Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase E213 i E308 czy warto kupic droższy

tom7

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicz mam dylemat czy kupić taniej Accuphase E 213 czy dołożyć i kupić E 308 nie mam możliwości bezpośredniego porównania obu wzmacniaczy różnica w cenie używanych dosyć spora ~3000. Wzmacniacz zagra z kolumnami Monitor Audio GS 60. Rozpatruje jeszcze opcje SONY Tae-90ES Tan-90ES ( sprzęt ma bardzo dobre opinie tylko jest wiekowy ~15 lat i nie wiem czy czas nie odcisnął piętna na komponentach -Kondensatory. Może ktoś z Was miał okazję porównać oba lub trzy wzmacniacze i może coś doradzić. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miedzy podstawowym modelem Accuphase a modelem wyzszym z serii 3xx jest zawsze roznica. Nie zastanawialbym sie tylko kupil E 308. Natomiast Sony... To tylko Sony i - mimo mojej ogromnej sympatii dla marki i tej linii - przy zestawieniu z Accuphase ES nie daje rady.

Witam dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie tematem . Co do samego Sony nie był taki tani ;-( swego czasu kosztował około 4500 $ obecnie jest na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tańszy co prawda od obu Accuphase. Zakupu chce dokonać docelowo wiec mierze wysoko ( może nawet za wysoko ;-)) ale skoro Żona nie robi jak na razie wymówek wiec można poszaleć. Ostatnio nawet widziałem test E 350 i podana była cena 13500 ( nówka gwarancja ) niestety nigdzie nie znalazłem go za te pieniądze 17900 to minimum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no właśnie stąd też te moje wahania tym bardziej że pisałem z jednym z Użytkowników tego forum który taki sprzęt posiadał ale kupiony w dużo niższej cenie, rozumiem ze stan idealny z zewnątrz ale w środku elektroniki nie zobaczę i tu jest pies pogrzebany a dwu letni Accuphase to jak nówka. Sprawdziłem ceny nowych E 350 niestety te 13 500 to jakaś pomyłka redaktora testu a szkoda. Pozostaje na placu boju E 213 i E 308

>Byl tylko jeden model Sony dorownujacy dzwiekiem Accu w swoich czasach... Topowy model na Japonie -

>TA-F 777 ES.

bylo tego troche wiecej niz jeden: seria Esprit (nie mylic z ES), R1, R10, ale to strasznie trudne do zdobycia klocki no i - jakby nie bylo - dosc wiekowe

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Nie mam dużego doświadczenia, miałem po jednym wzmaku z Accuphase (303x) i Sony (TAF 870es) wiec to obecnie sporo tańsze modele natomiast ja również wahałem się pomiędzy tymi firmami. Werdykt był jednoznaczny i potrzebowałem na to 10 sekund ;-) Zostało Accuphase i choć jest to znacznie starszy model niż sam szukasz to uważam, że gra świetnie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tom7 ale co ma byc slabsze?:) 777 ES? Nie no bez jaj;) Zbudowany podobnie do Accu i brzmiacy na tym samym poziomie. Zreszta cala ta seria ES byla swietnie dopracowana (polowa lat 80-tych). No ale to wyjatek a Accu to Accu;)

Nie lubię Sony,ale wymienione na początku modele,nie będą gorsze od wspomnianego Accu.

Będą inne,reszta to tylko kwestia preferencji.

Accu ładniej się prezentuje,no i jedne słowo ---- prestiż !

cena tego zestawu Sony faktycznie przewalona :(

może da radę potargować się? z tego co mi wiadomo to sprzedawca akurat godny zaufania w zakresie jakości sprzedawanych kolcków.

nie miałem okazji posłuchać tego zestawu w porównaniu bezpośrednim z integrami Accu, ale końcówka dawała radę w zestawieniu z końcówką P-350 Accu.

pozdr.

Ł.

Słuchałem E-250 połączonego z CD-2 Ayona ,brzmiało świetnie ,podłączenie zamiast Ayona ,Onkyo 7711 /modyfikowany/ nie było już tak synergiczne. Czyli żródło też jest bardzo ważne w kontekście oceny wzmacniacza.

Cene za jaka zgodziłby sie sprzedać tego Sonego to 5100, czyli dalej drogo zwłaszcza że sprzet ma około 15 lat i nie wiadomo jak z elektroniką w środku, moze już nie grać tak jak kiedyś hoć nie moge powiedziec by mmie dalej nie kusił ;-)

Obecnie zródłem u mnie jest odtwarzacz DVD/SACD/DVD Audio Marantz DV 12 S2 czyli całkiem przyzwoity uniwersalny klocek, pewnie jak kupie Accu i go spłacę to pomysle o jakims bardziej zaawansowanym Cd może od accuphase ale na razie to przyszłość.

Witam. Na sonego o którym mowa to szkoda pieniędzy.

Słuchałem tego zestawu. Jak dla mnie to dźwięk zbliżony do integry Onkyo A-9711 za kwotę około 700zł.

Accu-308 za 9000-10000zł to dobra cena.

Jeśli planujesz kupno nowego Accuphas-a z serii 2xx to raczej daj sobie spokój.

Nówki integry chodzą tak samo jak 10-15 letnie modele.

Właściwie to nawet gorzej.

Decyzja należy do ciebie.

Myślę, że lepiej kupić coś z serii "300" niż "200", sam jakiś czas temu porównywałem E-213, E-350 i E-450. Między każdym z tych wzmacniaczy była różnica, każdy z nich jest inny, barwowo najbardziej podoba mi się E-350 jadnak nie zaszkodziło by mu minimalnie więcej dynamiki z E-450. Ciągle się upieram natomiast, że najlepiej samemu się przekonać który dźwięk nam najbardziej odpowiada. NIestety z tego co się orientuje nowa E-350 to już wydatek prawie 20.000 PLN, to już sporo, a o używane egzemplarze bardzo trudno.

... a i jeszcze jedno, tom7 mogę Cię pocieszyć, że E-350 zgrywa się z MA GS60 wręcz zjawiskowo, w tym przedziale cenowym rewelacja, myślę, że zarówno z E-213 jak i z E-308 też bardzo dobrze zagra.

LP

Dzięki za informacje zwłaszcza o zgraniu Accu z GS60 ( bo nie byłem n a100% pewny czy da rade) obecnie rozmyślam jeszcze jedną opcje zakup 3 letniego E 450 tańszy od nowego 350 na którego niestety nie uzbieram 308 trudna do kupienia a 350 nawet nie spotkałem na rynku wtórnym tym bardziej ze ponoć ceny nowych accu mają podskoczyć na dniach

Pozdrawiam

Tomek

tom7

Używany E-450, warto się poważnie tym zainteresować, świetny wzmacniacz, poza tym jeśli jest do kupienia poniżej 20k, a to czy on ma miesiąc, rok, czy trzy lata nie ma najmniejszego znaczenia.

Weź też pod uwagę to o czym kilka postów wyżej napisał tadeo. CD w tym zestawieniu z integrą Accu czegónie E-2XX i E-3XX jest BARDZO ważne, nie z każdym źródłem może być to czego oczekujesz, przede wszystkim jeśli chodzi o dynamikę w skali makro, jeśli chodzi o moją radę to AYON jest rozwiązaniem przynajmniej dla mnie.

Wiem i właśnie o tym z allegro pisze jak dobrze pójdzie i dostane kredyt to w przyszłym tygodniu jadę po niego ;-) . Co do CD na razie będzie musiał wystarczyć wieloformatowy Marantz DV 12S2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.