Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dynamiczny szczegolowy troche ocieplony...

futu

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu pewna parka szuka właściciela. Gdybym szukał tranzystora w podobnej cenie nie wahałbym się długo.

Ponieważ znam ostinato / oryginalne / z twoimi klonami przypuszczam,że będzie dobrze. Bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no szkoda ze nie moge edytowac postu wtedy bym edytowal liste po prostu - a ona mi duzo ulatwia teraz szukalem roznych informacji o tych wzmacniaczach i znow zauwazylem ze niektore nie sa takie jakbym chcial i je usune, niestety nic nowego nie znalazlem czym bym sie mogl zainteresowac.

- HARMAN KARDON HK-670

- MARANTZ PM-75

- MARANTZ PM-68

- ONKYO A-10

- YAQIN MC10L

- ROTEL RA1060

- DENSEN B-100

jak znacie jeszcze cos co gra bardzo szczegolowo dynamicznie z niezlym uderzeniem i dzwiekowo jest to cos wiecej jak budzetowy sprzet to napiszcie.

Nie wiem jaki jest pozostały skład systemu..ale ja mam u siebie podobne granie...z Yamahy AX900..ale tu uwaga..na IC..duzo zmienia. ciezko znalesc tu złoty sierodek pomiedzy szczególowoscia a ociepleniem.

system mam taki jak w opisie ale jedynym pewnym elementem jest na razie odtwarzacz bo mi odpowiada najbardziej (chyba najmocniejszy element mojego zestawu) - wiec nie wymieniam go obecnie.

kolumny tez jak na razie mi odpowiadaja chociaz wiem ze mozna lepiej tylko ze moje pomieszczenie jest dosc male wiec nie chce zmieniac na razie kolumn po prostu planuje przeniesc za okolo 1.5 roku sprzet do najwiekszego pokoju - to wtedy zainwestuje dobre kolumny.

a co do jamahy kiedys sluchalem jakiegos niskiego modelu na przecietnych kolumnach w mediamarket i nie do konca mi odpowiadaloi to brzmienie dlatego yamahy nie chce - wiem ze odsluch byl niedlugi i w zlych warunkach ale ogolny charakter brzmienia uslyszalem i nie zachwycil mnie

Z tej listy to bezkonkurencyjny jest Densen B-100. Piękny analogowy dźwięk (wygląd również niesamowity z tymi gałami - cacuszko). Z tego co pamiętam pierwsze 10 W w klasie A. Czasami mam okazje go posłuchać u kolegi.Naprawede klasa wzmacniacz-polecam.

kubasa - dzieki za info czytalem o tych rotelach i wydaja sie ciekawe graja podobno jasno z duzym akcentem na wysokie wiec pewnie by mi sie spodobalo - wiec dolaczam do listy rotela 980bx i 985bx.

a kilka dni temu jak zaczalem szukac wzmacniacza mialem wydac max 1000.. juz szukam w cenie o 50% wyzszej (mowie o uzywanych) lepiej zebym szybko kupil bo za niedlugo 2000 na wzmacniacz przeznacze a nie chce tyle ladowac;p

futu...Ja tez mam ESA..i to dobre kolumny.

Natomiast porównywanie yamahy której słuchales w MM..z proponowana przezemnie Yamaha... jest conajmniej niestosowne. yamahy od lat 90 podobno przestały grac na poziomie..i poszły w sttone nie audiofilska. natomist proponiwalem Ci Yamahe z lat 80..porównywana czesto do obecnych wzmacniaczy za 4 -5 tys:))). Rotela słychałemmi rzeczywiscie wysokie były wysmienite.. jednak mnie to kuło w uszy. Dla kazdego to co innego znaczy...ale mysle..ze przejscie z Twojego systemy na rotelowy..to krok zadaleki...dlatego proponiwałem posrednie rozwiazanie...Orzyczym ww. yamaha to mocarz do duzych pomieszczen..u mnie w 40metrach gra na dole skali...

Glukas - widze ta yamahe na sprzedaz wiec moge dolaczyc do listy jak uda sie ja kupic za cene taka zebym mogl odsprzedac bez straty to kupie - jesli do tego czasu nic innego nie trafie, chociaz mialem dzisiaj ciekawa propozycje cenowa HK-670 jesli bedzie w poblizu mojego miejsca zamieszkania to w przyszlym tyg moge go miec - ale z 2 strony zachecilo mnie kupic cos uzywanego klasy rotel wlasnie.

futu - Ty sobie troszeczkę z nas żartujesz prawda?

Jak prawi Gulkas - nie porównuj współczesnego G.....a z Media Marketu do Yamah z lat 80-tych. One ze sobą to mają wspólny co najwyżej znaczek.

Co ciekawe brzmienie Yamah z lato 1980-1988 jest różne.

Chcesz ocieplenia kosztem góry - proszę bardzo Yamaha A-1020

Mniej basu - za to preferowana detaliczność i góra - Yamaha A-1000

Coś pośrodku - wspomniana przez Gulkasa Yamaha AX-900

Stricte informacyjnie - dzisiejsze odpowiedniki wymienionych powyżej modeli to Yamaha A-S1000 lub nawet A-S2000. Więc proszę nie porównuj tych konstrukcji do plastikowych amplitunerów Kina domowego.

