Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolegów.

Ostatnio , w związku z moim wyjazdem do Indii, nie goszczę często na forum. Popełniłem jednak ostatnio zakup wzmacniacza na Ebayu. Nie był to model Sansui. Kupiłem wyrób Włoski, Lector ZAX 60. Był do naprawy i tanio, więc kupilem. Już gra i mam możliwośc odnieść się do wyrobów, tak dla naszych uszu milej firmy, Sansui. Na pierwsze odsłuchy można go przyrównać do AU-X 701. Nie ma jednak tej mocy całkowitej jak 701. Jest w miarę szczegółowy i podobnie buduje scenę. Jego cena wyjściowa to około 1000 EUR. O jakości wykonania mogę tylko napisać, że włosi mogą tylko pomarzyć o wykonaniu Sansui. To wyrób manufaktury. Jedynie podoba mi się rozwiązanie nóżek, które są trzy i estetycznie wykonane. Obudowa spartańska, może się podobać, z akrylowym frontem. Posiada opcjonalnie sterowanie na pilota do regulacji wzmocnienia. Nic więcej. Wewnątrz już tylko gorzej. Trafo owszem , tproid o solidnych parametrach, ale nie odseparowany. Połączenie gniazd wejściowych ( złoconych ) z elektroniką , zrealizowanie na taśmę komputerową !!!. To samo połączenie - przełącznik wyboru wejść a potebcjometr siły glosu. Aż się włos jeży... Potencjoetr Alps , więc badrzo dobry. Końcówka mocy na układach Darlingtona wykonanych w firmie SANKEN, znanej mołośnikom Sansui. Wszystkie tranzystory mocy w oryginalnym wykonaniu wzmacniaczy Sansui, były właśnie tej marki. Są to w Lectorze fety. Brzmią przyjemnie. Rezystory to Dele, 2 % . Kondensatory mało znanej marki Elite i kondy filtrujące Matsuchity. Nic porywającego, choć o pojemności 100000mikro. Jakość wykonania płytki drukowanej pozostawia wiele do życzenia. Metalizacja otworów tragiczna. Wlaśnie ta metalizacja przyspżyła kłopotów poprzednim właścicielom. Servis nie mógł się doszukać usterki i wzmacniacz za grosze trafił do moich rąk. Fakt, dał mi do myślenia, ale już gra i poprawiłem co się da w nim, by cieszył przyszłego właściciela. Porównując Lectora do Sansui, wolę Sansui i to zdecydowanie. Od starszych modeli Sansui, gra lepiej, ale już od serii Alpha, zdecydowanie gorzej.

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Krótko i na temat ! Ostatnio czytałem wypowiedzi twórców Sansui - m inn.Pana Oshima. Potwierdziły się i nasze dotychczasowe informacje i domysły. lata 80/90 to dążenie firmy w kwestii zbliżenia dźwięku do realu przy jednoczesnym zachowaniu charakteru Sansui (potęgi i współgrania pasma). Pan Oshima w ostatnich dniach oficjalnego istnienia "starego Sansui" zabrał do domu jedną AU-alpha 907 Limited. Dostroił układ optymalnie w oparciu o preferencje brzmieniowe w/opisane i możliwości trafa Hashimoto - sekretu chyba większości sukcesów Sansui. Produkty aqua lab (lampowce) swoim wzorcem brzmienia są odnoszone do właśnie tej 907 limited !!! - służy do dziś jako wzornik ! Macie pojęcie ???

Witam.

Romku, bez przesady, jutro mały fotograficzy wstęp do operacji ,,AU,,.

