Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Wiarygodność przekazu definiuje się jako stopień w jakim przekaz jest postrzegany jako dokładny, prawdziwy, wiarygodny  - poniał??? 

P. S. 

Wikipedia... 

Wklejaj proszę całość a nie wybrane kawałki tekstu 

Czym jest wiarygodność przekazu?

Wiarygodność przekazu definiuje się jako stopień, w jakim przekaz jest postrzegany jako dokładny, prawdziwy i wiarygodny (Appelman i Sundar 2016). Liczne badania potwierdzają jego kluczową rolę w kształtowaniu pozytywnych postaw konsumentów i wzmacnianiu skuteczności reklamy (Clow i in.).

Powyższe nie wyjaśnia określenia wzmacniacza jako bardziej lub mniej wiarygodnego . Czyli to prostu subiektywne zdanie i radosna twórczość autora tego określenia. 

Tak, poniał.

A ja poniał, że najwyraźniej próbujesz się przypierd....ć bo z tematem forum Twój wywód wspólnego nic nie ma. Przyjąłem zasadę (tak jak i większość chyba ludzi próbujących słowami opisywać stany emocjonalne bądź wrażenia) określania doznawanych odczuć w sposób, który pomaga poczuć dany stan a nie go wg słów rozumieć... Druga sprawa, że przekaz dla osoby inteligentnej lub chociaż nieco rozgarniętej może być pisemny, słowny, muzyczny itd a jego wiarygodność jest miarą zbliżenia się do pewnego wzorca, ideału czy po prostu prawdy. 

Twój "występ" odbieram jako próbę dokonania zamętu i chyba domyślam się z jakiej przyczyny.... 

Edytowane przez czubsi

Jak nie chcesz udzielić odpowiedzi to po prostu nie udzielaj  . W takim razie nie będę wiedział co to jest "prawdziwy dzwięk" i tyle.  Z domysłami musisz radzić sobie sam . Koniec i bez odbioru. 

Panowie...... nie na forum proszę. Ono powinno służyć merytorycznej wymianie zdań i osobistych odczuć, a nie cytowanie słownika szanownego Pana Miodka i na tym podłożu obkładac się inwektywami. 

Bez odbioru 🙂

Myślę, że większość z Was widzi dlaczego ten temat na forum umiera....  Przepychanki o MojeJestMojsze. Żałosne, a niby dorośli Ludzie... Wolę słuchać muzy + bywać na koncertach niż brać w tym udział...

• 3 tygodnie później...
12 godzin temu, czubsi napisał:

Hej co tam u Sansuiowców??? 

Hejo, a no same problemy bo jak tu ustawić dobre samopoczucie skoro biasu się nie da wyregulować. A przypadek taki zabawkowy bo D101, ustawienie tego to masakra, nie trzyma, raz w górę raz w dół, delikatne poruszenie potkiem i leci z 15 na 7, ciut w górę i jest 25, a jak już się ustawi na 15, to i tak mam wrażenie, że zaraz się rozjedzie, na obu kanałach tak samo, botki wymienione bo pomyślałem, że może coś z nimi, bez zmian. A gra jak na D101 przystało, czyli przyjemnie, przyzwoicie jak na zabawkę. Kupiłem go, grzał się jak piekarnik więc spojrzałem co tam tam gorąco, prądy miał grubo przestawione. 

Żarty żartami, ale niebawem dla mnie nadejdzie czas na Alphę, zdecydowanie 607, wystarczyć musi. Tylko którą DR, MR, XR, NRA? Coś z tego co wyłowię na portalach... a może ktoś z Was ma na zbyciu 607kę?

No i ta D101, jak wyreguluję i będzie trzymać  będzie dla żony do pracy lub syna w pokoju.

Pozdrowienia

lolka-p

Sorry , że się wcinam, mam do zaoferowania 707 DR , jest w bardzo dobrym stanie , ma wymienione gniazda głośnikowe, na takie, które tolerują i wtyki i widełki. Oddam za 3,5 tyś zzl, bo potrzebuję gotówki, poprzedni samochód się znieświerzył a nowy muszę doposażyć. Sądzę, że to lepsza oferta niż 607. Pozdrawiam

Problem ze strojeniem to najczęściej wina złej termiki . Trzeba ściągnąć piaski Sahary i położyć nową pastę termoprzewodzącą. 
Plus całościowy przegląd . Czasem jakaś część nie trzyma już fabrycznych parametrów i wtedy zestroić można na „chwilę” a za kilka dni problem wraca . 

