Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

lis1984

Pana ostatni wpis ,, tak myślałem,, odbieram jako przytyk do mojej osoby. Niby nie powinno mnie to dziwić i wzruszać, ale jednak. Poczuwam się więc do odpowiedzi.

To co Pan wypisał w poprzednim poście właściwie zobligowało mnie do nie zabierania głosu więcej w temacie. Jak porównuje Pan AU 919 i AU X 1 i twierdzi, że to to samo, właściwie nie mam nic

do dodania. To jak tam Pan ujmuje kilka tranzystorów więcej czy mniej, nie robi różnicy. Hm, jak tak, nie widzę możliwości prowadzenia jakiejkolwiek wymiany poglądów czy tłumaczenia czegokolwiek.

Może sobie Pan myśleć co też tylko sobie Pan chce. Za dużo nas dzieli w pojmowaniu elektroniki i sposobu grania jakichkolwiek modeli, bym był w stanie wyłożyć Panu co jest w AU X 1 co powoduje,

że tak się one paliły. Mój poprzedni opis dał odpowiedź, gdzie szukać . Ktoś kto wie coś tam o elektronice powinien załapać. Jak nie, nie ma płaszczyzny by dalej cokolwiek na ten temat pisać.

Pan wszystko wie i ,,tak myśli,, , więc nie ma co się silić na zmianę tego stanu wiedzy.

Tak się składa, że w poprzednim tygodniu zrobiłem blisko 4 tysiące kilometrów po Europie i kraju i nie miałem czasu na wypisywanie na forum. Nie życzę jednak sobie wpisów ,,tak myślałem,, /

Tyle w temacie i bez tematu też.

Jan

Witam.Nie miałem zamiaru nikogo urazić , a już w czegolnosci Pana.Mam szacunek do takich osób jak Pan i jeżeli czuje się Pan urażony to przepraszam.

Wzmacniacze elektrycznie podobne i nic więcej. Grają inaczej bo to inne wzmacniacze ,inne kondensatory itp.Przerobilem temat au x1 na wylot i znam większą część wysokich modeli wzmacniaczy z tamtych lat większości firm.

Dla mnie au x1 i 11 to jedne z lepszych wzmacniaczy za jeszcze w miarę rozsądne pieniądze. Powiem szczerze że w moich warunkach odsluchowych i z moimi kolumnami nic nigdy lepiej nie zagrało. Trochę mnie zawiodła au x1 po naprawie, tranzystory wymontowalem z m2 yamahy , wiec lipy być nie powinno , a jest.

Jeszcze taka ciekawostka.Tych au x1 naprawilem i miałem 5szt i tylko ta źle gra.Poprzednie grały przed i po naprawie tak samo.Problem palących się samoistnie x1 sansui rozwiązało i nie natknąłem się z żadną która miała problem ze stabilna praca.Kazda która naprawialem uszkodzona została z winy użytkownika.Ta która mam teraz spalił mój znajomy.

• 2 tygodnie później...

Dla zainteresowanych: SANSUI uchwyty boczne (rack handles) oryginalne z lat 80-tych! (5 sztuk) Same uchwyty wąskie i szerokie na polskim portalu aukcyjnym.

430 zł? sick

Jeszcze taka ciekawostka.Tych au x1 naprawilem i miałem 5szt i tylko ta źle gra.Poprzednie grały przed i po naprawie tak samo.Problem palących się samoistnie x1 sansui rozwiązało i nie natknąłem się z żadną która miała problem ze stabilna praca.Kazda która naprawialem uszkodzona została z winy użytkownika.Ta która mam teraz spalił mój znajomy.

skąd jesteś bo może miałbym cos do naprawy? jak cos to priv

• 2 tygodnie później...

cisza to foty dwie dam, yaqina.

z telefonu, więc jakość poszła do lasu.

tak w ogóle to doszły do mnie bardzo ciekawe 6n1pe nie ew a tylko e.

rok produkcji 1963. triple mika, black boxesd anode. nie wiem jak grają bo w ten sam dzień wsadziłem nowe psvane 12au7 tII. zestaw ten od razu po włożeniu skopał tyłek wygrzanemu juz kompletowi GE 5814 WA 5stars i 6n1p.

wzmacniacz mam przerobiony na wejsciowe ecc82

post-92-14935775663433_thumb.jpegpost-92-14935775725734_thumb.jpeg

przepraszam za zasmiecanie tapatalk mi wrzucil tutaj zaniast do milosnikow chinskich lampowcow.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

www.cichykot.com

Witajcie,

Zamierzam kupić jeden z dwóch wzmacniaczy Sansui au-x901, lub Sansui au-x911. Podłączę do nich kolumny Infinity Kappa 6.2. Próbowałem znaleźć różnice na forum ale niestety nie byłem w stanie ich wyszukać. Czy któryś z kolegów mógłby mi pomóc?

