Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kilka luźnych uwag ode mnie dla ludzi którzy potrafią logicznie myśleć, wyciągać wnioski i nie są w żaden sposób uzależnieni od zdania kaznodziei który z braku argumentów posuwa się do chamskich ataków.

1. Sansui nie jest pod żadnym względem neutralne. Pisał o tym w swojej recenzji palton, znakomicie wyszło to podczas odsłuchu w Krakowie. Weźcie proszę pod uwagę że obie pary monitorów były nam doskonale znane. Grało z nimi kilkanaście różnych konstrukcji. Co więcej, co najmniej jedna para monitorów brzmieniowo idealnie pasowała do charakterystyki Sansui. Dźwięk Sansui bywa mocno zmiękczony i wzmacniacze wyraźnie faworyzują wysokie tony. Zmiękczona i mało naturalna jest także średnica. Na pewno nie można tym konstrukcjom odmówić szczegółowości ale neutralne to one nie są. Celne wydaje się porównanie wzmacniaczy Sansui do pierścionków kupionych na odpuście (nie moje).

2. Kolumny na których odsłuchuje kaznodzieja są tuningowaną budzetówką. Patrząc na jego wykwity na temat wstawiania nieoryginalnych kondensatorów do zamkniętych konstrukcji wzmacniaczy Sansui skuteczność tego tuningu może być mocno dyskusyjna. Tym bardziej że brzmienie musi być subiektywnie dostosowane do kolumn. Kwieciste opisy mają się nijak do tego co potrafią w/w Jamo. Jak myślicie dlaczego nikt nie tuninguje Accuphase? Wszystkie klony które powstają są luźnymi wariacjami na temat. Oryginalnych części pod które napisany został projekt kupić się nie da. Były one najczęściej zamawiane bezpośrednio u producentów.

3. Wiele do życzenia pozostawia także ustawienie tych kolumn. W narożnikach pokoju przysunięte do ściany kilka metrów od siebie. Bez względu na to co będzie Wam wmawiał tak nie da się uzyskać dobrego dźwięku.

4. I wreszcie najważniejsze: zanim zdecydujecie się dać wkręcić w Sansui zacznijcie więcej słuchać. Własne porównania i samodzielnie wyciągnięte wnioski są najlepszym doradcą. Byle nie były to subiektywne oceny wydane na podstawie odsłuchu dwóch, trzech konstrukcji w przypadkowych warunkach. W cenie japońskiego Sansui z drugiej ręki można upolować dużo lepszych a nawet nowszych wzmacniaczy i to firm specjalistycznych.

Powyższe luźne uwagi przeznaczone są dla osób debiutujących na forum i wciąż poszukujących własnej drogi. Jest to swoisty apel o rozsądek zanim otrzymacie PW od guru z chęcią niesienia "pomocy".

Edytowane przez discomaniac71

Kilka luźnych uwag ode mnie dla ludzi którzy potrafią logicznie myśleć, wyciągać wnioski

2. Jak myślicie dlaczego nikt nie tuninguje Accuphase?

Wpisujemy więc w okienko tuning accuphase

wyskakuje mnóstwo linków - ot pierwszy z brzegu

http://ixorthings.blogspot.com/2012/10/accuphase-e-205-repair-and-tuning.html

Reszta wypowiedzi kolegi jest tyle samo warta

Gość czubsi

(Konto usunięte)

co do wypowiedzi kolegi discomaniaca

Moderowano: **********************************************************

---------------

Moderacja: Drugie i ostatnie ostrzeżenie w związku z wycieczkami osobistymi. Dalej będą punkty.

Podstawa § 6.5 Regulaminu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W imieniu swoim i Pawła (czubsiego) zatelefonowałem dzisiaj do Roberta (paltona) z prośbą o usunięcie wszelkich wpisów zawierających ataki i złośliwości zarówno z jednej jak i z drugiej strony. Robert dostał także PW od Pawła z potwierdzeniem mojej inicjatywy.

