Skocz do zawartości
IGNORED

Zero dac czy beresford?

Homunkulus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,stoje przed wyborem zrodla do mojego pc,aktualnie jest to karta sb audigy.

Od poczatku postawilem na zewnetrzny dac i mam kilka pytan.

1.Czy podlaczajac daca przez USB,karta muzyczna(audigy) jest calkowicie nie potrzebna jesli dac bedzie glownym urzadzeniem audio?

2.Usb obsluguje maksymalnie do 16/48 a wszedzie slyszy sie o technologiach 24/196 czy ma to duzy wplyw na jakosc odsluchu?

3.Czy beresford jest wart doplacania 600zl wzgledem ZERO? koszt zero to ~350zl + 150zl przesylki beresford kosztuje 1050+przesylka czyli ~1100zl

4.Czy rzeczywiscie moga byc problemy z zero w dzialniu jako preamp? doczytalem sie ze wlaczajac zero jest domyslnie ustawiony jak dac i daje 100% sygnalu do wzmacniacza,jesli sie zagapimy moze to uszkodzic kolumny,czy to prawda?

5.Moj obecny sprzet to tannoye m2 i nad 3020,czy na tym sprzecie bedzie zauwazalna roznica jesli kupie zewnetrzny dac?Caly czas mowimy o komputerze.

6.Wiekszosc recenzji zero i beresa tyczy sie wyjscia sluchawkowego,czy korzystajc z wyjsc RCA,puszczajac sygnal do wzmaka i monitorow roznica w dzwieku powinna byc slyszalna?

Z gory dziekuje z odpowiedzi ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/61009-zero-dac-czy-beresford/

ad1- jezeli DAC bedzie mial USB zdolnie do przesylania danych strumieniowych (a 99% DACow tak ma) to NIE potrzebujesz audigy do odsłuchu.

ad2- na lepszym sprzecie pliki w wyzszej czestotliwosci IMHO graja nieco lepiej, ale nie jest to super drastyczna roznica a i sprzet musi byc dobry.

ad3- Beresford NIE JEST wart doplacania ponad 100% ceny zeroDACA

ad4 - Zero ma przycisk ktorym uaktywnia sie funkcje preampa, nie uszkodzi Ci glosnikow, nie ma obaw :)

ad5 - bedzie roznica, czy znaczna?.. hmm, musisz sam ocenic. MIalem zeroDACA, mialem NAd3020 i roznica byla, chociaz na sluchawkach znacznie bardziej odczuwalna.

ad6- zapamietaj jedno. czy komus zagra lepiej, gorzej, to wszystko kwestia indywidualna.

Muzyki nie zmienisz, nowych dzwiekow nie dodasz. Zagra tak samo, tylko poprawniej. tylko tyle i aż tyle.

Mysle ze beresford zagra minimalnie lepiej ale na sprzecie tej klasy pewnie roznicy duzej nie odczujesz jezeli wogole cos odczujesz to jakies subiektywne odczucia.Na lepszych kolumnach i wzmaku

na pewno bys cos odczul ale miedzy nimi nie ma jakiejs wielkiej przepasci technologicznej wiec

w slepych testach pewnie bys nie rozpoznal ktory jest ktory :).Oczywiscie jak by byly podlaczone po usb.Po spdif czasem jest gorzej ze wzgledu na zle wyjscia cyfrowe np w sb ktora resampluje wszystko

to 48000.Powinienes tez rozwazyc dac zhaoulu , jest dosc popularny na head-fi.

Beresa miałem i oddałem,minimalne różnice na krawędzi błędu, Zero nie słyszałem,kupiłem Valaba i jestem zadowolony .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>ad3- Beresford NIE JEST wart doplacania ponad 100% ceny zeroDACA

W sprzęcie audio tak juz zazwyczaj jest , różnice minimalne a przepaść cenowa duża.

Ja bym brał zhaolu zamiast zero jak bym mial kupowac przez ebay.

@thomaz

>...Oczywiscie jak by byly podlaczone po

>usb.Po spdif czasem jest gorzej ze wzgledu na zle wyjscia cyfrowe np w sb ktora resampluje wszystko

>to 48000.

U mnie SB (7520 bez modów GradoFana) po SPDIF jest znacznie lepszy niż po USB. Różniece na korzyść SPDIF nie są bynajmniej subtelne, USB gra znacznie gorzej. Nie wiem czy wynika to z niewygrzania jakiś elementów (nie używam USB, zrobiłem tylko 1 raz porównanie do SPDIF).

Za źródło robi mi squeezebox po Toslinku a po USB puszczałem te same plik z PC. W obu przypadkach źródłem był soft od squeezeboxa zainstalowany na PC (tzn. plikie nie szły np. z Foobara).

