Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

To wyroby tej samej firmy ale każda z par kolumn gra inaczej i pasuje do innego zestawu. 

31 minut temu, Marcysko napisał:

Katedra to przenośnia, pomocna w opisie pierwszego wrażenia. 

☺️ 

Ale komu ja to piszę? 

🤨 🤔 

@ Baron 

"Może Twoje paczki z dziesięcioma tweeterami i dziesięcioma przełącznikami wchłaniają cię w scenę."

Sięgnąłem w pamięć i okazało się, że gdy u mnie grał zestaw C/B-2105, nie używałem jeszcze, tego wyżej modelu "z dziesięcioma tweeterami i dziesięcioma przełącznikami". 

A wyśmiewanie się, jak to zrobił @ Marcysko, z bardzo dobrego zestawu głośników, o którym nie ma się zielonego pojęcia, a pewnie niejeden by o nim marzył, nie wygląda poważnie. Raczej ośmiesza krytyka. 

Wracam do tematu głośników, gdyż znów miałem okazję przez dłuższy czas słuchać lampowej końcówki SansuiX AU70, o której już wspominałem. To prosty wzmacniacz mocy, wykonany w oparciu o schemat końcówki, topowego lampowego wzmacniacza, legendy - Sansui AU-70. 

Otóż została ona zestawiona m.in. z owymi kolumnami "z dziesięcioma tweeterami i dziesięcioma przełącznikami".

Napiszę z całym przekonaniem, że nie słyszałem jeszcze tak dobrze grających głośników ze wzmacniaczem lampowym. Wydaje mi się, że to głośniki zrobione właśnie do wzmacniaczy lampowych, stąd może ich wysoka wydajność. Oddają całą gamę niuansów, które potrafi tworzyć tylko wzmacniacz zrobiony na lampach. 

Dźwięk krystalicznie czysty, z czarnym tłem, właściwie czarną otchłanią za ścianą (czarna dziura?).  Dół pasma tak wyraźny, przestrzenny i selektywny, że aż dziwi, że można mieć taki dźwięk. Tak grającą gitarę basową, która nie tylko dźwięczy ale wręcz mruczy na samym dole pasma, przy 16 - 18 Hz (jednak można to  usłyszeć!). Bębny, bez dudnienia, czyste jak kryształ. Słyszy się drganie powłoki bębna! 

No i ta nieomal doskonała średnica, szczególnie jej dolna część. Tego nie usłyszysz na wielu drogich kolumnach. Nigdy! Doskonały wokal.

Od nowa można odkrywać stare wykonania. Tak śpiewającego Leonarda Cohena, Toma Waits, Chrisa Rea i innych, czy jak gra na gitarze Mark Knopfler, Santana, czy muzyki Pink Floyd, Yello, Bliss - tu z niesamowicie nisko schodzącym dołem pasma, którego nigdy byś się tam nie spodziewał (!), może nigdy nie usłyszysz. 

Tak grają takie śmieszne, stareńkie kolumny, z ubiegłego wieku, zabytkowe, "z dziesięcioma tweeterami i dziesięcioma przełącznikami", ze zwykłym, 20 Watowym wzmacniaczem, za ledwo kilka tys. złotych. 

Jedna uwaga. 

SansuiX AU70 to bardzo udana konstrukcja ale dla efektów, o których pisałem wyżej, wymaga zamiany 6-ciu zwykłych kondensatorów na olejowe. W opisanym wzmacniaczu zastosowano Mundorf OIL, co wykonano w firmowym gratisie. 

Asura

Wiele ta twoja głupawa odpowiedź nie wnosi, ale i tak wolę ją od zalewu san-suiowego potoku słów. 

Uff, san-sui, masz wenę. Tyle postów i rozmowa z samym sobą. Wiem, nie zawsze można wziąć interlokutora na odpowiednim poziomie, tobie jak widać wystarczasz ty. Już pisałem - co zostało usunięte - ty i tylko ty. Ty to te forum.

Pytanie. Jak byście mieli kupić Integra sansui do 2 tys PLN to co byście wybrali. Mam na myśli integry z lat 90 tych. Jest tam coś wyjątkowo ciekawego? 

