Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, czubsi napisał:

A niby dlaczego miałby wypaść lepiej??? 

Z prostej przyczyny...inni tworzą równie udany sprzęt i z ciekawości jak ma się do tego Sansui😉..

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piotr Marzanna napisał:

Z prostej przyczyny...inni tworzą równie udany sprzęt i z ciekawości jak ma się do tego Sansui😉..

Słyszałem plotki, że jego protoplasta z lat 80-tych (bo L-595ASE nie jest całkiem nową konstrukcją), czyli L-570… gra znacznie lepiej.

O tym właśnie mówiłem .... L570 wg mojej oceny to naprawdę fajny wzmacniacz - lepszy myślę również od L580 (oczywiście w starej odsłonie - ale nie tej najstarszej bo było ich parę ...) Marzyłem kiedyś o tym urządzeniu ale jakoś zawsze lądowało Sansui  ... Nie miałem szczęścia z jego dostępnością w odpowiednim czasie ale miałem z nim naprawdę dużo do czynienia. Porównałbym L570 spokojnie do 907 limited z tym że 570-ka wydaje się bardziej nazwijmy to słodka. Jest - jak na Luxmana całkiem prawdziwie brzmiącym wzmacniaczem a przy okazji nie traci tych typowo Luxmanowych cech co jak dla mnie jest naprawdę warte zauważenia. Jednym słowem nie obraziłbym się posiadając L570 pod strzechą - jak dla mnie świetna niedoceniona maszynka . No dobra wystarczy tych wyjazdów z Luxmanem ...

Luxman-L-570-1.jpg

L580.jpg

Edytowane przez czubsi
W dniu 11.02.2023 o 13:18, misiek x napisał:

ps. Za pieniądze z platformy, podstawek( nóżek Keplera) kupiłem DAC Audiobyte Black Dragon i jest duuużo lepiej i różnice słychać od razu 

Platformę też miałem pod Sansujem a Keplery pod CDkiem, ale....każdy słyszy inaczej i to co chce słyszeć 😉

Pomyśl jakby grało gdybyś miał platformę albo kepplery. U mnie kepplery pod kolumnami, gravity tu i tam.  Nie chodzi o to, co kto chce słyszeć tylko co działa. Kepplery działają. Gravity tez. Stoliki Rogoza z pływającym blatami też. Różne czarodziejskie ustrojstwa także - najlepiej wie o tym  @mario100007 i każdy, kto u niego był. A jak działa wełna AR upchana w trafo i inne „wytłumienia” zapytajcie np @Wuwuzela. Tyle i aż tyle.

Edytowane przez Samcro
10 godzin temu, Samcro napisał:

Pomyśl jakby grało gdybyś miał platformę albo kepplery. U mnie kepplery pod kolumnami, gravity tu i tam.  Nie chodzi o to, co kto chce słyszeć tylko co działa. Kepplery działają. Gravity tez. Stoliki Rogoza z pływającym blatami też. Różne czarodziejskie ustrojstwa także - najlepiej wie o tym  @mario100007 i każdy, kto u niego był. A jak działa wełna AR upchana w trafo i inne „wytłumienia” zapytajcie np @Wuwuzela. Tyle i aż tyle.

Pomyślałem i przez ponad 3 lata ładnie wyglądały. A czym droższe ustrojstwa tym trudniej nic nie słyszeć. Wywalić kilka,kilkanaście tysięcy i niczego nie słyszeć , no tak głupio się nawet przed samym sobą przyznać. A że to na czym stoją nasze klocki ma znaczenie, wcale tego nie neguję, ale może wystarczy kawał bukowego drewna, płyta marmurowa czy coś podobnego za 200- 300 zł i efekt lepszy niż ustrojstwo z metką ,napisami  i dorobioną całą historią.  

ps. ale kto komu zabrania wydawać pieniądze na takie rzeczy ...nikt.Słyszysz to ok. 

Pozdrawiam. Piotrze.