To co piszę, piszę na podstawie własnych doświadczeń a nie czyiś opinii, był czas (jeszcze zupełnie niedawno) kiedy miałem je wszystkie ..... na raz a do tego właśnie jakiś niski amplituner i wzmacniacz Kina Domowego (też Yamahy).

A starsze Yamahy z lat 70-tych są jeszcze lepsze ........

jesli sa porownywalne do nower serii 1000 lub 2000 to na pewno warto sie zainteresowac, a dzwiekowo to gora najwazniejsza nawet kosztem ocieplenia byle tylko nie bylo calkiem technicznie i chlodno.

Czyli, moim zdaniem (spośród Yamah o innych się nie wypowiadam bo nie znam to i nie mam zdania)najbezpieczniej będzie wziąć AX-900, (tu trzeba uważać bo trudno o dobry egzemplarz!)

lub idąc trochę dalej A-1000 ..... ale tego trzeba posłuchać, jej dźwięk może, ale wcale nie musi się spodobać - zwłaszcza z uwagi na szczupłość basu.

>Futu

Właśnie miałem zainicjować podobny wątek ale podłącze się do tego bo mam podobny problem i wymagania dźwiękowe -może tylko bez wyostrzeń góry i nadmiernego basu.Moje kolumny nie mają może dużej mocy (JBL L-50 -30wat)ale zauważyłem że lubią dużą moc wzmaka,bas wtedy jest przyjemniejszy pod większą kontrolą .W przedstawionych propozycjach jestem za HK, Rotel, Yamaha...HK dlatego że kiedyś miałem odsłuch na harmanie dual mono z lat 75-80 potężny (kwadrofoniczny) wzmak i zrobił dużeee wrażenie ,więc najlepiej jakby to był dual mono nie koniecznie HK.

Yamaha bo miałem kilka lat mały amplituner rx 350 który gra bardzo dobrze więc coś większego pewnie może jeszcze lepiej...np rx550,rx700,.Sprawdzony dźwięk yamahy nie zawodość i jakość .

Rotel-od kilku lat po wielu lekturach mam wielką pokusę sprawdzenia...ale jaki;O- RA930ax,RA950,RA 985,RA820,RA940,RA611,RA986...czy nie wnikać jakie RA tylko po prosu rotel!?

>Yamaha bo miałem kilka lat mały amplituner rx 350 który gra bardzo dobrze

Jeśli chodzi o RX-V350 (był to wówczas najniższy model Yamahy, odpowiednik dzisiejszego 365 który pewnie jest równie tragiczny) to też go miałem i moim zdaniem jest to tragedia pod każdym wzgl. w kwestii reprodukcji dźwięku. Ten model ma fatalny DAC, DSP, końcówki mocy, zasilacz ... po prostu wszystko co odpowiada za audio leży.

ps. teraz widzę że jest faktycznie jeszcze coś takiego jak RX 350

Ukryta Zawartość

... pewnie to o nim była mowa ;)

Ukryta Zawartość

>Kyle

Jeśli jest taki kiepski to dlaczego się sprzedał za 270zł???!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mój właśnie wystawiam możesz policytować!.

...MOIM zdaniem bdb w swojej najgorszej klasie ,Porównywałem go z kilkoma wzmakami np Technicsa co miały to niby 120W i był lepszy.

Kto i dlaczego sfaworyzuje...? któregoś z nich...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aTom, 7 Sty 2010, 16:34

>Aha, bas QUADa 77 ma siłę i rozciągnięcie jak trzeba, a czy jest 'sztywny'... znaczy co... czy

>twardy jest? ;) Noo... to raczej nie jest przesadnie sztwyny:)

>Pozdr.

bardzo dobre spostrzeżenia w kwestii quada, tylko z tą jasnością to jest tak, ze mialem wczesniej naima 3 i rozne CD i nigdy te zestawienia w stosunku do quada nie były jasne, dlatego quad wydaje mi sie jasny

980bx i 985bx to były najwyższe modele swojego czasu(koniec lat 90)inegr rotela.Praktycznie są to te same wzmaki co ra1070 tylko w innej obudowie.A można je kupić w cenie 1200 max 1400 zł.Miałem taki wcześniej i właśnie byłem zachwycony wysokimi,są bardzo czyste i przestrzenne.Ale i basik można pochwalić , może nie jest zbyt tłusty ale doskonale kontrolowany.A przede wszystkim nic nieryzykujemy bo można sprzedać beż żadnej straty.

Kubasa - w moim systemie ciagle mam problemy z wysokimi i zawsze praktycznie wspomagam sobie korektami wiec najbardziej interesuja mnie teraz wlasnie te rotele co wymieniles

ps. jesli ktos ma do sprzedania rotel ra-985bx ra980bx lub modele w podobnej klasie to piszcie na PW jesli cena bedzie w porzadku to na pewno sie dogadamy.