Ciężko będzie coś znaleźć. Jeżeli na 100V, to szukaj coś z AU-α507 (NRA, XR), AU-α777DG, AU-α9 lub AU-α99.

Powinno wyjść te 2 tys. z „hakiem”.

Edytowane przez bkeram
2 godziny temu, bkeram napisał:

Ciężko będzie coś znaleźć. Jeżeli na 100V, to szukaj coś z AU-α507 (NRA, XR), AU-α777DG, AU-α9 lub AU-α99.

Powinno wyjść te 2 tys. z „hakiem”.

Dzięki

Może być też 230.

Ten maluch AU-α9 mi się podoba, ale prawie nie widać w ogłoszeniach. 

Bo to, niestety głównie rynek JP.

Przed chwilą sprawdzałem taż na ebay, jest kilka sztuk. Więcej jest AU-α7, ale nie wiem jak bardzo różnią się „ w środku” od AU-α9.

19 godzin temu, Marcysko napisał:

Arcusy będą pasowały?😜😉

Masz obsesję w temacie Arcus? 

Nie wiem czy używasz głośników Focal, czy nie ale śledzisz klub więc sądzę, że wiesz jak grają. Moim zdaniem, gdyby nie stosowana w nich kopułka Be, to nie miałyby startu do wyższych modeli Arcus. 

Ogólnie. Gdybyś chciał mieć niższe modele Focal, to duuuużżżooo taniej, kupić odpowiednik Arcusa i masz to samo, a w niektórych przypadkach, nawet lepiej grające głośniki. 

Tyle! 

Edytowane przez san-sui
11 minut temu, san-sui napisał:

Masz obsesję w temacie Arcus? 

Nie wiem czy używasz głośników Focal, czy nie ale śledzisz klub więc sądzę, że wiesz jak grają. Moim zdaniem, gdyby nie stosowana w nich kopułka Be, to nie miałyby startu do wyższych modeli Arcus. 

Ogólnie. Gdybyś chciał mieć niższe modele Focal, to duuuużżżooo taniej, kupić odpowiednik Arcusa i masz to samo, a w niektórych przypadkach, nawet lepiej grające głośniki. 

Tyle! 

To ja mam obsesję? Aż poczytam i sprawdzę.😄

I nie, nigdy używałem kolumn Focala. Póki co gram na Spendor Classic 1/2 razem z Sansui B/C-2105.

Tylko komu ja to tłumaczę?

Edytowane przez Marcysko
1 minutę temu, Marcysko napisał:

To ja mam obsesję? Aż poczytam i sprawdzę.😄

I nie, nigdy używałem kolumn Focala. Póki co grają Spendor Classic 1/2 razem z Sansui B/C-2105.

Tylko komu ja to tłumaczę?

Zestaw palce lizać. Długo szukałeś odpowiednich głośników czy od razu "zagrało"?

@michal rozmus Kilka zestawów kolumn już się przewinęło. Spendory na razie bardzo mi odpowiadają i na jakiś czas zostaną.

@san-sui I nie mam najmniejszego zamiaru zgłębiać tej tajemnicy. Po co mi boombox o wyglądzie pralki schodzący do 16hz z 11 głośnikami w kolumnie (już to  śmiesznie brzmi😃).

30 minut temu, Marcysko napisał:

@michal rozmus Kilka zestawów kolumn już się przewinęło. Spendory na razie bardzo mi odpowiadają i na jakiś czas zostaną.

@san-sui I nie mam najmniejszego zamiaru zgłębiać tej tajemnicy. Po co mi boombox o wyglądzie pralki schodzący do 16hz z 11 głośnikami w kolumnie (już to  śmiesznie brzmi😃).

Od razu tak pomyślałem. Malo jeszcze wiesz o wielu rzeczach w audio, a o doborze odpowiednich głośników do pomieszczenia pwenie nic. 

Jest wielu, którzy, podobnie jak Ty:

"Nic nie wiem w temacie ale się wypowiem, gdyż głośniki grają tak, jak wyglądają??  

W pokoiku 15 m2 nawet model TM 99 zagra jak boombox. Ale bas by zabił! 

Ale komu ja to tłumaczę?

