Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Faktycznie jest 901-ka na allegro i ... w całkiem fajnej cenie ! Nie żebym znał sprzedawcę ale akurat 901 gra w fabrycznej wersji calkiem fajnie ! Na allegro jeszcze 911-ki nie było ale nie można czekać wiecznie a 901-ka to przecież teoretycznie wyższy model ! Do modu jednak nie nadaje się tak jak 911-ka no ale przecież nie wszyscy chcą wydać ok. 2 tys. i jeszcze potem przerabiać - jest to więc dobra oferta (zwłaszcza oceniając stan zewnętrzny) dla tych ktorzy chcą od razu dobrze ! Warto to przemysleć bo 901-ek było na allegro dotąd doslownie kilka i to nie w takim stanie jak ta !

Pawle a jak brzmieniowo 901 ma sie do 911 ? mówie o fabryce bez modów , słyszałeś może ? ewentualnie porównaj z 711 bo cholera korci mnie kupić

Pawle a jak brzmieniowo 901 ma sie do 911 ? mówie o fabryce bez modów , słyszałeś może ? ewentualnie porównaj z 711 bo cholera korci mnie kupić

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Młynas było o tym wiele razy nie powielajmy tego samego bo faktycznie wątek nam się rozrośnie do 200 stron ...

901 gra bez takiej potęgi jak 911-ka, jest bardziej lotna i delikatna, da się też wyczuć dużo ciepełka i analogowej słodyczy. 911-ka bliższa jest neutralności no ale 901 na dzień dobry może nas po prostu do siebie przekonać na dobre ... Proponowana cena z aukcji jest uczciwa za ten sprzęt a mówię tak dlatego, że jak faktycznie porównamy co dostajemy w stosunku do ceny to ... nie ma się nad czym zastanawiać. Fakt - w kontekście do tego jakie były ceny za Sansuie swego czasu to mocno "poprawiła się" świadomość o ich faktycznej wartości i tego nie uważam za proces pozytywny ale ich cena i tak nadal jest bardzo bardzo atrakcyjna w porównaniu do tego co osiągamy. Porównajmy sobie Denona z serii PMA 2000 za 7 czy 8 tysięcy z 901 (i nie chodzi o wizual) a zrozumiemy o co chodzi . Nie twierdzę, że Denon jest zły ale warto zrobić takie porównanie bo człowiek wtedy przekonuje się, że nie trzeba majątku by mieć więcej, lepiej ....

Edytowane przez czubsi

Witam.

Mam pytanko do szanownych Kolegów. Czy może ktoś z Was kupił 901 z Allegro ? Jak tak, proszę o wrażenia.

Pozdrawiam.

Jan

Edytowane przez janvideo24

ja go nabyłem, to już mój trzeci wzmak, po au-517 i au-919.

x901 będę miał dopiero po niedzieli.

sam jestem ciekaw jak wypadnie na tle 919.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam.

Fajnie, będziesz miał porównanie do starszych i nowszych wypustów Sansui na Europę.

Czekam z niecierpliwością na porównanie. Bardzo jestem ciekaw wyniku.

Pozdrawiam.

Jan

a tak przy okazji, czy wymiana elektrolitów rozwiąże poniższy problem:

au-517 napędza basy w KEF 105 (30cm), czasem lubię sobie pograć głośniej i jak mam ok -18 dB to

wzmak po pewnym czasie się mocno nagrzewa i moduł zabezpieczający wyłącza go.

Rozumiem, że mogę dać mocniejszy wzmak (517 ma 2x65W).

Czy wymiana elektrolitów może coś pomóc w tym zakresie?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam.

Grzechniks, muszę Cię zmartwić. W tym przypadku sądzę, że są mocno rozjechane prądy spoczynkowe. Wymiana kondów zmieni brzmienie wzmacniacza, jego charakterystykę częstotliwościową. Opisany przypadek wymaga regulacji biasu i prądów spoczynkowych. Może ktoś już go naprawiał i wymienił końcówki mocy, może to tylko ze starości potencjometrów regulacyjnych. Tego się nie da powiedzieć ot tak na odległość.

Panowie, na Ebay-u.de jest alpha 707DR. Całkiem szlachetny wzmak. Polecam, jak ktoś szuka dobrego wzmaka.

