Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Ratunku.

Prosta sprawa, wyszukiwarka n/p google. Wpisujemu tego rotela i mamy rozwiązanie jego audiofilskości. Zniekształcenia przy 0,4 mocy na poziomie 0,3% . Pisać każdy może, ale czy trzeba tak już w to wierzyć. Sorry, takie porównania zajmą cały serwer, bo takich kuriozów jest dziesiątki tysięcy. Proszę, dystans do słowa pisanego, gdziekolwiek, nawet tu...

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kalliber

Próżny trud - nie masz szans znaleźć ... bo tego po prostu na necie nie ma ! Schemat końcówki rozrysowałem sam natomiast nie zamierzam go upowszechniać ... (przykro mi ...) Mogę Ci tylko powiedzieć tyle, że 907i końcówkę mocy ma niemal identyczną z końcówkami mocy B2201 i B2301. Różnią się paroma detalami na stabilizacji wejścia ...

Tak na marginesie ... po co Ci to ??? Z niskimi modelami nie ma co porównywać. 907 ma rozbudowany schemat 911-ki - tyle, że z samego schematu nie wywnioskujesz czym się różnią bo cała wartość brzmieniowa to przede wszystkim zastosowane części i boczniki.

Edytowane przez czubsi

kalliber

Próżny trud - nie masz szans znaleźć ... bo tego po prostu na necie nie ma ! Schemat końcówki rozrysowałem sam natomiast nie zamierzam go upowszechniać ... (przykro mi ...) Mogę Ci tylko powiedzieć tyle, że 907i końcówkę mocy ma niemal identyczną z końcówkami mocy B2201 i B2301. Różnią się paroma detalami na stabilizacji wejścia ...

Tak na marginesie ... po co Ci to ??? Z niskimi modelami nie ma co porównywać. 907 ma rozbudowany schemat 911-ki - tyle, że z samego schematu nie wywnioskujesz czym się różnią bo cała wartość brzmieniowa to przede wszystkim zastosowane części i boczniki.

Mam zamiar kupić ten model , a jak mam go kupić bez tego to wolę nie kupować . Już mam :) Za jakieś 2 tygodnie powinna być u mnie , za jedyne 11,88 $ po przeliczeniu z chińskich yuanów . Jednak było .

Dalmatyn.

Tutaj masz link do AU-x501 plus tuner , cena w normie. Nie wiem tylko jak z transportem.

http://www.ebay.de/itm/Sansui-AU-X-501-Sansui-TU-X-501-/160728492735?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item256c2a2abf

Pozdrawiam.

Jan

Na tej aukcji jest dostępna tylko opcja wysyłki na teren Niemiec . Mogę się mylić , ale tak raczej wyczytałem .

Apropo tego manuala , po japońsku jest :F z tego co mi powiedział , chyba , że w środku jest normalnie :P Bo na okładce Były krzaczki i tylko model i nazwa firmy była normalnym pismem :)

Edytowane przez kalliber

Witam.

Odnośnie aukcji, nie ma co sugerować się opisem. należy wysłać maila i się zapytać. większość sprzętów , jakie kupiłem, też w opisie miała wysyłkę na Niemcy. Jak zależy gościowi na sprzedaży, najwyżej transport policzy po max stawkach i tyle. 501 nie jest ciężka i z tym tunerem pewnie 20 kg nie przekroczy. Może gość wyśle dwie paczki. Wyjdzie wtedy Hermesem 45 Eur.

Jan

Dalmatyn.

Proszę jeszcze jedna ciekawa dla Ciebie oferta.

http://www.ebay.de/itm/Sansui-Receiver-Verstarker-AU-X611-AV-/120852840293?pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_Receiver&hash=item1c2363ff65

Pisz, pytaj czy wyślą do Polski i za ile. Ważne, byś to miał określone, wtedy po wygraniu nie może Cię oszukać. Masz podkładkę na papierze.

Pozdrawiam.