Jednocześnie chciałbym poinformować że w najbliższym czasie odbędzie się w Krakowie odsłuch wzmacniaczy Sansui w miejscu neutralnym które nie jest nijak związane z grupą krakowską. Stało się tak między innymi dlatego że rochu zadeklarował że nie jest zainteresowany odsłuchem niczego co podpisane jest logo Sansui a ja to szanuję. Póki co zachowuję swój dystans ale mam nadzieję że w innej konfiguracji, w innym pomieszczeniu dobry wzmacniacz Sansui rozwinie skrzydła. Ze swojej strony jako organizator spotkania zapewniam miłe, życzliwe przyjęcie i długą rozmowę o muzyce (i nie tylko). Dostępna będzie fotorelacja z imprezy i każdego obecnego na niej poproszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami w tym wątku. Miejscówka zlokalizowana jest tym razem bardzo blisko centrum Krakowa. Zapraszam w imieniu Michała (teo od kolumn Resonus i wzmacniacza samoróbki). Termin jest do ustalenia. Miło nam będzie jeśli pojawi się ktoś z naprawdę dobrym Sansui. Najlepiej wykonanym na MOSFETach. Nie chcemy aby to były jakiekolwiek zawody tylko miła pogawędka przy ciekawej muzyce w otoczeniu które pozwoli rzetelnie ocenić brzmienie wzmacniacza w danej konfiguracji. Osoby chętne bardzo proszę o zgłaszanie się na PW.

Moderowano na prośbę użytkownika:

PS. **********************

Gość czubsi

(Konto usunięte)

W pełni potwierdzam słowa kolegi discomaniac ! I osobiście cieszę się , że udało się nam w końcu porozmawiać i wyjaśnić wszelkie wątpliwości ! W tym wszystkim przez mały impuls gotowi byliśmy pogrzebać to co tak naprawdę jest najważniejsze - pasję do muzyki ...

Nic to !

Osobiście także chciałbym przeprosić tych których personalnie dotknęły moje słowa - w ferworze emocji czasem człowiek siecze mieczem na oślep ...

Jednocześnie proszę wszystkich pasjonatów dobrego brzmienia o rzeczowe uwagi dotyczące faktycznych doświadczeń - to służy nam wszystkim !

To tyle.

Osobiście także w pełni wyrażam zgodę na usunięcie moich wpisów , które moderacja uzna za niewłaściwe !

Pozdrawiam !

Edytowane przez czubsi

Dobra to co z tym Krakowem organizujecie coś??? Zebrała by się większa grupka złotouchych posłuchała, oceniła, napisała recenzję, skończyły by się osobiste wycieczki, dobrze jakby się znalazło kilka klocków Japońskich z tej samej miej więcej półki cenowej..aby obiektywnie to porównać.

Cieszę się, że sprawa zostanie rozwiązana jak przystało na osoby na poziomie.

Temat zaczynał być tylko tłem do osobistych wycieczek.

Odnośnie spotkania. Jak zdrowie pozwoli z chęcią jakoś znajdę czas na wizytę.

Jak by co jakiegoś MOS - mogę zabrać. Choćby Pass Aleph 0s.

Sansui MOS też , są 607 MOS Premium i 607 MOS Limited.

Mogę zabrać cały zestaw, wzmak, kolumny, gramofon i step up trafa Tamury.

Jan

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cieszę się, że sprawa zostanie rozwiązana jak przystało na osoby na poziomie.

Temat zaczynał być tylko tłem do osobistych wycieczek.

Odnośnie spotkania. Jak zdrowie pozwoli z chęcią jakoś znajdę czas na wizytę.

Jak by co jakiegoś MOS - mogę zabrać. Choćby Pass Aleph 0s.

Sansui MOS też , są 607 MOS Premium i 607 MOS Limited.

Mogę zabrać cały zestaw, wzmak, kolumny, gramofon i step up trafa Tamury.

Jan

Serdecznie zapraszamy. Lokal nie jest tak duży jak u rocha ale atmosfera co najmniej tak samo dobra. Skupmy się jednak na wzmacniaczach Sansui. Po prostu wybierz najlepszy i przybywaj !

Idziecie w dobrym kierunku chlopaki :) Szczerze powiedziawszy przydaloby sie skasowac dobrych 10 stron watku. Od czytania tych toksycznych wpisow boli mnie glowa, mowiac bardzo lagodnie...

Ładny gest chłopaki, jednak muzyka łączy :)

Bardzo chętnie także przyłącze się do tego zacnego grona, jeśli tylko można .. przywiozę śliwowicę i ciasto na zagrychę ;)

.

