Skocz do zawartości
IGNORED

BPH czyli szczyt pazerności i nietaktu.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

W miesiącu listopadzie ubiegłego roku, zapłaciłem za zakup w internecie, kwotę 30 kilku złotych kartą kredytowa obecnie należącego do Banku Przemysłowo-Handlowego banku Ge Money Bank.

Termin spłaty ubiegał 21.12.09 i opiewał na kwotę 41 pln(ubezpieczenie i pewnie jakies opłaty).

Jak to w ferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, termin ów upłynął szybko i niezauważalnie :)

W dniu 24.12.09 po godzinie 16 (niektórzy byli juz po, inni jeszcze przed, ale wszyscy już żyli swiętami) dostałem SMS-a, pomyślałem zyczenia. Oooo z banku !

Niestety było to info o niezapłaconej kwocie nalezności w wysokości 41 pln, i prosba o SMS zwrotny z info, czy zapłace do końca roku. Zasiadłem do komputera, sprawdziłem, zapłaciłem, sms-a wysłałem i o wszystkim zapomniałem.

Nadszedł nowy rok. Spadł śnieg, ale pomimo tego listonosz do mnie dotarł :) i przyniósł list...z banku BPH.

A w liście tym poinformowano mnie o naliczonej karze za spóźnioną spłatę w wysokości 43.01 pln i wszczęciu postępowania windykacyjnego !!!! Ot, takie życzenia Noworoczne od banku BPH dla swojego starego i stałego klienta (7 lat)!

Zadzwoniłem na infolinie, poniewaz zdarzyło mi się takie coś pierwszy raz miły pan poinformował mnie o mozliwosci napisania reklamacji.

Napisałem, wysłałem, odrzucono.

Przypominam, ze jest to kwota 43 zł zapłacona z opóźnieniem 3 dni i spłata na życzenie banku potwierdzona SMS-em!!!

Ja temu Bankowi dziękuję !!!

Nevr for ever!!!

>jacch,

PKO BP

Podpisujesz umowę z założeniem że jakieś tam kwoty (wynagrodzenie miesięczne, jego cześć itp.) będą spływać co ustalony okres czasu np. co miesiąc lub co dwa. Bank zakładając Ci konto nie inforumuję Cię że jest to konto na którym dopuszczalny jest debet do wysokości 1000 pln.

Kiedy w okienku kasowym zapytasz co oznacza ta druga kwota widziana np. w Inteligo usłyszysz że jest to "forma zabezpieczenia" (sic! - kogo? czego? hihi). ;) Ani słowa o opcji debetu, chyba że sam o nim wspomisz.

Debet powinineś spłacić w ciągu miesiąca. Wysokość odsetek karnych wynosi 20%. Kiedy na Twoim koncie pojawi się debet za każdym razem dostajesz list z banku powiadamiający o Cię o jego zaistnieniu. Każdy taki list kosztuje 20 pln. Jak debet nie zostanie spłacony w ciągu miesiąca co miesiąc naliczane są odsetki karne i dodatkowo co miesiąc będziesz dostawał ten sam liścik wart w pojęciu PKO BP 20 pln.

Sprawdź, czy teraz nie jesteś przypadkiem w krajowym rejestrze dłużników, bo jak będziesz kupował mikrofalę na kredyt, to się możesz zdziwić...

Chore.

Powrót po dłuższej przerwie...

Banki oraz niektóre inne instytucje (np. operatorzy telekomunikacyjni) rozwijają coraz bardziej 'miękkie' formy oszustwa, które nie są oszustwami wg prawa.

Dostajesz do podpisania tasiemcową umowę. Sam jej nie analizujesz bo szkoda na to czasu oraz brakuje najczęściej koniecznej do tego wiedzy, a na zlecenie analizy prawnikowi szkoda albo brak pieniędzy.

Nieświadomi podejmujesz zobowiązania, które musisz potem spełnić, bo w konfrontacji ze służbami windykacyjnymi nie masz wielkich szans.