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

Piotrze. Miło powspominać stare dobre czasy 💪. No i żeby nie było - od tamtego czasu trochę zmian u mnie zaszło, choć od dwóch lat po prostu cieszę się tym co mam. Fajne jest w tej zabawie to, że zdobyte doświadczenie w audio pozostaje na całe życie i nawet jak masz przerwę, to potem zawsze od razu się odnajdujesz w temacie i co równie ważne poznaje się nowych ludzi z pasją i wymienia doświadczeniem, a czasem i wzmacniaczem...

@misiek x skoro wymieniłeś ustroje na lepszego Daca to pewnie z efektem jest tak jak mówisz. Tylko nasuwa się pytanie co by było gdybyś miał te ustroje i tego Daca?😉 Albo ustroje jeszcze bardziej dopasowane pod Twoje potrzeby?

Najlepiej zawsze pamiętać o podstawowym fakcie - ustroje mają pomóc w lepszym brzmieniu urządzeń elektronicznych i nic poza tym. A jeśli są dobrze dobrane to całość potrafi bardzo mile zaskoczyć. 

Ot cała prawda! 

10 godzin temu, mario100007 napisał:

Piotrze. Miło powspominać stare dobre czasy 💪. No i żeby nie było - od tamtego czasu trochę zmian u mnie zaszło, choć od dwóch lat po prostu cieszę się tym co mam. Fajne jest w tej zabawie to, że zdobyte doświadczenie w audio pozostaje na całe życie i nawet jak masz przerwę, to potem zawsze od razu się odnajdujesz w temacie i co równie ważne poznaje się nowych ludzi z pasją i wymienia doświadczeniem, a czasem i wzmacniaczem...

@misiek x skoro wymieniłeś ustroje na lepszego Daca to pewnie z efektem jest tak jak mówisz. Tylko nasuwa się pytanie co by było gdybyś miał te ustroje i tego Daca?😉 Albo ustroje jeszcze bardziej dopasowane pod Twoje potrzeby?

Najlepiej zawsze pamiętać o podstawowym fakcie - ustroje mają pomóc w lepszym brzmieniu urządzeń elektronicznych i nic poza tym. A jeśli są dobrze dobrane to całość potrafi bardzo mile zaskoczyć. 

Ot cała prawda! 

Napisałem że to co pod klockami ma znaczenie i tego nie neguję, ale nie gra ( pomaga) wyższa cena i cała otoczka dla snobów, którzy czują się lepiej jak kupią coś drogiego znanej firmy z historią i otoczką jak z Hollywood.....nakręcaną przez następnych ....

Ot i cała prawda. 

I skończmy już tą jałową dyskusję.  

Edytowane przez Seyv
Wulgaryzmy

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

11 godzin temu, misiek x napisał:

ale nie gra ( pomaga) wyższa cena i cała otoczka dla snobów, którzy czują się lepiej jak kupią coś drogiego.  

Temat wałkowany od wieków;) 

Wiadomo że są takie firmy które pakują kupę w sreberko i krzyczą sobie miliony. Ale też nie każda, nie ma co uogólniać. 

Nie ma co zakładać że jak ktoś kupuje coś bardzo drogiego z jakiegoś segmentu to robi to inaczej niż reszta. Czyli że nie patrzy na jakość i sens tylko wywala kasę "bo ma". 

Nie żebym ja był jednym z tych którzy kupują drogie rzeczy 🙂

@michal rozmusmasz Sansui to już masz drogi sprzęt 😜

co do Kepplerow - podłożenie 4

pod nogi cd czy wzmacniacza - po prostu nie działają (bardzo słabo, praktycznie niezauważalnie ) moim zdaniem, a miałem kilka egzemplarzy na testy, gdy powstawały. 
Natomiast użycie trzech - robi różnice. . Dużą bardzo. Trzeba pokombinować troszkę, ale warto. 
Natomiast pod kolumnami ( u mnie akurat pod jednym z zestawów- Kudos Cardea 30- nie wyobrażam sobie, żeby te kolumny mogły stać  na czymkolwiek innym. 

