Skocz do zawartości
IGNORED

ceny sprzetu a wejście do UE

kolo2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Grono

Ciekaw jestem Państwa opinii na nastepujący temat

Czy ceny sprzetu ,w tym KD, spadną w Polsce po 1V2004 w związku z przystapieniem do UE ?

Tak więc moze warto wstrzymać się pare miesiecy z wiekszymi zakupami?

Pozdrawiam całe grono

https://www.audiostereo.pl/topic/6052-ceny-sprzetu-a-wej%C5%9Bcie-do-ue/

witam,

..sądzę, że wielu zadaje sobie to pytanie:) i chyba nie ma jednoznacznej odp na dziś no bo

hipotetycznie powinny zostać znesione cła na wyroby z UE...czyli przemyt przez granicę przestanie być przemytem...natomiast wcale się nie zdziwię jeżeli w imporcie w miejsce cła dowalą "inne akcyzy" bądź coś w tym stylu...no wszak Polska to dziwny kraj...

zastanawiam się jednak jak to się ma np w przypadku producenta europejskiego który składa w Chinach

(np. Philips) lub odwrotnie producenta z poza UE który składa w UE (np.Sony)? Wie ktoś?

Osobiście na wielki cud nie liczę...może ew. dla mieszkańców "przygranicznych"...

ciekaw jestem Waszych opinii...

pozdr,

W tym kraju w ogole nic nie wiadomo. Jedynym domniemaniem moze byc historycznie oparta teza, ze poniewaz lubimy sie nawzajem okradac i nie mamy wobec siebie zadnego szacunku - cos sie wymysli zeby usrac brata rodaka.

Szczerze na to liczę bo poziom tych marż jest nie do przyjecia. Przecież ceny sprzetu przemycanego np z Niemiec to cena tam obowiazujaca plus TAX przemytnika. A tam przeciez ludzie sprzedajacy sprzet nie dokladaja do interesu tylko tez jakas swoja marże narzucaja.

dorzuce swoje piec groszy. jakis czas temu wlasnie sie zastanawialem - zwazywaszy ze wg. praw podazy i popytu, ceny w polsce powinny zjechac juz dawno temu (na dobra sprawe - ilu klientow jest stac na to zeby lekka raczka wydac na KD ~8k zlociszy?), a tu nic bardziej blednego. ceny po pierwsze nie spadaja, a regularnie co jakis czas oscyluja w zaleznosci od kursu euro (przyprawiajac coniektorych o bole rzoladkowe).

ale popatrzmy na to dalej. w takich niemczech, sprzet generalnie jest tanszy jak w polsce (pamietajmy ze dochody przecietnego niemca sa wyzsze jak przecietnego polaka). popatrzmy wiec jeszcze dalej. w takie szwajcarii, generalnie jest tak jak miedzy niemcami a polska - czyli zarabiaja jeszcze wiecej a sprzet jest jeszcze tanszy.

jaki moral z tych moich przemyslen? wg. mnie smutny - ceny nie maja prawa spasc (przynajmniej w najblizszym okresie X lat). chyba ze zaczna powstawac sklepy wysyklowe - operujace w piwinicy willi, gdzie margines prowizji pozwoli zeby szary czlowiek zakupil to co chce....

Jazz ma rację niestety :(

..a porządkując temat trzeba sobie otwarcie powiedzieć, że poziom marż ma niewiele wspólnego z wstąpieniem

do UE:)

..nie można również porównywać imortu prywatnego (przemytu) z "normalnym" handlem detalicznym.

Przemytnik nie ma kosztów typu transport,cło,sady,zusy,podatki ect. czy opłaty za lokal rzędu 20kzł (na tym polega przemyt:)) ) ..dlatego twierdzę wręcz, że marża jest tu najmniej istotnym elementem w cenie finalnej a nawet powiem więcej: przemytnik często ma większą marżę:!

Mamy jeden z najbardziej chorych systemów podatkowych na świecie (bandycki-z czegoś trzeba budżet łatać) więc nie porównujmy się do najbogatszych krajów z miarę stabilną gospodarką i silną walutą.