Ładny gest chłopaki, jednak muzyka łączy :)

Bardzo chętnie także przyłącze się do tego zacnego grona, jeśli tylko można .. przywiozę śliwowicę i ciasto na zagrychę ;)

Teraz to mi dopiero żal :)))

Z Gdańska kawał drogi... będę czekał na fotki i opisy.

Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Jest jakiś przybliżony termin?? Może niech się koledzy zdeklarują z czym będą jechać, żeby sprzętów nie dublować. Jeżeli mi tylko czas pozwoli to z wielką chęcią się zjawię.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najwyższy czas aby pewne rzeczy usystematyzować. Nie zależy nam na dużej ilości modeli wzmacniaczy Sansui. Chcemy aby to był model jak najwyższy i uważany za najbardziej udany/topowy. Może być alternatywa w postaci drugiego modelu brzmiącego skrajnie inaczej. Dlaczego? Ponieważ chcemy mu poświęcić wystarczającą ilość czasu aby móc realnie ocenić jego brzmienie w danej konfiguracji. Kolejna sprawa: jeśli ktoś z Was ma odpowiednie kolumny z którymi Sansui brzmi jego zdaniem znakomicie to byłoby dobrze gdyby studyjne pasywne monitory Resonus miały mocną konkurencję. Najlepiej taką z przedziału 5 tyś PLN i więcej (z drugiej ręki).

Dlatego proszę o wpisywanie się osób chętnych wraz z deklaracją terminu. Myślimy o którejś sobocie w ciągu najbliższych 3 tygodni. Napiszcie też co możecie wziąć.

Wielkie dzięki

wyrośnięty disco71 ;-)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

o i to jest korzystna opcja !

Dobrze byloby ograniczyć odsłuch do dwóch max trzech modeli. np 907DR + 607MOS

tak na dobry początek :-)

Z bipolarami są w kraju modele późniejszeniż DR tyle że daleko od Krakowa natomiast jeśli chodzi o MOS-Fety to gdzieś tam krążą dwie sztuki AU-X1111MOS , B2102MOS i właśnie Jankowa 607MOS. Zapewne najlepiej byłoby skonfrontować B2103MOS lub B2105MOS albo 907 limited ale jeśli się nie ma co się lubi to .... Oczywiście w temacie bipolarów utopią jest życzyć sobie udziału B2302/C2302 na odsłuchach ...

Edytowane przez czubsi

Czy ktoś mógłby napisać coś o gramofonach firmy sansui ? Bo chciałbym zrobic sobie taki komplecik , a nie miałem w ogóle styczności z modelami tej firmy . Jakim modelem warto się interesować , takim dostępnym w europie , bo nie mam zamiaru płacić 45k yenów za wysyłkę z japonii :P Posiadam na chwilę obecną Denona DP-47F , także , żeby było podobnie z jakością :) i Pasowało do 90x :)

Kaliber.

Witam, właściwie Twój Denon jest OK.

Na życzenie napiszę, Sansui miało wiele modeli ale taki ,, koń ,, roboczy to model SR 222 w bodaj 5 wersjach. Pisanych rzymskimi cyframi od I do V. Ostatnie modele , czyli IV i V miały ramię proste, lekkie raczej do wkładek o małej masie.

Napęd tych modeli był paskowy. Paski można kupić, na Ebay.De choćby.

Poprzednie modele miały ramię typu S i w nich można było stosować nawet Ortofona SPU.

Była też krótka seria XP 99 z podwójnym napędem liniowym, sprzężonym magnetycznie. Dość ciekawy gramofon, choć potrafi sprawić kłopoty a naprawia się go trudno z powodu złożonej konstrukcji.

Były też i inne modele ale zwykle mocno już leciwe, więc nie polecam, bądź też z bardzo złym wskaźnikiem jakość / cena.

Taki SR 926 , występował w wersji Eu, ale ceny koszmarne. Wolał bym kupić coś Mikri Seiki.

Ogólnie zwracać należy uwagę na stan łożyska, może być już wyeksploatowane,

Szału w tym temacie w Sansui nie ma.

Ja co prawda mam XP 99 ale ze względu na to bym wiedział co nieco o wyrobie tej marki.

Miałem SR 222 i teraz może bym kupił by zastosować Ortofona SPU , ale tylko z ciekawości.

