Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dzieki za rady, przeszlo polowe watku nam juz za soba (jestem na poczatku 2015) ciekawie sie czyta, wiem juz sporo o alphach, a zaczac chcialem stopniowo od g77x, g99x i dalej w gore.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość A&T

(Konto usunięte)

Jeszcze rada przy zakupach z płatnością PayPal. Zwracają ewentualnie koszta, tylko pod warunkiem

dokonania płatności za transakcję jedną wpłatą. Razem cena towaru i transportu.

Ale nie zwracają za wysyłkę. Zwrócić towar musisz na własny koszt.

witam po dłuższym milczeniu,

Przed około 2 miesiącami prosiłem Was o radę jakie kolumny dobrać do Sansui AU-A907MR i czy infinity Sigma będą OK. Opinie były różne ale gegeralnie nikt nie polecił takiego zestawienia proponując inne "bardziej optymalne". Dzięki bogu nie posłuchałem i pokierowałem się tym co udało mi się wyczytać na portalu audiostereo oraz własną informacją i doświadczeniem.

Po zakończeniu budowania nowego zestawu audio chciałbym przede wszystkim podziękować czubsi i janvideo za to, że zarazili mnie swoją pasją do wzmacniaczy Sansui oraz zukzukowi za bardzo rzetelne inforamcje na temat kolumn Infinity.

Na podstawie lektury postów tychże kolegów oraz doświadczenia z Infinity Renaissance 90 zdecydowałem się na zestaw Sansui AU-alpha 907 MR + Infinity Sigma a ze swojej strony dołożyłem do tego Marantz Sa-1.

Na podany zestaw przesiadłem się z Infinity Renaissance 90 + Pioneer AD91+ PD75, a więc zupełnie inny zestaw i w dodatku w zupełnie innym pomieszczeniu ale śądzę, że pomimo wszystko można dojść do pewnych wniosków i podsumowania.

A więc wzmacniacz 907MR jest wart każdych pieniędzy i switnie się spisuje w połączeniu z Infinity Sigma. Po prostu daje radę bez najmniejszych problemów. Mogę z własnego doświadczenia porównać Sigmy i Renaissance 90. Są to zupełnie inne kolumny, inna konstrukcja i inna swoboda grania. To po prostu trzeba usłyszeć na własne uszy ale Sigmy są warte dwu lub trzykrotności ceny.

Więc podsumowując jeszcze raz wilkie dzięki Panom czubsi, Janvideo i zukzuk. Dzieki Wam gra to naprawdę czadowo!!!

YAPA

907 MR to szczyt tego co z integry w klockach Sansui się uzyskuje. Jest delikatność finezja i melodyjność. Może ciut za słabe uderzenie ale nie każdemu się walenie po głowie podoba. 907 XR ma ciut więcej Powera w tym zakresie. 907 MOS Limited ma więcej ciepła w brzmieniu z powodu Mosów w stopniu końcowym. Jak już zamykać temat to pozostają jeszcze końcówki mocy. Tu B2105 MOS to taka MR-ka a B 2302 to taka XR-ka . Wolę więcej subtelności więc B2105. Końcówki to już zupełnie nowy rozdział w graniu. Klasę wyżej niż integry, może nawet więcej.

Pozdrawiam

Jan

• 2 tygodnie później...

Witajcie chłopaki , potrzebuję pomocy w reanimacji wzmacniacza :) Otóż powiem w skrócie . Jechałem w bieszczady i wziąłem najmniejszego kolegę x501 na wieczorne granie , ale długo nie trwały bo zaczął się palić :(

Rezystory przy końcówkach R37 4,7 ohma 3W oraz R100 i 101 na płytce na wtyki głośnikowe grzały się tak , że mieliśmy sztuczną mgłę oraz tak , że cyna po prostu się topiła i latały jak chciały .

Tranzystory końcowe nie są uszkodzone bo właśnie je wylutowałem i sprawdziłem . Nie chce go włączać na nich już bo jak padną to oryginałów tak szybko nie znajdę . Prądy spoczynkowe były ustawione niedawno , w domu grał normalnie . A tam siadł ten wzmak , pojechaliśmy na drugi dzień po drugi gdzieś , żeby była muzyka i padł po 2 godzinach również . Albo moim zdaniem skoki napięcia , albo dwie fazy w gniazdku . Bo ja nie wiem co .

