Skocz do zawartości
IGNORED

Klub - nie lubimy vintage, lampki i vinylu

iwanicki

Rekomendowane odpowiedzi

iwanicki, 13 Sty 2010, 21:25

Jesli chcesz być precyzyjny, to prosze bardzo. Znajdź mi choć jeden CD z poziomu cenowego do 50 tys PLN, który zagra tak jak SME20/2a z wkładką Dynavector XX2MK2 i pre RCM'u.

Start! :)

Mnie się osobiście podoba sprzęt Ancient Audio oczywiście brzmieniowo, bo te granity w klockach za 15, 30, czy 50 tyś. to jakieś nieporozumienie. Szczególnie podobają mi się wzmaki na lampach gm70 no i grające z nimi Holography. Uwagi jakie mam do tego sprzetu "lapowego" to cena- absolutnie chora i chyba wyraża dobre samopoczucie właścicieli tego biznesu oraz wygląd jak dla mnie to wieś śpiewa i tańczy.

>> nie lubimy vintage, lampki i vinylu

Dobrze, że na forum pojawił się ten wpis. Niech w końcu zabrzmi głos sprzeciwu wobec dziadostwa, szmelcu, przestarzałych technologii, ubarwiania dźwieku oraz przeciwko cwaniakom sprzedającym "legendarne" i "kultowe" sprzęty wyprodukowane kilkadziesiąt lat temu.

TUX

> Znajdź mi choć jeden CD z poziomu cenowego do 50 tys

>PLN, który zagra tak jak SME20/2a z wkładką Dynavector XX2MK2 i pre RCM'u.

Żaden CD tak nie zagra , bo żaden CD w cenie powyżej 1000zł tak nie zniekształca dźwieku tak jak nawet najlepszy gramofon. A to że tobie się te zniekształcenia podobają to tylko kwestia indywidulanych , skrajnie subiektywnych gustów.

TUX

iwanicki: Słuchałeś Audio Note'a ? Albo kitu AN p. Andrzeja Sz. ?

Hybrydy Talkompu ? Konstrukcji JAGa z Lodzi ? Na ostatnim AS'09 konstrukcji A. Markowa ?

Czy widziales jaki byl tam tlum ludzi, mimo niemilego zapachu w pokoju ?

Ja sluchalem i podobalo mi sie.

Albo 2 lata temu konstrukcji n-audio /Ukraina/ -Sluchaleś ?

ubawia mnie wymienianie konkretnych konfiguracji i teksty typu pokaż mi i start...- jak dla mnie ilość zniekształceń produkowanych przez wzmacniacze lampowe i gramofony to pewnie całe procenty THD - to może nawet robić wrażenie jakiejś dodatkowej przestrzeni. Jak dla mnie to tak jakbyś dodał do wzmacniacza dodatkową gałkę z napisem - ocieplanie +- .

-> zawi merytorycznie proszę następnym razem - a właściwie to już nie tutaj

A co do gramofonów - zarzucam im przede wszystkim szumy, kiepską rozdzielczość - w każdym zakresie cenowym - , całkowity brak ergonomii i płyty które tracą na jakości praktycznie po każdym odsłuchu - dając w efekcie na zestawach z najwyższej półki brzmienie ledwo śrdenie w porównaniu do CD.

a tak swoją drogą ile tam będzie poziomów gradacji w przeliczneiu - może 4000 poziomów - ile to jest 10-12 bitów w porywach. To ostatnie oczywiście nie traktuje jako wyznacznik - tak jak nie uważam że 96 khz jakoś widocznie przewyższa 48 khz

moje preferencje jak chodzi o dźwięk to zero podkolorowań, uwydatnień , podkreśleń- miłośnicy analogu to moim zdaniem odwrotne preferencje - bias, uwydatnienia, podkreślenia- innymi słowy zniekształcenia.

Człowiek założył klub,mało tego założył i wyraznie określił co jest istotą w jego temacie,a tu ludzie zniesmaczeni udowodnić chcą że lampka jest lepsza!.Autorowi tematu zarzuca się,nie słyszałeś dobrej lampy.Lubisz,podoba ci się podkolorowywanie,vintage i lampy to nie nawracaj w tematach z goła do tego nie przeznaczonych!

''Wcinanie''się,jak u pięciolatków w piaskownicy.

Mozna to tylko podsumować, jednym zdaniem:

Spedzaj mniej czasu na czytaniu danych, a wiecej na słuchaniu.

Życzę powodzenia w rozwijaniu klubu.

Moje wciecie faktycznie było calkowicie nie na miejscu.

W sumie zazdroszczę, bo wiele jeszcze przyjemnych odkryć przed Tobą.

Pomiedzy brzmieniem zestawu Amplifikatora (choc to zacny sprzet i zasługuje na wyróznienie jako ambitna, polska konstrukcja) a brzmieniem dobrej lampy z gramofonem, jest jeszcze sporo wolnej przestrzeni - wiec zabawy masz na całe lata.

Przepraszam jesli kogoś uraziłem. Nie prowadze działalności misjonarskiej, kazdy niech zyje z takim sprzętem jaki lubi.

pozdrawiam,

W.

Iwanicki napisał

"A co do gramofonów - zarzucam im przede wszystkim szumy, kiepską rozdzielczość - w każdym zakresie cenowym - , całkowity brak ergonomii i płyty które tracą na jakości praktycznie po każdym odsłuchu - dając w efekcie na zestawach z najwyższej półki brzmienie ledwo śrdenie w porównaniu do CD"

To się trochę pośmiałem...)

