Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Czarna pasuje do czarnych a srebrna do srebrnych. 😜
AU-07 vx MR  - tak, miałem możliwość, nawet nie jeden raz. MR w wersji std jak i MOD. 
AU-07 to klasa która słyszysz od pierwszego dźwięku. MR jest bardzo dobra, ale nie mogę tego samego o niej powiedzieć - trochę „czaruje”.
AU-07 bardziej naturalna, detaliczna, prawdziwa. Ani przez chwile nie masz wrażenia, ze coś jest „na siłę” czy czarowanie. Mimo stosunkowo niewielkiej mocy jeszcze nie znalazłem kolumn, z którymi by sobie nie radziła. 
MR gra doskonale ma ten „lampowy” nalot, ale…. mnie męczyła przy dłuższym graniu. Wole 907LTD jeżeli ma być cieplej i bardziej błyszcząco niż w 07.

to tak w skrócie. 
inna klasa po prostu

@janvideo24o obu pisał coś kiedyś, zgadzam się z tym. @czubsitez. I kilku innych kolegów.
Także  opisywaliśmy porównanie AU-07 i MR z kolegą Tomkiem, ale to chyba z dwa lata temu i chyba na drugim forum. 

26 minut temu, Samcro napisał:

Czarna pasuje do czarnych a srebrna do srebrnych. 😜
AU-07 vx MR  - tak, miałem możliwość, nawet nie jeden raz. MR w wersji std jak i MOD. 
AU-07 to klasa która słyszysz od pierwszego dźwięku. MR jest bardzo dobra, ale nie mogę tego samego o niej powiedzieć - trochę „czaruje”.
AU-07 bardziej naturalna, detaliczna, prawdziwa. Ani przez chwile nie masz wrażenia, ze coś jest „na siłę” czy czarowanie. Mimo stosunkowo niewielkiej mocy jeszcze nie znalazłem kolumn, z którymi by sobie nie radziła. 
MR gra doskonale ma ten „lampowy” nalot, ale…. mnie męczyła przy dłuższym graniu. Wole 907LTD jeżeli ma być cieplej i bardziej błyszcząco niż w 07.

to tak w skrócie. 
inna klasa po prostu

@janvideo24o obu pisał coś kiedyś, zgadzam się z tym. @czubsitez. I kilku innych kolegów.
Także  opisywaliśmy porównanie AU-07 i MR z kolegą Tomkiem, ale to chyba z dwa lata temu i chyba na drugim forum. 

A jak ma się do w/w B-2103 jeśli oczywiście była możliwość bezpośredniego porównania?

@Piotr Marzanna

B2103 ma wszystkie cechy końcówki, które powinna mieć. Mnie przy pierwszym odsłuchu zaskoczyła ( jeżeli dobrze pamietam to „zamieniłem” kablami z 907XR MOD) o wiele większą liczbą szczegółów przy mniejszej głośności niż integry… a chyba miałem tez już wtedy także AU-07. Jest to jak najbardziej pozytywny efekt. Co więcej… 2103 jest fajna sama w sobie: regulacja głośności na oba kanały, ilość wejść wystarczająca . 

Dla mnie ma fajną „analogowa manierę grania”… innymi słowy nie za ciepła, nie za ostra…ale Rez nie mogę powiedzieć, żeby była w 100% neutralna, bo nie jest. Dużo później miałem 907DR i właśnie to DR miała podobna manierę grania (analogowa) która lubię. 
Dodanie do B-2103 pre ( ja dodałem C-2105) spowodowało „uporządkowanie źródeł dźwięku” czyli detale stały się bardziej namacalne i umiejscowione w przestrzeni. To właśnie C-2105 spowodowało, ze kolejnym zakupem było B-2105 😜

ale wracając do 2103: końcówka która może być docelową, zdecydowanie. Jest łatwiejsza do „poprowadzenia” np kablami niż np B-2105, w której to trochę trzeba się nagimnastykować, bo bardzo mocno odciska swoje znamię MOS na dźwięku. 
Jakoś chyba po około roku od sprzedaży 2103 oraz 2105 miałem możliwość porównania obu oraz 2102… nic się nie zmieniło, powiem szczerze, gdybym z nich miał wybierać teraz końcówkę, to wygrywa B-2103 zdecydowanie. 

