Skocz do zawartości
IGNORED

BPH czyli szczyt pazerności i nietaktu.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nasze banki zdzierają z klientów więcej niż lichwiarze; ustawa antylichwiarska nie działa; rzeczywisty koszt kredytu to nawet 60 proc. - twierdzi "Dziennik Gazeta Prawna", który sprawdził oferty banków specjalizujących się w udzielaniu kredytów gotówkowych.

Z tego sprawdzianu wynika, że w Getin Banku rzeczywista roczna stopa oprocentowania kredytu przekracza 60 proc. W Eurobanku i BNP Paribas Fortis będzie on nas kosztował 57 proc., a w BPH, BOŚ i Banku Pocztowym powyżej 40 proc.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7464634,_DGP___Banki_gorsze_od_lichwiarzy.html

W UK za debet przekroczony od 10-ciu funtów i więcej jest 22 funty kary, i niema dyskusji, po prostu trzeba się pilnować, a zdarzyć się może każdemu, szczególnie jak się sporo używa karty i w różnych terminach różne placówki z niej pobierają kasę, więc trzeba się pilnować i sprawdzać stan konta.

Używaliśmy różnych epitetów jak byliśmy wściekli bo 22 funty to można by było dać dzieciom i sobie odłożą na coś, na gry czy coś.

Więc nic nie tłumaczy niedopilnowania, nie pilnujesz konta i jego stanu, to bank cię rabie w .... bo taki ma regulamin którego się trzyma i jest mu bardzo z tym na rękę.

I niema bo święta, bo kolacja, bo za chwilę będzie paluszek i główka i do internistki trzeba będzie lecieć.

Gdyby każdy tak odpuszczał sobie płatność to bank mógłby mieć zadyszkę a później ktoś powie "a ten bank to cienki jest, upada czy słabo przędzie czy coś, trzeba wiać czym prędzej, trzeba zmienić bank bo moje pieniądze mogą być zagrożone".

Na początku tez przeżywałem, a teraz się pilnuje i jest ok.

Dobrze że wet chociaż pilnuje szczepień psów, dzisiaj idę z jednym, jedyne 48 funcików :-), z czego 25 za dzień dobry :-).

banki i instytucje finansowe w UK sa jeszcze bardziej bezczelne niz te Polskie - znajomy mial kilka kont i do jednego byl podpiety direct debit na rozne rachunki i tam wplacal kase aby te rachunki oplacac - bank niepoinformowal go ze jezeli konto zejdzie ponizej 0 to zaplaci karne odsetki - i tak tez pewnego dnia sie stalo - dostal list ze kilka dni wczesniej stan jego konta spadl do -5 funtow - za kazdy dzien naliczono mu 15 funtow kary + 15 funtow za kazdy rozpoczety miesiac + procenty karne - kwota za 6 dni siegnela ponad 100 funtow "kary" za te okolo 5 funtow - co do stalych klientow to mial on konto w tym banku ponad 4 lata ( lloyds TSB ) i na pytanie dlaczego bank dopuszcza do debetu pomimo ze niejest to dozwolone i karane dostal zwyczajnie wymijajace i "polityczne" odpowiedzi oraz dowiedzial sie ze niemozna nic zrobic aby zablokowac mozliwosc wchodzenia konta w debet

ja mialem jeszcze lepsza sytuacje - zalozylem konto firmowe poniewaz zostalem poinformowany ze prowadzenie takiego jest darmowe przez pierwszy rok dla wiernych klientow banku ( ot taka promocja ) - podpisalem umowe i naszczescie ja w domu przestudiowalem oraz przypadkiem tak sie zlozylo ze szybko tego konta uzylem "kasujac" czek - oczywiscie za "skasowanie" czeku na konto zostala pobrana oplata - po czym nastapila rozmowa z osoba ktora otworzyla moje konto i dowiedzialem sie ze niema takiego czegos jak pierwszy rok za darmo i musialem sie jakos pomylic ( zakladanie konta i rozmowa kilka dni wczesniej !!! ) - przy studiowaniu umowy wykrylem mase innych promocji banku - typu karty po 60 funtow za aktywacje kazdej ( na dzien dobry dostalem dwie ) oraz drakonskie oplaty za prowadzenie konta ktore w przypadku kont osobistych za za darmo

Wśród firm-naciągaczy są oczywiście również firmy ubezpieczeniowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Bank BPH wszczął windykację wobec klienta za wcześniejszą spłatę raty kredytu. Bank zdążył już naliczyć mu karę 45 zł. Dopiero po skardze klienta oraz interwencji "Gazety" zrezygnował z tych pieniędzy ...

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,7511099,Kupujesz_na_raty__Uwazaj___nie_plac_bankowi_zbyt_szybko.html

Automat...co?

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)

...Sąd za łamiące prawo uznał pobieranie od klientów dodatkowych opłat, oprócz odsetek ustawowych, za opóźnienia w regulowaniu rachunków...

http://nt.interia.pl/telekomunikacja/gsm/news/era-orange-i-play-maja-problem,1452927

Co prawda dotyczy naliczania nielegalnych opłat przez operatorów komórkowych, ale banki chyba nie są wyjątkiem.

Bardzo ciekawa dyskusja. Wrzucę też swój kamyczek do ogródka.

