Skocz do zawartości
IGNORED

KRK Ergo - ktos moze uzywa lub zna?

wrobldob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstepie usprawiedliwie sie, ze zrobilem juz na forum male rozeznanie i wiem, ze nazwa tego urzadzenia pojawila sie w kilku watkach.

Nie bylo jednakze ani kompletnej recenzji ani szerszej dyskusji. Zazwyczaj jakis pojedynczy wpis bez dalszego ciagu.

Tymczasem urzadzenie to wydaje mi sie dosc ciekawe, poniewaz:

- mimo, ze jest przeznaczone do studia, moze spokojnie pracowac w domowym systemie audio,

- implementuje znany i uznany algorytm RoomPerfect Lyngdorfa (kiedys TacTa),

- moze sluzyc jako niezly DAC 24/96 i podobno przyzwoity wzmacniacz sluchawkowy,

- jego cena jest rozsadna.

Interesuja mnie opinie uzytkownikow (jesli tacy tu sa) i wszystkich, ktorzy mniej lub bardziej znaja to urzadzenie, ale docenie rowniez wypowiedzi uzytkownikow urzadzen TacT/Lyngdorf, poniewaz ciekawi mnie, co tracimy kupujac ERGO.

Bo cos zapewne tracimy (nie istnieje darmowy lunch ;-), natomiast jesli bylyby to wylacznie cechy uzytkwo-prestizowo-wizualne ;-), to rzecz jest w pelni do zaakceptowania.

Na szybko cisna mi sie takie pytania (reszta byc moze wyjdzie w praniu w trakcie rozwoju watku):

- czy TacT/Lyngdorf rowniez stosuje konwersje D/A/D 24/96, czy moze lepsza?

- czy TacT/Lyngdorf rowniez stosuje 1024 filtry, czy moze wiecej?

- czy TacT/Lyngdorf koryguje cale pasmo akustyczne, czy tylko 20-500 Hz jak ERGO?

- jak ERGO wybiera sygnal wejsciowy, jesli mamy podpiete zarowno zrodlo analogowe, jak i cyfrowe?

- (troche off-topic) jak mądrze podac na wejscie cyfrowe ERGO sygnal z kilku zrodel (zarowno coax jak i optyczny)?

Ostatnie pytanie byc moze doczeka sie oddzielnego watku, chyba, ze ktos ma sprawdzone rozwiazanie i moze je polecic niejako przy okazji glownego tematu.

https://www.audiostereo.pl/topic/61124-krk-ergo-ktos-moze-uzywa-lub-zna/

Zasadnicza wada KRK: brak wyjścia cyfrowego, urządzenie nie tyle "może", ile _musi_ służyć za DAC.

Wejścia / wyjścia analogowe w formacie jack wskazują na przeznaczenie studyjne (nie, żeby to akurat było coś złego).

A prócz tego:

- TacT stosuje przetwarzanie 24/96 lub 24/192, w zależności od modelu;

- TacT/Lyngdorf koryguje cale pasmo akustyczne.

Teo, 26 Sty 2010, 04:34

>Zasadnicza wada KRK: brak wyjścia cyfrowego, urządzenie nie tyle "może", ile _musi_ służyć za DAC.

KRK ERGO z założenia jest ostatnim urządzeniem przed monitorami aktywnymi ... więc wyjście cyfrowe jest zbędne.

>Wejścia / wyjścia analogowe w formacie jack wskazują na przeznaczenie studyjne (nie, żeby to akurat

>było coś złego).

To akurat jest zaleta. Wejścia/wyjścia są symetryczne (można kupić kabelki XLR->TRS).

Kyle:

>KRK ERGO z założenia jest ostatnim urządzeniem przed monitorami aktywnymi ... więc wyjście cyfrowe

>jest zbędne.

Powyższe wygląda mi na dorabianie ideologii do (niekorzystnych) faktów ;) W warunkach domowego audio wyjście cyfrowe jednak by się przydało, jego brak to wada. Dla jednych będzie niezauważalna, dla innych mało istotna, dla części użytkowników dość jednak poważna.

>To akurat jest zaleta. Wejścia/wyjścia są symetryczne (można kupić kabelki XLR->TRS).

Konieczność zakupu niestandardowych kabli ma być zaletą? Ejże, bez żartów ;)

BTW, my tu gadu-gadu, a o efektach działania ustrojstwa nie wiemy niestety niczego...

>Powyższe wygląda mi na dorabianie ideologii do (niekorzystnych) faktów ;)

Myślałem o zakupie KRK ERGO i dla mnie takie wyjście jest całkowicie zbędne ... sądzę że dla niemal 100% użytkowników sytuacja wygląda identyczne (ERGO używałbym do sterowania monitorami aktywnymi ... czyli regulacja głośności, DAC, korekcja akustyki). Nawet nie wiem gdzie i po co można by wyjście SPDIF z ERGO (gdyby istniało) podłączyć. Jak dla mnie zbędna byłaby to rzecz ... czy "dorabiam ideologię" czy nie.