Gość A&T

(Konto usunięte)

Wyszukać musisz sam. Miałem kiedyś Sansui au-x901 a obecnie gram na modowanym au-x911edg . Zasila on wymagające B&W703s również modowane. Naj krócej mówiąc au-x911edg gra bardziej neutralnym dźwiękiem.

Barbie83

Chcesz naprawdę dobry Sansui, będzie taki niedługo do wzięcia. Stan niemal jak igła a w porównaniu do 901 czy 911 po prostu bajka.

Piszę o Sansui Alpha 907i Limited. Niestety cena już dużo większa.

Jan

• 2 tygodnie później...

Sansui pc-v1000 wrócił z serwisu :) teraz czekam na pilota aż przybędzie z za wielkiej wody. Nie jestem może specjalnie osłuchany uważam, wręcz, że cd wnosi zdecydowani mniej do systemu niż wzmacniacz i kolumny ale... ten cd gra wg mnie naprawdę nieźle, imo lepiej od kenwooda dp-7060 którego sprzedałem. Trochę mnie to zdziwiło bo miałem wcześniej dwa philipsy cd 303 też na tda 1540 i jak dla mnie to żaden szał oba sprzedałem. Wszystkie wymienione cd nie były modowane także może w philipse cd 303 jest jakiś ukryty potencjał.

Witam kolegów!

Do pewnych pasji trzeba chyba dorosnąć ponieważ od zawsze interesowałem się sprzętem HI-Fi, ale dopiero od niedawna zaczęło mnie ciągnąć do klocków vintage, stad moje pytanie jaki amplituner lub wzmacniacz +tuner warto kupić do ok 2000zł? Markę Sansui znam od zawsze, ale nigdy nie miałem z nią do czynienia "organoleptycznie". Wpadł mi w oko model

G-401, podoba mi się to oldschoolowe podświetlenie skal i i wskaźników , wykończenie drewnem itd. Warto? Może coś innego? Może ktoś ma do sprzedania coś w tym stylu, Proszę o Wasze rady i sugestie.

pozdrawiam

Mariusz

qubel

Pomysł całkiem fajny, warto poszukać i sprawdzić czy oczekiwania pokryją się z rzeczywistością. Nawet jak będzie coś nie tak, warto pokusić się o wymianę

kondensatorów we wzmacniaczu. W tunerze już trzeba wiedzieć sporo co się robi. Ten model i seria 7500 i wyżej jest fajną .

Jak nabyjesz i posłuchasz, napisz jak wyszlo.

Jeżeli lubisz dobrą muzykę, może później jakieś wzmacniacze z serii Alpha, wtedy poznasz Sansui.

Jan

Jan

Dziękuję za szybką i pozytywną odpowiedź. Nie omieszkam podzielić się z Wami wrażeniami z odsłuchu jak tylko nabędę któryś z tych klasycznych, analogowych sprzętów! :)

Witam, Panowie poproszę o propozycje wzmacniacza lub końcówki mocy plus preamp sansui do sumy 4500 pl.Kolumny to infinity kappa 7,2 , potrzebuje czegoś co wyciągnie mi średnicę i wokal na pierwszy plan.Pozdrawiam.

Edytowane przez zabol05

Witam, Panowie poproszę o propozycje wzmacniacza lub końcówki mocy plus preamp sansui do sumy 4500 pl.Kolumny to infinity kappa 7,2 , potrzebuje czegoś co wyciągnie mi średnicę i wokal na pierwszy plan.Pozdrawiam.

Kappy mają dobrą charakterystykę tonalną. Zrównoważoną. Każdy Sansui Alpha zagra z nim równym pasmem. Nic nie będzie wychodzilo przed plan

i nic odstawalo. Nie widzę potrzeby wyciągania średnicy i wokali. Będzie grało czysto, równo dynamicznie i z wigorem. Przy Alpha 607 Mos Premium

będzie bardzo, bardzo finezyjnie i z masą detali a brzmienie lekko z lampowym nalotem - to jednak Mos-y w końcówce. Cena niestety pewnie wyższa.

Jedynym mankamentem dla niektórych jest mała moc 2 x 45 W.

Sansui Alpha 707 DR dużo więcej mocy, duża dynamika i ładne brzmienie.

Sansui Alpha 707 XR lub MR może ciut mniej odczuwalna moc ale ta sama . Bardziej czarujące granie.

Sansui Alpha 907i pierwsza z serii , można powiedzieć, że największa moc, dużo dynamiki, świetna średnica i góra. Ciut mniej czaruje wybrzmieniami

może bardziej surowa ale nadal super.

707 pewnie koło 6 tysięcy

907i też powyżej 6 tysięcy ale najmocniejsza.