Bardzo fajny zestaw to C2105 / B2103MOS . Zdecydowanie bardziej trafiony niż docelowy C/B 2105MOS ... przynajmniej ja tak uważam ... Zestaw o niebo bardziej wiarygodny , z lepszym oddechem , konturem , i nasyceniem szczegółami .

W dniu 24.10.2022 o 15:30, Samcro napisał:

Właściwie to wszystko się zgadza z tym, że to było 5 i pół roku temu. Chciałbym żeby to było 2 lata temu.

Także czas leci Panie Kochany.

Ja nie tak dawno katowałem B-2103 wraz z pre C-2105 oraz innym zewnętrznym pre wbudowanym w przetwornik. Za każdym razem końcówka z pre grała lepiej. W przeszłości również miałem okazję testować końcówkę z pre oraz bez i wnioski miałem identyczne.
W czasach gdy posiadałem 907 MR, ostatecznie zawsze wygrywała z 907 XR. Osobiście zawsze bardziej odpowiadała mi MR i tak już mi zostało. Zdania nie zmienię.

6 godzin temu, czubsi napisał:

Bardzo fajny zestaw to C2105 / B2103MOS . Zdecydowanie bardziej trafiony niż docelowy C/B 2105MOS ... przynajmniej ja tak uważam ... 

Fakt. 
najgorsze w takim układzie B-2103 / C-2105 jest wizualne niedopasowanie… mimo ze nie jestem jakimś ekstremalnie odjechanym na pobicie wizualnym, słabo one pasują do siebie 😉

43 minuty temu, doktor_mun napisał:

Właściwie to wszystko się zgadza z tym, że to było 5 i pół roku temu. Chciałbym żeby to było 2 lata temu.

Także czas leci Panie Kochany..

Ponad 5 lat piszesz…. No nie policzyłem dobrze, jak widać 🤣 
małe znalazłem zdjęcie 

E83D94C3-D6A0-403E-B17B-9F4C654F21F9.png

Edytowane przez Samcro
Godzinę temu, Samcro napisał:

Fakt. 
najgorsze w takim układzie B-2103 / C-2105 jest wizualne niedopasowanie… mimo ze nie jestem jakimś ekstremalnie odjechanym na pobicie wizualnym, słabo one pasują do siebie 😉

małe znalazłem zdjęcie 

Ładny zestaw i widać sentyment do integr🙂, u mnie i w moich warunkach B/C fajnie się spisał... genialna przestrzeń, mimo nie do końca zgranych kolumn z resztą toru najlepszy bas i subtelnie delikatna góra, faktem jest że człowiek nie stoi w miejscu i eksperymentuje🙃..

1 minutę temu, Piotr Marzanna napisał:

Ładny zestaw i widać sentyment do integr🙂, u mnie i w moich warunkach B/C fajnie się spisał... genialna przestrzeń, mimo nie do końca zgranych kolumn z resztą toru najlepszy bas i subtelnie delikatna góra, faktem jest że człowiek nie stoi w miejscu i eksperymentuje🙃..

Chodzi o B/C-2105..

2 godziny temu, Samcro napisał:

małe znalazłem zdjęcie 

Edytowane 1 godzinę temu przez Samcro

CD Alpha 607
CD Alpha 917 XR
AU- Alpha 907MR MOD (mój faworyt)
AU - Alpha 907MR
AU - 07 Anniversary Model

Marzec 2017 środek nocy, słuchanie muzyki prawie do rana w stolicy tego pięknego kraju. Potem jeszcze ,, kawałek” drogi do domu, ale człek był zadowolony.