Po wstąpieniu do Unii odpadnie nam tylko cło na produkty z UE i siłą rzeczy zmniejszy się vat, który jest przecież naliczany na końcu tego słupka...może za jakiś czas sprzęt stanieje kilka procent co przyczyni się do wzrostu sprzedaży i znormalnienia cen..

pozdr,

gwoli wyjaśnienia..nie handluję sprzętem:)

Niestety nie zmieni sie 18%-we clo na produkty z certyfikatem pochodzenia z USA/Kanada. Moze w USA powinnismy przyjac podobne stawki, te blizsze embarga i oddalone od wolnego handlu? Napoleona juz nie ma, LeCar byl podobnie za maly i sie nie sprawdzil a VAT zdolal jednak zarazic cala Europe.

• 1 miesiąc później...

Ja sie tez wacham czy teraz kupić amplituner czy pio wejściu, mam nadzieję że spadnie może to ma coś wspólnego z wyprzedarzą towaru w mediamarkcie (raty 0% na wszystko)

P.S. Chyba chcą wywołac kolejną zadymę w jakimś media :-) Jak by co ta ja na nią jadę wejmę ze dwa trzy najdroższe wyświetlacze ;-)

Trzeba rozroznic dwa aspekty zakupow w polsce obecnie - siec sklepowa i 'prywatny' import.

1. Sklepy - tutaj ceny stanieja na sprzet TV o 19%, audo/video o jakies 8% tutaj nie wiem doladnie bo nie sprawdzalem czy jest akcyza na kamery, amplitunery itp. w polsce obecnie. Przykladowo plazma Panasonic PA20 w MM kosztuje obecnie 25tys. zl po wejsciu do unii powinna kosztowac w MM 21tys. [przy obecnych cenach od TIP'ow 19-20tys.]. Wszystko to sie opiera na zalozeniu ze ceny dla dystrybutorow od producentow pozostana na obecnym poziomie, bo czesto sie zdaza ze te ceny sa nizsze obecnie niz te same ceny oferowane unijnym dystrybutorom. Bedzie istniala szansa na zakup w Berlinie wymazonego klocka i przywiezienie go do Polski bez problemu z clami - plusem bedzie to ze detaliczne ceny niemieckie maja nizszy VAT niz nasz DE-16% PL-22% wiec juz tutaj mamy oczczednosci 6% na roznicach VAT, pytaniem bedzie tylko czy poprostu ceny netto w sklepach niemieckich nie beda wieksze wlasnie o te kilka procent od naszych. Bo NIEPRAWDA jest ze marze w polsce sa wysokie - ceny sklepowe dobija granica wysokie clo, akcyza i podatek na ZAIKS, wiekszy VAT, bzdurne sa zalozenia ze cena na przemycany towar to cena 'tamtejsza + TAX przemytnika' wzor raczej taki powinien byc zastosowany ' polhurtowa cena netto tamtejsza + 15% tax przemytnika' [ a ceny sklepow detalicznych w DE powstaja na podstawie netto hurt + 30-40% zysku]. Czy naprawde nikt nie porownal cen niemieckiego MM z cenami Allegro ?!

2. 'prywatny' import - tutaj powinna nastapic sytuacja odwrotna sprzet powinien im zdrozec lekko lub pozostac na obecnym poziomie rezygnujac z marzy na rzecz 5-6% zyskow, przy czym dalej sprzedaz bez rachunkow polskich i prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. Powodem jest to ze obecnie oni kalkuluja obecnie od cen zakupow netto a nie brutto. Po wejsciu do unii beda kupowac towar z tamtejszym VAT (brutto) bez mozliwosci odzyskania go na granicy. Wyjsciem co dla niektorych 'prywtnych' pozostanie granica wschodnia dla swojego 'importu', ale tak czy siak zostana wzieci pomiedzy waskie widelki cen naszych sklepow a sklepow niemieckich i trudno powiedziec czy bedzie sie im oplacalo ryzyko takiej dzialalnosci.

Stawki celne na audio/video/tv dla towarow spoza unii wynosza 14% i nie ma zadnych akcyz, niezaleznie czy to jest towar z Chin, Ameryki czy Tailandii. Nie mylic napisu Made in 'kraj' bo to nie jest jednoznaczne dla celnikow z krajem pochodzenia. Nie zabardzo rozumiem wypowiedzi o zmuszaniu kupowania na Allegro, przeciez nikt nie podpisuje cyrografu ze tam kupije, ale jak TV 30" tam mam za 17tys a w MM za 25tys to wole kalkulowac cene Allegro z ryzykiem ze bede musial placic za serwis niz od razu wybulic o 40% wiecej w MM. Tak samo nie liczylbym na obnizki sprzetu komputerowego a raczej kierunek lekko w gore .... ;).