Jan

Mam zamiar kupić ten model , a jak mam go kupić bez tego to wolę nie kupować . Już mam :) Za jakieś 2 tygodnie powinna być u mnie , za jedyne 11,88 $ po przeliczeniu z chińskich yuanów . Jednak było .

0

Czy za chinskie yuany mozna nabyc rowniez papier do Sansui QS-D1000? Ja bym bardzo reflektowal.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kalliber

Upewnij się, że to instrukcja serwisowa a nie instrukcja obsługi - chyba, że właśnie o nią Ci chodziło ... (to drugie to ja też mam ... z krzaczkami ...). Z drugiej strony niby czemu miałoby być bez krzaczków skoro te wzmacniacze nie trafily nigdzie indziej jak na rodzimy rynek ??? Coś tam pamiętam , że z krzaczkami sobie radzisz więc może faktycznie uda Ci się pierwszemu ściągnąć serwisówkę ?

Jak dotąd nawet same japońce miały z tym problem - tego po prostu nigdzie nie było...

Dam znać koledze , żeby sprawdził czy będzie papier do wyższego modelu . Bo to nie ja kupowałem , tylko kolega mi . A'propos krzaczków , chiński , a japoński to zupełnie co innego :)

Oznaczenie u tego gościa było hfe_sansui_Au-α907i_service , to chyba na instrukcję nie wygląda .

A tak już zapytam . W Hifi-Do np. do wzmacniaczy są dołączone Manuale czy Serwisówki ? Bo czasem widziałem , że są w ofercie .

Witam.

Kaliber, do każdego zakupionego na HiFi-Do sprzętu, dokładają instrukcję. Niestety to manual. Serwisówki nie dokładają. Nawet zapytałem ich, czy mają i czy mogli by odsprzedać. Nie mają. Jak zdobędziesz tą serwisówkę, znaczy, że masz kupę szczęścia. Podaj 6 cyferek od 1 do 49. Zagram, może będą trafne :)

Pozdrawiam.

Jan

Dzięki Kaliber.

Zagrałem, jak trafimy, jesteś udziałowcem. ,,po pałom,,.

Jeszcze odnośnie dodawanego manuala , jest niestety w krzaczkach.

Miałem 5 takich i za każdyn razem były w krzaczkach. Nawet napisałem do

odpowiedzialnego za to Kurohiji, nie mają innych.

Pozdrawiam.

Jan

Głównie chodzi mi o serwisówkę , dlatego żeby wiedzieć jak ma być wyregulowana prądowo . Bo jakbym kupił , a kiedyś lub po kupnie trzeba było by ustawić to nie wiadomo do jakich wartości , a na oko i ucho to szkoda ustawiać .

Gość czubsi

(Konto usunięte)

To akurat jest stosunkowo proste bo stroi się je tak jak inne wyższe Sansuie. Ze względu na zastosowane w 907 i tranzystory ustawia się na nich prąd okolo 5-6 mV. (niby mało - ale tak ma być) Japońce dopuszczają na nich 10 mV, bias bliski 0 do masy tez blisko 0 ale to i tak pływająca więc ... Co do strojenia pre to sprawa już tak prosta nie jest. jesli chodzi o sam proces to akurat w 907 jest to idealnie rozwiązane bo wyjścia pinów do ustawiania tranzystorów są wyciągnięte na zewnątrz (a nie jak w 911-ce - pomiar z płyty ...)

Dalmatyn.

Proszę jeszcze jedna ciekawa dla Ciebie oferta.

http://www.ebay.de/itm/Sansui-Receiver-Verstarker-AU-X611-AV-/120852840293?pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_Receiver&hash=item1c2363ff65

Pisz, pytaj czy wyślą do Polski i za ile. Ważne, byś to miał określone, wtedy po wygraniu nie może Cię oszukać. Masz podkładkę na papierze.

Pozdrawiam.

Jan

Dzięki. Spróbuję.