Ja jakos nie stwierdzilem roznicy miedzy usb a spdif w beresfordzie.Na head-fi wielu pisalo ze ni slyszy roznicy po usb a spdif wiec ciekawo czemu u ciebie slychac i to znaczną?Moze ten soft zle wspolpracuje z usb albo masz jakies straty na kablu spdif i masz odczucie ze gra lepiej.

Dziekuje za odpowiedzi,rozjasnilo mi to troche sytuacje.

Zhaoul dac nie ma USB na ktorym mi zalezy,tzn ma go wersja 3.5 ale to juz wydatek ponad 1k

Dac Valab wydaje sie byc ciekawy ale niestety nie znalazlem go na ebay'u oprocz jednej aukcji gdzie jest uzywany za 400zl

Jestem juz zdecydowany na zero,tylko ciekawe czy da rade ugadac z sprzedawca na "gifta" zeby ominac clo ;)

Jeszcze tylko chcialem dodac jedna rzecz, smieszna sprawa ze w polsce nie ma dostepnego sprzetu tego rodzaju,trzeba kombinowac i placic polowe wartosci za przesylke...mysle ze gdyby ktos sie zainteresowal sprowadzaniem np dac zero na wieksza skale to o klientow nie martwil by sie napewno, w cenie 500 czy nawet 600zl schodziłoby jak swieze buleczki ;)

"Ja jakos nie stwierdzilem roznicy miedzy usb a spdif w beresfordzie.Na head-fi wielu pisalo ze ni slyszy roznicy po usb a spdif wiec ciekawo czemu u ciebie slychac i to znaczną?"

Jestem posiadaczem Bersa 7520 SE i mogę potwierdzić, że po optyku gra lepiej ( większa przestrzeń ) niż po USB Zaznaczę jeszcze, że sygnał cyfrowy pochodzi ze zinegrowanego Realtek na płycie Gigabyte.

Podpisuję się pod słowami mirhon.

Najlepiej wypożycz od GRADO_Fana Beresforda i będziesz wiedział czy jest sens inwestować w niego niemałą kasę.

IMHO w budżetowym systemie stereo zewnętrzny DAC to przerost formy nad treścią.

Mój Beresford jest wpięty między komputer i Pianocrafta. Jeśli chodzi o brzmienie DAC vs. integra z kompa to słychać delikatną różnicę (głównie w zakresie basu, minimalnie lepsza stereofonia). Generalnie jednak nie ma przepaści dźwiękowej.

Jeśli chodzi o DAC vs. odtwarzacz CD z pianocrafta to różnica jest marginalna, praktycznie nie do wychwycenia.

Mówienie o jakichkolwiek różnicach brzmieniowych przy stosowaniu różnych kabli cyfrowych (coaxial i optyk) to jakieś żarty.

Zamiast inwestować w nowe źródło dźwięku polecam przeznaczyć wolne pieniążki na poprawę akustyki pomieszczenia oraz odpowiednie ustawienie kolumn (standy).

Przypominam, że moja opinia nt. DACa tyczy się tylko budżetowych systemów stereo.

no to teraz mnie kolega zabil i nie wiem co myslec :D

czytam setki stron tematow o dacach i nie spotkalem sie jeszcze z taka opinia,wg Ciebie wszelkie urzadzenia audio,karty dzwiekowe,przetworniki D/A odtwarzacze itp. sa zbedne jesli mamy sprzet ponizej klasy pianocrafta ktory z tego co slyszalem jest calkiem niezly...?

Nie chce mi sie wierzyc bo czytalem ze ludzie odzuwaja roznice meidzy integra a audigy 2zs lub audiotrakiem hd2 na kolumnach solo 6c...

Dosc mocne slowa bo zaprzeczaja praktycznie 100% opinii i recenzji w internecie...moze ktos sie do tego odniesc,ja mam jeszcze zbyt male doswiadczenie w audio...

"Najlepiej wypożycz od GRADO_Fana Beresforda i będziesz wiedział czy jest sens inwestować w niego niemałą kasę."

Dokładnie, sam nabyłem Bersa tą drogą.

"Jeśli chodzi o brzmienie DAC vs. integra z kompa to słychać delikatną różnicę "

Nie ujednolicały tego. Same w sobie zintegrowane karty dźwiękowe brzmieniowo różnią się i to baaardzo, wiem bo spędziłem trochę czasu na porównywaniu tych kart.

I tak: Różnica pomiędzy Realtek kodek ALC882 na ICH7 (Intel® I/O Controller Hub)a Realtek ALC888 na ICH9 jest ogromna (bas, szczegóły, przestrzeń, stereofonia).