Ja nie wieze zeby to stanialo, cos wymysla nasi kochani politycy i dalej bedzie taka roznica, wiec ja kupuje juz. W piatek mam dostac przesylke :) z niemiec :)..... za polowe ceny tego co jest w polsce!!!!!!

Nasi beda moze cos probowac wymyslec ... ale modnym slowem na poczatku naszego istnienia w UE beda slowa 'szosta dyrektywa uni mowi....' i poleca skargi w wyniku czego nasi beda musieli sie ugiac aby respektowac prawo unijne - niestety jest ona nadrzedne nad naszym [moze i to dobrze?!].

Z artymetyka to moze ok, ale logika to nie zabardzo :

Suma oplat granicznych na telewizory zmiejszy sie o 19% [z 36% i zalezy z ktorej strony liczysz z gory czy z dolu], co nie oznacza ze clo bedzie 3%. Clo jak juz pisalem w UE na telewizory wynosi 14%.

TV - obecna cena brutto np. 1638.- zl, po wejsciu do UE cena brutto 1390.- zl w oparciu o ta sama cene zakupu przed granicami celnymi.

Witam,

Byłem dzisiaj w Mega Hz w Katowicach - kolo na dzień dobry dawał upustu na wszystko - 10 do 15%, także jakbym go bardziej przycisnął, myślę że rabat 20% wchodzi w grę....:) Zapewniał że to "unijne" ceny". W każdym razie - sprzęt pójdzie w dół na 100%, także panowie albo dajecie sobie sianka i czekacie cierpliwie do Unii albo dobrze się targujecie teraz.........

The odd get even.

ceny spasc musza ...

nie odrazu po 1 maja ale w ciagu wakacji spewnoscia ...

markety niechetnie beda spuszczac z cen za sprzet który juz kupiły z cłem i zalega w magazynach ... ale za chwile wakacje - mnóstwo młodych ludzi ( obratni studenci ) beda przywozic "wciąż tańszy sprzęt" z niemiec a to wymusi naszych sprzedawców do obniżenia cen ...

To połowa roku bedzie najlepszym terminem na zakupy :D

| oo OO - - O|

=========

| ---LILILI-----|

=========

| ~iii||ii|ii|ii~ |

~~~~~~~~~

Tak sobie mysle - ciagnięcie tego tematu w kwietniu... moze po prostu poczekajmy. Ostatecznie to tylko miesiąc. Ja ze swej strony głosuje za powolnym spadkiem. Na pewno ceny nie rąbną na dół zaraz drugiego maja (a biorac pod uwage co sie moze wyrabiać po dymisji pewnego pana to ceny moga nawet skoczyć).

mciej - zamiast spekulować idź do salonu i popytaj o "rabaty" :) Ceny moim zdaniem juz spadły o czym pisałem powyżej. Poza tym każdy poważny dystrybutor ma coś takiego jak price protection czyli wraz ze spadkiem ceny ma zwrot kasy (na przykład poprzez notę kredytową) od producenta. Poza tym nawet gdyby nie, to nie wierzę aby duży hipermarket zrobił wielki zapas na magazynie w momencie gdy grozi spadek ceny. W takim wypadku kupiec odpowiedzialny za dany sprzęt leci na zbity pysk! Nie sądzę aby tacy goście byli w ciemię bici........:)

Pracowałem swego czasu w firmie dystrybucyjnej i przed planowanym spadkiem cen magazyn był wyczyszczony do cna conajmniej dwa tygodnie wcześniej.

The odd get even.

• 2 tygodnie później...

Niestety tak, prawdę mówiąc wątpię żeby cokolwiek staniało...W tym kraju nic nie tanieje...Podobno po wejściu do Unii Honda Accord (Made in Japan) 2.0 155 KM ma kosztować 67 tys. zł (obecnie ok. 90 tys.). gdyby tak było to w ogóle zamarłaby sprzedaż samochodów innych marek tej klasy, a zamówienia byłyby na 2 lata naprzód...To absurd...Naprawdę nie wierzę w obnizki cen, ale pożyjemy zobaczymy, moze cos stanieje.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.