Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 700zł

pks100

Rekomendowane odpowiedzi

Nikx ale te wysokie tony brzmią trochę jaśniej pod CD bo pod analogiem jest naprawdę dobrze.

Jeżeli czuć że jest za dużo góry no to kabelek głośnikowy bardziej oszczędny np. Reson na ic spróbowałbym Van den hula

Całkowicie się z Tobą zgadzam, nie zrozumieliśmy się. To co opisywałem to opisywałem NAD`a 320, a nie Audiolaba 8000A, bo ten wzmacniacz jest świetny, przynajmniej w tej klasie cenowej. Niestety nie kupi się go taniej niż 700zł w stanie bdb. Wzmacniacz mam już zamówiony. Niewiem co jeszcze z kablem sieciowym...

Dziś otrzymałem wzmacniacz, zaskoczony nie byłem, choć im dłużej słucham tym więcej szczegółów jestem w stanie z niego wyciągnąć... Wzmacniacz bardzo szczegółowy i melodyjny, bas punktowy ale głęboki, góra kiepska ale to wina źródła kabli i kolumn. Wzmacniacz tworzy przestrzeń a o to mi chodziło ;) Przestaję patrzeć na TV, zajmuję się dzwiękiem. Najbardziej doceniam jego precyzje, jest to jedyny wzmacniacz, jaki do tej pory spotkałem, który przy solach heavy metalowych nie gubi się i nie przesterowuje dźwięku, dynamiczny przy utworach rockowych, przy klasyce eksponuje scenę.. bomba. Jedyny mankament to chyba wejścia, które są wymienione i są niezbyt estetycznie zrobione, może wiecie na co najlepiej je wymienić?! Aha, zauważyłem, że trafo minimalnie hałasuje(buczy, słuchać przy zbliżeniu ucha do obudowy jak jest cicho) i kolumny lekko buczą gdy nie ma sygnału a głośność rozreguluje się na full.

Pytanie z innej beczki ma ktoś porównanie Musical Fidelity E10 z np jakimś NAD'em pokroju 304 ? Ewentualnie Sony TA-F550/530 ES ? Mogę kupić MF E10 w dość okazyjnej cenie w idealnym stanie i tak się zastanawiam...

To się nie zastanawiaj nad tym MF E10 tylko go kupuj.

pks100 cieszę się że kupiłeś ten wzmacniacz. Mam nadzieję że sprawi ci dużo przyjemności napędzając twoje kolumny.

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>>> pks, a jakie kolumny podpiąłeś? Jeżeli "bardzo takie sobie" to na razie daj sobie spokój z kablami .... zainwestuj w głośniki i równocześnie pomyśl o przewodach głośnikowych tak by to wszystko pasowało .... spokojnie - nie nakręcaj się ...

Kolumny to Tannoy M2 made in Hungary, ewidentnie brakuje im góry ale to się zrobi. W najbliższym czasie wymienię elementy w zwrotnicach i kable, a także na nowo wytłumię całą kolumnę, spodziewam się poprawy wysokich tonów i większej dynamiki, będzie ok. Co do tych złącz to ktoś je próbował wymienić i zrobił to ohydnie, chciałbym to poprawić... Na razie bawię się i naprawiam gramofon, ciągle lekko buczy...

Pks to znaczy kupiłeś Audiolaba tak?Bo już się trochę pogubiłem a tez powoli sie rozglądam za jakimś wzmakiem tak do 700-800 stówek. Miałem kiedyś MF E10 grał z cd Marantz 67se i Tannoy M2.5 i byłem zadowolony z tego zestawu i tak się zastanawiam czy szukać znowu takiego E10 czy może Audiolaba, z tym że kolumny to teraz duże podłogowe Mission 35i a muza to prawie wszystko ale przede wszystkim to rock, metal, blues.

Też słucham takiej muzy, choć bardziej mi zależy na jakości nagrania. Kolumny M2.5 to dno... Tak kupiłem Audiolaba 8000A i jestem z niego zadowolony, ma jak dla mnie idealny bas, góry nie słyszę z powodu kabli i kolumn, solówki metalowe wybrzmiewają bardzo fajnie, nie gubią się, dźwięki się nie zlewają no i ma dynamikę, ale bez przesady ;)

Zaraz zaraz słuchasz na M2 a mówisz że M2.5 to dno??? Niby dlaczego tak uważasz, chyba nigdy ich nie słuchałeś albo miałeś bardzo kiepski wzmacniacz i cd. Różnica między m2 a m2.5 jest taka że w tych drugich głośniki są zbliżone do siebie co ma wpłynąć na lepsza stereofonie i podobno to słychać, ja tego nie potwierdzę bo nie miałem porównania jednocześnie z m2. Piszesz że góry nie słyszysz z powodu kabli i kolumn, tak? Myślisz że zmieniając kable usłyszysz górę? Ja na moich byłych m2.5 słyszałem bardzo fajne wysokie tony w rocku, metalu, bluesie jak i w jazzie, no ale przecież m2.5 to dno.

Może za ostro wyraziłem swoją opinię, gdy wybierałem sprzęt robiłem godzinne odsłuchy właśnie serii TANNOY Mercury, porównywałem M1, M2, M2.5 i serie MX. Ostatnich nawet nie komentuję, M2.5 też nie przypadły mi do gustu, M1 i M2 się wyróżniały. Wybrałem M2 bo miały głębszy bas, za to teraz wybrałbym M1... Prawdą jest, że M2 mają bardzo duże możliwości rozbudowy, dlatego są tak chętnie kupowane... Wystarczy dobrać lepsze elementy i kable. Dlaczego mówię, że nie mają góry?! Prawdopodobnie dla tego, że mają kiepskie kable, elementy zwrotnicy i przede wszystkim są za duże(obudowa), a wytłumienie jest za grube. Dlatego też bas jest taki wydłużony, sprawia to też ciężka membrana... Kolumnom tym brakuje dynamiki, nie polecam ich do tego typu muzyki. W innym pokoju mam Audience 42 Dynaudio, i do tych kolumienek wszystkie pozostałe to dno, jednak M2 mają ta magię basu, nie wiem dlaczego ;)

Dorwałem MF E10, co mogę napisać dla potomności (odniosę się do NAD 304, z którym właśnie go porównuje) Wykop Nad'a i MF'a na podobnym poziomie, bas trochę niższy u MF'a, średnica u MF'a klarowniejsza, nie tak wypchnięta na pierwszy plan jak u NAD'a (z moimi głośnikami potrafiło to być dość męczące -pogranicze 2,5kHz), większy szczegół. O dziwo największa różnica w wysokich tonach, MF ma ich więcej, znacznie więcej, dlatego lepszy detal, stereofonia i przestrzeń. W skrócie, oba wzmacniacze po stronie ciepła, tyle, że NAD ciemniejszy w odbiorze (za sprawą wysokich - jak ktoś chce uspokoić swoje kujące wysokie tony w kolumnach to jak znalazł :) )

Nie zauważyłem żadnego zlewania się czy opóźniania basu MF'a jak to często czytałem w opiniach. Wykop z mięchem pierwsza klasa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.