Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek: ekran

Kenjiro

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej sprawdzić w systemie barw RAL, NCS czy PANTONE i wybrać konkretne oznaczenie.

Sądzę, że taki szary byłyby OK:

R=200

G=200

B=200

tu masz kalkulator barw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i rezultat dla szarosci R=200 G=200 B=200:

HTTP = #C8C8C8

Web safe = #CCCCCC

RGB 0-255 = 200.00 200.00 200.00

RGB 0-FF = C8 C8 C8

RGB 0-0.1 = 0.78431 0.78431 0.78431

CMY 0-0.1 = 0.21569 0.21569 0.21569

CMYK % = 0.000 0.000 0.000 21.569

XYZ = 54.899 57.758 62.899

Yxy = 57.758 0.31272 0.32900

CIE-L*ab = 80.604 0.004 -0.009

CIE-L*CH = 80.604 0.010 296.813

CIE-L*uv = 80.604 0.001 -0.014

HunterLab = 75.999 -4.055 4.129

Ukryta Zawartość

Kenjiro- Możesz napisać czemu się zraziłeś do Kraftmanna ?

co do Viz-Art to chyba mamy dokładnie takie samo zdanie.

ps. widzę,że moderator z forum budo ma również inne "aktywne" zainteresowania :)

Kenjiro, 23 Sty 2010, 17:39

>Ja także mam SanyoZ5. Chyba zdecyduję się na Adeo szary. Z tego co się dowiedziałem materiał tego

>ekraniku jest grubszy niż Projecta HC, a Projecta jest bardzo gruba. Tak więc może dłużej wytrzyma

>bez zaginania.

>Takie Adeo jest za 2400 brutto.

>

>Skalmen, czy Ty nie jesteś jakoś z Trójmiasta?

>

>

>Nie kupię już Kraftmana, nawet za darmo nie chcę. Zraziłem się do tej firmy.

>

>Dobre kwiatki są z Viz-Artem. Ekran elektryczny kosztuje 2096 netto a jak się chce aby dodali

>bordery i górny 60 cm to cena nagle robi się 3300 netto. Czyli za border 1300 zeta! Dla mnie to jest

>zwykłe oszustwo i tyle. Nawet dlatego, że piszą wyraźnie - Neptun do kina domowego. I taki ekran

>sprzedawać bez borderów w cenie...

• 3 tygodnie później...

Widzę nadal brak odpowiedzi, ja też się zraziłem do Kraftmanna i już wystawiłem odpowiedni komentarz na aukcji. Niestety wystawiłem pierwszy negatyw.

Ekran kupiłem 26.02 a do tej firmy przekonała mnie szybka e-mailowa odpowiedź, potem telefoniczna rzeczowa rozmowa,jednym słowem świetny kontakt...ale tylko do momentu zakupu.

Przed zakupem prosiłem o wysyłkę kurierem w dniu zamówienia. Zapłaciłem przelewem przez internet oraz wysłałem skan/screen wpłaty. Otrzymałem zapewnienie,że ekran będzie wysłany kurierem w dniu zakupu (piątek). Niestety do poniedziałku nic nie przyszło więc wieczorem zadzwoniłem do firmy, która zapewniała mnie,że wysłali w piątek , tylko pewnie kurier się pomylił... i posłał gdzie indziej. Po licznych telefonach otrzymałem ekran na czwartek wieczorem,ale minimalnie uszkodzony i kaseta inna niż na aukcji!

Już nie chciałem reklamować bo bałem się że ani ekranu ani pieniędzy już nie dostanę. Tym bardziej,że nie dotarł do mnie żaden dowód zakupu. Dopiero po telefonach otrzymałem pocztą fakturę,ale z datą wystawienia 03.03 czyli dzień przed otrzymaniem ekranu :)

Czyli co ...ekran wędrował z fakturą po świecie , a później wystawili nową jak wrócił jeszcze raz ?:))

Pomijając fakt obsługi ekran nadal wydziela bardzo nieprzyjemny zapach, jest trochę krzywy oraz mocno faluje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Słuchajcie czy możliwe jest pomalowanie białego ekranu na szaro? Chodzi mi o zwijany ekran i farbę, która będzie elastyczna i bez szkody będzie można ekran zwijać? Na razie budżet nie pozwala na kupno nowego ekranu i stąd pomysł pomalowania tego, który mam - białego na odpowiednią szarość.