VolksWagen Bank Polska, konto osobiste i karta bankomatowa. Około rok, może półtora wstecz czując oddech konkurencji na plecach (akurat wchodził na rynek Aliorbank) VWbank ogłosił że wszystkie wypłaty z bankomatów, bez względu na kwotę będą bez prowizji. Tak było do końca lutego 2010, a od marca powrót do wcześniej stosowanej zasady - 400pln i więcej bez prowizji, poniżej 400pln z prowizją. Powiadomienie o tym fakcie przesłane z historią rachunku za luty, tak w okolicy 10-12 marca. W sumie to tylko 1,5pln od operacji, nikt ich pewnie do sądu nie pozwie, ale niesmak pozostał.

• 1 miesiąc później...

Nie płace mandatów za parkowanie lub przekroczenmie prędkości - z wielu powodów które nie są tematem watku . Liczę się z tym ,że z czasem dojdzie do egzekucji tych ,, należności " . Ale ,mimo 11 lat pracy w bankach , nie spodziwałem się ,że opłata za realizację windykacji w BPH będzie wyższa niz sama windykowna kwota . Za mandat windykowano 100 PLN + 6 PLN kosztów a BPH pobrał dodatkowo 100 PLN za obsługe tej windykacji oraz 15 za przelew ;p

Faktycznie złodzieje w tym nowym BPH .Tak się składa ,że wiem z praktyki jaki jest koszt pracy po stronie banku przy wykonaniu takiej czynnosci . U moich pracodawców to nigdy nie przekraczało 20-30 PLN bo tez co to za robota ? Bank dostaje na piśmie tytuł egzekucyjny , pracownik banku idzie do swojego przełozonego po autoryzację operacji i dokonuje przelewu - koniec , kropka .

Do tego biorą opłatę za każdą wypłatę pieniędzy z bankomatu - nawet własnego !! Wieś jakich mało . szkoda , mam tam konto od wielu lat ale chyba się teraz z nimi rozstanę .W czasach kiedy był to bank niemiecki było porządnie a teraz nawet bankomatu nie mzna znaleźć .

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)

To jest złodziejstwoi k**wa 20 złotych za wysłanie listu którego koszt to 2 złote - to jest tak naprawdę niezgodne z prawem , mówił o tym na blogu taki gość z wyborczej co nagrywa filmiki o bankach.

Gość

(Konto usunięte)

Less, 13 Sty 2010, 14:34

>Banki oraz niektóre inne instytucje (np. operatorzy telekomunikacyjni) rozwijają coraz bardziej

>'miękkie' formy oszustwa, które nie są oszustwami wg prawa.

>Dostajesz do podpisania tasiemcową umowę. Sam jej nie analizujesz bo szkoda na to czasu oraz brakuje

>najczęściej koniecznej do tego wiedzy, a na zlecenie analizy prawnikowi szkoda albo brak pieniędzy.

>Nieświadomi podejmujesz zobowiązania, które musisz potem spełnić, bo w konfrontacji ze służbami

>windykacyjnymi nie masz wielkich szans.

>Po przeczytaniu kilku ciekawych artykułów postanowiłem pozostać przy bankach, gdzie mam konta od

>kilku lat i na razie szczęśliwie nic złego się nie stało, i trwać przy zasadzie "dobry zwyczaj nie

>pożyczaj".

>

>Żeby uniknąć np. następującego scenariusza:

>

>Przedsiębiorca bierze kredyt inwestycyjny na budowę na przykład hotelu. Bank wypłaca pieniądze w

>transzach, przy czym ostatnią wstrzymuje przed zakończeniem budowy, bo uznaje, że inwestycja się nie

>zwróci, więc nic będzie to topił w niej kolejnych pieniędzy. I rzeczywiście - właściciel hotelu nic

>jest w stanie spłacać kredytu, bo przecież hotel nie funkcjonuje. Komornik licytuje budynek, zwykle

>jest już na niego kupiec.

>

>Zanim weźmiecie kredyt, to poczytajcie

>http://www.sklepowicz.pl/art35

UWAGA PISZE TO BYŁY OFICER SŁUŻB SPECJALNYCH PRL

Czy można być byłym oficerem wojskowych służb specjalnych PRL, oskarżonym o wyłudzanie kredytów z wielkiego banku i jednocześnie mieć niebagatelny wpływ na pracę bankowej komisji śledczej? Można.

Jestem w pociągu, właśnie jadę na komisję bankową. Wiozę bardzo ciekawe materiały, bardzo... - mówi nam tajemniczo tuż przed świętami wielkanocnymi Roman Sklepowicz.

- Czyli to prawda, że jest pan doradcą komisji?

- Oczywiście że jestem - odpowiada urażony. Mówi tak, choć nie ma go na liście doradców. Nie jest też, jak dodaje Małgorzata Idzikowska z sekretariatu komisji, asystentem żadnego jej członka. Ale tylko oficjalnie.

- Pan Roman Sklepowicz jest osobą, z którą często się spotykam, bo ma bardzo szeroką wiedzę na temat działalności banków. Jego rola w pracach komisji jest duża, on inspiruje pewne sprawy, które należy sprawdzić - przyznaje Waldemar Nowakowski, wiceszef komisji z ramienia Samoobrony. W jakich okolicznościach poseł Samoobrony poznał Sklepowicza? - Gdy zostałem wiceszefem, ktoś do mnie zadzwonił i powiedział, że warto porozmawiać z tym panem. Kontakt okazał się bardzo przydatny - dodaje Nowakowski. Nie chce jednak ujawnić protektora. - Pan Roman ma szerokie kontakty i chwała mu za to - mówi Nowakowski. I dodaje, że często widuje się ze Sklepowiczem, bo po prostu go lubi: - Przecież to taki społecznik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.