Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani gramofon dla laika

AlexE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zostalem poproszony o doradzenie laikowi gramofonowemu "co kupic". Zalozenia (cytuje):

- najlepiej nowe

- cena max. 1000-1200 ale jak sie znajdzie cos fajnego za 500 to tez fajnie

- nie zna sie, dla niego to kolejny gadzet jak mp3, ale najlepiej jak bedzie to fajny gadzet

Po wstepnym przejrzeniu netu widze co nastepuje:

Denon DP-29 (688) - wyglada okrutnie plastikowo, opis lakoniczny. Dla mnie podejrzany co

najmniej

Marantz TT42 (949). wyglada jak dla mnie przyzwoicie, automat brakuje tylko czy wkladka jest na 1/2''

Pro-Ject Debut3 (1090) - niestety manual

Denon DP200USB (1049) - automat, ma wzmacniacz korekcyjny ale do tego jeszcze USB (koszmar!!). Poza tym wyglada jak ten tanszy

Thorens TD-158 (1199) - wyglada na przyzwoita konstrukcje. Automat, wkladka ma mocowanie 1/2''

Thorens mini (999) - to jest chyba manual

Z tych kilku najbardziej widzi mi sie Marantz TT42 (czy ktos wie jakie jest mocowanie wkladki?) albo Thorens TD158 + do kompletu (bo chyba bedzie potrzebny, musze ustalic) Monacor SPR6

co radzicie?

Pozdrawiam

AlexE

https://www.audiostereo.pl/topic/60664-jaki-tani-gramofon-dla-laika/

Spece od gramiaków!.Pomocy.Po podłaczeniu gramiaka pod Phone we wzmaku ,cicho mi buczy w kolumnach . Po dokładnym sprawdzeniu okazało sie że buczy wzmak po samym włozwniu kabli RCa,kable nie podłączone do niczego .Wzmak ,gramiak uziemione.

Co to moze byc ?/

naciagniecie budzetu odpada. A thorens czy marantz dlaczego nie?

proponuje jeszcze raz zwrocic uwage na slowo laik - to nie znaczy audiofil! Pojecia glebokosci sceny czy gladkosci wysokich sa mu calkowicie obce, to ma byc kolejny fajny gadzet.

Mimo wszystko proponuję dołożyć te 200 stówy i kupić Denona DP-300F. Sam od trzech dni użytkuję ten model ( mi się udało kupić w MM za 1250zł ). Zero kłopotów , pełna automatyka , nie potrzebny przedwzmacniacz ( wystarczy podłączyć do AUX we wzmazniaczu i gotowe ) i mimo że były narzekania na wkładkę to ja narazie gram na standartowej i gra co najmniej poprawnie , płyta obraca się bardzo płynniie i praktycznie bez żadnych niepotrzebnych dźwięków. No i ten wygląd - wygląda na dużo droższy sprzęt polecam szczególnie w kolorze silver/gold. Ja narazie po przesłuchaniu 6 płyt jestem bardzo zadowolony. Stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry. Polecam.

Denona odradzam - ma dźwięk jak z garnka - miałem go tydzień i oddałem na moje szczęście w MM - kupiłem za 450 używany UNIVERSUM na alegro i ten wreszcie zagrał jak trzeba !!! kieruj się wagą - im cięższy tym lepszy - musi mieć powyżej 8 kg !!

excelvinyl winylmania blog szukaj

excel, w kolejnym wątku wypisujesz głupoty

napisz w końcu jaki masz sprzęt z którym słuchałeś tego Denona (pre i wkładka), może nie to nie zgrywało, że grało 'jak z garnka'

i odpisz mi na mój post z wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

Słucałem ten gramofon - Denon DP-29 - dźwięk garnkowy - pewnie to wina wkładki ale w tym gramofonie pewnie nie ma możliwości wymiany na inną - DENONa DP 300F jak widzę ma całkiem inne ramię i chyba inną wkładkę więc pewnie zagra ok - porównywałem gramofony na takim samym sprzęcie - WS 432 :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

1. Nowy - Technics

2. cena go niestety wyklucza ...

3. Gramofon ... gadżet? ... zatem niech sobie kupi ... cokolwiek ... będzie miał gadżet.

Apropos tego Denona - mój talerz od obiadu jest zapewne dużo cięższy niż ten w nim. :-)

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

@ahaja

Potwierdzam - Denon dp29f ma talerz obiadowy. Nie polecam plynnych potraw, moze sie rozlewac. Na dodatek dosc cienki. Troche faluje, ale na pewno nie jak nasze gramiaki niektore.

Ramie? No jest, widelec jakis. Calosc to moze jakies 3 piwka w puszce, bardzo lekki.

Plusy? Nie wiem, moze gumowa mata. Podkradlem ja, a zonie dalem filc z Technicsa, dla niej to bez znaczenia, bo gramofon spelnia swoja role - wydaje dzwiek. Aha, napis "Denon" na froncie, kto przychodzi do nas, widzi to i w glowie tworzy obraz znakomitego sprzetu. Niechetnie wyprowadzamy z bledu. Jako gadzet jest wiec OK, klyent bedzie zadowolony...

Mozna go kupic, owszem, ale nie nówke. Ja dalem stowke i czuje sie oszukany :))

DP300f widzialem nowki na Allegro od tysiaka, ale aukcje. Nie wiem, jak teraz.

Z Vinylengine:

"The new Denon turntables aren't made in Japan by Denon. They're made in China by a OEM company. They're inferior to the turntables Denon made their reputation on in the past. That fancy looking new one with the wooden plinth has a Stanton T series tonearm on it (this arm is also common fare on better Numarks). This turntable should fairly sell for half the asking price. A disgrace to Denon's legacy. The Audio-Technica AT-PL 120 slaughters this Denon in performance and price and it has a much better tonearm installed. You can use better cartridges on it. The new Denon bearings are barely good enough for a Audio-Technica AT 95e (that arm's bearings are a letdown on several samples I have evaluated)."

yen

Kup reloopa z białej limitowanej serii 4000. Wygląd prosty i elegancki jak u Technicsa, seria 6000 to wspomniany DJ. Do tego razem z pokrywą, kwarcową regulacją obrotów, przełączaniem 33/45 i wkładką mieścisz się w 1000zł. Do tego napęd bezpośredni.

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

Może ktoś podpowie ,jestem kompletnym laikiem w gramofonach no i mam zamiar to zmienić i posłuchać w domowym zaciszu winyli.Do dyspozycji mam kwotę 400zł czy w tej kwocie dokonam sensownego zakupu czy raczej dać sobie spokój ? Wstępnie wytypowałem modele :

DENON DP- 30 L

ONKYO CP-1150F

LENCO L-3807

SANSUI P-50

KENWOOD KD-2100

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.