Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens 146 MK VI modyfikacje

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem już modyfikacje swojego gramofonu, kable discovery i klotz, luty z dodatkiem srebra, wygłuszenie (na razie częściowe) itd.

Teraz planuje postawić go na kolcach i całą obudowę planuje zrobić z litego lub klejonego drewna po czym wyfrezowany będzie cały środek na górę gramofonu. I tak się zastanawiam jakiego użyć drewna, dąb czy jesion i czy zrobić to z litego suchego czy może pokleić a później frezować. A może użyć innego drewna (ma być ciężki) może coś z jakiejś odmiany sosny bardzo twardej rosnącej bodajże w azji. Całość chcę polakierować czarnym lakierem fortepianowym. Chodzi mi o to żeby nie przenosił tak dużo wibracji bo teraźniejsza konstrukcja niestety przenosi, a montowanie do obecnej kolców mija się z celem bo do czego do cienkiej kilku milimetrowej płyty. Znajomy stolarz mówił coś o jakiejś sosnie która jest tak twarda, że ciężko ją frezować (może taki materiał będzie dobry)? Jak macie jakieś doświadczenia to piszcie, może już ktoś coś takiego robił.

https://www.audiostereo.pl/topic/60837-thorens-146-mk-vi-modyfikacje/

A i jeszcze jedno planuję wymienić zawiasy pokrywy na inne tylko jakie i gdzie można coś takiego kupić. Oryginale są beznadziejne i w dodatku już je lutowałem bo jak kupiłem to były popękane.

Ja w swoim TD 165 wykonałem litej deski dębowej,sosna jest za miękka możesz użyć jeszcze jeśionu,też jest twardy.Całość pokryłem politurą.Obudowa to w 90%to kopia orginalnej chodziło mi wyłącznie o walory estetyczne,kolce też dodałem.Natomiast chciałbym zmienić ramię na lepsze,teraz mam TP11,może ktoś doradzi na jakie.

Awaria. Zniszczyła mi się igłą AT440mla. Gra, ale dźwięk się wyostrzył i pojawiło się mnóstwo zniekształceń, a cały dźwięk ogranicza się do jednego poziomu. Dokładnie to skrzywiła się, nawet nie wiem kiedy - zacząłem ją prostować i to był błąd bo zamiast lepiej jest gorzej.

I teraz się zastanawiam czy kupić taką igłę - 380 zł czy kupić jakąś wkładkę mc lub mm. Tylko jaką???

Szukam takiej która zagra dźwiękiem jak najbardziej zbliżonym do naturalnego, bez zbędnych przebarwień, z jak najmniejszą ilością zniekształceń i z dobrą stereofonią, ma grać przestrzennie i szczegółowo, na scenie musi panować harmonia. Ciężkie to od osiągnięcia - prawda? Muzyka to w zasadzie wszystko od klasyki, jazzu, rocka, popu, hard rocka, bluesa po ballady - wszystko. At grała bardzo przyzwoicie, ale były niedociągnięcia.

• 2 tygodnie później...

Temat igły opanowałem, wyprostowałem ją możliwie najlepiej jak potrafiłem i dałem jej pograć z czasem zaczęła grać lepiej a teraz gra bardzo dobrze, dźwięk się oczyścił i powrócił do poprzedniego. Czekam na obudowę od stolarza. Zdecydowałem, że będzie bukowa z klejonego z kilku warstw drewna, a w tak przygotowanym klocku zostanie wyfrezowany otwór na resztę gramofonu. Jak wróci od stolarza to wrzucę parę fotek.

• 8 miesięcy później...

Mam pytanie do użytkowników Thorensów 146.

Posiadam model 146 MKII - chciałbym wyprowadzić osobne uziemienie do wzmacniacza ale nie bardzo wiem jak to najlepiej zrobić? czy ktoś przeprowadził już u siebie taką modyfikację?

Druga sprawa - chciałbym wyczyścić i nasmarować łożysko talerza, ale nie bardzo wiem w jaki sposób zdemontować tą podstawkę talerza (podtalerzyk?) żeby nic nie uszkodzić?

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.