Myślę, że ludzi przechodzących z Realteka ALC882 ICH7 na Beresford 7520 mogą mówić o porażającej poprawie dźwięku (i takie są ich opinie). Ja porównując Bersa (USB) z ALC888 lub ALC889A na ICH9 lub ICH10 z bersem nie słyszałem wielkich różnic w przekazie.

Wszytko zmieniło się jak podłączyłem Bersa przez optyk TC 3618, różnice pojawiły się i to wyraźne. Główna różnica to większa przestrzeń i stereofonia, ponadto zwiększyła się również szczegółowość. Na zintegrowanej karcie instrumenty wydawały się na siebie nachodzić, w DAC'u wyczuwalna jest większa separacja, dodaje to muzyce dodatkowego smaczku. Wzrostu basu nie zauważyłem, raczej powiedziałbym że jest lepiej kontrolowany, nie rozlewa się na resztę pasma.

"IMHO w budżetowym systemie stereo zewnętrzny DAC to przerost formy nad treścią."

Dodam że słuchałem wszystkiego na NAD 315BEE + AE Aegis Neo 3 sprzęcie jak najbardziej budżetowym.

wez poprawke na to, ze kazdy ma inny sluch. Jeden slyszy lepiej, inny gorzej, jeden wie czego sie dosluchiwac w muzyce, inny nie wie..

to szeroki temat.

Zadaj sobie pytanie, czy szukasz lepszego dzwieku niz teraz masz, czy moze chcesz miec nowe wieloletnie hobby. To pytanie nie ma jednoznaczniej dobrej odpowiedzi.

Jezeli chcesz miec hobby ktoremu bedziesz sie poswiecal, ktore bedzie Cie pasjonowlo i naktore bedziesz wydawal mnóstwo pieniedzy... to kupuj DAC (pozniej pewnie bedziesz wymienial inne klocki po kolei).

Jezeli chcesz miec po prostu nieco lepszy dzwiek niz teraz a inwestowanie w audio Cie ine kreci..

to kup karte PCM2702 pod USB za 100zł, bedziesz mial dzwięk na poziomie a i nie wydasz duzo i nastepnie zapomnij o tym forum i zajmij sie innym hobby :)

Kazde rozwiazanie ma dobre strony

Dlatego poradziłem żebyś wypożyczył DACa i przekonał się na własne uszy. To nic nie kosztuje, z tego co się orientuję płacisz tylko za koszt przesyłki.

Ja też kupiłem Beresa pod wpływem pozytywnych opinii innych użytkowników. Spodziewałem się znacznej poprawy dźwięku, ale okazało się że poprawa jest, lecz raczej kosmetyczna. I niewarta stosunkowo dużych kwot.

Dla przykładu bawiłem się ostatnio rozmieszczeniem kolumn w pokoju i okazało się że zerowym kosztem znacznie poprawiłem brzmienie mojego zestawu. Po zakupie standów polepszyło się jeszcze bardziej.

Krótko mówiąc - czytaj opinie, słuchaj rad bardziej doświadczonych, w miarę możliwości konfrontuj je z rzeczywistością i przede wszystkim - miej zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.

Gwoli ścisłości - słuchałem na kodeku Realtek ALC889A.

Jeszcze raz powtarzam - nie jestem przeciwnikiem DACów, uważam jedynie że do zestawu za, powiedzmy 2 tyś. zł, nie ma sensu kupować DACa za 600 - 1200 PLN. Inwestując taką kasę w inne elementy (rzeczona akustyka pomieszczenia czy w dalszej kolejności zmiana kolumn) uzyskamy dużo większą poprawę brzmienia.

Ciężko dokładnie określić wpływ samych standów na dźwięk.

Podstawki umożliwiły w moim przypadku prawidłowe rozmieszczenie kolumn, tj. odsunięcie ich od ściany na 40 cm oraz zwiększenie odstępu pomiędzy nimi. Wcześniejsze umiejscowienie monitorów (m.in. biurko i parapet) nie pozwalały na taki komfort.

Brzmienie poprawiło się praktycznie w każdym aspekcie. Najbardziej zauważalna jest lepsza kontrola basu oraz jego większe zróżnicowanie. Nareszcie pojawił się zalążek sceny muzycznej. Podejrzewam że ten element ulegnie dalszej poprawie, gdy popracuję nad symetrycznym rozmieszczeniem mebli w pomieszczeniu.

>Jeszcze raz powtarzam - nie jestem przeciwnikiem DACów, uważam jedynie że do zestawu za, powiedzmy 2 >tyś. zł, nie ma sensu kupować DACa za 600 - 1200 PLN. Inwestując taką kasę w inne elementy (rzeczona >akustyka pomieszczenia czy w dalszej kolejności zmiana kolumn) uzyskamy dużo większą poprawę >brzmienia.

Za 2tys to mozna kupić niezly zestaw używany na allegro.