Czy wie ktoś gdzie można kupić luzem, "na metry", materiał na ekrany rozwijalne?

Kiedyś na to natrafiłem, a teraz nie mogę znaleźć. Tanio nie było. Chciałbym zrobić lekki ekran ramowy - ale przenośny, a takich nie ma w ofercie.

sprawdź ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

burz, 4 Mar 2010, 23:33

>co do wyboru powierzchni - white czy grey - już sobie odpowiedziałem. Część białego ekranu

>przykryłem szarą roletą... prawa strona... efekty poniżej (

A nie lepiej zmniejszyć jasność projektora na białym ekranie? Efekt wyświetlany będzie ten sam co na szarym i mocniej rozświetlonych lampach (pod warunkiem że ten szary jest równie neutralny jak biały). Dzięki temu będzie oszczędność energii, dłuższe "życie" lamp , mniejszy hałas (projektor mniej będzie się grzał).

Raczej nie, bo jak sądzę pogłębienie czerni i kontrastu to nie tyle kwestia światła padającego, lecz ODBITEGO od ekranu. Kiedyś miałem film neutralny szary i raczej się nie sprawdził.

Co do mocy - a jak chcesz zmniejszyć jasność żarówki, która już jest w trybie eco???

eMKa76,

Nikt Ci nie odpowiedział, bo nie sądzę by ktoś coś podobnego przećwiczył.

Nie sądzę by istniała na rynku farba, która przy parametrach umożliwiających projekcję, i wielokrotnym rozwijaniu: - nie spowodowała nierównomiernego skurczu materiału (pofalowania), nie polepiła się, poodpadała, i ogólnie nie zasyfiła wszystkiego (dowolne wybrać, lub wszystko naraz).

burz, 11 Maj 2010, 13:36

>Raczej nie, bo jak sądzę pogłębienie czerni i kontrastu to nie tyle kwestia światła padającego,

>lecz ODBITEGO od ekranu.

... mocniejsze światło padające = więcej światła odbitego ... zarówno w cieniach jak i światłach = kontrast stały, tak samo kiedy zaczniemy to intensywniej pochłaniać szarym ekranem (przyciemnimy całość ... światła i cienie/czerń). Tak więc czy zmniejszysz światło odbite przez zmniejszenie mocy lamp rzutnika, czy przez zwiększenie pochłaniania ekranu - jeden kit.

Jeśli na minimalnej jasności i tak masz za jasno, to zwiększenie pochłaniania poprzez szary ekran może mieć sens (choć to nieekonomiczne bardzo ... nie wiedziałem że są rzutniki z tak kiepskim zakresem regulacji jasności).

Zmniejszanie jasności obrazu regulacją w projektorze mnie nie zadowoliło.

Możemy rozdzielać włos na czworo, ale z mojej obserwacji oraz przeprowadzonych eksperymentów wynika, że ekran szary jest lepszy pod względem jakości obrazu niż ekran biały i zmniejszanie siły światła przy użyciu szarego filtra.

Stąd swego czasu taki filtr sprzedałem, a ostatnio wreszcie kupiłem szary ekran:)))

moze napiszcie jeszce koledzy z jakiego materialu najlepiej przyciac ekran? mdf, hdf czy to spienione pcv? gdzie dostac takie pcv? jakiej grubosci plyte wybrac? te farby dobre juz mozna kupic w polsce z tego co zauwazylem, planuje zrobic taki ekran na razie, z czego zrobic bordery? taka ramke jak obraz czy lepiej ramke tez przyciac z plyty?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

>burz, 11 Maj 2010, 13:36

>...Kiedyś miałem film neutralny szary i raczej się nie sprawdził.