>Konieczność zakupu niestandardowych kabli ma być zaletą? Ejże, bez żartów ;)

Takie kabelki są jak najbardziej standardowe. TRS i XLR to jest standard ... i nie podłączyłbym inaczej monitorów aktywnych/poważnego systemu audio poprzez analogowe RCA.

ps. lepsze monitory studyjne nie mają często RCA zupełnie ... bo to domena sprzętu niższej półki (często ludziska przy RCA skarżą się na większe szumy itp. - wystarczy poczytać fora profesjonalne)

>Zasadnicza wada KRK: brak wyjścia cyfrowego, urządzenie nie tyle "może", ile _musi_ służyć za DAC.

No fakt ;-).

>A prócz tego:

>- TacT stosuje przetwarzanie 24/96 lub 24/192, w zależności od modelu;

>- TacT/Lyngdorf koryguje cale pasmo akustyczne.

No to juz sa konkretne roznice.

Moze bede mogl potestowac takie cos w domu, wtedy cos naskrobie.

Kyle: To forum poświęcone jest urządzeniom konsumenckim, a nie pro. Na rynku konsumenckim monitory aktywne to margines, a nie produkt dla "100% użytkowników", podobnie jak przewody czy przejściówki na wtyczkę jack.

A do czego przydałoby się wyjście SPDIF, nie powiem. Sam się domyśl ;)

Może ktoś mi wytłumaczy jak można uzyć KRK ERgo w domowym systemie ?

Staram się zrozumieć i coś mi to nie wychodzi. Powiedzmy że mamy standardowy system: wzmak + Cd + pasywne kolumny. W którym miejscu podłączamy ERGO ?

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Skoro nie ma wyjścia cyfrowego no to przed wzmakiem...chyba, że nadaje się to to do zestawienia tylko z aktywnymi zestawami głosnikowymi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Właśnie. Jeśli ERGO działa jak typowy przedwzmacniacz to rozumiem

CD/transport po SPIDIF -> ERGO jako DAC i korektor akustyki -> końcówka mocy -> kolumny

Gdyby zamiast końcówki mocy uzyć integry to wtedy mamy dwie kontrole głośności po drodze. Niezbyt dobrze chyba. Trzebaby użyć integry z wejściem na końcówkę mocy ... ewnentualnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jedno "line in" jest zdecydowanym ograniczeniem. Teraz mamy modę na CD, odtwarzacz strumieniowy i gramofon ... na jednym stoliku.

Piopio, 26 Sty 2010, 15:18

ERGO podłączasz między CD a wzmacniacz. Z CD do ERGO łączysz poprzez SPDIF ... a z ERGO do wzmacniacza łączysz poprzez wyjścia symetryczne.

Można też kupić monitory aktywne lub coś większego jak ADAM Tensor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piopio, 26 Sty 2010, 15:33

>Jedno "line in" jest zdecydowanym ograniczeniem. Teraz mamy modę na CD, odtwarzacz strumieniowy i

>gramofon ... na jednym stoliku.

CD można zgrać na odtwarzacz strumieniowy (połączenie SPDIF do ERGO). ... a gramofon (jeśli już ktoś tak chce ten relikt :P ) to łączysz do analogowych wejść.

>Ergo czy TacTa/Lyngdorfa? Bo Tacta to możesz przetestować mojego ;)

Nie smialem spytac ;-). Poza tym zrujnowalbym Ci Twoje pomiary ;-).

Myslalem o tescie Ergo, jak sie okazuje mam dystrybutora na rzut beretem.

>Gdyby zamiast końcówki mocy uzyć integry to wtedy mamy dwie kontrole głośności po drodze.

Z tego co wiem, nie jest tak zle. Kontrola glosnosci jest do zintegrowanego wzmacniacza sluchawkowego. Analogowy sygnal wyjsciowy jej nie podlega.

Czyli laczymy zrodlo -> s/pdif -> ergo -> line out -> (przed)wzmacniacz.

Jesli DAC w ergo jest dobrej jakosci to nie musi byc zle rozwiazanie, chociaz oczywiscie sciezka rozwoju systemu poprzez wymiane DACa zostaje zamknieta.

wrobldob, 26 Sty 2010, 15:42

>Z tego co wiem, nie jest tak zle. Kontrola glosnosci jest do zintegrowanego wzmacniacza

>sluchawkowego. Analogowy sygnal wyjsciowy jej nie podlega.

.. to byłaby tragedia. Z tego co wiem regulator działa na wyjścia TRS. ... KRK ERGO służy do sterowania monitorami aktywnymi (taka jest teoria producenta :] ) ... jak chcecie go wpinać przed konsumencki wzmacniacz zintegrowany (z wejściami RCA) to może faktycznie poszukajcie czegoś innego.

Znaczy... albo nie rozumiem Twojego posta, albo mam zle dane na temat ERGO. Przeciez sa konsumenckie wzmacniacze z wejsciem zbalansowanym. Jesli ERGO zasilimy S/PDIFem, to sluzy on wylacznie jako DAC z dodatkowym filtrem cyfrowym. Jesli jest to DAC dobrej jakosci, to nie widze wielkich przeciwwskazan, zeby go uzyc w domowym systemie przed wzmacniaczem ze zbalansowanym wejsciem.