Po przeczytaniu kilku ciekawych artykułów postanowiłem pozostać przy bankach, gdzie mam konta od kilku lat i na razie szczęśliwie nic złego się nie stało, i trwać przy zasadzie "dobry zwyczaj nie pożyczaj".

Żeby uniknąć np. następującego scenariusza:

Przedsiębiorca bierze kredyt inwestycyjny na budowę na przykład hotelu. Bank wypłaca pieniądze w transzach, przy czym ostatnią wstrzymuje przed zakończeniem budowy, bo uznaje, że inwestycja się nie zwróci, więc nic będzie to topił w niej kolejnych pieniędzy. I rzeczywiście - właściciel hotelu nic jest w stanie spłacać kredytu, bo przecież hotel nie funkcjonuje. Komornik licytuje budynek, zwykle jest już na niego kupiec.

Zanim weźmiecie kredyt, to poczytajcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jacchu

Umówimy się na pożyczke.... Ty mi pożyczysz 30.000 złotych na jeden miesiąc... powiedzmy do 28 lutego. Umówimy się, że skoro mnie nie znasz to ja się zgadzam na ubezpieczenie tej transkacji a koszty ubezpieczenie ja poniosę. Umówimy się też, że jeżeli Ci nie oddam w termnie to zapłace Ci kare no bo przecież Ty masz prawo potrzebować te kase na coś innego. W końcu umówiliśmy się na konretny termin. No i masz też prawo oczekiwać zwrotu kosztów związanych z nieposzanowaniem przeze mnie naszej umowy. OK? Myśle że to uczciwe i ja sie zgadzam.

A potem... nie oddam Ci tej kasy w terminie!! A jak będziesz strzelał fochy że jestem niesłowny i nie daj boże bedziesz oczekiwał zapłaty jakieś kary przeze mnie to opisze Cie na forum i powiem, żeś pazerny i nietaktowny. I mam nadzieję że wszyscy przyznają mi rację.

PS

Nie jestem pracownikiem żadnego banku. Popatrz tylko na całą sytuację z innej strony.

Słuchając rozumu....

Gość

(Konto usunięte)

>foni, 15 Sty 2010, 09:53

> Umówimy się, że skoro mnie nie znasz ...

7 lat zgodnej współpracy...chyba można mieć do siebie zaufanie.

>..skoro mnie nie znasz to ja się zgadzam na ubezpieczenie tej transkacji a

>koszty ubezpieczenie ja poniosę..

Na wyciągach z banku widnieje,że ja płacę.

> związanych z nieposzanowaniem przeze mnie naszej umowy.

Jak na 3 dni spóźnienia to za bardzo daleko idące wnioski wyciągasz, chyba, że pan z ...... jest, ale ci to raczej zamiast kar kastet pod nos podkładają.

> Zwrot kosztów...

Za 3 dni spóźnienia ponad 100% kary??? To niby jakie to koszty? I to nałozonej po spłacie potwierdzonej sms-em na życzenie banku?

3 dni!!! to nawet jeszcze ze 4 powinni poczekać zanim upomnienie wyślą, a poza tym nie czujesz tych dat,pory...popołudnie wigilijne...chłopie kim ty jesteś?

Scrooge...?

kazdy sposob aby zebrac kase jest dobry

jest pare banków ktore maja podobne metody na łupienie

pierwszym z takich był citibank juz kilkanascie lat temu

niestety wszystko jest zapisane w stosownych regulaminach ktore miałes czas wypowiedziec jesli ci nie pasowało

cieszmy sie ze ze nie ustala np koszta sms-u z powiadomieniem o jakims naszym błedzie w cenie np 30 zł plus vat :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

najpierw się sfrajerzyć, a potem mazgaić się na forum...

takie rzeczy dzieją się automatycznie (data listu 25.12. też to potwierdza), a regulaminy mówiące m.in. o wysokości kar umownych nie są tajne.

trzeba było jeszcze zadzwonić, że "pan wie kto ja jestem"

gratuluję i proponuję raczej nie piszczeć po forach, a wyciągnąć wnioski z (niedarmowej) lekcji:

1. czytać umowy

2. dotrzymywać terminów płatności

tylko tyle i aż tyle

łasic-w pełni się z Tobą zgadzam.Po to są umowy by je po pierwsze czytać a po drugie respektować zawarte w niej warunki.Inaczej to będzie samowolka i dowolność interpretacji.