Jednak nie o tym chcę napisać. Dla wszystkich , którzy mają w swoich rękach Sansui CD-X701 lub wyższe modele. Nawet nie wiecie co macie w swoim domu. Może nie tak tanim, ale myślę , że nie wielkim nakładem można wycisnąć z nich brzmienie naprawdę super. Od tygodnia mój CD-k był cały czas pod napięciem. Wczoraj wyłączenie i dziś test. To co teraz pokazuje, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Teraz mogę powiedzieć, że wiem kiedy perkusista stosuje szczoteczki grając. Scena otworzyła się tak , że trudno mi wprost uwierzyć. Na płycie, na której, poprzednio myślałem, że jest tylko jazgot, teraz jest tyle wirtuozeri gry, że nawet nie podejrzewałem, że coś takiego potrafi ta ekipa zagrać. Dynamika bajeczna a bas niski do granic możliwości, nie słyszę momentami go, lecz czuję. Uderzenie pedału czuje się fizycznie. Nadmieniam, że gram na wejściach chinch, na interkonektach Kody za 59 zł z Allegro. Wejścia na talerze, nie są już teraz szeleszczącym czymś, to SĄ talerze, wszystko jest tak klarowne i czyste. Wszystko za sprawą siedmiu polipropylenów 0,47mikroF, czterech polistyrenów 10nF, dwuch polipropylenów 2,2mikroF i polistyrenów 6800pF i ośmiu Black Gate 47mikroF/50V. Wystarczył tydzień formowania i teraz to gra bajecznie. Najważniejsze saś jest to , że wszystko za sprawą zabiegów jednej osoby - Czubsiego - to on na tym forum cały czas dąży do idealnego brzmienia wzmacniaczy Sansui. Moja 911 przeszła taki etap i teraz mogę cieszyć się dalszym etapem , poprawiam brzmienie toru analogowego w CD-ku. Mogę zawsze prościej, mam wewnętrznego DACa we mwzmacniaczu, teraz nawet nie wiem czy muszę go stosować. Po analogu mam to samo. Pawle, chylę czoła, cieszę się , że znalazł się ktoś, kto zaraził mnie chęcią posiadania czegoś tak fajnego . Muzyka przez duże M, jaką słucham , jest dzięki tobie. Za małą w sumie kasę posiadam sprzęt , który gra bajecznie.

Sorry, słucham i sam nie wiem skąd ta kapela w moim pokoju, kurde, no tak...

Jan

Drodzy koledzy, jestem nowym uczestnikiem tego forum, do przyłączenia skłonił mnie cytowany post. Jestem posiadaczem CD-X701i i mam "0" wiedzy w przeróbkach elektroniki. Kto może mi pomóc w upgradzie mojego CD? Post kolegi Jana jest taki przekonujący :)szczególnie wzmianka o szeleszczących talerzach, Cd współpracuje z NAD 340O.

Maciek

Witam.

Tak, 911 jest na pilota i wczoraj była w bardzo dobrym stanie sztuka na Ebayu .de za 499EUR kup teraz. Warto.

Maćku.

Napisz jak jesteś z elektroniką, czy masz jakieś pojęcie, czy odróżnaiasz elementy, czytasz ich wartości.

Przepraszam, że pytam. Można łatwo narozrabiać , a naprawia się trudno. Jak powiesz na jakim jesteś poziomie

z elektroniką, wytłumaczę jak zabgrejdować CD-X701. Przepraszam, mam mało czasu i nie bywam tu często.

Pozdrawiam.

Jan

Dzięki za szybkę odpowiedz, z rozpoznawaniem elementów sobie poradze :) gorzej z sama przeróbką nie mam praktyki w tego rodzaju pracach ale prosze o wskazówki.

Maciek

• 2 tygodnie później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Oferta początkowa prawie jak jego cena z dawnych lat za nowy. Taka oferta (kup teraz) byłaby normalna za model 907 NRA po ujęciu cła, przesyłki i pocałowania w d...ę :-) Cóż ludzie żerują na niewiedzy a ilu jest takich dla których 911-ka to lepiej niż 907-ka ??? Fakt- modowana 911-ka może przebić 907 dźwiękowo ale fabryczna 911-ka to przecież "zaledwie" 607 ...

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Fakt- modowana 911-ka może przebić 907 dźwiękowo ale fabryczna 911-ka to przecież "zaledwie" 607 ...

CZUBSI a do czego porównasz 711 ? brzmienie zupełnie inne niż 911 , czy też do 607 ?

Fakt- modowana 911-ka może przebić 907 dźwiękowo ale fabryczna 911-ka to przecież "zaledwie" 607 ...

CZUBSI a do czego porównasz 711 ? brzmienie zupełnie inne niż 911 , czy też do 607 ?

Panowie przepraszam ze się wtrącę,ale z chęcią kupie jakiegoś Sansuia od was jak będzie na zbyciu.Wole od was niż z allegro tam pewnie kupa złomu i szkoda wpakować się w jakiś bubel.Info na priwa .Wiem że nie ten dział ale nie którzy z was posiadają po trzy takie wzmacniacze w działach Ogłoszenia cisza.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