Ja podałem aukcje, gdzie realnie ceny nie będą powyżej 200Eur a nawet niżej. Ta 901 pójdzie w granicach 360 - 400Eur. Pierwsza oferta była najbardziej realna , bo kup teraz i choć to 501, ale na początek tanio i dobrze. No i tuner 501 też nie jest zły.

Pozdrawiam.

Jan

Super Panowie, naprawdę mi pomagacie :) Ten AU-X611 z linku jest uszkodzony... niemniej dość sporo ich jest na ebayu.

Znajomek jeszcze nie odpisał. Gdyby nie było opcji wysyłki to co sądzicie o RZ-3000? I ponawiam pytanie o porównanie do najlepszego Kenwooda w cenie do 300zł (za i przeciw). Jak jesteście fan klubem to się obronicie ;)

Tja, takich w zasięgu portfela jakoś mało. Tylko http://www.ebay.de/itm/SANSUI-AU-217-VINTAGE-AMPLIFIER-/120853308242?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item1c236b2352 i zadeklarowana wysyłka do Polski.

Edytowane przez dalmatyn

Witam ponownie.

Jak Kolego, jesteś tak napalony na zakup Sansui, kup AU-D101. Jest teraz na Allegro Rodzimy zakup. Jak nie był grzebany, przeżyjesz szok, jak taka zabawka potrafi zagrać. Odnośnie jednak zakupu amplitunera, rób co chcesz. Porównania do Kenwooda ma Czubsi. Ma najwyższy model Kenwooda. Jak wiem, woli zdecydowanie Sansui 911. Kenwood nie jest zły, ale nie sądzę, by zakup wzmacniacza Kenwooda za 300 zeta, przebił tą 101. Oszczędzisz połowę kasy, a z pewnością zarazisz się Sansui. Ale to tylko moja rada. Zrobisz bowiem i tak co chcesz. Niestety widzę , że piszesz co innego a masz zamiar zrobić co innego. Ja już napisałem co myślę, na tym koniec. Nie mam zamiaru zabierać głosu więcej.

Jan

P.S.

W sklepie w Japonii, często tu polecanym sklepie, jest teraz Sansui AU-Alpha 707XR.

Cena po doliczeniu transportu i cła zamknie się w 4400 z pewnością. Jeżeli kupisz i wtedy zaczniesz prosić o porównanie, z chęcią porównam do czego tylko chcesz. Jednak wybacz, nie mam wiedzy, jak grają tysiące sprzętów z przdziału entrylewel. Cenię sobie dobry dźwięk za sensowne pieniądze i taki zapewniają mi wyroby Sansui, ale z górnej półki. Z Unitr, Radmorów i temu podobnych, wyrosłem 30 lat temu. Radmorowcy - proszę mi wybaczyć, wiem jaki jest sentyment do tego wyrobu, ale to już tylko ładny relikt PRL-u. Miałem jeden z pierwszych, sprzedałem, ba kupiłem i naprawiłem dziesiątki później, ale tylko z tego powodu, że lubię te sprzęty. Ale słucham zupełnie innych. Klasa AB i to na takich elementach, to już nie dla mnie.

Jeszcze nic nie zdecydowałem... Po prostu trochę prowokuję, żeby się więcej dowiedzieć. Jak już gdzieś wspomniałem w tej dziedzinie dopiero będę nabierał doświadczenia.

Parametry ta 101 ma jak z kosmosu (aż się zera troją w oczach:) ). Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Katalogowo nic nie wspominają o 4Ohmach, za to opis przy wyjściach, jest, że można podpinać taką impedancję. Sporo jest klasycznych kolumn 4 i 6 Ohm-owych więc dobrze byłoby to wiedzieć przed zakupem.

Napisałem pytanie o cenę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeszcze w temacie Kenwooda ...

Kenwood Kenwoodowi nierówny - między cd-kami niższych serii a najwyższym DP-8020 jest kolosalna różnica ! Ten ostatni gra z klasą i spokojnie może konkurować z urządzeniami lepszymi niż budżetówka (u mnie wygrywa w skali bezwzględnej np. z Marantzem CD16 ...)