Cóż to były za wspaniałe czasy. Człowiek latał po nocy po kraju posłuchać sobie muzy, a tera to jak chce obejrzeć film wieczorem to na raty, bo w całości to rzadko się udaje. Brak kondycji.

Kiedyś było lepiej 🎶😉.

Audio Video Show 2022 zaliczone.

W jednym z pokoi miałem okazję posłuchać utworu tego samego wykonawcy w pierwszej kolejności, z serwisu streamingowego Tidal, następnie z gramofonu czyli czarnej płyty. 

Pięknie się analog rozprawił z cyfrą. Czarna płyta zagrała zdecydowanie lepiej i słychać to było wyraźnie od pierwszych taktów.

Taka mała ciekawostka.
Gramofon używany do odsłuchiwania systemu to SANSUI SR-929.

Poniżej zdjęcie systemu z analogiem Sansui.

IMG_1530.thumb.jpg.3d5258d97627633a2c53ef6ee505565e.jpg

IMG_1532.thumb.jpg.48b4eb88e8949d75cec3fc190d2a6054.jpg

Edytowane przez doktor_mun
W dniu 29.10.2022 o 20:54, doktor_mun napisał:

Audio Video Show 2022 zaliczone.

Taka mała ciekawostka.
Gramofon używany do odsłuchiwania systemu to SANSUI SR-929.

Też byłem i też widziałem ten gramofon:) Pierwszy raz widziałem na żywo ten model i zrobił mega wrażenie. Śliczny. 

Godzinę temu, czubsi napisał:

ceny już są wysokie ...

ale przede wszystkim czarnych płyt.

Ja miałem na AVS w ręku tak z 10 tytułów w ręku które były do sprzedania i które by mnie interesowały gdybym posiadał gramofon. Najtańsza z tych płyt to prawie 2 stówki, pozostałe to tak po kilkaset zł sztuka. Jedna którą bardzo bym chciał kosztowała 700 zł. Nawet przypadkiem trafiłem na interesujący mnie rodzynek ale była nie na sprzedaż, można by żec że bezcenna (gdyby była na sprzedaż cena była by bardzo wysoka).

Także koszt gramofonu w dzisiejszych czasach to jest pikuś, jeżeli myślimy o poszerzaniu kolekcji czarnych płyt.

5 godzin temu, doktor_mun napisał:

ale przede wszystkim czarnych płyt.

Także koszt gramofonu w dzisiejszych czasach to jest pikuś, jeżeli myślimy o poszerzaniu kolekcji czarnych płyt.

Niektóre Płyty Ace of base sprzedają się po kilkaset PLN 🙂

Niestety rynek winyli napompowany jest do granic.

2 godziny temu, Piotr Marzanna napisał:

Przygoda z kolejnymi Sansui.. Messaging1667217081925.thumb.jpg.5acbcf33a8da802295caa543e2a8ef7a.jpg

W sensie i Integra i końcówka czy jedno nich masz na stałe a drugie testujesz? 

Fajny set. Jaka reszta toru?

17 godzin temu, michal rozmus napisał:

Niektóre Płyty Ace of base sprzedają się po kilkaset PLN 🙂

Niestety rynek winyli napompowany jest do granic.

W sensie i Integra i końcówka czy jedno nich masz na stałe a drugie testujesz? 

Fajny set. Jaka reszta toru?

Jeśli chodzi o resztę toru to to czego nie widać na fotce to kolumny ale nie markowe tylko mała manofakturka i jeszcze po modyfikacjach, kolumny 3 drożna na scanach - grają podobnie do sonus faber..

W kręgu moich zainteresowań jest jeszcze 907 Limited i 2302 ale ten drugi to raczej ze względu na cenę poza zasięgiem..

W dniu 31.10.2022 o 13:02, Piotr Marzanna napisał:

Przygoda z kolejnymi Sansui.. Messaging1667217081925.thumb.jpg.5acbcf33a8da802295caa543e2a8ef7a.jpg

Czy próbowałeś łączyć CD bezpośrednio z końcówką, pomijając pre?

