko, a google nie przewiduje pogody...

Dzieci internetu czas chyba dorosnąć i ruszyć tym ustrojstwem na szyi, ale skoro tacy wszyscy napchani wiedzą to proszę o charakterystykę na zasadzie porównania Hip- Hopu i Rapu jako gatunków muzycznych.

P.S. - sorry za pewnie bezsensowną dyskusję w wątku traktującym o czymś innym, ale mnie to boli i jestem wylewny :)

Hip-hop to zarówno kultura jak i rodzaj muzyki. I tu są dwie definicje:

muzyka, która odróżnia się od rapu większym naciskiem na podkłady, często ważniejsze od tekstów.

Jaki rodzaj muzyki produkuje (z tych bardziej znanych) DJ Shadow lub dälek?

Muzyka słuchana przez przedstawicieli kultury hip-hop, a co do poprawności tej definicji są spory.

Zresztą przeprowadziłeś bezsensowny atak w celu wyładowania emocji na założyciela tematu: napisał on "muzyka hip-hop" a nie "gatunek hip-hop", między którymi to nie można postawić znaku równości, tak samo jak "muzyka czarna" a "gatunek czarny".

Zresztą muzykę z reguły ciężko przypisać do jakiegoś gatunku. Najlepszy rozwiązaniem wydaje się tagowanie, czyli możliwość przypisania siły powiązania z danymi gatunkami, przyjęte np na last.fm.

Co do samego tematu: zastanowił bym się nad jakimś nienajnowszym wzmacniaczem Technicsa (te w cenie określonej przez osobę, która założyła temat nie są stawiane na piedestale w światku audiofilskim, ale tupnąć potrafią) i może jakimś zestawem 2.1 (2 kolumny + subwoofer), będziesz miał kontrolę jak bardzo chcesz dominować basem ;]

Co do tagów w muzyce to się zgadzam, przemieszanie gatunków jest dosyć spore ( osobiście nie widzę w tym nic złego , a zamykanie się w jednym jest po prostu czystym ograniczeniem.

Ale Hip-Hop to pojęcie szerokie, a nawet jeśli ktoś twierdzi że chodzi o większy nacisk na podkłady to jest to wyjęte z kosmosu. Idąc tym tokiem myślenie można stwierdzić, że płyta powiedzmy "Jazzurekcja" jest z gatunku braggadacio, ale wymyślać można tego w nieskończoność.

Wystarczą moim zdaniem słowa Krs-a przytoczone przez fructa.

Hip-Hop ( szerokie ) -kultura

Rap - cześć tej kultury z "domieszkami" innych elementów.

A mamie kwiaty kupić zawsze warto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.