Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie początkujacego dotyczące subwoofera.

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeśli był podobny temat to przepraszam z góry lecz ja nie znalazłem nic co rozwiało by moje wątpliwości.

Mianowicie czy mógłbym zrobić subwoofer wykorzystując gotową skrzynię w którą wmontowałbym tylko głośnik(w odpowiednim rozmiarze) i wzmacniacz??? Czy jednak muszę sam wykonać skrzynie poprzedzoną wyliczeniami co do pojemności i wymiarów.

Wiem że może być to głupie pytanie i od razu mnie skarcicie ale wybaczcie jestem nowicjuszem ;)

Chciałbym do tego wykorzystać głośnik JBL GTO 1214:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz tą skrzynię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jednak nie mam pojęcia jaki ma być do tego wszystkiego wzmacniacz.

Jeśli jest to pomysł niedorzeczny proszę to powiedzieć prosto w twarz ;)

pzdr:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

update:

Wiem że jest to skrzynia przeznaczona do samochodu ale czy nadawała by się także do domu???

I jeszcze jedno:czy skrzynia którą sam wykonam względem obliczeń będzie lepsza niż gotowa???

Czy taki wzmacniacz byłby dobry??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Wiem że jest to skrzynia przeznaczona do samochodu ale czy nadawała by się także do domu???

Ten głośnik JBL ma otwór 30cm, a skrzynia 28. Czyli tak czy inaczej czekałaby Cię robota ze stolarką.

Sama skrzynia zbyt estetyczna nie jest. W bagażniku ujdzie, ale w domu nie bardzo.

Głośnik JBL to model do samochodu, znacznie różni się wooferów "domowych". Te 23Hz to może osiągnąć w samochodzie, który ma małą kubaturę, ale nie osiągniesz tego nigdy w normalnym pomieszczeniu.

Wzmacniacz może i coś jest warty, ale nie tylko moc się liczy. Ważne jest jak zostały zrealizowane filtry. Jeżeli ktoś to spartaczył to nigdy nie uda Ci się dźwiękowo zgrać suba z kolumnami, zawsze będzie coś nie tak.

Dla Ciebie najlepsze będzie chyba poszukanie gotowego projektu i zrobienie kopii.

>I jeszcze jedno:czy skrzynia którą sam wykonam względem obliczeń będzie lepsza niż gotowa???

Robisz założenia konstrukcyjne, wybierasz głośnik, liczysz skrzynie i to gra. Jak nie masz doświadczenia to na początek lepiej robić obudowę zamkniętą - trudniej coś zepsuć.

Gotowa skrzynia będzie pasować albo nie. Swoją drogą za 89zł to nie będzie wzór sztywności.

Co zrobisz dalej, Twój wybór, ja bym poszukał gotowego projektu.

Pozdrawiam

Aha dzięki za radę chyba zrobię tak jak mówisz :) czyli kupię odpowiedni głośnik i sam wykonam obudowę zamkniętą, potem jakieś odpowiedni wzmacniacz, wygłuszenie i powinno śmigać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.