Ludzie są z reguły tacy że nie szukają winy u siebie tylko z góry zakładają że zostali oszukani.

Gość

(Konto usunięte)

Ja tutaj czegoś nie rozumie.

Czy wy czytacie wpisy na które odpisujecie?

Skąd wniosek, ze czuje sie oszukany?

Mam zapłacić 43 zł i jakiś dureń myśli, że "piszcze"/rozpaczam?

Chodzi o proporcje "kary" do winy!!!

co wyscie się z ch....m na łeb zamienili?!

>1. czytać umowy

>2. dotrzymywać terminów płatności

>tylko tyle i aż tyle

Właśnie, "aż". Umowa może być narzędziem świadomego wprowadzania w błąd. świadome wprowadzenie w błąd w celu osiągnięcia korzyści materialnych to oszustwo - tak sobie przynajmniej myślę.

Przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

"jacch, 15 Sty 2010, 21:08

>> bladź

>Chłopie przestań już z tym pismem obrazkowym.

>Ile ty masz lat?"

jacchuj wystarczy do przeczytania i zrozumienia umowy z bankiem

popieram Cię Jasiu, ale fakt jest ze, każdy bank wykorzysta nadarzającą się okazję do doje...aniakary, ot taki ich zasady

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

jacch, to z BHP niezgodne, by tak blokowac. one nie mogom byc blokowane, bo one majom sie wypowiadac, prezentowac stanowisko i dowalac, jak sie ich nie odblokuje to im zylka, i to nie jedna moze pec, albo sie zwichnom i to tym szybciej im wiecej postow tutej sie nabije, a wiec nabijajmy posty i nabijajmy sie z wymuszonej nieobecnosci nieobecnych.

W temacie banków.

Wziąłem sobie kredyt w PKO BP, kilka tysięcy.Oprocentowanie zmienne, innych nie dają.

Spłacałem regularnie, przed terminem.

Po kilku miesiącach przychodzi pismo że jest zaległość.Trzydzieści kilka złotych plus 10zł za powiadomienie. Z racji tego że nie nie bardzo wiedziałem skąd to, udałem się do banku.

Tam czarna magia, nikt nic nie wie. Należy składać reklamację.

Złożyłem.

Za tydzień przychodzi odpowiedź że zmieniło się oprocentowanie, a ja płaciłem wg. starego, stąd ta zaległość. Na następny dzień pismo z banku że wiszę kasę plus kolejne 10zł za powiadomienie.

Piszę następną reklamację, że nie otrzymałem żadnego powiadomienia o zmianie oprocentowania.

Odpowiedź z banku po 2 tyg: wysyłają zwykłym listem, nie mają obowiązku poleconym.Poczta może to zgubić, mają to gdzieś, przecież i tak ja płacę. A po dwóch dniach kolejne wezwanie plus 10zł.

Zapłaciłem wszystko, spłaciłem kredyt, temu bankowi już dziękuję.

Tak działają nasze proklientowskie banki.

łasic , zawi - pieprzycie .

Po pierwsze banki to instytucje zaufania publicznego więc maja okreslone obowiązki z tego wynikające - takie jak rzetelne informowanie klientów ( na tym opiera się ich działanie - powierzamy im nasze pieniądze ).

Po drugie to bankowiec jest fachowcem a nie klient i bank ma obowiązek poinformowac klienta o ewentyualnych kosztach i dbać o wzajemne relacje - moi pracownicy zamiast windykować wieli obowiązek kontaktowac sie z klientami i przypominać o terminie płatności rat

Po trzecie bank ma obowiązek kalkulowac kary tak aby nie były dodatkowym przychodem tylko pokryciem kosztu upomnienia - jezeli ktoś mi chce powiedziec ,że 40 PLN za wysłanie pocztą wydruku z sytemu to uczciwa kara to jest idiotą .

10 lat w tym ,,robiłem " .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.