Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety trzeba potwierdzać enterem. Mnie też to na początku denerwowało.

No to spróbuję wywalczyć ten sprzęt :) Bo planuję kupić niedługo AU-α907i to się przyda :) jeszcze CD-α907i może kiedyś znajdę i będę zadowolony :)

CD alpha 907 jest bardzo ciężko dostać sam z chęcią bym się pokusił nie słyszałem, ale nie bał bym się powiedzieć, że gra lepiej od alphy 717 i 917. I jej budowa.... masakra.

Cd alpha 907 na hifido była dwa razy i to w kiepskim stanie za to cena do 30000 jenów rewelacja, to o 10000 tańsza niż 717 a wydaje się porządniejsza, szkoda że nie mamy możliwości porównania.

Mam od kilku dni pod dachem klon jakiegoś lampowca, nie wiem nawet jakiego zrobionego w obudowie po jakimś CD. Brak mu frontu, ma tylko potencjometr i wystające kable, lampy to jakieś ruskie używki, jedynie co to są sparowane. Generalnie jest to pierwszy wzmacniacz lampowy zrobiony przez tego człowieka i jak sam powiedział nie przyłożył się. Testuje go od kilku dni, tak bez entuzjazmu do kolacji czy nawet podczas oglądania telewizji, ale dziś siadłem i posłuchałem go dłużej z ciekawością. I powiem tylko jedno jak nie wiele trzeba, żeby usłyszeć całkiem fajny dźwięk! Naprawdę mi się podoba. Do alphy 907mr mu bardzo daleko, do 901 s sumie też. Z tych trzech gra najgorzej, ale biorąc pod uwagę ile kosztowało jego wykonanie, a jaki wydobywa się z niego dźwięk to naprawdę jestem pod wrażeniem. Chyba go odkupię choć jeszcze nie mam na niego pomysłu, chyba że wezmę go na warsztat. Dorobię obudowę i będzie cieszył oko i ucho. Brzmienie bardzo zbliżone do filozofii sansui, może dlatego mi się podoba. Pamiętam, że ostatni raz byłem tak zaskoczony słuchając AU-X711.

Czekam na listę potrzebnych części do au-111 coraz bardziej myślę o jego klonie, ale z pominięciem wszystkiego zbędnego, pozostał by tylko selektor i podrętło głośnośći.

Zgłaszam akces do klubu z moimi "potworami" o przerażającej mocy 15W! ;)

post-10292-0-57460000-1327746666_thumb.jpg

post-10292-0-65504500-1327746673_thumb.jpg

post-10292-0-54213400-1327746680_thumb.jpg

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Witam.

Dariusz...

Jak lubisz wydawać kasę, to ten model jest niezły, ale czy jeszcze słuchasz kaset?

Wyźszy model to 701. Czasem na Ebay-u bywa do 50Eur.

Teraz i ja muszę się pochwalić. Właśnie wszedłem w posiadanie Sansui CD-X701 a właściwie Blaupunkt CP 2990. To wypust na Niemcy pod szyldem Blaupunkta. Będę miał sprzęcior do eksperymentów.

Taderio.

Super kolumny do lampy. Miło grają, choć mocno leciwe już są.

Witamy w klubie.

Pozdrawiam.

Jan

Dariusz964.

Ponieważ nie robiłem takiego eksperymentu, widać masz możliwość być pierwszym. Zakup i się przekonasz.

Może to z mojej strony nieładna odpowiedź, ale ja odpowiedziałem , że do 701 jest model 1020. Tego jestem

pewien. Mam 701 i mam pilota do tego CD-ka. Kupiłem go oddzielnie na Allegro. Ponieważ wolę wydać kasę na

różnego rodzaju modyfikacje w moim sprzęcie a nie jestem zainteresowany sprawdzaniem czy zadziała, czy nie,

SORRY, nie sprawdzę . Pozostawiam to do Twojego widzimisię. Jak chcesz, kup, podziel się wiedzą, będziemy

i my wiedzieć.

Jan

Pisaliscie że do cd 501 i 701 jest potrzebny pilot rs-1020,a czy rs-1030 który jest do 301 nie zadziała wcale.Wygląda prawie tak samo.

1030 działa z 701i ale bez funkcji open/close próbowałem przed chwila, reszta funkcji o.k

Tytus211

1030 działa z 701i ale bez funkcji open/close próbowałem przed chwila, reszta funkcji o.k

Tytus211

No to super bo go kupiłem w ciemno,żadne pieniądze,a wygoda może być.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Lepiej wydać parę złoty więcej i kupić logitecha harmony - obsługuje 99 % urządzeń i spokój jest na wieki ... Dla mnie jeśli uniwersalny pilot ruszył AU-X911DG to wystarczająca rekomendacja !

Pewnie masz racje ale mi potrzeba leniucha do cd.Kiedys kupiłem Logitech model 555 miał obsługiwać Musical Fidelity e60 i lipa namęczyłem się tylko i nie dał rady.

