Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

A ja ich jakoś nie trawię , oddałbym gdybym miał ... (moja czarna to jest teraz koło Poznania :-)) W czarnym to ja wolę jednak B2103Lmod ... no i zapewne komplet B2105 jest bardzo ładny w czarnym kolorze zważywszy na strukturę i kształt urządzeń (Na żywo jeszcze nie miałem przyjemności )

A tak na marginesie - ostatnio zrobiłem pełny serwis 907 limited (czyli z niemal stuprocentowym przelutem elektroniki no i Wam powiem, że efekt jest chyba jeszcze bardziej spektakularny niż przy B2103MOS ... Powiem tak : właściciele 907 limited cieszcie się bo naprawdę w przytłaczającej większości nie wiecie co macie ... Lubiłem 907 limited ale z reguły i tak zawsze grała AU07 teraz nie ma szans dla tej drugiej ... Oczywiście AU07 jeszcze nigdy nie zrobiłem w podobny sposób ale raczej nie spodziewam się by przebiła limited bo sposób w jaki ona prezentuje teraz scenę i ogólnie barwę , emocje ... są naprawdę ciężkie do pobicia. Przed zrobieniem była taka "spięta , nieśmiała , jakby posklejana" ... teraz jest zwrot dokładnie w drugą stronę - muzyka leci dosłownie jak pocisk przez ten wzmacniacz ! Jest olbrzymia scena , niczym nie skrępowana , słychać tak drobne niuanse, że nawet ja sie dziwię, że to gra limited ! Barwy wokalu i wiarygodność w odzwierciedleniu realnych brzmień jest na zupełnie innym poziomie ! Najpiękniejsze jest to, że nadal słychać iż to mosfet ale ze wszelkimi cechami precyzyjnego i silnego wzmacniacza bipolarnego ! Proporcje i energia bardziej przypominają końcówkę ale umiejętność stworzenia wyjątkowej aury spektaklu muzycznego na niskich poziomach głośności to cecha limited tak spektakularna, że micha się cieszy ...

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli w nazwie jest”mod”, to zapewne chodziło o B2301Lmod. Literówka. O innych modowanych końcówkach jeszcze nie słyszałem.🤔

Czarny zestaw B/C-2105 (chyba dość rzadko spotykany) jest u mnie. Jeżeli reszta systemu również jest w kolorze czarnym, to może się podobać.😉😀

• 2 tygodnie później...

Niedopuszczalne jest dopuszczać tu ciebie .... Poza tym mylić i pomylić to dwie różne rzeczy .... wiem, że dziś niewielu rozróżnia takie rzeczy ale ja jestem z tego pokolenia gdzie ktoś widział różnicę w myleniu w wyniku braku wiedzy względem pomylenia w wyniku dokonania wpisu podczas wykonywania innych czynności - z tzw rozpędu i zamyślenia ... Wątpię żebyś to pojął ale to nie pod ciebie wpis tylko pod inteligentnych kolegów ... 

Zdarza mi się pomylić modele mówiąc o A, a powiedzieć nazwę B.

Normalna ludzka rzecz. Życie.

Pozdrawiam,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Witam szanownych użytkowników wzmacniaczy Sansui

Czy ta oferta jest warta swojej uwagi ?

https://www.ebay.co.uk/itm/196478483658

Ślady rdzy na tylnej ściance może zniechęcić, lecz cena wydaje się być rozsądna. Sprzedawca twierdzi że sprawdzał i technicznie sprzed działa poprawnie 

Żyje i mieszkam na wyspie i w związku z tym drugie moje pytanie : czy znacie serwis w w UK który mógłby o ten sprzęt zadbać ?

Obecnie słucham na wzmacniaczu Resolution Audio Cantata C50 MK2 (takie tam muzykalne tranzystorowe graidlo o brzmieniu lampowca)

https://najlepszeodtwarzacze.pl/wzmacniacze-tranzystorowe-o-brzmieniu-lampowym.php

i chciałbym jakieś zmiany w podobnym kierunku . Proszę o odpowiedź na 2 w/w pytania 

Pozdrawiam

Soundtastic

Wybacz, ale rdzy to tam nie za dużo jest. Popatrz sobie na aukcje w Japonii a możesz zobaczyć pokłady rdzy. Co najlepsze, nie płacisz ceł , bo mieszkasz na miejscu. Cena jak cena. To jest jednak tranzystor i gra jak tranzystor. Owszem, w opisach podajemy, że gra zbliżenie do lampy, ale to cały czas tranzystor. Jeden z lepszych sprzętów wypustu Sansui. Grzechu wart. Niestety co do serwisu w UK mam kiepskie zdanie, spotkałem się już z takim wynalazkiem jak przeróbka zasilania, bo ponoć dioda w mostku była uszkodzona, efekt to pożar. Uważaj też na gościa, który podaje się za syna dilera Sansui. Oszust, miałem już z nim sprawę o wyłudzenie. Policja w UK działa sprawnie. 