W dniu 18.10.2022 o 15:37, czubsi napisał:

No strzelam pokłon w parapet po takiej poradzie kolegi san-sui , gdzież ja bym dziś był gdyby nie te jego złote myśli ....

rock i mocne brzmienia a znafca ze staruszkami i mr-ką wyjeżdża ... Jasne - można i tak ale jeżeli coś chcemy specjalnie dopasować już na starcie to  XR czy choćby ta NRA jest zdecydowanie lepsza opcją. Z proponowanych przez zainteresowanego tylko 907i MOS limited ma sens w kontekście wszelkich za i przeciw - to tyle !

I znowu poniosły cię emocje i może cos jeszcze ..... 

Czytaj to co kolega napisał, co ja w odpowiedzi i wówczas napisz co sadzisz. Nie  zachowuj się jak hejter.  

Dla mnie AU-9900, czy AU-999 brzmi bardziej jak zespół na żywo, a te późniejsze modele, którymi się upajasz, brzmią bardziej jakbyś był w pokoju miksowania, w studiu nagraniowym, pięknie, ale nie tak namacalnie. 

Wszystko zależy od tego z czym połączysz. 

Nawet nie bierzesz pod uwagę z czym kolega chce to łączyć. Dla ciebie to nieistotne, a dla mnie to jest sedno sprawy! 

Dlatego nic nie wiecie o tym, jak gra dany wzmacniacz, gdyż wszystko gra Wam na jedno kopyto. Bo jak inaczej skoro gra z tym samym źródłem, głośnikami i tymi samymi kablami. 

Do każdego zestawu dobierz każdy element oddzielnie i wszystkie zestawy zagrają bardzo dobrze, nawet te z lat 70-tych. 

No i widzisz Paweł , tyle lat w Sansui a dalej nie wiesz jak gra dany wzmacniacz  Wszystkie grają tak samo 😂

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Szanowny san-su.

Bardzo proszę nie wypowiadać się w takim tonie ( Dlatego nic nie wiecie o tym, jak gra dany wzmacniacz ... ) gdyż z wielu powodów śmiem twierdzić, że to ty nie wiesz jak co gra. Nie do końca jednak jesteś znawcą Sansui. W temacie, który poruszył Szagi, zabrałeś głoś, zostałeś skrytykowany odnośnie wyboru ewentualnego modelu i ta krytyka była słuszna. Jak widać ponosi cię już n-ty raz, kiedy inni mają inne zdanie i na dodatek słuszne. Zaczynasz znów walki typu wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi...  Jak zwykle bicie piany i nic więcej. Jedyny postęp to to, że jeszcze nie zaproponowałeś jedynej słusznej końcówki jako lek na to zło, więc tu chylę czoła. Co ciekawe, sam Szagi nie zabrał już głosu w temacie, ale ty czujesz się niedoceniony i jednak znów lansujesz się na znawcę. Jesteś co najwyżej znafcą i to miernym. Większość modeli jakie produkowało Sansui w czasach bardziej ,,nowożytnych,, niż modele AU 999 itp, zdecydowanie gra lepiej od wspomnianych. Nie znaczy jednak, że twoje propozycje były trafne. Samcro wypowiedział się podobnie do mnie, Paweł w ostrzejszym tonie opisał twoje poczynania. Dziwi cię ? Nie powinno, jesteś lagodnie mówiąc upierdliwie upirdliwy i niestety działasz wielu osobom na nerwy. Mnie już nie, świat jest taki a nie inny i na przypadki , których jesteś przykładem, nie ma lekarstwa a ja nie kopię się z koniem. Jeden świetny serwisant wypowiedział się dość fajnie o wyborach modeli. Nie wnikał w walory soniczne a polecił sprzęt mniej leciwy z doświadczenia serwisanta. Lubę takie podejście. Koledze san-sui życzę więcej rozeznania i osłuchania w szerokiej ofercie Sansui, opartego na posiadaniu przez długi czas poszczególnych modeli i porównaniach. Kabelkologię zostaw sobie na koniec. Zmieniając kable często zmienisz całkowicie brzmienie zestawu. Zmiana źródła ? Tu Szagi był precyzyjny, gramofon, więc co, zabawa z wkładkami. Hm, ciekawe jakie masz w tym obycie. Przez dziesiątki lat, bo tyle mam gramofon a właściwie od zawsze kiedy słucham muzyki, źródłem byl również gramofon. Również opisywany kilka postów wcześniej SR 929, który mam do tej chwili. Mam też inne tej marki. Automaty i manuale. Właściwie jak masz gramofon Sansui, masz wyrób zaprojektowany przez Micro Seiki. Micro też mam  BL 91, Techniksa też z serii 1200, mam też Revoxa - tangencjalnego. Chcesz zabawy w ramiona, OK, mam 9 i 12 cali SME. Wszystkie gramofony dają wielką frajdę , choć na teraźniejszym etaie nie słucham, gdyż podłoga w pokoju odsłuchowym nie jest odpowiednia. ( pracuję nad tym, ale wszystko w swoim czasie). Tak więc piszesz by pisać, wiele dobrago z tego to nie ma, ale wolny świat i ...  i właśnie taki z tego galimatjas.