Pamiętasz jaki dokładnie? Co ciekawe, tutaj opis zupełnie przeciwstawnych wrażeń z użycia filtra:

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, iż w Twoim przypadku efekt mógł być mizerny, ze względu na zastosowanie w PT-AE700 adaptacyjnej przesłony i dynamicznej regulacji gammy; z filtrem to już jest za dużo grzybów w jednym barszczu. Za to w prostym DLP bez przesłony, filtr może dać sporą poprawę.

--------

>Kyle, 11 Maj 2010, 14:32

>... nie wiedziałem że są rzutniki z tak kiepskim

>zakresem regulacji jasności).

To zależy od technologii. O ile sama regulacja mocy lampy ma niewielki zakres, o tyle jasność w dość dużym stopniu można regulować stosując w torze optycznym jedną lub dwie przysłony; i nie mam tu na myśli przysłony automatycznej (adaptacyjnej), a taką o stopniu otwarcia regulowanym przez użytkownika. W prostszych modelach stosowano nawet dwustopniową regulację (otwarta/przymknięta), w jeszcze innych z kolei jest zamontowana nieregulowana przysłona. Oprócz zmniejszenia jasności (poprawy poziomu czerni), stosowanie przesłony poprawia także kontrast, za sprawą charakterystyki kierunkowej przysłony; występuje tu znacznie większe tłumienie światła odbitego (resztkowego), którego dosyć sporo może się "pałętać" po torze optycznym, niż właściwego strumienia światła z przetwornika obrazowego.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

eMKa76, 10 Maj 2010, 13:30

>Słuchajcie czy możliwe jest pomalowanie białego ekranu na szaro? Chodzi mi o zwijany ekran i farbę,

>która będzie elastyczna i bez szkody będzie można ekran zwijać?

idz do mieszalni lakierow samochodowych i zapytaj o:

podklad do malowania elementow plastikowych ok 40zl 500ml

plastyfikator ok 60zl 500ml

szary akryl polmatowy ok 25zl za 100ml

plastyfikator z akrylem nalezy zmieszac w proporcji ok 1 : 1 (wyjdzie cos jak "guma w plynie")

tyle sie dowiedzialem w mieszalni ale temat nie jest sprawdzony - zostan prekursorem i opisz na forum jak wyszlo :)

Nie rób tego! Twój wpis zginie w powodzi wzmacniaczy i kolumn DIY... ;) Pisz tutaj! :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

eMKa76, 14 Maj 2010, 16:26

>Dzięki. Zrobię próbę na starej rolecie okiennej. Dlaczego nie?

tylko pamietaj ze zarowno podklad jak i akryl z elastikiem nalezy naniesc przy uzyciu pistoletu. daj znac jak to wyjdzie na rolecie - czy nic sie nie kruszy no i czy wyswietlany obraz przyzwoitej jakosci

Witam

Emka czy probowales juz pomalowac na bialym ekranie szara farbe ja chce zrobic to samo ale nie wiem czy jest sens

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 miesiące później...

Witam,

pytanie do praktyków. Uważa się, że do projektorów o dużej mocy ANSI stosujemy ekrany z niskim współczynnikiem odbicia światła Gain.

Warunki:

- odległość od ekranu 4 metry,

- zaciemnienie dobre lub średnie (w zależności od konfiguracji),

- ekran wielkości 90' - 92',

- sufit biały,

- ścianu szare,

- tryb lampy normal,

- projektor JVC DLA-RS20.

Wybór ekranu z uwagi na ceny ogranicza się do (prawdopodobnie) ekranu ramowego: KRAFTMANN lub ADEO.

Na jaką powierzchnię się zdecydować: white czy gray?

Czy są różnice miedzy ekranami w/w producentów?

Jeśli koledzy mają inne sugestie (propozycje) bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam :)

Beata

droga Beato:)

Mam podobne warunki lokalowe,tj 4 m od ekranu, ekram 99', projektor epsona tw-3500, białe ściany i dobre zaciemnienie, miałem się zdecydować na ekran Adeo ale porównałem w sklepie materiały firmy konkurencyjnej i zdecydowałem się na ekran kaubera, są tańsze niż odpowiedniki adeo a materiał zdecydowanie lepszy, do kina zdecydowanie szary ekran bo dużo lepiej wyglądają filmy na takowym,

pozdr.

strumieniowiec, lampy i tuby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.