Odnośnie stronki, jaka podrzuciłeś, sporo tam Pass-a, miałem Alepha 0s, do Sansui 907 MR to mu lata świetlne drogi. Nie darzę klasy A sentymentem, ciężki w graniu, bez wigoru i wykopu . Ale każdy lubi co innego. Jak mieszkasz w UK, zrób wypad i posłuchaj, to najlepszy sposób na pJanrzekonanie się czy Tobie pasuje czy nie. Co z tego, że mnie by pasował, Tobie nie musi. Taka moja rada.

Jan

janvideo24

Dzięki za sensowną merytoryczną odpowiedź .Resolution audio Cantata C50 to pierwszy wzmacniacz który nauczył mnie wsłuchiwać się w otaczająca mnie muzykę( opisany na samym prawie dole strony podanego linku w moim zapytaniu) , a do zakupu go zainspirowal mnie opis Daniela Lubryczynskiego założyciela najlepsze odtwarzacze.pl . Identyfikuje się z opisem jaki nam towarzyszy podczas odsłuchów(wrażenia odsłuchowe w linku poniżej w 9 punktach)

https://najlepszeodtwarzacze.pl/DAC_CD.php#

i przekonał w tamtym czasie do zakupu tego wzmacniacza. Nie żałuję ani jednej chwili spędzonej z tym sprzętem , aczkolwiek po czasie stwierdzam że ma on pewne braki (min właśnie brak wykopu i wigoru)aczkolwiek z cantata c50 gra cały pokój , kolumny znikają gdzieś w przestrzeni .

Posiadam Prac Response 2.5 (lepsza przestrzeń i niskie ,gorsze szczegóły )I Wilson Benesch Actor(gorsza przestrzeń  i nas , lepsze szczegóły w wielkim skrócie )używając zamiennie

W obecnym jednak czasie wyrywkowo przeglądając ten topic sansui, stwierdzam że seria alfa to jest klasa w którą jestem gotów zainwestować . Przekonuje również mnie do tego doświadczenie użytkowników dzielących się swoim doświadczeniem audio(moje jest ubogie w porównaniu do tu się wypowiadających) , którzy wydawałoby się z wysokich modeli wzmacniaczy jak krell ksa, Hegel 590, Nelson pass tu wspominanych przesiadli się na sansui.

Gwoździem do trumny był opis na szymonfaberpl koncowka mocy Sansui B 2103. Dyskretny Samuraj. Ci goście z takim bagażem doświadczeń audio nie mogą się mylić co do Sansui . Panowie tam w komentarzach na szymonfaberpl,  że B2103 technicznie podobna jest do najwyższych modeli serii alfa stąd moja konkluzja że Sansui alfa 907 to jest to.

Dzięki jeszcze raz janvideo24 za wskazowki 

Exited 😏

Soundtastic.

Co do B 2103, to u Szymona testowany był B 2103 MV właśnie mój. Później odkupił go Szymon i jego kolega. Wtedy też u Szymona widziałem i słuchałem jego smoków lampowych. Potęga w graniu. Odsłuch był robiony na kolumnach Studio 16 Hz. Jeżeli myślisz o Alfie DR, posłuchaj u sprzedawcy a później ją kupisz. Pamiętaj, system gra tak, jak najsłabszy jego element. Alfa jednak pozwoli Ci odszukać ten najsłabszy element. Gra bardzo fajnie.

Pozdrawiam

Jan

• 2 tygodnie później...

Hej co tu tak cicho??? 

Zakupiłem sonus Faber Sonetto V Niebawem opiszę jak to się z Sansui zgrywa. Na tą chwilę powiem tak - to dobry kierunek! 

P. S. 

Jest do wzięcia cd 917xr - idealny do 907 limited, jak ktoś chce to dam namiar na właściciela

No cóż, jest ok 😀

Na razie trochę jestem rozbiegany ale Sonetto nie bez powodu są dwa razy droższe od venere. Te drugie da się ucywilizować ale sonetto mają przewagę jakości głośników i przede wszystkim średniotonówki! Nie da się tego nie zauważyć. Efekt jest taki jakby modyfikowanym venere dodano szczyptę blasku i klasy. Rzekłbym po prostu sznytu klasy😀

Edytowane przez czubsi

Rzecz oczywista Venere mają więcej przestrzeni i głębi ale ja to "naprawię" w Sonetto 😀 duelundy zrobią robotę, muszę tylko czasu znaleźć i rozrysować zwrotkę. Venerki będą do oddania za fajne pieniądze a w nich zostawię części za aldodatkowe 1200 zł... Ale póki co są zarezerwowane dla kolegi więc na razie tematu jakby nie ma. 