Tez sie niezle usmialem czytajac wpicy iwanickiego ale w jednym sie zgodze , zle skonfigurowany analog rzeczywiscie nie powala na kolana z ta jednak roznica ze jesli sie juz to zrobi to CDP sie kurzy:)

Osobiscie amplifikacja lampowa pasuje mi bardziej i zawsze do niej wracam bo gra MUZYKE za mniejsze pieniadze niz tranzystor (tu trzeba posmarowac znacznie bardziej zeby muzyka nie przeszkadzala)

Ps. Do kolegi iwanicki >>> Te jak to nazwales znieksztalcenia (parzyste harmoniczne) sa dla ucha ludzkiego najbardziej przyswajane i mile w odbiorze dlatego piece lampowe do gitar sa niezastapione by riffy byly strawne dla sluchacza to wiedza mnajstarsi indianie :)

robix

Koledze Iwanickiemu chyba nie chodzi o żle skonfigurowany sprzęt analogowy...Generalnie wychodzi z założenia,że to nie ma prawa dobrze grać...Jego strata. Proponuję dopisać do listy wątku klubowego, szpulowce, kaseciaki...i co dusza zapragnie. Pozdro.

a mnie ciągnie na wymioty po nadmiernej porcji parzystych harmonicznych :-) odbieram je jako przecukrzenie - po prostu nie lubie teog typu prezentacji.

whitesnake - co do przestrzeni pomiędzy tranzystorem a lampą - masz rację - jest jej dużo nad lampami a pod powyższym wzamcniaczem :-)

preferencje właścicieli lamp porównałbym do mody typu glamour i złotych łańcuchów - mnie to nie kręci.

moje preferencje - to zero regulacji, zero podbarwień, zero ociepleń.

zero ;) -> świetnie powiedziane i na tym bym poprzestał.

Myślałem, że stać Cię na jakąś rzeczową dyskusję, próbę, jakieś doświadczenie

- ale widzę kolejny beton, lubiący robić sobie krzywdę i uparcie w tym tkwić.

whitesnake, a propos doświadczenia - powiedz mi co popchneło mnie do stosowania interkonnektu xlo limited edition ? snobowanie się wydaniem 10 tys? totalny brak osłuchania? a może pewne subtelne niuanse w stosunku do np tary labs zero ? o tego typu różnicach i niuansach tutaj dyskutujemy. Mówimy o dźwięku który jest dla nawet średnio osłuchanych ludzi przejmujący, nasycony emocjami i obrazami. To jest ponad 10 lat eksperymentów, wymian, konfiguracji , etc. Jakiś czas temu udało mi się trafić na synergetczną konfigurację, która na dodatek na bardzo wysokim bezwzględnym poziomie trafiła w moje gusta. Tyle że poprzedziła ją masa klocków i dowiedziałem się jednego - nie lubie vintage ( oprócz kolumn alteca lansinga i jbl z lat 60 tych )- nie lubię lampy bo za bardzo słodzi wobec mojego gustu i nie lubie vinylu. i tyle. zgadzasz sie czy nie - masz prawo - ale ja tym bardziej mam prawo do swojego zdania - i choćby dlatego nie nawracaj mnie - po prostu to nie ma sensu.

nie zgadzasz się - to nie wchodź do tej knajpy - tutaj pije się drinki ze zmielonych płyt vinylowych i a lampy w kiblu to SET 300 - po prostu - mamy wolność na forum - nikogo nie obrażam w tym wątku. po prostu knajpa z selekcją przed wejściem.

nie no jakie techno -gramy tu muzykę na poziomie - ale różnorodną a nie tylko taką która zagra dobrze na lampie. Jest przyjemnie i nastrojowo - ale kiedy potrzeba jest też potężnie i nie gaśniemy kiedy potrzeba wykopu.

IWANICKI

Posluchaj teraz mnie-troszke czytasz forum,bo zablokowales od razu zwolennikow tzw.lampizacji

wszystkiego.Twoj watek-TY zapraszasz do wpisow go zakladajac-oczywiscie oprocz Tych ktorych nie

chcesz.Z tego co czytam panuje opinia,i TY ja glosisz,ze lampki to zamulacze,przy obsludze gramiaka

duzo zachodu-i inne fakty.Po takich wpisach to powiem CI,ze raczej sie nie myle-jestes bardzo malo

osluchany gosc.Gdybys zadal sobie trud posluchania np.tranzystorowych monoblokow mcintosha 501 z

pre dzielonym 500 tranzystorowym,oraz z pre 500 dzielonym lampowym-to tylko bedac z samej przekory

powiedzialbys ,ze z pre tranz.gra lepiej,a ludziom osluchanym podoba sie raczej pre lampa??

Co TY na to??Nie jestem ani przeciwnikiem tych rzeczy,co TY ewidentnie nie akceptujesz,ani tez

zwolennikiem.Watek dobry-tylko jako autor zbyt agresywnie i radykalnie do tego podszedles.

Winyle mialem kiedys sporo,lecz z powodu warunkow lokalowych pozbylem sie ich-nie zaluje.

Teraz dopieszczam system lampowy,ktory moge CI gwarantowac bedzie w podobnej cenie do twego zestawu,

a zagra mysle ze pewnie lepiej.Widzisz nie mam zamiaru z toba dyskutowac nad wyzszoscia tranzystora

nad lampa,winylem,a TY powinienes prrzynajmniej uszanowac zdanie innych.Takze watek dobry,lecz nie

traktuj innych mocno z gory,bo mozesz sie mocno pomylic.Powiem CI tak,ze w Niemczech jest taki facet

ktory zbiera nagrody od lat na wystawach w Monachium za najlepszy dzwiek,i zrodlem jest gramofon z wkladka tytan lyra.Co ty na to???

tytan lyra.Jak mysl

Hahahaha ekspansja posuwa się nieuchronnie na przód. Już chinole są recenzowane w polskich magazynach audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.