Przepraszam za drugi post , ale nie wiem jak edytować poprzedni , może jestem ślepy :P

Czy ktoś wie gdzie mógłbym dostać przełącznik pod Subsonic , Loudness oraz Tone , bo Subsonic działa tylko jak jest wyłączony , jak go nacisnę to nie grał ostatnio wcale . Słychać trzaski i tyle , i czasem włączał się protector . Oraz potencjometry do regulacji prądu spoczynkowego , czy można wstawić jakieś inne , bo na tych co są nastawić te kilka mV graniczy z cudem , nie raz tylko dotknąłem , a zmieniało wartoś o kilkadziesiąt mV . Jak potrzeba zdjęcie tych przełączników to zrobię , 6 nóżek . Albo może coś taniego co nada się na dawcę :)

kaliber

http://www.sansui-parts-shop.com/

To odnośnie szukania części, może coś sobie znajdziesz.

Odnośnie awarii, jak drugi padł, widać z napięciem zasilania było coś nie ok, trzeba by sprawdzić.

Jak tranzystory są ok, włącz i sprawdź, może nic się nie stało, jak nie włączysz, nie będziesz wiedział.

Nic na zasadzie gdybania na odległość nie doradzę, nie ma sensu. Zwykle jak są takie objawy jak opisałeś,

padnięty jest tranzystor w końcówce a zwykle i sterujący nim.

Jan

Wymienię jeszcze te rezystory na nowe , dam może jakieś 5W ceramiczne , chociaż ... Pierwsze muszę znaleść ten włącznik od subsonic bo działa tak jakby robił zwarcie , lub jakiś inny , który tam się zmieści . Wtedy go odpalę . No i może te potencjometry do ustawiania Biasu wymienię na bardziej precyzyjne , bo często małe porządki i się przestawia od wstrząsów . Trzeba go odratować bo 701 , a tym bardziej 901 już mi szkoda brać na takie wypady

jancio666

Słuchanie muzyki na wzmacniaczu w klasie cenowej do 300zł porównałbym do lizania cukierka przez szybkę.

Jeśli poważnie przymierzasz się do słuchania czegoś wartego uwagi, to zdecydowanie polecam AU-G77x, AU-G99x, AU-X501, AU-X701.

Jak nie chcesz wydawać więcej zł na wzmacniacz, to lepiej słuchaj na tym co masz, a zaoszczędzone pieniądze przeznacz na coś innego niż "nowy" wzmacniacz.

Na resztę niższych modeli szkoda czasu i atłasu.

Pozdrawiam

Pygar

Zmianą sprzętu czy zmianą na lepszy sprzęt. Jancio szkoda Twojego czasu, uszu i rozczarowań. Za 300 zł masz 15 płyt cd. Napewno z nich będziesz bardziej zadowolony.

• 2 tygodnie później...

Witam forumowiczów Sansui.

Pragnę poinformować ,że od około miesiąca jestem kolejnym w naszym kraju szczęśliwym posiadaczem B2105. Co prawda kilka osób już wiedziało wcześniej o moje nowej zabawce ,jednak zdecydowałem podzielić się wrażeniami oficjalnie.

Przesyłkę , zwłaszcza jej zawartość otrzymałem całą , zdrową i nie uszkodzoną. Po podłączeniu okazało się jednak , że końcówka nie grała tak jak powinna, mianowicie selektor wyboru źródła lekko trzeszczał przy przełączaniu i jeden z kanałów grał ciszej i wydawało się, że jest jakby przymulony. W wyniku czego podjąłem próby regulacji napięć i wszystkich ustawień według wskazań producenta. Miałem z tym trochę problemu ponieważ serwisówkę mam w języku japońskim i tutaj muszę bardzo podziękować kolegom o ogromnej wiedzy i doświadczeniu Jankowi i Pygarowi za wszelkie wskazówki oraz informacje, które pomogły mi dojść do ładu z problemem który musiałem pokonać, chłopaki mają naprawdę ogromną wiedzę oraz doświadczenie w tej dziedzinie więc jeśli będziecie mięli problem pytajcie ich najprawdopodobniej rozwiążą wasz problem. Ja chciałem sam sobie wszystko wyregulować zwłaszcza, że na co dzień pracuje w wielkiej firmie elektronicznej na stanowisku serwisanta i mam profesjonalne warunki oraz sprzęt a co się z tym wiąże naprawa i serwisowanie to moja codzienność lecz niestety nie urządzeń audio dlatego poprosiłem chłopaków aby potwierdzili moje zaplanowane naprawy oraz regulacje jakich chciałem dokonać w B2105.