Edytowane przez Samcro

Samcro.

Nie bym polonizował z Tobą na temat tego jak odczuwasz zastosowanie Kepplerów pod kolumny. Proponuję jednak zrobić pewien eksperyment, postawić wspomniane kolumny na klockach dowolnego kształtu, o wysokości 8 do 10 cm. Klockach a nie podestach. Jest różnica.  Posłuchać, można być zaskoczonym zmianą. 

@janvideo24

To prawda. Dobrze dobrane klocki mogą polepszyć brzmienie, ale gatunek drewna robi różnicę.  Więc tak samo można sobie polepszyć jak i pogorszyć brzmienie. Osobiście nie polecam drewna miękkiego, ani zbyt oleistych odmian twardych egzotycznych. Chociaż te ostatnie są lepszym wyborem od  odmian miękkich. 

mario100007

Owszem, w pełnej rozciągłości zgadzam się z Tobą. Najlepsze są bardzo twarde gatunki. Ważna jest też wysokość klocka, nie mniej jak 6 do 10 cm. 

Edytowane przez janvideo24
W dniu 13.02.2023 o 10:08, czubsi napisał:

O tym właśnie mówiłem .... L570 wg mojej oceny to naprawdę fajny wzmacniacz - lepszy myślę również od L580 (oczywiście w starej odsłonie - ale nie tej najstarszej bo było ich parę ...) Marzyłem kiedyś o tym urządzeniu ale jakoś zawsze lądowało Sansui  ... Nie miałem szczęścia z jego dostępnością w odpowiednim czasie ale miałem z nim naprawdę dużo do czynienia. Porównałbym L570 spokojnie do 907 limited z tym że 570-ka wydaje się bardziej nazwijmy to słodka. Jest - jak na Luxmana całkiem prawdziwie brzmiącym wzmacniaczem a przy okazji nie traci tych typowo Luxmanowych cech co jak dla mnie jest naprawdę warte zauważenia. Jednym słowem nie obraziłbym się posiadając L570 pod strzechą - jak dla mnie świetna niedoceniona maszynka . No dobra wystarczy tych wyjazdów z Luxmanem ...

Luxman-L-570-1.jpg

L580.jpg

A jak sie pytalem jakis czas temu o jakies propozycje z japonskiego rynku oprocz Sansui to nikt sie nie zglosil 🙂 Jak dobrze rozumiem to sa wzmacniacze w kasie A budowane poczatkiem lat 90. Czy jakoscia nie ustepuja wzmacniaczom Sansui? Czy nadal to bezpieczna inwestycja? A tak swoja droga dlaczego Sansui nie zrobilo nigdy wzmacniacza w klasie A? Chyba, ze zrobilo?

Edytowane przez luckyguliver
4 godziny temu, Marcysko napisał:

Ale Klub Sansui, trzeba było pytać w Klubie Luxmana.

I tak i nie 🙂 Mialem kilka integr Sansui wiec bedzie jakis punkt odniesienia. Poza tym jest tu w grupie kilku fachowcow wiec pewnie dowiem sie wiecej na temat jakosci budowy czy zywotnosci Luxmanow ze zlotej ery japonskiej mysli technologicznej 🙂

W dniu 16.02.2023 o 17:36, janvideo24 napisał:

mario100007

Owszem, w pełnej rozciągłości zgadzam się z Tobą. Najlepsze są bardzo twarde gatunki. Ważna jest też wysokość klocka, nie mniej jak 6 do 10 cm. 

a ja dałem pod swoje kolumny  przekładki wibroizolacyjne , które służ do budowania ścian akustycznych , świetnie spełnia swoją rolę . Mam kilka kartonów tego , jakby ktoś chciał kupić zapraszam na priv 🙂 

image.png.cb8f6669eb7b8e1b3bce761088340330.png

specjalistyczny elastomer mający na celu zwiększyć bezpieczeństwo stosowania przegród akustycznych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów izolacyjności od dźwięków powietrznych. Głównym celem, jaki ma spełnić ten produkt, jest dosztywnienie układu konstrukcyjnego przy jednoczesnym zachowaniu wysokich parametrów izolacyjności akustycznej. Opisywany typ przewiązki należy stosować w konstrukcjach opartych na profilach Nida C. Innowacyjność produktu potwierdza zgłoszenie go w Urzędzie Patentowym RP. Spełnia wymagania ochrony przeciwpożarowej. 