Hej, 707DR już w domu.
Zanim ruszy potrzebny mi transformator. Czy ktoś z Szanownych ma na zbyciu 100V?
Mam już szykowaną ofertę na Toroidy.pl na TTSA0600 audio w szarej obudowie, ale jeszcze nie dograłem zamówienia.
W ścianie mam 226-228V, rzadko więcej lub mniej, więc nawijać chcą na 103V na jałowym, bo twierdzą, że pod obciążeniem i tak spadnie do 100V.
Czy zwrócić na coś konkretnego uwagę?

1 godzinę temu, lolka_p napisał:

Hej, 707DR już w domu.

Gratuluje, jak wrażenia wizualne?

1 godzinę temu, lolka_p napisał:

TTSA0600

IMHO lepiej 1kVa.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Cześć robaczki 🙂

Ze w związku z tym, iż mi się już Sonus Faber Sonetto rozegrały a i czas powoli siadać do ich dopieszczania (modyfikacja zwrotnic) zmuszony jestem oddać w dobre forumowe ręce  moje Venere 2.5 (MOD) ... Prawda jest taka, że żal mi się z nimi rozstawać (wizualnie podobają mi się zdecydowanie bardziej niż Sonetto ...) i dlatego też tyle czasu trzymam obie pary Sonusów ... Fakt faktem Sonetto jednak mają większy potencjał (jest średniotonówka ...) co nie dziwi zważywszy, że są około 3 razy droższe ... Jak wiecie w Venere udało mi się poczynić zmiany modyfikujące zwrotnice w taki sposób by idealnie zgrały się z integrami Sansui . Ci co je u mnie słyszeli wiedzą o czym mówię... Zostawiam wewnątrz części za 1300 zł; co i tak nie wpłynie na ich cenę (!) Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o info - cena jest znacząco bardziej atrakcyjna niż te na aukcjach a nie jest tajemnicą, że swój sprzęt wolę oddać komuś z forum niż obcym na aukcjach ... czasem lepiej żeby sobie poleżały w szafie i poczekały na kogoś kto naprawdę wie co kupi - dokładnie tak jak ze sprzętem Sansui - czas pokazał kto mówił prawdę 🙂 ...

Edytowane przez czubsi

Takie pytanie czy w 907 mr, nra da podpiać widły z kabli gośnikowych.Aktualnie mam banany a do testu chce wziasc widly a z boku tylko jeden otwor i niema wyciecia oraz niemozna wykrecic mocniej by wlozyc widły??

Edytowane przez Krisat

Wykręć i zobacz :-)))  Generalnie Ci którym na widełkach zależało to wymieniali te WBT na wersję pod widełki .... Oryginalnie spotkałem tylko raz aby (w 07) były wtyki w wersji pod widełki i nie wiem do końca czy nie była to już ingerencja poprzedniego właściciela

Edytowane przez czubsi
W dniu 12.11.2024 o 16:05, Tajitsu napisał:

Gratuluje, jak wrażenia wizualne?

IMHO lepiej 1kVa.

Dziękuję. Jak na razie cieszy oko i wzbudza podziw. Jeszcze raz dziękuję Ci Jan!
A tymczasem czekamy na transformator.

11 godzin temu, lolka_p napisał:

A tymczasem czekamy na transformator.

Który wybrałeś?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 21.11.2024 o 10:35, Tajitsu napisał:

Który wybrałeś?

600VA, nie mam prądożernych kolumn,  zamówiłem z toroidy w wersji audio. 103V mam mieć na jałowym, z moim prądem w gniazdku 226-228V będzie 100V. Jeszcze tydzień do dwóch mam czekać. 

Hej. Który gramofon bardziej polecacie? Sansui SR-929, czy Sansui XP-99? Nie mam doświadczenia z gramofonami, więc każda wyrozumiała odpowiedź będzie bardzo cenna.

Pozdrawiam

Sansui SR-929 jest o wiele masywniejszy i ma bardzo szeroki zakres stosowanych wkładek ( ich wagi ).

Wszystko zależy od stanu egzemplarza  i czy masz kogoś kto zna się dobrze na przeglądzie/konserwacji oraz ustawianiu wkładki.

Pozdrawiam

Pygar

Marcysko.