Edytowane przez dariusz964

Lepiej wydać parę złoty więcej i kupić logitecha harmony - obsługuje 99 % urządzeń i spokój jest na wieki ... Dla mnie jeśli uniwersalny pilot ruszył AU-X911DG to wystarczająca rekomendacja !

Popieram , posiadam Harmony 300i i zamiast kilku pilotów w pokoju mam 1 :] Chciałem model 600 , no ale kolor mi nie odpowiadał :]

Edytowane przez kalliber

Na Ebayu pojawiła się ponownie 711 stka

http://www.ebay.pl/itm/Sansui-AU-X711-State-of-the-Art-Amplifier-Good-Condition-Zelden-Koopje-/110818154500?pt=LH_DefaultDomain_123&hash=item19cd46d804

z tym że cena troche zaporowa ale jak ktoś potrzebuje dobrego i słodkiego wzmaka to polecam bo mam przeczucie że taniej to już nie będzie , ludzie skapowali jakiej klasy sprzęt sprzedają ( o modach nie wspomne bo wiadomo co można osiągnąc w miare tanim kosztem)

Na Ebayu pojawiła się ponownie 711 stka

http://www.ebay.pl/itm/Sansui-AU-X711-State-of-the-Art-Amplifier-Good-Condition-Zelden-Koopje-/110818154500?pt=LH_DefaultDomain_123&hash=item19cd46d804

z tym że cena troche zaporowa ale jak ktoś potrzebuje dobrego i słodkiego wzmaka to polecam bo mam przeczucie że taniej to już nie będzie , ludzie skapowali jakiej klasy sprzęt sprzedają ( o modach nie wspomne bo wiadomo co można osiągnąc w miare tanim kosztem)

Tak przeglądam ebay i muszę stwierdzić że tych ludzików pogieło,kto to kupuje,pewnie te ceny do dużej negocjacji.Niskie i kiepskie Cd,tunery,czy piloty drożej trzy razy niż u nas.W Listopadzie 711 poszła na Allegro za 1000 z małym hakiem.

Witam.

Odnośnie cen, sprzęt jest wart tyle, za ile ktoś chce go kupić. Ponieważ jest stale popyt, więc ceny są wysokie. Na tym samym ebayu jest też 701 za prawie 500eur. tego to dopiero pogięło. Ale takich ciekawostek jest więcej. Albo gość obniży cenę, albo będzie czekał na jelenia. Jego sprawa. Do wiadomości francuzko języcznych. Na ebay fr. jest 911 i to z pilotem za 450 eur. Gość jednak nie odpisuje na zapytania w języku angielskim. Może ktoś z kolegów włada językiem Balzaka.

Ta cena jest dobra i warto wyrwać ten wzmak.

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

1000 za 711 to fantastyczna cena bo jakby nie patrzeć 701 nawet koło niej nie stoi ... (jak już pewnie większość wie praktycznie jest to 911-ka ...)

Sam swoją 711-kę sprzedałem swego czasu koledze z forum za podobną kwotę ale cóż miałem taki kaprys ....

Na ebay.de jest x701 za 168 euro . Przynajmniej był 2 dni temu jak patrzyłem . Jakby kogoś to interesowało .

Jan dzięki za info :) właśnie napastuję kolegę , który operuje tym językiem :] , żeby wybadał mi tą ofertę i skontaktował się z tym człowiekiem .

Edytowane przez kalliber

Na ebay.de jest x701 za 168 euro . Przynajmniej był 2 dni temu jak patrzyłem . Jakby kogoś to interesowało .

Jan dzięki za info :) właśnie napastuję kolegę , który operuje tym językiem :] , żeby wybadał mi tą ofertę i skontaktował się z tym człowiekiem .

Nie mogłem edytować , kolega dzwonił do tego ebajowicza , wygląda na to , że chyba woli , aby ten wzmacniacz został na terenie francji , bo wielki problem się pojawił , gdy kolega zapytał o wysyłkę do polski ;/

Witam.

Niestety , zakup z Francji jest często niemożliwy. Nie wiem czemu, ale mają dziwną awersję do wysyłania do Polski.

Nie jest to zrozumiale dla mnie, ale jak widać ten typ tak ma. Jak coś jeszcze wyniucham , dam znać.

Pozdrawiam.

Jan

Kurcze, nie wiem czy to sprawa belg-francuska tylko. Ja kupując z Belgii w UK czy DE często spotkałem się z odmową wysyłki poza dany kraj, mimo, że kontaktowałem się w bezbłędnym języku, czy to germańskim, czy angielskim - po prostu niektórzy nie chcą i już. We FR i BE na ebayu nic nie kupowałem, bo jest tego mało i jakoś z kolei ja mam awersję do tych ludzi, brak zaufania może. Natomiast z holendrami łatwiej - chętniej wysyłają i nie robią prlblemu normlanie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Witam

Z góry przepraszam, nie udało mi się przeczytać wszystkich stron wątku, jedynie pierwszych kilka i ostatnich. W większości opisywane są starsze (lepsze?) modele.

Dość niedrogo można nabyć RZ-1000 lub RZ-3000. Co to jest warte?