😘

Edytowane przez san-sui

W temacie Sansui

nie żadne @  tylko

wzmacniacze:

1) BA 5000 
2) BA 3000

3) AU -X1

4) AU-X11

amplitunery:

G 33000 , 22000, 9000

subiektywnie ….

Kolumny Sansui natomiast do lampy jak najbardziej 

basu sporo ( bo i głośnik duży ) ale za nisko nie schodzi 

Arcus schodzą niżej - TL

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Jeżeli rozważałbym głośniki Spendor to tylko model A9 bym mógł zaakceptować. 

5 minut temu, morawka napisał:

W temacie Sansui

nie żadne @  tylko

wzmacniacze:

1) BA 5000 
2) BA 3000

3) AU -X1

4) AU-X11

amplitunery:

G 33000 , 22000, 9000

subiektywnie ….

Jesteś zwolennikiem starego brzmienia Sansui. Uważaj na trolli. Nie każdy na tym forum to pochwali. 

😉

Twoje słowa @san-sui ..."Nie na temat, a może jednak w temacie "usuwanie postów"??  Nie wiem co tam wypisywaliście na mój temat i nie chcę wiedzieć. Stwierdzam tylko..."...

Sam skasowałeś czy moderacja.

Uważasz, że ciebie nie dotyczy?

A taki byłeś obrażony, że całe klubowe forum po Tobie jeździ.

PS.

W Klubie Sansui nie piszemy o klonach SansuiX, bo one nie mają nic wspólnego z marką Sansui.

Namawiam do założenia Klubu Klonów, może nazywać się Klony SansuiX i tam dzielenie się swoimi "opiniami".

Linia "A" kolumn Spendor, to najtańsza seria Spendora. Dla wiadomości, A9 nie są już dawno produkowane. Pomiędzy najwyższą serią Classic, a linią "A" jest jeszcze "D".

Edytowane przez Marcysko
Godzinę temu, morawka napisał:

W temacie Sansui

nie żadne @  tylko

wzmacniacze:

1) BA 5000 
2) BA 3000

3) AU -X1

4) AU-X11

amplitunery:

G 33000 , 22000, 9000

subiektywnie ….

Kolumny Sansui natomiast do lampy jak najbardziej 

basu sporo ( bo i głośnik duży ) ale za nisko nie schodzi 

Arcus schodzą niżej - TL

Witaj. Dzięki za info. Ale interesują mnie wzmacniacze z lat 90 tych, nie mówiąc o tym, że żaden z tych które wymieniłeś raczej nie schodzi poniżej 2 tys.

31 minut temu, Marcysko napisał:

Może dodajmy wszyscy Kolegę (?) @san-sui do ignorowanych osobników. Będzie może spokój. Przestanie wszystkich obrażać i się wymądrzać. Ja tak właśnie zrobię.

I mam nadzieję na spokój.

IMG_2432.png

Done. Jakby ktoś nie wiedział jak, to w zakładce konto jest pozycja ignorowani użytkownicy. 

19 godzin temu, Piotr Marzanna napisał:

Fajne do sypialni🤗..

Powiedzmy, że wersja gabinetowa. Są jeszcze do nich m.in. odtwarzacze cd. Do sypialni lepiej wpasują  się „all in one”, np. Naim Musso.

😀🤔Widzę, że „gumka” zadziałała ponownie. Trochę tu mniej wpisów niż było powiadomień na e-mail.

Morawka

Pogratulować kolekcji. Fakt, starsze brzmienie Sansui, ale modele całkiem fajne. AUX 11 i 1 to już modele bardzo blisko @. Co do do amplitunerów , zacne grono, szczególnie 22000 ii 33000 a i 9000 też super. Sama górna półka. Sporo zachodu teraz kosztowało by wyszukanie takiej kolekcji. Szacun , szacun. Wygląd też wspaniały. Grają w/g starej szkoły. AUX 1 już potrafi pokazać pazur.  Muszą zajmować masę miejsca, bo 22 i 33 tysiące to smoki są. 

Marek B.

Gumka w ruchu to tu , to tam, coś zaczepi. Jak to w życiu.

Z innej beczki. Jakby jakiś właściciel alfy 607/707 (lub czegoś z tego zakresu )rozważał pójście w górę, do 907 to ja rozważę zejście w dół (mam MR) 

Pozdrawiam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.