Jedyne przeciwskazanie jest tu takie, ze zawsze mozna by znalezc lepszy DAC, gdyby ERGO mialo wyjscie cyfrowe.

• 1 miesiąc później...

Pojawił sie test

Ukryta Zawartość

Chciałbym to przetestować u siebie w domu.

Ukryta Zawartość

Jak by zjechali z ceną to sam bym kupił. Pamiętam jak to było do wyrwania za 1700 PLN . W stanach KRK ERGO kosztuje nie całe 500$ (!!!) ... jakkolwiek by nie przeliczać i nawet dodawać podatki nie wyjdzie nam obecna (poroniona) cena ~2300 PLN .

• 2 miesiące później...

Miałem KRK ERGO:

+ trzeba przyznać że regulacja głośności trzyma idealny balans od początku skali. Nie ma też jakichkolwiek zmian barwy przy regulacji.

- jest wyraźnie słyszalny wzrost szumów po przekroczeniu okolic godz 2 regulatora głośności, dziwne, jeszcze nie spotkałem się w innych interface'ach z taką wadą

- brak wejścia optycznego, brak możliwości odcięcia pętli mas ... brzęczenia, pętle masy mogą być przy ERGO poważnym problemem (dla mnie były) ... a mogli zamiast SPDIF dać TOSLINK i nie byłoby problemu

- coś dziwnego działo się z wybieraniem źródła przy włączaniu ... monitory podpięte pod wyjścia "A", wybrane wyjście "A" na KRK ERGO ... włączam KRK ERGO po jakimś czasie ... cisza ... wyłączam, włączam ponownie - pojawia się dźwięk.

- przy włączaniu,wyłączaniu jest spory impuls przekazywany na kolumny - TRZEBA włączać najpierw ERGO a później kolumny/końcówki mocy ... wyłączanie w kolejności odwrotnej

- jeszcze nie ma sterowników do 64 bitowych systemów Vista/Windows 7 ... po mailowym kontakcie z pomocą techniczną KRK w Stanach Zjednoczonych, dowiedziałem się że są one opracowywane i powinny być w tym roku

Kyle, a masz jeszcze ampli yamaha ? pytam bo ciekawy jestem jaka jest między nimi różnica w jakości działania korekcji akustyki pomieszczenia, a także ciekawy jestem jaka jest między nimi różnica w jakości jeżeli chodzi o tor DAC, no i może z pozoru nieco kontrowersyjne pytanko o porównanie jakości między KRK Ergo a integrą .

Do korekcji w KRK nawet nie doszedłem ... 64 bitowy windows. Już go zwróciłem (przydźwięk "nadawany" po masie kabla coax). Tak więc dla własnego spokoju nie będę już raczej zwracał uwagi na DAC'ki bez wej. optycznego ... i najlepiej z własnym zegarem/retaktowaniem sygnału wchodzącego precyzyjnym zegarem.

ps. ten przydźwięk mogłem rozwiązać odpowiednio odcinając uziemienie ... ale obawiam się o bezpieczeństwo sprzętu poprzez który musiałby być uziemiany inny sprzęt,... nie wiem czy tak właśnie sobie nie uszkodziłem dawniej płyty głównej

Swoją drogą oprogramowanie ERGO wyświetla tak prymitywne informacje przy kalibracji że lepiej byłoby wbudować prosty wyświetlacz punktowy w "skrzynkę" ERGO - niezależność to bardzo wielka zaleta .... a tak, to wystarczy niezgodność sterowników z wersją systemu i pozamiatane ... w Linux też nie pokalibrujesz.

Tak więc jak robili by ERGO 2 to .. 2-3 rzeczy:

- wyświetlacz by nie trzeba było się bawić ze sterami

- wejście optyczne

- retaktowane wejścia

... i niech zrobią coś z szumami przy większym odkręceniu głośności

Chodzi Ci o połączenie analogowe jak rozumiem. Za bardzo nie zwracałem na to uwagi (zwykle było połączone cyfrowo). Kiedyś coś badałem w RMAA, ale tandetność wejścia analogowego "karty referencyjnej" którą musiała być integra, dowiodła jedynie tyle że PRE-OUT Yamahy 661 jest poza możliwościami integry (nie było takiej klęski jak ktoś miał na jakimś ampli Cambridge Audio {jeśli mnie pamięć nie myli} gdzie SNR był żałośnie niski).

Pamiętam jedynie starszą Yamahę RX-V350 - ona miała tak fatalny DAC, że mniejsze szumy były przy analogowym połączeniu z Audigy 1

Kyle, 26 Maj 2010, 13:06

>Chodzi Ci o połączenie analogowe jak rozumiem. Za bardzo nie zwracałem na to uwagi (zwykle było

>połączone cyfrowo). Kiedyś coś badałem w RMAA...

Mnie chodziło bardziej o jakość słyszalną (nie pomiarową) tj jakie są różnice w szczegółowości, panoramie, barwie/ ewnetualnie równowadze tonalnej, no i czy są łatwo rozróżnialne czy też są na granicy percepcji tj pomijalne ;) .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.