Gram na wkładce ZYX i uważm ją za bardzo dobrą . Niestety bardzo drogi jest już podstawowy model Blum a później to już tyko drożej. Nawet ten podstawowy Blum, teraz już wersja II gra rewelacyjnie.

Gramofon to jednak nie wszystko a pre sansujowe, choć dobre, ale znam lepsze, choćby Nakamichi, to nie wszystko.

Przy wkładkach MC ja zastępuję przedwzmacniacz niskonapięciowy trafem Step up, mam Tamurę TKS3. Dalej wejście gramofonowe już w Sansui i muza najwyższych lotów. ( Jak dla mnie - wpis dla malkontentów) Zawsze można lepiej. Dalej to już tylko kwestia kasy. Czarna płyta to kosztowne hobby. Ja lubię ale 1 LP to 3 CD w kosztach zakupu.

Pozdrawiam

Jan

Edytowane przez janvideo24

Rzadko kiedy i tak słucham gramofonu , wkładka ortofon 2m , jeszcze ten denon jest na 110 V , wpadł mi w oko SR-929 , może pewnego dnia dołączy , pasował będzie idealnie :)

około 500 $ CAD + inne koszta hmm

Edytowane przez kalliber

Rzadko kiedy i tak słucham gramofonu , wkładka ortofon 2m , jeszcze ten denon jest na 110 V , wpadł mi w oko SR-929 , może pewnego dnia dołączy , pasował będzie idealnie :)

około 500 $ CAD + inne koszta hmm

To dolicz jeszcze na naprawę po odprawie celnej... zawartość paczki mojego kolegi (SR929) sprawdzali otwierając ją chyba łomem. Uszkodzono pokrywę, ramię i obudowę gramofonu!

Innymi słowy, transport gramofonu to niestety loteria. Zabezpieczona przesyłka nie oprze się ciekawości celników ;(

Pozdrawiam, Andrzej

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Kaliber.

Pomyliłem się pisząc SR 926 a powinienem 929.

Ten gramofon ładnie wygląda i nieźle gra ale szału nie ma.

Jest ryzyko o którym wspomniał Andy, transport.

Z tego co piszesz, wkładka przeciętna mało słuchasz, czy warto ryzykować.

Gramofon to napęd , pewny i cichy, ramię i wkładka. Dalej jak wkładka MC to pre by poziom sygnału był akceptowalny przez wejście wzmaka.

Duże wydatki na coś co rzadko będziesz słuchał a dużo Cię będzie kosztować.

Sansui SR 929 zaś za 500 $ to tanio. Jak śledzę Yahoo, cena przekracza zwykle 500 o minimum setkę jak nie więcej.

Transport EMS-em to coś ze 270 $ 4,% cło od całości i o tego 23% Vat. Już masz ładną kwotę.

By posłuchać Jednej , dwu płyt na tydzień ?

No nie wiem, lepiej już powiększać płytotekę ale CD.

Jan

Proszę o potwierdzenie metodologii ustawiania prądów w AU 907i:

"Najlepiej opis postępowania jest przedstawiony w dostępnej serwisówce AU-X911DG!!! Należy postępować analogicznie do powyższego" - post 3003

Tak to ma lecieć? Czy jakieś dodatkowe podpowiedzi?

Dziękuję

Edytowane przez szczemirek
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Aleś się uparł .... Nie sądzę by Ci tu ktokolwiek w tym temacie doradził ...

To nie takie proste jak Ci się wydaje ... Nie da się tego opisać bo nikt nie ma do niego serwiisówki (ja też nie bo nie była mi potrzebna ...) Rozrysowałem tylko schemat a stroiłem na zasadzie 911-ki i B2102 bo właśnie te dwie techniki trzeba przy nim połączyć ... Tobie radzę zastosować tylko procedurę ustawienia z 911-ki czyli same moduły końcówki z podstawą pre. Tego układu w przedniej części wzmacniacza nie ruszaj !!!!!!!!!!!! Jeśli chodzi o prąd na tranzystorach to w późniejszych modelach (od 907DR) stosowali 8,8 mv ale w tym niemal napewno było więcej bo nie raz już tłumaczyłem że jest inaczej zbudowany ... Zobaczę porównanie schematów 907i oraz 907l extra i wysnuję coś może nt prądów bo to podobne konstrukcje

Proszę o potwierdzenie metodologii ustawiania prądów w AU 907i:

"Najlepiej opis postępowania jest przedstawiony w dostępnej serwisówce AU-X911DG!!! Należy postępować analogicznie do powyższego" - post 3003

Tak to ma lecieć? Czy jakieś dodatkowe podpowiedzi?