Co do wzmacniaczy to między najwyższą integrą typu 8010 czy 8020 a ... L1000 jest przepaść ... Seria L1000 adresowana była nie dla tego przedziału słuchaczy no i to niestety słychać aż nadto ! To zupełnie inna półka. Co do tego co wolę - oczywiście , że Sansui AU-X911DG ale ją mam bardzo mocno podrasowaną ... do tego stopnia, że gra lepiej niż alpha 907i więc co się dziwić, ze Kenwood gra gorzej ??? Kenwood gra słodko - bardziej niż oryginał - niektórzy to wolą ale dla mnie to znaczy "gorzej" i tyle. Prawie wszystkie accuphase tak grają a ludzie je lubią więc nie oznacza to jakiejś deklasacji ich wartości. Kenwood L1000C/M to w zasadzie accu (Kensonic) więc co my tu porównujemy do budżetowych wypociń Kenwooda ...

Edytowane przez czubsi

Witam.

Właśnie dotarł do mnie nowy nabytek. Jest to Blaupunkt CP-2990 czyli właściwie CD-X701 Sansui. Po otwarciu wyrażnie widać, że to wyrób Sansui. Ta sama topografia elementów. Te same elementu na identycznym druku. Ten sam laser. Zaczynam reanimację. Kupiłem na części z Ebay-a. Oczywiście wszystko obfotografuję i podzielę się na forum. Pokażę też jak trochę poprawić odsłuch.

Pozdrawiam.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wczoraj sobie trochę poszperałem w sieci i wychodzi na to, że trochę nieświadomie daliśmy wielu osobom z innych krajów gotową receptę na zdobycie wysokich alf... Teraz wymiatają wszystko na pniu . Potwierdza się to, że 907-ek nie było na rynku zewnętrznym praktycznie wcale .Wyjątek stanowią DR sprzedawane w bardzo ograniczonych ilościach w Niemczech i Holandii oraz niewielka ilość (około 300 sztuk...)MRX sprzedawana wraz z promocją marki na wyspach... W stanach z nowymi alfami było jeszcze gorzej. Stąd mity o ich "gorszości" względem starych modeli. To jednak się zmienia i to dość szybko. Wiele osób na forach dokonuje wpisów po nabyciu nowych alf i kurtyna niewiedzy sukcesywnie opada. Prozą życia jest fakt, że docenienie tych urządzeń z racji szczelnej izolacji przez producenta przychodzi z niemal 20-to letnim opóźnieniem ...

Zaczynam rozumieć jak bardzo nasz wątek jest oblegany nietylko przez rodzimych audiofili. Dowiedziałem się ciekawej rzeczy na temat tranzystorów LAPT

Sankena. Oznaczenia LAPT 2,3 i 23 to odpowiedniki seryjnych Sankenów jednak dla Sansui były specjalnie przygotowywane ! Te słowa wypowiedział przedstawiciel Sankena na prośbę jednego z kolegów ze Stanów, który szukał pomocy w reanimacji swojego Sansui 707DR ze spalonym kanałem. Sanken podał też tabelę zamienników pod kątem właściwości elektrycznych. Oczywiście potwierdza się, że tranzystory np. z AU-alpha707 (czyli europejskiej AU-X901) to odpowiedniki LAPT 3 (stosowała i chyba nadal stosuje je Accuphase w swoich integrach jak E408) a z AU-alpha607 (czyli europejskie AU-X711 i 911DG) to odpowiedniki LAPT 2. Z LAPT 23 sprawa jest już bardziej skomplikowana bo bezpośrednich odpowiedników to ze świecą szukać ale są tzw drugiego rzędu z nieco tylko słabszymi właściwościami i nadal dostępne ! Tak więc to żaden mit tylko fakt z selekcjonowaną i separowaną produkcją dla Sansui ! Takie podejście jak Sanken stosował też dostawca kondensatorów Elna. Do dziś nie jest wiadomo czym tak naprawdę były Elna Silmic Alpha - kondensatory zupełnie niespotykane nigdzie indziej a w dodatku gabarytowo o wiele większe niż ich pojemnościowe odpowiedniki zwykłych Silmiców ... O polipropylenach SA i polistyrenach już było wielokrotnie. Sansui współpracowało z wieloma dostawcami manufaktur elektronicznych czego koronnym przykładem jest RIKEN. "Normalna" półka jakościowa w Sansui to Takman, Kiwame czy tantale ... czyli luksus na który sobie inni rzadko pozwalali ...