młynas fabryczna 711-ka gra trochę jak 901 ale brzmienie jest jeszcze bardziej słodkie i delikatne. Oczywiście 711-kę też można "zrobić" na modowaną 911-kę gdyż schemat wzmacniaczy jest identyczny. Oba modele różnią się częściami (głównie kondensatorami). Jeśli wymieniłeś kondy na silmiki a w desymetryzatorze na BG to uzyskałeś brzmienie zbliżone do 911-ki. Masz już zatem wstępne pojęcie jak różni się od 711-ki 911-ka gdyż po takich zmianach 911-ka grała tak samo jak przed wymianą ale nieco- rzekłbym- bardziej i to w każdym aspekcie... Aby uzyskać efekt spektakularny to trzeba zrobić nieco więcej no i wpakować nieco więcej pieniędzy .... Moja obecna i ostateczna (jest ostateczna ponieważ udało się uzyskać pełną równowagę i otwartość bez zmiany charakteru brzmienia - a to był mój cel) modyfikacja pochłonęła jakieś 1500 zł; z czego same wysyłki to jakieś 350 zł ; ... Byłoby mniej ale nie od razu wiedziałem co muszę zrobić i czasem musiałem zamówić niektóre części po kilka razy ... Efekt wart był tych działań po stokroć ! Dziś mam zmodowaną 911-kę w wersji ostatecznej w stanie niemal idealnym a to rzadka sprawa !

Edytowane przez czubsi

Witam , właśnie popełniłem zakup kolejnej 711 , tym razem zostawię ją w orginale , wymyśliłem że zamiast amplitunera (BD - filmy , koncerty w HD DTS Master) dam drugi taki sam wzmak stereo a jeśli bedzie brak basu zawsze można suba podłaczyć pod wyjście procesora , Jedna zasila przody (MOD) ,druga tył (ORG), oczywiście do Stereo korzystam tylko z jednej , mówie wam dzwięk bajka , żeby taki uzyskać z ampli trzeba by zapłacić za niego ok 10 tyś , spróbujcie ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

młynas

Swoją 711-kę z tego co pamiętam nieco poprawiłeś. Wsadziłeś na boki modułów końcówki po dwie sztuki 470 uF czy zostawiłeś tak jak w oryginale po jednej na każdej stronie ??? 711-ka w wersji fabrycznej też ma piękny i mocny bas zatem sub jest mocno zbędny a nawet jeśli lubisz bardzo mocne efekty to zawsze możesz włączyć regulację :-) W przypadku kina nie ma dysonansu psychologicznego w związku z włączeniem regulacji bo dvd nie są realizowane tak jak CD i niedostatek zawsze może wystapić. Jeśli dałeś po dwie 470 uF na każdą stronę to nie uwierzę, że w ogóle myślisz o włączeniu suba ...

Ja sobie swego czasu też zrobiłem próbkę na trzech wzmacniaczach Front 911-ka tył kenwood L1000 center 907 - nie pytaj co się działo :-) Trudno sobie wyobrazić takie kino w jednym kawałku ale lepiej to przeżyłem niż autentyczne kino ! Na minus jest tylko totalny brak powierzchni do takich zabaw - w moim przypadku ... Jakościowo taki sprzęt to nie tylko nie istnieje ale i nie jest - zapewne - nawet w planach. Jego cena musiałaby być po prostu kosmiczna ...

Gdzieś Ty znalazł kolejną 711-kę i za ile ????

Edytowane przez czubsi

Hej CZUBSI , dałem na boki modułów końcówki po dwie sztuki na strone 1000 uF Silmic II i 2 szt na zasilacz , oprócz tego 4 szt BG STD 10uF/50V na strone , druga 711 zostaje w orginale i tak jak piszesz sub jest zupełnie nie potrzebny (nawet by popsuł) , dzwiek rewelacja , to jest dopiero kino , a o koncertach na BD nie będe pisał bo to inny wymiar ( nadmieniam że posiadam Onkyo TX-NR5008 za ok 7 tyś, chowa się) a jak ci napisze skąd i gdzie dorwałem to nie uwierzysz, byłem przypadkowo u świerzo poznanych znajomych ,pokazywali mi dom i w jednym z pokoi przyuważyłem jakieś graty na kupie ( tuner , rozwalony gramiak i ........ 711 !!!!!!) nietknięta w orginale , zapytałem ile? po zbieram stare sprzęty o oni dasz 500 zł i zabieraj wszystko , jaja co....

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ło matko ! Mając obecnie 911-kę , 907i-kę , Kenwooda L1000 C/M i kilka CD-ków brałbym go od ręki !

