Skocz do zawartości
IGNORED

Przełącznik dwa wzmacniacze:jedna para kolumn

Shrek.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jest na sali jakiś elektronik, z okolic Poznania, który miałby czas i chęć zmontować coś,

co pozwoliłoby mi w prosty sposób przełączać się przy jednej parze kolumn i dwóch wzmacniaczach?

Mam lampę i tranzystor i jedną parę podłogówek i zmęczony już jestem ciągłym przekładaniem

kabli, kiedy w większości dnia gra tunerek czy CD, używam tranzystora, kiedy mam ochotę

na jakiś vinyl czy dobrze zrealizowaną, wartą lampy płytkę, przełączam się właśnie na lampę.

Trzeba by zmontować jakąś sprytną puszkę, wpiąć oba wzmacniacze i jedno wyjście na kolumny.

Może jest ktoś chętny wykonania porządnie takie ustrojstwa?

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

Hola

Kiedyś coś takiego sobie zrobiłem do przełączania między KD a stereo. ładne to nie było, ale sprawdzało się.

Poszperam.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja, 15 Sty 2010, 17:00

> ładne to nie było, ale

Nie ma być ładne, a dobre, bo i tak schowane będzie za sprzętem, tylko życia kawał ułatwi :)

Jeszcze gdybym miał w obu wzmacniaczach wejście na banana, było by w miarę, ale stareńki

Kenwood ma tylko zakręcane, więc chciał nie chciał, w obu muszę zakręcać sam przewód :(

A nie lepiej zwyczajnie nie przełączać ? Coś nie warte lampy chyba wogóle jest niewiele warte, więc po co hałasować. Czyli (bez obrazy :)) normalne jedzenie jemy przy stole z talerza, a konserwę dla kota czy psa z puszki wprost ?

Nie masz racji, lampy warte są przede wszystkim vinyle, sporo referencyjnych CD,

które posiadam głównie w jazz'ie, rozrywka i tuner na tranzystorze z dwóch powodów

- oszczędności lamp przy wielogodzinnym słuchaniu radia oraz mniej wybrednego

słuchania tzw. "wszystkiego", w ciągu dnia.

Na moje szczęście, po wielu próbach udało mi się dobrać jedną parę kolumn do obu

wzmacniaczy, które od siebie niewiele odstają jakością brzmienia, a to jest sukces,

mimo to, zmiany moim zdaniem są uzasadnione i słuchanie muzyki sprawia mi przyjemność

właśnie w takich konfiguracjach, więc dążę do idealnego rozwiązania, które mi tą

przyjemność zagwarantuje, bez przymusu przekładek kabelków.

Smacznego :)

Dziękuję :).

Więc właśnie zmierzam do tego, że unikam mniej wybrednego słuchania "wszystkiego", a zwłaszcza "radia", jeśli można to coś jeszcze nazwać radiem. Z oszczędności lepiej zaoszczędzić na systemie nerwowym :) co odbije się mniejszymi wydatkami w aptece, a wtedy zostanie te 300-400 zł na lampy co dwa lata. Swoją drogą gratuluję tak dobrego tranzystora albo tak złej lampy, że możesz jeszcze te dwie rzeczy jakby słuchać jedna po drugiej. Może po prostu coś jest nie tak w Twoim systemie (głośniki, kable, CD), że masz ochotę przełączać.

Nie chce mi się już dywagować w tej kwestii, mam wspaniałą lampę i genialny ponad 30-to

letni tranzystor, które grają fantastycznie, podkreślam "według mnie". Każdy może mieć

odmienne zdanie w tej kwestii, więc i tak dyskutowanie o tym nie doprowadzi do niczego.

W kwestii radia, mam równie odmienne zdanie, jak z przełączaniem się w systemie.

Mam wiele wybranych audycji "trójki", których słucham od ponad 30 lat i jeśli jesteś

w stanie to pojąć, rzecz staje się prosta, jeśli nie jesteś, pozostaje mi Cię tylko żałować :)

To są rzeczy nie do wytłumaczenia, od lat '70 żyję z tym i jest mi dobrze, doskonale wiem

i odróżniam gniot typu "eska", "zetka" czy "rmf", w którym dane mi było nawet pracować.

Koniec offtopu, muszę wprost powiedzieć, że nie interesuje mnie Twoje zdanie w tym temacie,

jedyne co mnie bardzo interesuje, to czy jest ktoś, kto mi pomoże zrealizować moją prośbę.

Jak się nie znajdzie tutaj, znajdzie się inne rozwiązanie.

Nie wiem na ile to rozwiązanie pogorszy dźwięk lampy ale może spróbować takiego układu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (zamiast głośników wyjścia ze wzmacniaczy a głośniki w miejsce oznaczone AMP). Nie przełączać przy włączonym sprzęcie :).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież wyraźnie napisane jest "Przełącznik na dwie pary głośników", a to zupełnie

odwrotnie do tego, czego ja potrzebuję. Już mam rozwiązanie, więc temat można uznać

za zamknięty. Najprostsze jest najlepsze jak zawsze.

Wiele osób używało tego przełącznika do takiej aplikacji jaką Ty chcesz zrobić. Z tym, że do lampy to lepiej nie stosować różnych cud wynalazków. Lampa powinna ZAWSZE pracować pod obciążeniem. Czyli z tym przełącznikiem nie możesz grać na tranzystorze i rozgrzewać równocześnie lampy. Poza tym zawsze takie ustrojstwo wnosi pewne zniekształcenia do toru audio.

Proponuję zmienić gniazda wyjściowe w Twoim Kenwoodzie na takie, które pozwalają na podpięcie bananów i dać bananki do kabli głośnikowych, wtedy przełączanie będzie szybsze i wygodniejsze. Można zbudować na przekaźnikach przełącznik, który zapewni rezystancyjne obciążenie lampy, gdy na niej nie grasz pytanie tylko jak zachowa się lampa, gdy w chwili przełączenia będzie pracować bez obciążenia lub będzie pracować z podwójnym. Preferowałbym tą drugą opcję czas przełączania przekaźnika to kilka- kilkanaście milisekund, więc takie mocniejsze obciążenie nie powinno jej zrobić krzywdy.

Rozmawiałem z kilkoma osobami, znającymi się na takich rzeczach w elektronice i automatyce

i powiedzieli mi dokładnie to samo, odpada rozgrzewanie lampy na sucho, czyli bez obciążenia.

Wydaje mi się to zupełnie normalne i do spełnienia, chcąc słuchać lampy, najpierw przełączam

kolumny na lampę i dopiero ją włączam, inaczej tego nie widzę, a ja do chaotyków i niecierpliwych

nie należę, więc jestem w stanie sobie zaufać, że nie popełnię błędu. Do sprzętu też nie ma dostępu

nikt poza mną, nawet żona sprzątając, ma wyznaczoną strefę 1m, gdzie zbliżenie grozi śmiercią :)

Myślę, że zaproponowana skrzyneczka przez kolegę Ahaja spełni swoje zadanie, połączenia

są krótkie, przełączniki stabilne, osobno każdy kanał, dobre gniazda we/wy, więc nie powinno

tez nic niekorzystnego wnieść do systemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.