Podam przyklad ae evo one kosztuje 700zl , jakis wzmak nada lub rotela 500-1000.

Na takim zestawie napewno odczujesz znaczną różnice.Bedzie to przedewszystkim średnica,

przestrzeń , bas itp...Taki zestaw kosztuje tyle co nowa pianocraft a bije ją na głowe.

>Jestem posiadaczem Bersa 7520 SE i mogę potwierdzić, że po optyku gra lepiej ( większa przestrzeń ) >niż po USB Zaznaczę jeszcze, że sygnał cyfrowy pochodzi ze zinegrowanego Realtek na płycie Gigabyte.

>Podpisuję się pod słowami mirhon.

Może chodzi o sygnał 24/96?Ja słuchałem tylko na słuchawkach wiec może nie odczułem przestrzeni.

Ja juz beresa sie pozbylem , szuam czegoś lepszego , bardziej szczegółowego.

Narazie wstrzymam sie z kupnem daca, wypozycze beresforda i osobiscie ocenie czy warto,troche mi namieszaliscie bo wychodzi na to ze komputer z integrą jest na tyle dobrym zrodlem ze do zestawu ponizej 2-3k nie warto nic zmieniac...

co do akustyki pokoju,mialem sie tym zajac wlasnie po zakupie daca,myslalem ze to ostatni i koncowy element systemu audio :D

Aktualnie kolumny stoja na regale w tym jedna jest praktycznie ze wszytskich stron "zabudowana" regalem lub sciana,druga stoi w kacie...czasami odczuwam dudnienie/kluchowatosc basu zwlaszcza w utworach gdzie bas jest ostro przeciagany.Sceny praktycznie nie wyczuwam wogole,nawet na utworach w najwyzszej jakosci

juz sie rozlgadalem powoli za standami,nie chce przeznaczac na to ogromnej kwoty,mysle ze 200-250zl to maks zwlaszcza ze to rownowartosc mojego wzmacniacza...

Ukryta Zawartość

Wygladaja na solidne i czarny mat swietnie by mi pasowal, tylko trzeba bedzie je dodatkowo dociazyc bo waza niewiele

Ukryta Zawartość

zeby miec wirtualną scenę, rozlokowanie instrumentow itp musisz miec odpowiednie warunki w pokoju.

Ja jak szukalem mieszkania na wynajecie..to pod kątem muzyki i akustyki w pokoju :D

Sa pewne elementy ktorych sie nie przeskoczy. Jezeli nie mozna stworzyc pewnych warunkow, to sprzet "nie zagra". 2m odstepu miedzy kolmnami byc musi, odpowiednia odleglosc od scian bocznych i tylnych byc powinna. odpowiednie obicie scian i wyposazenie wnetrza byc powinno..

to wszystko ma znaczenie.

Jezeli ktos nie ma kasy lub warunkow lokalowych, proponuje skupic sie na sluchawkach i tego typu sprzecie. Za ulamek kasy wydanej na sprzet stacjonarny mozna miec super zestaw sluchawkowy.

Ja sie puszcza muze z kompa to nie ma bata bez dac'a czy karty to nie ma co startowac.Przy jakims wmiare cd wydanie 600paczek na takiego zero sie juz moze mijac z celem zapewne jakiegos szalu nie bedzie.

Witam,wpadlem jeszcze na jeden pomysl,mianowicie moja karta muzyczna:

Ukryta Zawartość

ma wyjsce spdif,w ustawieniach sterownikow da sie ustawiac sampling od 44,1 do 96 ma wyjsciu spdif

zastanawialem sie czy kupno beresforda tc-7510 czyli tej starszej,chyab peirwszej wersji bez usb i podlaczenie go przez spdif bedzie dobrym pomyslem? cena uzywanego beresa to okolo 400zl,reszte pieniedzy przeznaczylbym na akustyke pokoju...

Myslicie ze to bedzie dobrym kompromisem?

Ukryta Zawartość

To najsłabsza karta,weź pod uwagę raczej taką

Ukryta Zawartość

może też do niej zastosować alternatywne sterowniki KX Projekt

Ukryta Zawartość

tak wiem ze nie jest najwyzszych lotow ale czy to ma az takie znaczenie jesli zastosuje zewnetrzny dac?

Chodzi tylko o podanie sygnalu wyjsciem spdif do beresforda ktory sie nim dalej zajmie...

Przepraszam za double-post ale nie ma tutaj opcji edytowania...

Jest jeszcze jedna mozliowsc,mam plyte glowna z ukladem realtek 883,mozna nim wypuscic sygnal spdif'em i wyczytalem ze pozwala uzyskac "bit perfect" na wyjsciu,czyli nienaruszony sygnal ktory dalej mozna podac to zewnetrznego urzadzenia(np beres tc-7510)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.