Podłączyłem po regulacji AU alpha 907i. Teraz się z nią oswajam. Wzmacniacz jest szokujący pod względem mocy. Wiele już słyszałem ale on po prostu szokuje potęgą. Co ważne gra bardzo analogowo co dodatkowo zachęca do odkręcenia gałki volume (odkręcenia czyli max godz. 10.00 bo wypluję głośniki ...). Wyraźnie brzmienie się układa w końcu parę ładnych tygodni leżał bez prądu .... Ustawiony jest zgodnie ze specyfikacją tranzystorów oraz procedury strojenia tego układu. Każdy poziom glośności nie przynosi jakichkolwiek nierównomierności w paśmie. Jest idealnie wyważony tonalnie. Dobry materiał po prostu błyszczy. Z energią koncertu nie ma najmniejszych problemów. Mam taką cichą nadzieję, że koledzy posiadający niższe modele będą mogli swego czasu na wspólnym odsłuchu posłuchać 907 osobiście. Da to pojęcie jak wielki skok do przodu w kwestii wrażeń odsłuchowych, realizmu przekazu i budowania emocji można jeszcze dokonać. Nie chcę odnośić brzmienia 907i MOD do 907MR Radka ale myślę, że prędzej czy później do takiej konfrontacji dojdzie :-). Względem 907NRA 907i MOD gra zdecydowanie bardziej analogowoi mniej twardo. Jest fajna góra ale nie przesadzona czy wybijająca się ponad resztę pasma. Nie ma mowy o jakichś przebarwieniach czy sybilantach. Kontrola basu przy całej jego wielobarwności jest po prostu wybitna. Średnica jest melodyjna i trzymana w ryzach więc nie wbija się w uszy ale też nie traci kolorytu czy właściwego wypełnienia. Wypełnienie rozciąga się od najniższego dołu do górnej średnicy. Scena jest rozłożona i stabilna w przestrzeni. ...

młynas postaraj się wymienić rezystory w torze. będziesz potrzebował łącznie 12 sztuk. Nie jest to może tanie ale odczujesz kolejną dużą zmianę a co ważne zbliżysz się do rozwiązania z 707 i 907. Mowa oczywiście o Rikenach. Realizm odsłuchu - szczególnie w średnicy jest nieporównywalny z niczym zwłaszcza przy bRikenach na sprzężeniu zwrotnym w połączeniu z rezystorami wejściowymi na układ końcówek mocy.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

orientuje się ktoś ile $ kosztowała 711 i 911 w momencie wypuszczenia?

911-ka średnio 1150 USD (trzeba mieć na względzie, że wartość dolara z tamtych czasów - 89 rok - nieco odbiega od dzisiejszego stanu)

Edytowane przez czubsi

nabyłem ostanio sansui sp-x8000, z głośnikiem tubowym.

dość ciekawe kolumny, górę pasma mają świetną.

z lampą grają b.dobrze.

post-11688-0-17161600-1319193210_thumb.jpg

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

SANSUIo'MANIACY!!

CZY KTOŚ WYBIERA SIĘ NA TEGOROCZNY AUDIO SHOW??

Jest okazja posłuchać, CO GRA LEPIEJ, CO TAK SAMO, A CO GORZEJ - niż nasza ulubiona marka ??

Ja mam w planach poświęcić całą niedzielę na Golden Tulip & Sobieskiego.

Zdaję sobie sprawę, że na jakość dźwięku wpływa szereg różnych niuansów /min. kabelki, pomieszczenie, itp/

ale uważam że, warto posłuchać, popatrzeć - skoro RAZ W ROKU JEST TAKA OKAZJA - Bardzo wielu sprzętów w jednym miejscu i czasie.

Rozumiem też, że jest to WYSTAWA, nie zaś koncert, czy domowe odsłuchy... ale może warto??

A więc do Usłyszenia & Zobaczenie

ZbyszeK

Witam Kolegów.

Ja niestety nie będę uczestniczył w Audio Show 2011. W tym czasie wędrował będę po Radzastanie , ale miłych odsłuchów

życzę Koleżankom i Kolegom.

Pozdrawiam.

Jan

Witam Kolegów.

Ja niestety nie będę uczestniczył w Audio Show 2011. W tym czasie wędrował będę po Radzastanie , ale miłych odsłuchów

Pozdrawiam.

Jan

WRACAJ SZCZĘŚLIWIE. POZDRRRR

Witam Kolegów.

Pozdrawiam.

Jan

ucaluj łaciatą ode mnie ;d;d.....

A więc stało się ilość usterek w moim X-501 przewyższyła moje przekonanie co do tego ze wszystko z nim w porządku. Co oznacza tylko jedno serwis... Dusze się w pokoju bez tego sansuja a z unitra Ws 432 nie wytrzymuje wyrzucę ja przez okno. możema ktoś na sprzedaż X-701 tanio?;] stan nie musi być idealny ważne ze grała bo X-501 coś mi płata figle.