Price Paid: $750.00 from Rotel Dealer... $700.00 from Hobo Hifi... takie ceny widze za rotela RA-985BX na jednej z zagranicznych stron przeciez to wychodzi okolo 2000zl za nowy a to juz mnie zaczyna niepokoic czy na pewno jest to dobry sprzet (mam na mysli klase dzwieku czy to juz wyzej jak budzet?)

>futu, znalazłem takiego linka :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z twoim przedmiotem poszukiwań. Jedyne 1600 zł.

Ukryta Zawartość

No, trochę za drogo. Za 1600 to spokojnie RA 06 w używce. A RA 985 to już przecież dziadek.A za 1700 zł jest Rotelek 1060 na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) także może coś takiego.

Ukryta Zawartość

kupilem HK-670 wiec jak na razie jeszcze nie wiem co bede robil za kilka dni jak go poslucham to opisze jego brzmienie i jak wypada w porownaniu z pioneer 505-r (gra lepiej a dokladnie opisze wkrotce) i bede szukal dalszej poprawy

nie wiem jeszcze w jakiej kolejnosci

albo:

1 - przewody - to chyba w 1 kolejnosci

2 - kolumny

3 - wzmacniacz - docelowo chce kupic wzmacniacz klasy 3000-4000zl nowy tylko jeszcze nie wiem czy najpierw w kolumny nie zainwestowac - chociaz mam problem bo mam teraz sprzet w malym pokoju a najwiekszy pokoj zwolni sie za okolo rok i wtedy bede przenosil sprzet i planowalem wstrzymac sie z wymiana kolumn ten rok.

wiec za kilka dni napisze kolejny post i bede chcial znow cos poprawic (najprawdopodobniej najpierw przewody.

Renia239, 9 Sty 2010, 12:30

>No, trochę za drogo. Za 1600 to spokojnie RA 06 w używce. A RA 985 to już przecież dziadek.A za

>1700 zł jest Rotelek 1060 na allegro

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) także

>może coś takiego.

Fakt, może i nietanio. Ale jaki znowu dziadek z tego Rotela? Ja tam wolałbym tego 'dziadka' niż RA1060 czy RA06. A jeszcze starszy RA980BX był nawet lepszy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Renia239, 7 Sty 2010, 23:02

> Z tej listy to bezkonkurencyjny jest Densen B-100. Piękny analogowy dźwięk (wygląd również niesamowity z tymi gałami - cacuszko). Z tego co pamiętam pierwsze 10 W w klasie A. Czasami mam

okazje go posłuchać u kolegi. Naprawede klasa wzmacniacz-polecam.

Densen B-100 to rzeczywiście zacny wzmacniacz i jedna z sensowniejszych propozycji, jakie tu padły. Czy bezkonkurencyjny? Hm... dopóki nie posłucha się QUADa 77 :)

Co prawda QUAD raczej nie jest tak piękny jak Beat B-100 (który również moim zdaniem design ma genialny, zwłaszcza wersja ze srebrnymi gałami), ale gra świetnie. Łoi tyłek bardziej uznanym i popularnym konkurentom.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

no i sluchalem HK670 kilka godzin wiec moge co nieco napisac o nim:

najpierw porownania z pioneerem 505:

dol: mocniejszy lepszy i wiecej basu od pioneera, pioneer ma bardziej zmulony bas hk ma wieksza sile - chociaz sluchajac odnosi sie wrazenie jakby byla albo za mala moc wzmacniacza albo ... po prostu ma sie wrazenie jakby nie dal rady napedzac basem przy duzej glosnosci znieksztalcal, pioneer nie mial tego problemu - zwyciezca w jakosci i ilosci basu - HK

srednie: w hk slychac scene przestrzennosc i srednice w pioneerze slabo jedynie glosy szczegolnie zenskie sa ok

gora: pioneer mial wyostrzona ale stlumiona, hk ma wiecej szczegolow mniej wyostrzony dzwiek bardziej wyrazny i da sie juz normalnie sluchac

pozostale: pioneer gral gladko czysto nie mialo sie wrazenia braku mocy czy glosnosci, dynamika - tu bylo przecietnie

hk - wlasnie nie ma tej gladkosci, na gorze przy ostrych nagraniach slychac zapiaszczenie - to mi przeszkadza

ogolnie mozna miec wrazenie ze pioneer ma wieksza gladkosc ale tez wieksze stlumienie i monotonnosc dzwieku mniejsza ilosc szczegolow, jest wyostrzony ale i czysty w dzwieku bez przesterowania na normalnym sluchaniu

ale dzwiekowo tez ma sie wrazenie ze jest troche efekciarsko w niektorych nagraniach

to takie szybkie opinie po przesluchaniu kilku plyt

punktacja 1-6: do 2kzl

bas: pioneer - 3.5, hk - 5

przestrzen - pioneer - 2.5, hk - 4.5

szczegoly i dynamika: pioneer - 3, hk - 5

uniwersalnosc: pioneer - 2.5, hk - 4.5

co mi nie odpowiada w hk: zapiaszczenia, powinna byc wieksza lekkosc gory i gladkosc dzwieku, poprawa sily i zlikwidowanie wrazenia przesterowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.