Wracając do tematu końcówkę wyregulowałem idealnie maiła duży rozjazd w ustawieniach między jednym a drugim kanałem teraz wszystkie napięcia są jak w nowym sprzęcie z fabryki. Kolejna sprawa to trzeszczący selektor. Zdecydowałem się na wyjęcie go , całkowity demontaż , czyszczenie , smarowanie i zamontowanie . Działanie to przyniosło również pozytywny efekt.

Po tych dwóch zabiegach końcówka działa jak należy , czeka mnie jeszcze wymiana przekaźników które idą do mnie z dala.

Dźwiękowo to na prawdę niesamowity sprzęt. Walory dźwiękowe są nie do opisania to trzeba po prostu usłyszeć i doświadczyć na własne uszy. Miałem kiedyś AU-X 1111 Mos Vintage był niezły , lecz nie tak bardzo jak ten . Panowie w skrócie mówiąc, kto potrzebuje naprawdę wyrafinowanego grania i mieć za sobą gonitwę za wciąż lepszym wzmacniaczem proponuje skierować się ku Mosom Sansui to nieprzeciętne sprzęty dostarczające wielu pozytywnych wrażeń oraz przyjemnych doznań podczas słuchania muzyki.

Jestem z łódzkiego jeśli ktoś mieszka niedaleko i ma problem ze sprzętem jeśli będę w stanie to chętnie pomogę.

Jeszcze raz dziękuję Jankowi i Pygarowi za wskazówki i pomoc.

Pozdrawiam.

No to już chyba trzecia b-2105 w kraju. Erno, ja pochodzę z łódzkiego i czasem przyjeżdżam do rodziców. Co jak co ale 2105 to chciałbym usłyszeć, zobaczyć. Może kiedyś zadzwonię i zgadalibyśmy się na krótki odsłuch? W jakim towarzystwie gra b-2105? Stosujesz pre czy masz "na krótko":) podłączoną. Słyszałem o pojawieniu sie 2105 w kraju ale nikt się nie zająknoł kto ją ma ;)

A swoją drogą to kolejny raz się okazuje, że koledzy z forum robią dobrą robotę.

Witaj audiowit.

Co do wizyty będziesz musiał się trochę wstrzymać ponieważ lada dzień urodzi mi się kolejna córka w związku z tym sam rozumiesz, że w najbliższym czasie będę miał sporo innych spraw na głowie.

B2105 gra u mnie z odtwarzaczem Nakamichi OMS7 - pierwszej wersji ( miałem też OMS7 drugiej wersji, wole pierwszą) Odtwarzacz nie jest adekwatny do końcówki dlatego z czasem wymienię na coś lepszego , mimo wszystko podoba mi się dźwięk jaki reprezentuje ten CD za jego wartość.

Końcówka napędza kolumny HITACHI HS500. To stary model kolumn, lecz opierałem się na systemie do którego link podaje poniżej. Jak widać system w ostatniej fazie zbudowany jest na bogato, zwłaszcza wzmocnienie. Zdecydowałem się zaprzepaścić ten koncepcji (chociaż mam dwie pary tych kolumn) ponieważ wyszło by to drogo, zbyt drogo. Jak widać na zdjęciach umieszczonych podanej przeze mnie strony każdy wzmacniacz napędza jeden głośników ponieważ możliwe jest wejście sygnałem na każdy głośnik z osobna (bi wiring) omijając przy tym zwrotnicę i wtedy te kolumny naprawdę potrafią zagrać ze względu na klasę głośników jakie są w nich zawarte. W moim przypadku mam tylko jedną sztukę B2105 i mogę podłączyć się w klasyczny sposób gdzie nie uzyskam już takiej jakości z uwagi na to iż sygnał idzie przez zwrotnice która w pewien sposób sygnał kroi . Nie mniej jednak i tak jestem bardzo zadowolony bo główną robotę robi tu właśnie końcówka Sansui a dźwięk wydaje się niezwykle naturalny - nie przebarwiony.

http://www7b.biglobe.ne.jp/~hs-500/Status2.html

Spokojnie, rzadko bywam u rodziców ;). Gratuluję córki.

Znam ten model monitorów. Widzę w jednym z tych projektów biampingu 2 x 607mos premium:). Projekty na bogato. Jestem pod wrażeniem.

Na bardzo bogato 4 x HS 500 + 2 x B2105 + 2 x 607 Mos Premium i wiele innych drogich dodatków. Mam mały zarys brzmienia części tej konfiguracji lecz tak , która jest tam pokazana to już chyba max jaki można osiągnąć , bynajmniej przy tych kolumnach lecz skoro właśnie je wybrali to znaczy , że muszą coś sobą reprezentować.