A więc stało się ilość usterek w moim X-501 przewyższyła moje przekonanie co do tego ze wszystko z nim w porządku. Co oznacza tylko jedno serwis... Dusze się w pokoju bez tego sansuja a z unitra Ws 432 nie wytrzymuje wyrzucę ja przez okno. możema ktoś na sprzedaż X-701 tanio?;] stan nie musi być idealny ważne ze grała bo X-501 coś mi płata figle.

• 2 tygodnie później...
Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Witam klubowiczów.

Panowie mam prośbe jakby ktoś widział gdziekolwiek , tak przy okazji gałkę do wzmaka 911 (ta na "REC SELECTION") dajcie mi znać.

Browara regionalego postawie w podzięce , a nawet dwa... hehe

Pozdrawiam sansuiowców.

• 2 tygodnie później...

Witam szanownych klubowiczów.

Nabyłem właśnie wzmacniacz Sansui AU-5900 (jeszcze na niego czekam), przede wszystkim z powodu gramofonu (powrót do analogu) i piękny wygląd (mam nadzieję, że to przystanek do AU-9900 ;)

Ze względu na wygodę (i ilość miejsca) chcę jednak połączyć systemy do kina domowego (stara ale jara Yamaha DSP-A5) i stereo (AU-5900), czyli wykorzystać te same głośniki frontowe.

Zaplanowałem więc podłączyć:

- wszystkie głośniki (poza frontami) pod A5

- fronty do AU5900

- gramofon do AU5900

- A5 będzie w kinie preampem dla Sansui

A teraz pytania:

- do jakiego złącza w Sansui podpinam sygnał z main output Yamahy: aux?, pre?

- jak ustawiam przełącznik pre-main w Sansui?

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc i wskazówki ;)

Pozdrawiam szanownych maniaków, Andrzej

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

sygnał wprowadzasz do jakiegokolwiek wejścia liniowego w sansui.

Volume w sansui na max, a sterowanie głośnością z Yamaha.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Za zarażenie sansujomanią powinno Was się wszystkich do pierdla powsadzać, a w szczególności czubsiego i janavideo24 :)

Art. 161. § 2. kk

Kto, wiedząc, że jest dotknięty chorobą weneryczną lub zakaźną, ciężką chorobą

nieuleczalną lub realnie zagrażającą życiu, naraża bezpośrednio inną osobę

na zarażenie taką chorobą,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności

do roku.

I co ja zarażony mam teraz zrobić :(

Chyba popełnię jakiegoś Sansuja :)

Witam wszystkich i pozdrawiam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

uważaj bo to się rozwija ...

Ja zacząłem od martwej 911-ki a teraz mam zmodyfikowaną prawie nową no i ... prosto z Tokyo alfa 907i ...

Miałem też do czynienia z 901-ką i 711-ką.

Moi drodzy !

Nie dalej niż w tą miniętą środę był u mnie Radek z 907MR... Mieliśmy możliwość konfrontacji obu 907-ek (rzadka sprawa pod jednym dachem ...)

Wnioski : One naprawdę grają bardzo podobnie choć konstrukcyjnie są wręcz zupełnie inne (mimo podobnego schematu) !!! Grają lampowo ale z wigorem i precyzją. Radka 907-ka ma nieco mniej "siły" ale za to delikatnie przeważa w rysowaniu olbrzymiej i sugestywnej przestrzeni. Oba można naprawde pomylić :-) To dla mnie bardzo dobra wiadomość bo mój jest mocno "poprawiony" a Radka fabryczny ! Zrobiliśmy niezbędną dokumentację fotograficzną - po której wiemy już sporo na temat rozwoju 907-ek w kolejnych odsłonach !!! Dla mnie te wnioski są szokujące z racji zastosowanych zmian ... generalnie schodzili z wielkiej filtracji na rzecz grania samymi tranzystorami podpartymi wybitnym wręcz i wydajnym trafem ! U mnie jest odwrotnie

trany pracują na mniejszych prądach ale siła wychodzi już z układu. Widok niespotykanych nigdzie Silmic alfa o pojemności 10 uF o takiej samej wielkości jak zwykły Elna Silmic II o pojemności ... Uwaga ! 470 uF !!! robi kurde wrażenie !!! Wiekszość rezystorów (9 sztuk na kanał) w torze to niebieskie Rikeny, duża część (jakieś 16 sztuk na kanał) to z kolei pomarańczowe Rikeny ... Reszta to Takmany. W sumie nie wiem czy można lepiej zbudować drogie urzadzenie ... i to jeszcze 18 lat temu ... Jak znajdę chwilę to wrzucę fotki.

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.