Nie mam zamiaru namawiać na 907 ale zawsze to najdynamiczniejszy wzmak od samego początku. Z Kappami nie będzie problemu, każdy pociągnie.

Szukaj, może ktoś ma do zaoferowania.

Nie będę napędzał komuś interesu.

Wiem, że jest kilka na rynku do kupienia.

Pozdrawiam

Jan

potrzebuje czegoś co wyciągnie mi średnicę i wokal na pierwszy plan

Próbowałeś te regulacje z tyłu w kolumnach ?

Czy chodzi o inny rodzaj budowania sceny ? Rozstawienie kolumn lub skręcenie do środka też może to zmienić.

Zabol05

Zmień sobie źródło na takie które daje taki efekt i temat rozwiązany.

Dobrymi kolumnami i wzmacniaczami nigdy nie osiągniesz takiego rezultatu, bo one zawsze grają równo od samego dołu po najwyższą górę.

Druga opcja poszukaj jakiś gorszych kolumn lub wzmacniacza z niskiej półki, to wtedy masz szansę, że poprzesuwa Ci zakresy i otrzymasz efekt na który Ci zależy.

Od średniej wyższej i wysokiej półki żaden element toru nie może sobie na coś takiego pozwolić, bo to by była czysta dyskwalifikacja :-)..

Pozdrawiam

Pygar

Witam,

Panowie jaką charakterystykę dźwiękową ma poniższy wzmacniacz?

http://allegro.pl/japonski-wzmacniacz-zintegrowany-sansui-907-mr-i6834377048.html

Stoję przed zakupem: dobrej lampki vs sugden a21 vs no właśnie coś

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Witaj

To powinno Ci troszkę rozjaśnić ...

http://www.sansui.us/issues_AU111vsAL907MR.htm

Generalnie MR-ka jest przyjemna w odbiorze i daje "miły" dźwięk w porównaniu np. do 907DR, która jest bardziej "surowa".

Słowa w cudzysłowach odnoszą się do porównań wewnątrz samego Sansui, a nie względem innych urządzeń z poza tej marki.

Pozdrawiam

Pygar

Neonix.

MR-ka to taki dziwny wzmacniacz. Nie będziesz , słuchając go, przekonany, że to mocny wzmacniacz. Nie będziesz czuł tej mocy

Moc będziesz czuł w DR-ce. Nie będziesz czuł , że brakuje Ci smaku lampowego grania, bo on ma to coś w sobie. Więcej mają

go Premium, Limited, czyli MOS-y. Ale MR-ka ma w sobie to coś.

Nie zabraknie w nim niczego, bo ma dynamikę, szczegółowość i klasę dźwięku. On poprostu gra a muzyka zaczyna wypełniać pokój

Na efekt trzeba zawsze poczekać. W zestawie musi się zgrać z resztą toru a właściwie z kolumnami. Usłyszysz każdą zmianę w torze,

kabli, źródła. Sprawia radość z muzyki i tyle. Dalej może jeszcze lepiej jest z dzielonymi Sansujami ale to już inna półka cenowa.

Moja rada, zawsze warto odsłuchać sprzęt przed zakupem. Nawet w obcym pomieszczeniu ma obcym torze. Da wiele informacji o nim.

Wydatek jest spory.

MR-ka ma niejako ,,wadę,, w dobrym zestawie, pokazuje wszelkie wady realizacji płyt. Hm, czasem wnerwia, że faajna płyta a sknocona

realizacja....

Jan

Ps. To nie ja go sprzedaję. Chyba nawet nie znam osoby, która go sprzedaje.

Edytowane przez janvideo24

Witam nie wiem czy dobrze się wyraziłem , wcześniej słuchałem muzyki w dużo mniejszym pokoju po przeprowadzce do nowego mieszkania muzyka zniknęła.Grałem kilka lat na dzielonce naima oliwie i głośnikach naim sbl Mk1 było super niczego nie brakowało.W Nowym dużym pokoju 26 m2 naim znikł przestał grać nie było kompletnie basu, naim grał specyficznie z bardzo mocno wyeksplatowanym środkiem i wokalem na pierwszym planie.Wiem że nie jest to naturalne ale po latach słuchania bardzo się do tego przyzwyczaiłem.Z namiary zrezygnowałem bo przesiadka na innego nowszego finansowo nie do udzwigniecia wpadły mi za małe pieniądze kolumny infinity kappa 7,2 jest ok tylko brakuje mi tego brytyjskiego grania.Tu rodzi się pytanie czy Sansui potrafi tak zagrać , może końcówka mocy b 2102 plus pre ?

Próbowałeś te regulacje z tyłu w kolumnach ?

Czy chodzi o inny rodzaj budowania sceny ? Rozstawienie kolumn lub skręcenie do środka też może to zmienić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.