9 godzin temu, luckyguliver napisał:

I tak i nie 🙂 Mialem kilka integr Sansui wiec bedzie jakis punkt odniesienia. Poza tym jest tu w grupie kilku fachowcow wiec pewnie dowiem sie wiecej na temat jakosci budowy czy zywotnosci Luxmanow ze zlotej ery japonskiej mysli technologicznej 🙂

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, luckyguliver napisał:

😀Daj spokój. Lepiej kup iPod’a.

10 godzin temu, luckyguliver napisał:

I tak i nie 🙂 Mialem kilka integr Sansui wiec bedzie jakis punkt odniesienia. Poza tym jest tu w grupie kilku fachowcow wiec pewnie dowiem sie wiecej na temat jakosci budowy czy zywotnosci Luxmanow ze zlotej ery japonskiej mysli technologicznej

Luxman nawet ten najwyższy to często punkty pracy policzone na styk, mocno wygrzany laminat, kondensatory Rubycon, + standardowe problemy typy klej, nie jest najgorzej ale troche odstaje od konkurencji. 

wg mnie lucek jest ponizej Sony, Marantza a do Accuphase i Sansui brakuje mu bardzo wiele.

5 godzin temu, darbucz napisał:

a ja dałem pod swoje kolumny  przekładki wibroizolacyjne , które służ do budowania ścian akustycznych , świetnie spełnia swoją rolę . Mam kilka kartonów tego , jakby ktoś chciał kupić zapraszam na priv 🙂 

image.png.cb8f6669eb7b8e1b3bce761088340330.png

specjalistyczny elastomer mający na celu zwiększyć bezpieczeństwo stosowania przegród akustycznych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich parametrów izolacyjności od dźwięków powietrznych. Głównym celem, jaki ma spełnić ten produkt, jest dosztywnienie układu konstrukcyjnego przy jednoczesnym zachowaniu wysokich parametrów izolacyjności akustycznej. Opisywany typ przewiązki należy stosować w konstrukcjach opartych na profilach Nida C. Innowacyjność produktu potwierdza zgłoszenie go w Urzędzie Patentowym RP. Spełnia wymagania ochrony przeciwpożarowej. 

Ciekawe jaki byłby efekt gdyby wyłożyć tym ściany w pomieszczeniu odsłuchowym a potem dopiero na to ustroje akustyczne 😜

3 godziny temu, mario100007 napisał:

Ciekawe jaki byłby efekt gdyby wyłożyć tym ściany w pomieszczeniu odsłuchowym a potem dopiero na to ustroje akustyczne 😜

Tu jest przekrój ściany oddzielającej kręgielnię od innego lokalu , 6 to ta przekładka .

OPIS:

1- Taśma uszczelniająca do izolacji akustycznej NIDA 50/70/95mm

2- Wełna szklana 50kg/m3

3- Ściana istniejąca kręgielnia 

4- Profil NIDA C100 5- Profil NIDA C50

6- Przewiązka wibroakustyczna NIDA PWA 100 co max 1000mm

7- 2xpłyta NIDA TWARDA

8- Usunięcie istniejącej wylewki

Ale dzisiaj zdobyłem drewniany klocek, zgodnie z sugestią Jana , zobaczymy jakie da efekty 

image.thumb.png.928bad65094d460a977c9c5b419b6e35.png

W dniu 3.02.2023 o 13:47, darbucz napisał:

Witam, 

To melduje się na pokładzie, Au-α 907 i MOS Limited . 