Erno. Mialbys też problem z 607mos. W polsce tylko ja mam taki. W eu znalazlem jeszcze chyba w anglii. W stanach jest wystawiony srebrny. Niedawno byl w hifido dokladnie taki jak moj czyli czarny.

Żeczywiście drogie i żadkie komponenty ale w takiej konfiguracji to musi grac.

audiowit.

W Polsce nie jesteś jedynym właścicielem 607 Mos Premium ,ale być może tylko Ty masz w czarnym kolorze. Na temat tego wzmacniacza słyszałem same pochlebne opinie - super sprzęcik. Mam zaproszenie do znajomego , który własnie taki wzmacniacz ma. Więc jak będę miał trochę więcej czasu wezmę swojego B i wybiorę się do niego na odsłuchy.

Ooo a to niespodzianka. A bylem niemal pewien.Jestem ciekaw z jakimi kolumnami połączył 607. To prawda. Jest to muzykalna integra. Nie będzie miała startu do Twojego mosa ale zapewniam Cię, że warto jej posłuchać.

A takie przedsięwzięcie jakie zaproponowałes w linku już w Polsce jest możliwe. Jeszcze Jan lub Czubsi są tylko potrzebni. No i Twój znajomy :). No i system powstałby ''na chwilę''

Edytowane przez audiowit

To fakt podstawowe elementy mamy w kraju aby taki system zbudować, jednak brakowało by nam jeszcze wielu istotnych szczegółów w postaci super wysokotonówek, subwofera, equalizerów, nawet regulacja wzmocnienia oparta jest na wysokiej klasy potencjometrze, oraz paru innych istotnych elementów aby zagrało to z maxymalną wydajnością w całym zakresie częstotliwości a nawet poza zakresem słyszalnym. To jeden z najbardziej rozbudowanych a zarazem ciekawych systemów jaki widziałem mając świadomość jakim charakterem gra kilka elementów tego nieprzeciętnego systemu. Lecz na upartego zawsze mogli byśmy zbudować uproszczoną jego wersję, była by niezła zabawa mając tyle wspaniałych urządzeń w jednym miejscu.

Witam

Najważniejszą skrzyneczką w tym zestawie jest (ta czarna na zdjęciu) :

Channel Divider -> Marchand Electronics -> XM44 4Way (3KHz, 8KHz, 200Hz Low Pass for Subwoofer)

Bez tego cuda nie da się razem spiąć 4 wzmacniaczy i podzielić całego pasma na poszczególne sekcje tak dla napędu jak i dla poszczególnych głośników.

Pozdrawiam

Pygar

post-45609-0-65130900-1471414739_thumb.jpg

post-45609-0-94920300-1471414929_thumb.jpg

Edytowane przez Pygar

Witam.

Gdy bym nabył 607 Mos Premium i urządzenie o podobnym działaniu do czarnej skrzyneczki to mógł bym w zasadzie utworzyć prostszą wersję w/w układu na moich Hitach HS 500 i B2105.

Erno.

Takową ,, skrzyneczkę można kupić. Suma w okolicach 1300$.

Po zakupie 607 MOS Premium - można kupić za 300$ w Japonii, transport i cło podniesie cenę zakupu, masz to to oni w wersji pojedyńczej.

Jan

spiąć 4 wzmacniaczy i podzielić całego pasma na poszczególne sekcje

Oooo jeny !

Podziwiam pomyslowosc wspolklubowiczow

(sorry - akurat mam brak polskich liter)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• 3 tygodnie później...

Witam.Chciałbym poznać dźwięk z kolumn sansui które modele polecacie i dlaczego.Słucham wszystko ,ale głównie jazz i rock.Pokój akustycznie wytłumiony 16m2.Mam i mocne tranzystory(Kenwood 600.Sharp optonica 4646) i lampe(leak) i amplitunery (tandberg 2075,pioneer tx 950.sansui 300a) i inne.Lubie dźwięk muzykalny, neutralny,dynamiczny,dobry wgląd w nagranie ,dobra przestrzeń. Kolumny mają być do 6000zł".Obecnie słucham na infinity kappa 8.2.atc scm 7,eppos m22.No i alternatywnie jaki wzmak lub amituner Sansui polecacie.Jaki komplet kupić aby usłyszeć firmowe brzmienie SANSUIA.

Edytowane przez PASJA-AUDIO
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.