Jan

może ktoś mógłby przejrzeć moje sansui i wymienić to i owo?

jak otwierałem 517 i 919 to wygląda wszystko ładnie i oryginalnie.

potrzeba im przeglądu.

z drugiej strony, rzadko daję mocno do pieca, także ten feler

nie jest upierdliwy.

a może to dobrze, że się wyłącza przy zbyt mocnym obciążeniu?

gość, od którego kupiłem x901, przesiadł się na wzmaka 'symphonic line'

i przepaści między nimi nie ma, aczkolwiek jest lepiej z SL (6tys euro nówka)

Edytowane przez grzechniks

mam pytanko do znawców , jakie były wersje 707 i czym sie rózniły? ta na ebayu to DR ale co to znaczy ? acha i czy 911 była jedynym modelem z pilotem czy może któraś alfa też jest , zależy mi żeby przynajmniej jeden wzmak sansui był na pilota

Gość czubsi

(Konto usunięte)

młynas ... drażnisz mnie bo o wszystkim już było ... Na pilota z modeli nas interesujących były AU-alpha 777, AU-alpha 999 oraz rzeczona 911-ka.

Jeśli chodzi o serię DR to jest mniej więcej środkowy wypust. Za dużo by pisać o różnicach pomiędzy seriami przynajmniej dla modelu 907 ... W modelu 707 różnic tak istotnych nie ma i sprowadzają się do rodzaju części i ilości upiększaczy. Generalnie nie ma co wydziwiać bo to jedyna alpha na 220 V sprzedawana w Europie i to w bardzo małych ilościach - ściągnięcie z Japoni to już będzie około 4 tys. zł + oczywiście trafo ... 901 jest bezpiecznym zakupem jednak słabo podatnym na moding - jak już wspomniałem trzeba się mocno natrudzić by zachować jej cechy i poprawić jeszcze te aspekty, które ma w odpowiednich proporcjach. AU-X901 jest bezpośrednim odpowiednikiem AU-alpha 707 (czyli pierwszego modelu z serii 707) z Japonii. Jak prosto wywnioskować 707DR jest modelem ... piątym w kolejności serii i już znacznie bogatszym od modelu pierwszego ...

Witam.

Zapisuję się do klubu.

Wprawdzie nie mam nic nadzwyczajnego ale tak czy siak kilka sztuk u mnie stoi. AU-777 2 szt. AU-999, 9090DB i AU-9900.

Mam problem z AU-9900 i proszę o pomoc. Czy znacie kogoś, kto profesjonalnie mógłby się nim zająć, we Wrocławiu albo w okolicach.

Prawdopodobnie wzmacniacz został uszkodzony przez jednoczesne włączenie 2 par kolumn. Efekt jest taki, że słychać zniekształcenia, jakby dużo "brudu" w muzyce.

Proszę o pomoc bo jestem "lekko" załamany.

Pozdrawiam

ja go nabyłem, to już mój trzeci wzmak, po au-517 i au-919.

x901 będę miał dopiero po niedzieli.

sam jestem ciekaw jak wypadnie na tle 919.

Grzechniks no i jak porównanie?

Witam.

Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy.

Zdrowych i Wesołych Świąt.

Wesołego karpika i wspanialej muzyczki z Sansujowych sprzęcików życzę Wszystkim.

Pozdrawiam.

Jan

Witam.

Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy.

Zdrowych i Wesołych Świąt.

Wesołego karpika i wspanialej muzyczki z Sansujowych sprzęcików życzę Wszystkim.

Pozdrawiam.

Jan

I Tobie również Janie wszystkiego Naj&Naj, jak i wszystkim pozostałym sansuiomaniakom

Pozdrrr z Łowicza

ZbyszeK

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dołączam się do Życzeń ! ! Życzę Wam Zdrowych pogodnych i rodzinnych Świąt , abyście mieli się z kim cieszyć pięknem muzyki również w ten wyjątkowy czas. W nadchodzącym roku Wszystkim kolegom życzę chociaż 911-ki a najlepiej 907-ki :-)

Jedyne co mnie w w te święta uradował to to że odkryłem w końcu co nawala w moim sansui. Zauważyłem że wzmacniacz albo odcina prawy kanał albo go zniekształca po tym jak się dociśnie lekko pokrętło potencjometru głównego. Co ciekawe ma to wiele wspólnego z tym że przycisk loudnes i tone często nie jest rozłączany tzn wyłączam loudness a wzmacniacz dalej gra podbitymi basami a czasem nawet sam to zmienia. Może wiecie co na to poradzić?

Zapomniałem dodać że to mizerny X501

Gość czubsi

(Konto usunięte)

grzechniks

Ja rozumiem , że święta itd ... ale ja naprawdę czekam na opinie o 901 - jestem po prostu ciekawy czy dostrzegasz różnicę o, którą często tu inicjuje się dyskusja na temat "lepszości" jednej serii nad drugą !

