Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft: szybki szkic i szybkie odpowiedzi (proszę).

Marpass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W związku z tym, że polubiłem dźwięk ww, a nie stać mnie na to, na co chciałbym, żeby mnie było stać... :) I że nie znalazłem odpowiedzi na temat tego do jakiego właściwie metrażu ta Yamaha zagra odpowiednio, czy powyżej 15m2 dźwięk nie jest słyszalny tylko do iluśtam metrów od głośników, czy np. nie "zniknie" w połowie pomieszczenia (mój metraż zdaje się być niejako "na granicy" użyteczności tego sprzętu)... Mały schemat i proste pytanie: muzyki mam zamiar słuchać siedząc na sofie. Czasami pewnie przechadzając się po pokoju. Czy przy takim metrażu jak mój będę mógł się cieszyć muzyką na całej wyrysowanej przestrzeni? :)

Na marginesie: dzisiaj proponowano mi zestaw (nowy): Denon PMA 501, DCD 501 i KEF IQ30 za 3600,- po rabacie. Niewiele się mogę doczytać o tej elektronice...

Pozdrawiam, dziękuję, dobrej nocy/dzień dobry (niepotrzebne skreślić).

M.

LEGENDA: zielone - meble stojące i wiszące.

czerwone - elementy strategiczne.

reszta - wiadomo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powinno być dobrze. Warto jednak trochę odsunąć głośniki od ściany. Rozumniem, że to Pianoctaft 410 lub 810?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Tak. 810. Inne modele brzmiałyby gorzej?

Czy jeśliby sofa stanęłaby na przeciwległej ścianie (2 metry dalej) mógłbym mieć problemy z odbiorem czegokolwiek z tego maleństwa?

P.

M.

PS. Czy byłoby dużym nadużyciem gdybym jeszcze spytał jakie podstawki do tych kolumn?

Dowolne, byle nie szklane czy drewniane. Najlepiej podstawki zrobić samemu, czyli u spawacza/kowala, jeżeli taki się w mieście znajdzie. Dwa blaty plus cztery kątowniki to nie sztuka zespawać.

Jeżeli gotowe, to proszę na allegro szukać, im cięższe tym lepiej.

Będzie grało dupiato. Prędzej czy później zaczniesz marudzić, że masz zachwianą przestrzeń stereo i bas kiepski. Z tego co widać to jedna z kolumn ma stać w rogu a druga na otwartej przestrzeni - przecież to nie może dobrze grać. Będziesz miał dźwięki odbite od ściany/okna/szyby podczas gdy z drugiej strony nic dźwięku nie bedzie ograniczać. Jeden głośnik stoi w rogu co powodować będzie zwiększenie basu z jednej strony. Wnętrze masz ogromne i możliwości wiele. Przestaw sobie meble i ustaw głośniki tak by stały symetrycznie wzgledem ścian. Rozstaw między glośnikami na szkicu masz 170cm a odsłuch przewidujesz w odległości ponad 2,5 metra. Bedzie super kaszana. Stereofonia zniknie, bedziesz miał odsłuch prawie mono. Optymalne ustawienie to trójkat równoboczny i słuchający siedzi na jednym z jego czubków.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ustaw sobie tak a bedzie super git

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zgadzam sie z przedmówcami - zasada trójkąta równobocznego ze słuchającym na jednym z wierzchołków i kolumnami na pozostałych to złota zasada, której trzeba się trzymać, bo inaczej wiele tracimy z dźwięku. Jedynie parę droższych konstrukcji jest zrobionych tak, że można je ustawić prostopadle do ściany i siedzieć po środku, ale zdecydowaną większość trzeba ustawić skierowane na słuchacza, tak że linie przecinają sie w miejscu odsłuchowym ewentualnie nawet przed słuchaczem, ale to już zależy od preferencji i tego jak szeroką scenę i ilość sopranów kto lubi, bo trochę jest to tym zdeterminowane.

Również się zgadzam, no i najlepiej postaw je na standach. Powinno się brzmienie jeszcze trochę poprawić. Wszak akustyka działa nieraz cuda. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

170 cm to w raczej mały rozstaw dla głośników minimum 250cm

w jednym rogu monitor może powodować buczenie tym bardziej że ma wylot basu z tyłu

moim zdaniem powinieneś albo to przesunąć na tej ścianie bardziej centralnie i z 50cm z tyłu i 50cm z boków wolnej przestrzenie dla monitorów albo obrócić pole odsłuchowe i 90stopni w przeciwną stronę wsk zegara i postawić na ścianie od wejścia a na środku kanapę,

na 20m2 może być mało basu z tych monitorów , więc pomyśl o miejscu na małego suba lub o wymianie monitorów na małe podłogowe łatwe do napędzenia.

pozdr

Focal + Naim

170 cm to w raczej mały rozstaw dla głośników minimum 250cm

w jednym rogu monitor może powodować buczenie tym bardziej że ma wylot basu z tyłu

moim zdaniem powinieneś albo to przesunąć na tej ścianie bardziej centralnie i z 50cm z tyłu i 50cm z boków wolnej przestrzenie dla monitorów albo obrócić pole odsłuchowe i 90stopni w przeciwną stronę wsk zegara i postawić na ścianie od wejścia a na środku kanapę,

na 20m2 może być mało basu z tych monitorów , więc pomyśl o miejscu na małego suba lub o wymianie monitorów na małe podłogowe łatwe do napędzenia.

pozdr

Focal + Naim

Ja również podpisze się pod tym, co na pisał mikson. Próbowałem na chwilę podłączyć monitorki od Piano u siebie w 20m2 i z basem było krucho. Choć moja ocena może być subiektywna bo na co dzień Piano gra z dużymi podłogówkami, którym basu nie brakuje.. oj nie brakuje :D Zdecydowanie jednak doradzam jakiś nieduży subik...