Mam oba i SR 929 i XP 99, kiedyś myślałem , że XP jest lepszy, bo ma genialne rozwiązanie napędu. Dwa to automat i właściwie tylko zakłada się płyty i tyle. Jednak SR 929 jest zdecydowanie lepszy, też jest automatem. To co napisał Pygar, można zastosować szerszy wybór wkładek. Samo mocowanie headshella w XP 99 jest zdecydowanie mało standardowe, do SR 929 pasuje masę i są metalowe a do XP raczej tylko plastik. To samo z gramaturą wkładek. XP to raczej tylko do lekkich wkładek. Co do ustawienia wkładki, prościej jest w XP, ale mała gama pasujących wkładek to minus. SR 929 jak by się pokusić i dobrać przeciwwagę, przyjmie nawet Ortofony SPU. XP 99 jest mniejszy i łatwiej jest go ustawić w małej przestrzeni. Oba ciężkie do zdobycia i drogie. Oba w konstrukcji maczało palce Micro Seiki. Oba napęd bezpośredni. Co do konserwacji, jak pracują i trzymają obroty, nic nie trzeba robić. Jak nie to omijać szerokim łukiem. Jak kupować gramofon, to tylko osobiście. Ma trzymać obroty, nie powinno być słychać przydźwięku sieci i ma działać podnoszenie i opuszczanie ramienia. Mam teraz od lat Micro Seiki BL 91 i 9 calowe SME 3009 II z wkładką Denona DL A 110 i drugi Micro Seiki BL 101L z ramieniem SME 3012 II i wkładką Ortofona SPU Spirit - bardzo ciężka wkładka. Ogólnie winyl to droga zabawa. Nie kończy się tylko na gramofonie i wzmacniaczu. Zaraz szukasz lepszego ramienia, wkładki, później pre gramofonowego. Same płyty łatwo się rysują, brudzą. Myjki nie są tanie . Jednak szum rys łatwiej zgubić wkładką z odpowiednim szlifem. Oczywiście mycie pomaga, ale rys nie usunie. Pre gramofonowe jak już kupować to solidne, typu krajowego RCM-a . Nie jakieś Monacory czy podobne. Takie pre ma każdy Sansui. Ale nie są one super. Owszem do wkładek MM to służą super ale MC to już inna liga i tu warto zaiwestować. Winyl ma urok i klasę jak cały zestaw jest wysokiej jakości. Jak masz dostęp do kogoś, kto potrafi ustawić wkładkę i gramofon, ale nie chcesz wydać sporo kasy a tylko posłuchać czasem czegoś ze starych płyt Musy czy Pronitu, może lepiej XP 99, bardziej niezawodny. Zwykle też tańszy od SP 929. płyty CD nawet używane są sprawne i wiele muszą przejść, by się cięły. Koszt używanej to max 30 zł. Koszt winyla to już stówa i więcej. Kupując używkę masz loterję, muzyka czy jajecznica. Wybór jest jednak sprawą kupującego. To co wiem, napisałem.

Powodzenia.

Jan

Osobiście uważam, że można znaleźć ciekawsze gramofony niż Sansui... Victor, Denon, Kenwood, Pioneer. O ile wzmacniacze, końcówki Sansui jest dla top, gramofonu szukałbym innej marki.

Cześć. Od paru miesięcy jestem posiadaczem AU-101. Na początku zrobiłem recap teraz pojawiło mi się trzeszczenie  w prawym kanale po około godzinie słuchania muzyki. Na angielskich forach wyczytalem że przyczyną mogą być tranzystory w przedwzmacniaczu. Zauważyłem że wersji tego wzmacniacza jest kilka z róznymi tranzystorami, oczywiscie trudnymi do zdobycia. Pewnie brzmienie też się trochę zmieni - czy ktoś ma jakieś doświadczenie w doborze zamienników do tego sprzętu? Niekoniecznie modelu bo przypuszczam że nie tylko w tym modelu jest to problemem. 

Jako że jestem pod wrażeniem jakości dźwięku już tego maleństwa chciałbym w przyszłości kupić wyższy, jeszcze ładniej brzmiący model wzmacniacza tej firmy. Jaki najwyższy model ladnie brzmiacy ale na nasze napięcie 230V jestem w stanie upolować?

10 godzin temu, BoBasek napisał:

Jaki najwyższy model ladnie brzmiacy ale na nasze napięcie 230V jestem w stanie upolować?

Au-a907Dr.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.