Na wszelkich forach marka jest traktowana z uznaniem a ono wciąż wzrasta i to za pośrednictwem nowych doświadczeń z Alfami 907 ! Chyba najciekawszą rzeczą jest to, że mocno poszukiwanym modelem do zdobycia jest Alpha 907 i 907i z racji tego, że są to kopie topowych końcowek mocy B2301 i B2302 na tradycyjnych tranzystorach LAPT A1303/C3294 (w ilości 16 sztuk !)Trafo tego wzmacniacza waży około 13 kg !!! Potencjał tej konstrukcji to kopalnia możliwości ! Kolejne odsłony alpha 907-ek to liczne uproszczenia. Bardzo chwalona jest 907MR uznana za najlepszą integrę z serii 907 w historii. (NRA jest najbardziej spektakularna ale zarzuca się jej lekką twardość - względem miękko grającej 907MR).

Tak więc koledzy miejcie świadomość wyjątkowości naszych zabawek ! Dotąd nie spotkałem oferty na e-bayu ze sprzedażą alphy 907 ! Słyszałem o takich sporadycznych i nietypowych sytauacjach ale nigdy ich nie widziałem ... Koledzy ze Stanów aż sapią jak słyszą o alphach z najwyższej półki. A ceny ? - sami wiecie co Sansui są warte a cena to tylko aktualna moda w żaden sposób nie łacząca się z produktem ....

Edytowane przez czubsi

Swięta racja.

Otym jak popularne robi się Sansui za naszą zachodnią granicą, niech obrazuje fakt, że tak kiedyś w miarę tanie 701 są teraz rozchwytywane na pniu. Wyznacznikiem jest też B2303 za 4tyś Euro. Uff, ale się porobiło. Co ciekawe, nawet wyroby pod marką Blaupunkta a dla niego wykonywane przez Sansui, są sprzedawane za podobne pieniądze.

Rynek jednak na portalach aukcyjnych jest mocno przebrany. Prawdziwe ciekawostki pojawiają się sporadycznie. Szkoda. Jednak to prowadzi do wzrostu cen.

Jan

Swięta racja.

Otym jak popularne robi się Sansui za naszą zachodnią granicą, niech obrazuje fakt, że tak kiedyś w miarę tanie 701 są teraz rozchwytywane na pniu. Wyznacznikiem jest też B2303 za 4tyś Euro. Uff, ale się porobiło. Co ciekawe, nawet wyroby pod marką Blaupunkta a dla niego wykonywane przez Sansui, są sprzedawane za podobne pieniądze.

Rynek jednak na portalach aukcyjnych jest mocno przebrany. Prawdziwe ciekawostki pojawiają się sporadycznie. Szkoda. Jednak to prowadzi do wzrostu cen.

Jan

Janie, to samo z innymi starszymi markami. Popatrz na Infinity - ceny za Kappy i Reneissance są wywindowane do granic możliwości, a ludzie biją sie o nie jak o złoto.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Romku wszystko zależy czy coś jest warte danych pieniędzy czy nie. W przypadku Sansui - nie ma złudzeń ... Po prostu dobiega końca czas promocji (wynikający głównie ze szczątkowej wiedzy ...)

Edytowane przez czubsi
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.