Piotr Marzanna, gratuluję zakupu. Jak już posłuchasz więcej napisz parę słów porównania.

Jan

Mi już cycki opadły po prelekcji san-sui więc stanowiska nie zabiorę (bo po jaki ch....?) Tak czy siak bardzo gratuluję koledze 07-ki no i B2103MOS !!! Fajnie, że idziesz tym torem ! Jeszcze limited i w zasadzie wiesz wszystko 🙂

15 godzin temu, san-sui napisał:

Czy próbowałeś łączyć CD bezpośrednio z końcówką, pomijając pre?

Hej.. Preampa nie mam, tak cd zanim wcześniej sprzedałem miałem podłączone bezpośrednio do 2103, teraz zamiast cd jest RS 150 z funkcją preampa..

3 godziny temu, janvideo24 napisał:

Piotr Marzanna, gratuluję zakupu. Jak już posłuchasz więcej napisz parę słów porównania.

Jan

Witaj Janek🙂, tak mogę coś w temacie porównania napisać i to się powiela o czym rozmawialiśmy z naszym forumowym kolegą Tomkiem, czyli pierwsza rzecz odnośnie różnic która wpada w ucho to taka że B-2103 ma więcej dźwięku w ... dźwięku, jest większe wypełnienie,gęstość, dociążenie itd, co do AU-07 tu jest bardziej filigranowo ale subtelnie i z klasą, tu jest mimo mniejszej skali dźwięku ta niesamowita barwa.. AU-07 mimo teoretycznie niewielkiej mocy zachowuje świetną dynamikę.Oprócz tych dwóch w/w równie wysoko oceniam kpl 2105 który w moich warunkach także świetnie się spisał... Te Sansuje które miałem okazję posłuchać mimo subtelnych różnic pomiędzy modelami mają taki bardzo podobny charakter brzmienia i jest to trochę inne granie niż np Yamaha..

A zapomniałem jeszcze dodać, dźwięk Sansui może się podobać lub nie i o tym też rozmawialiśmy z Tomkiem ale budowa tego sprzętu to absolutny odlot...

U mnie z Rose RS 150 dźwięk jak na cyfrowy charakter jest niesamowicie rozdzielczy i precyzyjny a przy tym w żaden sposób nie techniczny czy surowy to jedno, a drugie to jest bardzo równy tzn niczego w paśmie ani nie jest za dużo ani za mało i genialnie się to zgrywa zarówno z końcówką jak i z integrą ..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.