Dziękuję

W idealnej sytuacji, żeby usprawnić cały proces i stworzyć bezpieczne warunki potrzeba :

+ miernik precyzyjny o szybkim czasie reakcji sztuk 2.

+ kabel serwisowy do wpięcia w płytkę końcówki mocy sztuk 2.

+ wkrętak do regulacji PR-ek nieprzewodzący prądu (z drewna lub tworzywa sztucznego) sztuk 1.

+ pewna ręka, wyspana i wypoczęta głowa sztuk 1.

O szczegóły wykonania kabla serwisowego pytaj Czubsi.

Można zrobić też na 1 mierniku i 1 kablu ale trzeba się więcej namordować :-)

Pozdrawiam

Pygar

<br />Aleś się uparł .... <br />

Ano. Dziękuję. Będę czekał.

PS. A Ty, Paweł to z tych cierpliwych jesteś? ;)

Dzięki Pygar.

Edytowane przez szczemirek
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie wiem w sumie na co liczysz ? Skąd niby ktoś miałby to tak naprawdę wiedzieć ??? Jak już chyba zauważyłeś , że jak staram się pomóc to potem wychodzę na wszechwiedzącego ...

Ja nie mam serwisówki do 907i bo nie była mi potrzebna - rozrysowałem tylko schemat.

Zapewne niewielu wie, że stroi się go inaczej niż nowsze konstrukcje - w końcu to inny schemat .. Stroi się go niemal identycznie jak 907L extra ale tego się opisać nie da bez pokazania o co chodzi ... Ja tego nie pamiętam bo to dawno było poza tym to trochę archaiczna metoda - ja teraz robię trochę inaczej ... Zastosuj metodę z 911ki jeśli chodzi o kVr1, (volume na minimum, w zaciski głośnikowe - i + wpięty voltomierz) ma być jak najbliżej 0.

kVr4 (volume na minimum w dodatnim zacisku kolumn jeden przewód voltomierza drugi przewód do masy (najlepiej zacisk od gnd gramofonu z tyłu wzmacniacza) ma być blisko 0

kvR 3 i kvR 4 to gorsza sprawa - musisz zrobić sobie wtyczki diagnostyczne (najlepiej z wtyczek którymi łączy się płytę główną w komputerze z panelem przednim obudowy ...)

Jak dobrze się przypatrzysz to stwierdzisz że na obydwu modułach końcówki sa dwie wtyczki od strony tranzystorów oznaczone Cold i Hot (innymi słowy Bias TP) no i cheja - wpinasz swoją wtysię z dwoma pinami do jednej wtysi na płytce koncówki i drugi koniec do wejść voltomierza a kręcisz po tej samej stronie płytki odpowiednim potkiem (albo kvr3 albo kvr2) Ustawiasz te nastawy na 9 mV i tyle jestem Ci w stanie wytłumaczyć - ustawienia do tzw volume max i zgrania koncówki z pre wytłumaczyć Ci nie jestem w stanie bo raz że stroiłem to lata temu to do tego tylko dwa razy w B2102 i 907i ... Ale jeśli tego modułu z przodu nie ruszałeś to się nie powienien rozjechać !

PS

Ja wiem że w serwisówkach podają mierzenie z płyty końcówki ale specjalnie tak robią by nie ułatwić życia ... Wykorzystanie złącz diagnostycznych opisują tylko japońskie instrukcje ....

Edytowane przez czubsi
Gość czubsi

(Konto usunięte)

i jak widzisz... nie zawiodłeś się ....

Taki już jestem , że jak umiem to pomogę mimo, że potem za to zbieram a gdy potrzebuję wsparcia to z reguły zdany jestem na siebie ...

P.s.

od tygodnia proszę o usunięcie jednego wpisu kolegę paltona - mój wpis który był napisany w reakcji na powyższe został wyczyszczony ...

zwracacie mi uwagę na priv dlaczego mój wyczyszczono a tamten nie ... - spytajcie paltona nie mnie ...

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.