A tak z innej beczki

W ostatnim czasie dzięki wzmożonym pracom nad rozrysowaniem schematu do 907i doszedłem do bardzo zaskakujących - ba - baaaaaaardzo zaskakujących wniosków ! Otóż jawi mi się niezaprzeczalny fakt, iż najlepiej dopracowane i najbogatsze są dwie pierwsze wersje 907. Pomijam model startowy bo pozbawiony jest wszelkich upiększaczy ale chodzi o modele 907i oraz 907i MOS. Oba urządzenia to kopie końcówek mocy B2301/B2201 z dodaną sekcją pre (zresztą też bardzo rozbudowaną ...). jedyną różnicą jest w wielkość głównej filtracji i parę kosmetycznych zmian. Kolejne edycje 907 "traciły" mnóstwo części w porównaniu do poprzednika i emanowały bardzo znacznym uproszczeniem toru - ktoś powie, że słusznie bo im mniej tym lepiej - tyle, że tu widać, iż zabranie części służyło wyraźnie oszczędnościom i aby nie zaprzepaścić efektów sonicznych kompensowali to różnymi dodatkami boczników czy Rikenów. Ostatni zryw w kierunku "wypasu" był przy 907MR oraz 907NRA. Środkowe modele ukazują tendencję zniżkową toteż nie dziwi fakt, że najbardziej poszukiwane są edycje początkujące nowe rozwiązania jak 907L extra od której weszły nowe wersje tranzystorów oraz mnóstwo dodatków a takze 907MR czy NRA. Bardzo niedoceniane są 907i oraz 907i MOS i może dobrze bo nadal są do zdobycia w bardzo atrakcyjnych pieniądzach. Ponad to są to jedyne modele, które warto odświeżyć gdyż mają pełny potencjał wzorcowego układu końcówki Sansui !!! To ważne rzeczy są i dzielę się tym tylko z racji ... Świąt ... :-) Pozdrawiam wszystkich !

Edytowane przez czubsi
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeśli tego nie zauważyłeś to przypominam, że to nie jest wątek aukcyjny a swoją drogą podobnego "żelastwa" na aukcjach są tony. Jestem bardzo często w Holandii i takich "kolekcji kolegi" naoglądałem się aż nadto ... Jeśli kolega będzie sprzedawał jakąś alfę 907 ... to daj znać bo to napewno zainteresuje pasjonatów dźwięku a nie kolekcji ...

• 2 tygodnie później...

Panowie na Ebayu pojawiła się 711 a trafia sie raz na rok z tym że cena troche zaporowa , o 150 euro więcej niż rok temu

http://www.ebay.pl/itm/110806472252?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

tylko jak tu sprawdzić czy akurat ta ma brązowe nippony ASF ? bo jeśli tak ( a tak jest w mojej) to są to lepsze kondy niż w dawali w 911 , jakim cudem?

Edytowane przez mlynas

niestety nie posłuchałem sobie x901.

po włączeniu migała dioda 'protect', więc zwróciłem wzmak do nadawcy.

zatem, cieszę się nadal tylko au-517 i au-919.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Czyli trafiła Ci się tak zwana "nie grzebana" 901-ka ... Dostać te klocki w bardzo dobrym stanie to jest po prostu unikat a nie ukrywam, że dzięki Jankowi mam praktycznie w sklepowym stanie 911-kę z bielutkimi płytkami , kartonem , foliami i ... styropianem ...:-) Oczywiście wewnątrz i tak praktycznie same BG i Riken więc co się dziwić, że wymiata konkurencję :-) ! Napisz jak się tłumaczył sprzedawca , pewnie nie zauważył , że wzmacniacz nie wstaje ... W sumie nigdy bym go nie odesłał - próbowałbym negocjować ze sprzedawcą i samemu naprawić no ale ja to inna sprawa - szkoda bo bardzo czekałem na Twój opis ....

A jeszcze jedno ile czasu mrugała zanim się poddałeś , bo ona tak naprawdę około 5 sekund powinna mrugać dopiero potem załączyć.

Edytowane przez czubsi

wzmacniacz pożyczył bratu, brat koledze...

potem jak wrócił do niego nawet go nie sprawdził i wysłał do mnie.

otworzyłem go, na płycie końcówek mocy dwa duże kondensatory wyglądają na wylane.

protect migał nawet i 30s.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Te Nippony lubiały wylewać również z tego względu wymieniamy je ! Ale sądzę, ze przyczyny byly inne. Oni te kondy kleją takim gównem i to też wygląda na wylanie. Wzmacniacz nie wstał z innych przyczyn - uważam .

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.