Luxmany i winyle 

Dziękuję (wszystkim) za odpowiedzi!

Spróbuję zmodyfikować ciut rozstawienie, ale sofa - niestety - nie może za bardzo zmienić swojego położenia. Poza tym jeśliby trafiła na ścianę naprzeciw okna odległość byłaby jeszcze większa, więc chyba i wydajność mniejsza... Mylę się?

Pytanie, także do -> miksona: moglibyście na szybko podać model nieco wydajniejszych podłogówek, z którymi poradzi sobie ta PC (nie potrzebuję za dużo basu: głównie jazz (szerokim nurtem), akustycznie, klasycznie (fortepian, flet, raczej nie symfonicznie) rock progresywny, czasami prog-metal, przedkładam zdecydowanie szczegółowość nad moc...).

Żeby uprzedzić niepotrzebne rozwlekanie tematu podkreślam, że nie stać mnie na nic innego (za dobre zachowanie ;) mógłbym jeszcze utargować coś do 2500,- u mojej lepszej połowy, ale to już szczyt szczytów). Używany sprzęt nie wchodzi w grę. BTW czy ktoś słyszał coś o Denonach PMA 501 i DCD 501 (wspominałem o nich na początku).

P.

M.

Chyba raczej chodzi o najnowszą budżetową linię Denona 510?

Jeśli tak, to nawet masz tu opinie na audiostereo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

A może nowy PianoCraft MCR640?

Gra bardziej ofensywnie niż poprzednie wersje i ma gniazdo dla iPoda (wygodna rzecz).

Ukryta Zawartość

Warto zastanowić się nad subem w tych 20m2. Innymi głośnikami niż dedykowane Yamasze nie zawracał bym sobie głowy. Monitorki Yamahy są świetne i trudno coś innego w rozsądnej cenie do 1000zł znaleźć (uwzględniając parametry techniczne PC i jej monitorów). U mnie E810 najlepiej/najwydajniej/najprzyjemniej gra właśnie w komplecie z jej monitorami, a podłączałem już wszystkie swoje głośniki - łącznie z Viennami :)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bednaaar -> dzięki! Nie znałem tej zakładki na audiostereo.

Powiem tak: PC mnie urzekła od początku, być może nawet słuchałem nie wygrzanego modelu, więc wszystko jeszcze przed nami. Ta e810 jest dla mnie (póki co) wzorcem, i tu pojawia się myśl: jak bardzo od tego wzorca odbiegałby zestaw Denon PMA-510 + DCD-510 + Wharfedale Diamond 10.1..?

P.

M.

>Spróbuję zmodyfikować ciut rozstawienie, ale sofa - niestety - nie może za bardzo zmienić swojego

>położenia. Poza tym jeśliby trafiła na ścianę naprzeciw okna odległość byłaby jeszcze większa, więc

>chyba i wydajność mniejsza... Mylę się?

==========

Tak, mylisz się.

Miałbys wówczas rozstawienie idealne po trójkącie równobocznym a lepiej się już nie da. Uzyskałbyś genialną przestrzeń stereo.

Skoro sofy przestawić nie możesz to zainwestuj w fotel odsłuchowy i postaw go na ścianie naprzeciwko okien

Marpass, 19 Sty 2010, 15:49

>Bednaaar -> dzięki! Nie znałem tej zakładki na audiostereo.

>

>Powiem tak: PC mnie urzekła od początku, być może nawet słuchałem nie wygrzanego modelu, więc

>wszystko jeszcze przed nami. Ta e810 jest dla mnie (póki co) wzorcem, i tu pojawia się myśl: jak

>bardzo od tego wzorca odbiegałby zestaw Denon PMA-510 + DCD-510 + Wharfedale Diamond 10.1..?

>

Denon to nieco inna szkoła brzmienia niż Yamaha. Razem z Wharfedale było by to raczej brzmienie ciepłe, dynamiczne z ładnym środkiem pasma, ale bez szczegółowości oferowanej przez PC, tak wiec jeżeli PC uznajesz za wzorzec to nie wiem czy przypadło by Ci takie brzmienie do gustu.

(najświętsza panienko! ...a mogłem zostać przy starej Diorze i Mildtonach ;))

No to jeszcze jedno szybkie: e810 czy e840? iPod mnie nie interesuje, tylko to, czy kolumny 840 brzmią inaczej i czy byłyby lepsze do mojego metrażu? Jakieś inne znaczące różnice..?

P.

M.

Ukryta Zawartość

Tu jest krótki opis nowych Pianocraftów, o ile go jeszcze nie czytałeś - piszą o paru zmianach na lepsze, ale E-810 i tak jest świetnym modelem, a teraz można go kupić w bardzo atrakcyjnej cenie, więc dylemat jest nie mały - no cóż wybór należy do Ciebie ;-)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.