Witam, ciekawy jestem czy ktoś porównywał po odsłuchach Accuphase do Sansui. Wiem, że te dwie marki dzieli ogrom czasu, a technika idzie do przodu. Ale może ktoś sie pokusi o porównanie np. Accuphase E-280 z jego odpowiednikiem Sansui... Pozdrrr

A co to da? Jak wybrać „odpowiednik”? Na jednych kolumnach zagrają w jeden sposób, na drugich inaczej. To samo ze źródłami i pomieszczeniem. Potem  testujący tworzą „Legendy”.

Jeden będzie wolał Sansui, a drugi Accuphase. Myślisz masz z kimś zbieżny gust. Jak osobiście nie porównasz, to nigdy nie będziesz wiedział. 

43 minuty temu, bkeram napisał:

A co to da? Jak wybrać „odpowiednik”? Na jednych kolumnach zagrają w jeden sposób, na drugich inaczej. To samo ze źródłami i pomieszczeniem. Potem  testujący tworzą „Legendy”.

Jeden będzie wolał Sansui, a drugi Accuphase. Myślisz masz z kimś zbieżny gust. Jak osobiście nie porównasz, to nigdy nie będziesz wiedział. 

No to mamy jedno ze stanowisk, czekamy na nastepne... ps. porównywanie ma sens kiedy robimy to w tym samym systemie, a nie opowiadamy: booo uuu mnieee... tooo...

Ja słuchałem całego systemu na accuphase z końcówkami bodaj a50 albo a75 (ale chyba raczej te drugie bo ich właściciel nie przebiera w środkach, ma kilka systemów i w zasadzie same Accuphase). Na kolumnach usher compass ac 10 i źródłach denon dcd s1 oraz marantz SA1. System grał przyzwoicie ale jak dla mnie bez wigoru. Jakby zbyt miło i grzecznie. Właściciel lubi puszczać to czasem przez korektor (cóż tak ma więc nic mi do tego) oczywiście korektor i pre też accuphase. Wtenczas robiło się więcej powietrza i scena stawała się mniej sklejona. Potem pograł sobie Au07 i 907xr. O ile Au07 wyraźnie nie miała sił by ruszyć właściwie compassy to 907xr pozamiatała system! Do tego stopnia, że kolega nabył compassy gdyż miał 907xr.... Nigdy tej decyzji nie żałował. Mi się micha uśmiecha do teraz gdy przypomnę sobie jak 907xr wtłoczyło życie i energię w dźwięk. Było wszystko czego oczekiwałem po dobrym systemie. A co najważniejsze nie było przerysowania, ostrości, jazgotu itp ale był klarowny i precyzyjny obraz nie pozbawiony kolorów i plastyczność przy świetnej dynamice i trzymaniu rytmu. Było czuć, że 907xr ma możliwości by te ushery właściwie wysterować a przy tym pokazać potencjał i źródła i całego systemu. 

P. S. 

Oczywiście Sansui bez korektora... 😀

Edytowane przez czubsi

Pawle, jak miło poczytać o 907xr miłe słowa od kogoś, kto z nie jednego pieca chleb jadł 😉..... A potem popatrzeć u siebie w chałupie na półkę 😂

Sansui 907XR ,Meridian 508.20/24,Audiobyte Black Dragon,PMC fb1i, Zu Audio Libtec, Audioquest. 

W dniu 4.10.2024 o 19:17, knerazk napisał:

No to mamy jedno ze stanowisk, czekamy na nastepne... ps. porównywanie ma sens kiedy robimy to w tym samym systemie, a nie opowiadamy: booo uuu mnieee... tooo...

Ja miałem okazję porównywać 907mr do accu e470. Momentami MR dużo nie odstawała ale ogólnie accu podobało mi się bardziej praktycznie w każdym aspekcie. Oczywiście ciężko się spodziewać czegoś innego biorąc pod uwagę kwoty jakie trzeba wydać na oba wzmacniacze. 

Cena nie ma tu znaczenia - liczy się kondycja tej MR - niestety co egzemplarz to gra inaczej ... MR po rewitalizacji to naprawdę fajny wzmacniacz a czy lepszy czy gorszy od Accu 470 ??? myślę, że kwestia gustu i oczekiwań. Mi akurat 470-ka też się podobała (czego nie powiem o innych Accu) no ale jednak wolę AU07 i 907 limited (choć nie ukrywam - miała swoje 5 minut ...) 470 jednak zaznacza swój sposób prezentacji , AU07 jest bliżej wiarygodności przekazu a limited tworzy fajną aurę i klimat, który w 470 wydaje mi się trochę sztucznie kreowany. Są to jednak moje subiektywne odczucia ale nie mniej jednak mające wynik j/w czyli Sansui nie Accu ...

Edytowane przez czubsi
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.