Czy jest możliwość sterowania z pilota?

Zakładam, że odczuję poprawę jakości dźwięku w porównaniu do Diory WS504? Chciałbym coś na początek przygody z audio. Do tego Monitory Canton na przykład.

Edytowane przez dalmatyn

Dalmatyn.

Odnośnie tych RZ xxxx. To amplitunery. Jakość w porównaniu do Diory zawsze będzie lepsza. Nie wiem jednak, czy dobrze rozumujesz. Niestety kupić, aby kupić, nie zawsze dobrym jest rozwiązaniem. Owszem jakość dźwięku polepszy się, ale ... no właśnie. czy potrzebujesz amplituner. Jak nie lepiej kupić sam wzmacniacz. Można zacząć od AU-X5001.

Nie jest to nic wielkiego, ale dźwięk w porównaniu do Diory, to kilka klas lepiej. Zakładam , że trafisz nie naprawiany z niewiadomo czym w środku. Takie też się trafiają. Niestety nie posiada możliwości sterowania pilotem. Sansui miało tylko kilka wzmaków sterowanych na pilota.

Wszystkie przez Ciebie podane modele mają sterowanie na pilota. Nie wiem jednak jak z pilotami. Jak by co popatrz na Ebayu.de tam jest do Sansui sporo pilotów. Z pewnością dostaniesz do modelu rz1500. Sorry, nie jestem pewien czy rz1000 ma pilota, ale nie chce mi się teraz grzebać i sprawdzać. Wyżej już mają. Jest też model sx900ale tylko wersja s-x900rx ma sterowanie pilotem. Ten jest zdecydowanie lepszy.

Wszędzie jest dużo sprzętów Sansui, ale wyrób, wyrobowi nie równy. jak wszyscy, Sansui robiło dobre i słabsze wyroby. Te dobre są w cenie, słabsze, sam rozumiesz, każdy stara się zachwalać jako top i pieje z zachwytu nad AU-X201 , że to hiend. End ale jedynie end czyli koniec . Lipa i tyle, choć ta,,lipa,, i tak zagra lepiej od Diory. Diora to inna filozofia dźwięku i produkcji. Dobra była w czasach, kiedy przeciętnemu Kowalskiemu starczało na bułkę z masłem. Zrobiona najlepiej , jak potrafili z tego co było dostępne wtedy w kraju. Jednak to wszystko.

Pozdrawiam.

Jan

Jak nie lepiej kupić sam wzmacniacz. Można zacząć od AU-X5001.

Tu się pewnie wkradł mały błąd , zapewne AU-X501 . Od tego możesz sobie spokojnie zacząć , bo niedawno miał reanimację "kupiłem nie grzebany" . Fakt usłyszałem go i chcę iść parę szczebli wyżej i tam pozostać :) Dźwięk z tego x501 jest na 100% nieporównywalny do Diory , którą posiadasz i wielu innych wzmacniaczy w tym przedziale cenowym .

Na allegro jest x501 z wrocławia , ale dla mnie padaka :] wymienione zaciski (pewnie ala Haj-end) oraz dodane wejście IN & OUT , nie wiem do czego , być może pod jakiś korektor , ale bez tego dodawania można by i tak podłączyć .

W środku zapewne mocno modyfikowany . Jak chcesz to można brać , chociaż ja wolałbym kupić w oryginalnym stanie , popalony , ale nie przerabiany .

Niedługo swojemu x501 powymieniam troszkę flaczków na bardziej lepsze :) efekt będzie na pewno na +

Edytowane przez kalliber

Dzięki Jan. O takie wypowiedzi mi chodzi, bez mydła.

Pilot to jakby opcja dodatkowa. Nie jest konieczny.

Pomyślałem o amplitunerze, żeby nie mieć dylematów przy dobieraniu odbiornika radiowego. Wypatrzyłem, że można tej samej firmy kupić radio poniżej 100zł, więc może być sam wzmacniacz.

AU-X5001 nie widzę, za to jest http://allegro.pl/wzmacniacz-sansui-au-x501-wroclaw-i2079444387.html

Pytałem o RZ-1000, bo u tego samego człowieka mogę wziąć Cantony. Poprosiłem o porównanie z Diorą i dostałem info, że podobna jakość dźwięku, ale mniej natarczywa i przyjemniejsza góra.

Macie jakieś inne typy?

Pozdrawiam i dziękuję.

Ten z Wrocławia to z Lombardu jakiś szrot porysowany,grzebany,lepiej poszukaj innego,zgadzam sie w 100 proc że na początek 501 jest OK.Gra lepiej od Diory i wielu Yamah,Denonów,mam go i 701.Wyzszy model to juz nie zabawka ,ale 501 na poczatek jak najbardziej polecam.

proponuje zabawe z Sansui zaczynać od minimalnie 701 może nawet 711 ,901, 911 a z biegiem rosnacego apetytu poszukać już coś z 7-mek może 9-tek alfa wtedy człowiek się nie zrazi i bedzie chciał coraz lepiej

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.