Sprzęt zakupiony od Pan Jana, tu podziękowania za fachowe i merytoryczne doradztwo .

Jeszcze nie wiem jak to brzmi bo czekam na trafo, ale na pewno się podzielę .

Mój kolega lekarz mówi : " na starość lepiej żyć wspomnieniami jak marzeniami " ja kolejne spełniłem .

Pozdrowienia dla całej grupy 

325615357_3320037884901314_2787676514709174679_n.thumb.jpg.5a29d1e6420f4a1d523f1c1cb7d91023.jpg

W dniu 3.02.2023 o 13:47, darbucz napisał:

Witam, 

To melduje się na pokładzie, Au-α 907 i MOS Limited . 

Sprzęt zakupiony od Pan Jana, tu podziękowania za fachowe i merytoryczne doradztwo .

Jeszcze nie wiem jak to brzmi bo czekam na trafo, ale na pewno się podzielę .

Mój kolega lekarz mówi : " na starość lepiej żyć wspomnieniami jak marzeniami " ja kolejne spełniłem .

Pozdrowienia dla całej grupy 

325615357_3320037884901314_2787676514709174679_n.thumb.jpg.5a29d1e6420f4a1d523f1c1cb7d91023.jpg

Dzięki koledze z forum na pokład dołącza CD Alpha 717D LTD, jeszcze nie wiem jak u mnie gra bo czekam na trafo z toroidów, ale wygląda pięknie .

W pakiecie kupiłem też nowy laser , jeszcze zapakowany , tak że chyba mam sprzęt na zawsze 🙂

IMG_5151.JPG

Edytowane przez darbucz

@darbucz mógłbyś popełnić fotkę kompletu? Tzn jeden na drugim? 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 minuty temu, Tajitsu napisał:

Jasne , postaram się to zrobić dzisiaj, jeszcze go od tygodnia z folii nie rozpakowałem 🙂

Mam w huuk .  roboty 

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.02.2023 o 14:30, darbucz napisał:

Dzięki koledze z forum na pokład dołącza CD Alpha 717D LTD, jeszcze nie wiem jak u mnie gra bo czekam na trafo z toroidów, ale wygląda pięknie .

W pakiecie kupiłem też nowy laser , jeszcze zapakowany , tak że chyba mam sprzęt na zawsze 🙂

IMG_5151.JPG

Ciekawe jak CD Alpha 717D LTD zgrywa się z Au-α 907 i MOS LTD? 

Czy nie gra zbyt jasno?

Pytanie skierowane do wszystkich uczestników forum. 

Czy integry Sansui Au-α 907 i końcówki B-2102, 03, 05 i B-2301 zamulają?

Tak twierdzi pewien @miłosniksansui!, że integry typu Au-α 907i, XR, MR, czy końcówki B-2102MV, 2103MV czy też B-2301 zamulają! 

Dla zainteresowanych:

Na sąsiednim forum jest to jasno napisane - we wpisie do mnie - "twój (tzn. mój) system zamula". 

Edytowane przez san-sui

@san-sui ale o co choziiii ? Daj troszkę na luz chłopie. Piszesz tylko żeby pisać i śmiecić ? Odpocznij trochę , idź z psem na spacer , będzie lepiej dla Twojego i naszego zdrowia. 

W dniu 21.02.2023 o 15:32, Tajitsu napisał:

Witam, 

Zdjęcie kompletu, czekam jeszcze na trafo z toroidów, i na razie się jeszcze wygrzewa.

Jak gra : zajebi.... , czuć przestrzeń , głębię , czuć też jakość płyty CD , system to weryfikuje .

Czekam jeszcze na gramofon do kompletu 🙂 jak dojdzie zrobię zdjęcia 

Potem zacznę ogarniać odtwarzanie plików, zbieram pomału elementy do całego systemu 

Sansui.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.